2012 m. spalio 29 d., pirmadienis

Susukta duonelė su prieskoninėmis žolelėmis, džiovintais saulėje pomidorais ir česnaku


Pikantiška, neįprasta ir skani tiek su taure vyno ar tiesiog garuojančia arbata, paskaninta lašeliu medaus. Išbandykit.



Reikia:
  • 1 stiklinės šilto vandens
  • 1 stiklinės kukurūzų miltų
  • 2 stiklinės kvietinių miltų
  • 1 arbat. šaukštelio sausų mielių
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1 arbat. šaukštelio cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
Įdarui reikia:
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus( 2 panaudojau iš džiovintų pomidorų)
  • 5 džiovintų saulėje pomidorų
  • saujos prieskoninių žolelių( petražolių, bazilikų, čiobrelių, mairūnų)
  • 4- 5 skiltelių česnako 

Šiltame vandenyje ištirpiname mieles ir cukrų. Paliekame 15 minučių, kad suputotų mielės.
Į dubenį supilame miltus, druską, aliejų ir suputojusias mieles. Viską gerai minkome apie 5 minutes. Tada dedame į aliejumi pateptą dubenį ir paliekame valandai užklotą, kad tešla pakiltų.
Tuo tarpu pasiruošiame įdarą. Supjaustome smulkiai prieskonines žoleles, džiovintus pomidorus. Sukapojame česnaką ir viską užpylę aliejumi išmaišome.
Pakilusią tešlą dar kartą perminkome ir iškočiojame ant miltais pabarstyto darbastalio.
Gautą blyną gausiai aptepame įdaru ir supjaustome juostelėmis.
Į skardą patiesiame kepimo popierių, imame juostelę, sukame į ritinėlį ir dedame į skardos vidurį. Imame sekančią juostelę ir sukame ant jau pradėto ritinėlio ir taip susukame visas juosteles.
Savo susuktą duonelę paliekame 30 minučių dar pakilti ir kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje 30 minučių.



Skanaus.
Šaltinis: Skanus gyvenimas

2012 m. spalio 28 d., sekmadienis

Mielinis cinamono juostelių pyragas


Saulėtą rudens popietę, dar lauke, su garuojančios arbatos puodeliais, mėgavomės šituo pyragu. Dieviškai skanu...  Tikrai...
Net nepastebi, kaip rankos pačios tiesiasi ir plėšia dar vieną cukruotą lapelį...


Reikia:
  • 2  ir 3/ 4 puodelio miltų, plius keli šaukštai kočiojimui
  • 1/ 4 puodelio cukraus
  • 2 ir 1/ 4 a.š. sausų mielių
  • 1/ 2 arbat. šaukštelio druskos
  • 50 g sviesto
  • 1/3 puodelio pieno
  • 1/ 4 puodelio vandens
  • 1 arbat. šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 didelių kiaušinių
Įdarui reikia:
  • 50 g sviesto
  • 1 puodelio cukraus
  • 2  ir 1/ 2 arbat. šaukštelio cinamono


Sumaišome miltus, cukrų, sausas mieles ir druską dideliame dubenyje . Puode viriname pieną ir sviestą, kol pastarasis ištirpsta. Pieną atvėsiname, kol tampa kūno temperatūros. Pilame pieną, vandenį, ir truputi paplaktus kiaušinius į miltus. Maišome mediniu šaukštu, o po to minkome rankomis. Jei tešla dar šiek tiek lipni, pilti po vieną šaukštą miltų, kol taps lengviau minkoma. Man prireikė dar visų 6 šaukštų. Minkome apie 3 minutes. Po to dedame  į aliejumi pateptą dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir laikome šiltai, kol padvigubės ( apie 1 val).



Kai tešla pakyla, ją truputi paminkome ant miltuoto paviršiaus ir paliekame 5 minutes pailsėti. Tuo metu ištirpiname sviestą. Sumaišyti cinamoną ir cukrų. Plonai iškočiojame tešlą.Ištepame lydytu sviestu ir pabarstome cinamono cukraus mišiniu. Cukraus atrodys per daug,bet taip ir turi būti. Tešlą supjaustome juostomis( maždaug tokio pločio kokia jūsų kekso- duonos skarda), jas sudedame vieną ant kitos ir padaliname į 6 lygias dalis. Kepimo formą išklotjame kepimo popieriumi, sudedame tešlos juosteles ir paliekame pakilti (apie 40 min). Kepame 40 minučių 180 laipsnių orkaitėje, kol paviršius paruduos.


Plėšiame po lapelį cukruoto gėrio ir skanaujame.
Skanaus pyrago ir gražaus dar likusio rudens.
Šaltinis: Citrinos žievelė

Belgiški vafliai širdelių pavidale:)


Viršus traškus, o vidus minkštas. Labai skanūs.

Reikia:
  • 10 g sausų mielių
  • 3 stiklinių pieno
  • 3 didelių kiaušinių
  • 3/ 4 stiklinės sviesto
  • 1/ 2 stiklinės cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 4 stiklinių miltų
 1 st. pieno šiek tiek pašildome ir jame ištirpiname mieles. Dideliame dubenyje lengvai paplakame kiaušinių trynius su 1/ 2 puod. pieno ir lydytu sviestu. Supilame pieną su ištirpintomis mielėmis ir suberiame cukrų.Po truputi, pakaitomis, supilame pieną ir suberiame miltus, nuolat maišant mediniu šaukštu. Baltymus išplakame iki standžių putų ir įmaišome į vaflių tešlą. Dubenį su tešla uždengiame virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame1 – 2 val., kol tešla pakils dvigubai. Blynus kepame vaflinėje. 
Labai skanūs.


Šaltinis: Valgom Europą

2012 m. spalio 24 d., trečiadienis

Sausainiukai- sūkuriukai su juodųjų serbentų džemu

Paprasti, bet tikrai neprasti.;)



Reikia:
  • 1 stiklinės miltų
  • 1/ 2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/ 3 stiklinės cukraus
  • 60 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • mėgstamos uogienės ar džemo
 Miltus, kepimo miltelius, cukrų sumaišome dideliame dubenyje. Sudedame kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštų pagalba darome trupinius. Įpilame išplaktą kiaušinį ir išminkome iki vientisos masės. Jei tešla per lipni, įdedame dar miltų.
Ant kepimo popieriaus kočiojame tešlą vis pabarstydami miltais( nes limpa prie kočėlo). Ant iškočioto blyno tepame mėgiamą uogienę ir suvyniojame į vyniotinį. Dedame į šaldytuvą 30 min.
Supjaustome tešlą griežinėliais ir dedame ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15- 20 minučių.
Tik iškeptus sausainius išimame iš skardos, nes vėsdami prilips.
Skanaus.
Šaltinis: Žiupsnelis druskos

2012 m. spalio 16 d., antradienis

Obuolių ir spanguolių pyragas

Labai skanus, saldžiarūgštis skonis. Plonytis ir trapus pagrindas ir saldžiarūgštis įdaras labai dera. Bet šis pyragas pridarė man daug darbo- orkaitę valiau gal valandą.Mat šildomos spanguolės pradėjo sproginėti, o jų sultys aptaškė visas orkaitės sieneles. Tad siūlau šį pyragą kepti prieš atliekant pirolizę, arba, jei jums patinka šveisti. Manau, kad orkaitę puikiai apsaugotų ir folija, kuria reikėtų pridengti pyragą. Tad jei pasiryžote, skaitykite toliau;)



Reikia:
  • 100 g sviesto
  • 1- 1,5 stiklinės miltų
  • 1 šaukšto cukraus
  • 2 šaukštų vandens
Įdarui reikia:
  •  3- 4 obuolių
  • 1 stiklinės spanguolių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 2 šaukštų bulvių krakmolo

Sukapojame sviestą, miltus ir cukrų. Įpilame vandens ir greitai išmaišome. Gautą tešlą dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.
Kepimo skardą( 27 cm skersmens) patepame sviestu ir pirštų pagalba paskirstome tešlą skardoje ir ant jos kraštelių.
Nuluptus obuolius supjaustome skiltelėmis ir išdėliojame ant tešlos. Ant obuolių užberiame spanguoles. Apiberiame cukraus ir krakmolo mišiniu. Kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 minučių.


Adaptuota pagal: žurnalo" Mano namai" receptų knyga " Obuolių pyragai" 90 psl.

2012 m. spalio 2 d., antradienis

Obuolių plokštainis su razinomis


Reikia:
  • 500- 600 g obuolių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 100 g sviesto
  • 1 nepilnos stiklinės razinų
  • 2 arbat. šaukštelių vanilinio cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1,5 stiklinės miltų
  • žiupsnelio druskos
Ant viršaus reikia:
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 2 šaukštų cukraus
  • 1 šaukšto sezamo sėklų 

Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Kambario temperatūros kiaušinius išplakame su cukrumi, įpilame lydytą sviestą, tada- vanilinio, druskos ir miltų mišinį. Suberiame razinas ir viską išmaišome. Nuluptus obuolius supjaustome skiltelėmis. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir sudrėkinto šaukšto pagalba užtepame tešlą ir tolygiai paskirstome. Ant viršaus sudedame obuolių skilteles, apiberiame cukrumi, cinamonu ir sezamo sėklomis. Kepame 35- 40 minučių 200 laipsnių temperatūroje.


Skanaus.
Šaltinis: žurnalo" Mano namai" receptai" Obuolių pyragai" 56 psl.

2012 m. rugsėjo 30 d., sekmadienis

Dangiškas obuolių pyragas iš Normandijos

Skanus ką tik iškeptas, skanus pravėsęs. Bet rytojaus dieną- jis tikrai dangiškas. Rekomenduoju.



Reikia:
  • 500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos
  • 500 g obuolių
  • 50 g sviesto
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1 citrinos sulčių
  • 2 šaukštų brendžio arba kalvadoso
Trupiniams reikia:
  • 1- 1,5 stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės rudojo cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 100 g sviesto
Atšildome sluoksniuotą tešlą ir iškočiojame ją, kad galėtume iškloti 26 cm dydžio kepimo formą. Tešlos kraštelius prispaudžiame prie kepimo formos sienelių. Tešlą dedame į šaldytuvą.
Tuo tarpu pasiruošiame įdarą. Nulupame ir supjaustome skiltelėmis obuolius. Keptuvėje išlydome sviestą, supilame cukrų ir truputį pakaitiname. Sudedame obuolius ir kaitiname apie 7- 10 minučių. Nukeliame nuo kaitlentės ir įpilame brendžio.
Sluoksniuotą tešlą traukiame lauk iš šaldytuvo ir kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 10 minučių.
Kol kepa tešla pasiruošiame trupinius. Miltus sumaišome su ruduoju cukrumi ir cinamonu. Pirštais įtrupiname šaltą sviestą ir suformuojame trupinius. Ištraukę iš orkaitės pyrago pagrindą, sudedame obuolių masę, o ant viršaus užberiame trupinius. Kepame 20- 25 minutes 200 laipsnių karštumo orkaitėje.
Skanaus.
Šaltinis:  žurnalo" Mano namai" receptai" Obuolių pyragai" 46 psl.