2013 m. lapkričio 23 d., šeštadienis

Silkė su karamelizuotais svogūnais ir džiovintomis spanguolėmis

Jau ne kartą gamintas ir labai greitai suvalgomas patiekalas. Super silkė. Tikrai išbandykit, nenusivilsit.
Ačiū Viktorijai už nuostabų silkės receptą.



Reikia:
  • 2 silkių filė
  • 2 didelių svogūnų
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 2 arbat šaukštelio rudojo cukraus
  • džiovintų spanguolių
Svogūnus supjaustome plonais žiedais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitiname aliejų. Sudedame svogūnus ir kepame, kol suminkštės. Suberiame cukrų ir išmaišome. Paprastas cukrus tikrai netiks- bandžiau. Būtinai naudokit rudąjį. Kepame toliau, kol svogūnai paruduos.
Džiovintas spanguoles praplauname ir nusausiname, sumaišome su keptais svogūnais.
Silkę supjaustome centimetro storio griežinėliais.
Į lėkštutę sudedame silkės sluoksnį ir pilnais uždengiame ją karamelizuotais svogūnais.



Skanaus.

Bulvių puselės įdarytos vištiena



Skanu, greita ir nekasdieniška.
Reikia:
  •  8 ar 9 bulvių
  • vištienos krūtinėlės
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 1/2 poro
  • 1 česnako skiltelė
  • 1/3 aitriosios paprikos
  • 2-3 šaukštų grietinės
  • 1 šaukšto sojos padažo
  • 1 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • įvairių prieskoninių žolelių
  • druskos
  • pipirų
  • saujos tarkuoto kietojo sūrio


Susmulkiname česnaką ir aitriąją papriką. Pakepiname aliejuje. Kai apkepa, sudedame kubeliais pjaustytą vištieną. Apkepiname. Supjaustome kubeliais svogūną, morką. Susmulkiname porą. Viską sudedame į vištieną. Užpilame puodeliu vandens, paskaniname druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, sojos padažu. Paliekame troškintis apie 20 min. Įdedame grietinės ir užverdame.
Tuo tarpu kruopščiai nuplauname bulves, perpjauname pusiau ir išskobiame. Bulves pabarstome druska, pipirais. Puseles pripildome vištienos troškinuko ir dedame į kepimo indą su dangčiu.
Kepame 200 laipsnių karščio temperatūros orkaitėje apie 1 valandą. Užberiame tarkuoto sūrio ir dar pakepame 10 minučių.
Gaminame mėgstamas salotas ir mėgaujamės skaniais savaitgalio pietumis.
Skanaus.

2013 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Kavos draugas ir marmurinis kondensuoto pieno keksas

Ar Jūs turit kavos draugą ar draugę su kuriuo galit mėgautis beprotiškai skanios, kvapnios ir aromatingos kavos puodeliu ir galit kalbėtis iki begalybės apie viską ir nieko?
O aš turiu naują, nematytą, bet labai šaunų Kavos draugą, kuris mane pakviečia kavos ir net padovanoja jos. Ir ne puodelį, o visą kilogramą be galo kvapnių, aromatingų kavos pupelių Bella roma.
 Namai pakvipo nuostabiai vien malant šias kavos pupeles. O jau po kelių minučių mėgavomės aromatinga, švelnia ir tuo pačiu sodria. kava. Ši kava neturi jokio kartumo ir rūgštumo.
Kaip gera kai yra tokių draugų;). Ačiū Jiems labai, kad namus pripildo kvapnaus aromato, malonaus skonio ir smagių akimirkų kartu prie puodelio kavos... su skaniu marmuriniu kondensuoto pieno keksu...



Reikia:
  • 200 g minkšto sviesto
  • 190 g miltų
  • 3/4 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 50 g cukraus
  • 1/2 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1/2 arbat. šaukštelio druskos
  • 3 šaukštų kakavos
  • 2/3 indelio saldinto kondensuoto pieno
  • 3 kiaušinių


Cukrų, vanilinį cukrų, druską ir minkštą sviestą išplakame  mikseriu iki purumo (2-3 min.). Supilame kondensuotą pieną ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome išplaktus kiaušinius. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į masę. Kekso formą išklojam kepimo popieriumi. Supilame pusę tešlos. Į kitą pusę įmaišome kakavą ir ant viršaus uždedame  kakavinę masę. Šiek tiek pamaišome kad susimaišytų balta ir kakavinė tešlos. Kepame iki 170 C ikaitintoje orkaitėje apie 1 val.
 Labai skanus, purus ir drėgnas keksas.
Skanaus!


Smagių ir šiltų Jums popiečių su savo brangiais ir mylimais žmonėmis.
Receptas iš AJ- receptai

2013 m. rugsėjo 13 d., penktadienis

Džiovinti pomidorai aliejuje



Reikia:
  • džiovintų pomidorų
  • 2000 ml acto 9 proc
  • 200 ml vandens
  • alyvuogių aliejaus
  • 3- 4 skiltelių česnako( kiekvienam stiklainėliui)
  • pipirų grūdelių
  • džiovinto baziliko
Pomidorus supjaustome ketvirčiais ir išdžioviname specialioje vaisių ir daržovių džiovyklėje arba orkaitėje.
Iškaitiname stiklainėlius.
Į puodą supilame vandenį ir actą, užverdame. Užvirus išjungiame  ir supilame džiovintus pomidorus bei česnako skilteles. Palaikome tik 3- 4 sekundes ir viską išimame lauk.
Į stiklainėlius dedame džiovintus pomidorus, česnakus, pipirus, džiovintus bazilikus. Užpilame alyvuogių aliejumi. Pridengiame dangteliais ir dedame į puodą kaitinti. Vandens pripilame, kad apsemtų 2/ 3 stiklainio. Kaitiname 10- 15 min., užsukame dangtelius ir laikome mėnesį vėsiai. Po mėnesio lepinamės džiovintais pomidorais.

Skanaus.
Adaptuota pagal: Visko po trupinėlį

Su medumi marinuotos paprikos



Neringa rašė, kad jau išbandytas ir tikrai geras receptas. Bandau ir aš.
Sunaudojau 3,5 kg paprikų ir pridėjau 8vnt po 0,5 litro stiklainėlius.

Pasiruošiame stiklainius. Į kiekvieną įdedame po lauro lapą, česnako skiltelę, keletą pipirų, čiobrelio šakelę ir po arbatinį šaukštelį medaus.
Paprikas nuplauname, išimame sėklas ir supjaustome kaip patinka( aš pjausčiau platesnėm juostelėm). Paprikas dedame į verdantį vandenį ir paverdame 3- 5 minutes. Tada sudedame į stiklainius. Verdame marinatą.
Marinatui reikia:
  • 1 litro vandens
  • 200 ml cukraus
  • 200 ml acto 9 proc.
  • 200 ml aliejaus
  • 1 šaukšto druskos
Užverdame vandenį, supilame cukrų, druską, actą ir aliejų. Gerai išmaišome ir gautu marinatu užpilame paprikas. Užsukame dangtelius ir laukiame žiemos arba ne( ragaujam dabar:)).



Skanaus.

2013 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis

Daržovių blyneliai su fermentiniu sūriu vasaros pietums

Vasaros pietums- lengvas ir greitai paruošiamas patiekalas. Buvo labai labai skanu. Kai pabosta mėsa ir norisi kažko lengvo. Rekomenduoju.




Reikia: 
  • 2 stiklinių tarkuotos cukinijos
  • 1 didelės morkos
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 100 g fermentinio sūrio
  • druskos
  • juodųjų pipirų
  • 2 kiaušinių
  • 5 šaukštų miltų
  • bazilikų
  • šalavijo
  • svogūno laiškų
  • krapų 



Į didelį dubenį sutarkuojam cukiniją. Sudedam smulkiai tarkuotą morką. Pjaustytą kubeliais svogūną bei česnaką. Daržovių tyrę gerai išmaišome. Paskaniname druska, pipirais, ir visomis prieskoninėmis žolelėmis. Įmušame kiaušinius. Įdedame miltus  ir tarkuotą sūrį. Jei tešla atrodo nepakankamai tiršta, galima įdėti  dar pora šaukštų miltų. Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų, ir dedame po šaukštą tešlos. Kepkite kol blyneliai dailiai apskrus. 
Skanaus.
Adaptuota pagal: Prieskonio pasaką

Marmurinis keksas



Labai labai skanus, drėgnas, purus ir gražus;). Net trečią dieną keksas išliko drėgnas. Šis keksas tikrai bus kepamas dar ne kartą.
AčiūAušrai už šį receptą.


Reikia:
  • 4 kiaušinių
  • 1 stiklinės pieno
  • 1 stiklinės aliejaus( bekvapio)
  • 1 stiklinės ir 2 šaukštų cukraus
  • 2 stiklinių miltų
  • 2 šaukštų kakavos
  • 1 šaukšto kepimo miltelių
  • 1/ 2 arbat. šaukštelio druskos
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus


Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.

Kepimo formą ištepame sviestu.

Miltus sumaišome su druska ir kepimo milteliais.
Kiaušinius išplakame mikseriu kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol sutirštės ir padvigubės kiaušinių masė( 2- 3 min.). Supilame pieną, aliejų ir išmaišome. Dalimis dedame miltus ir atsargiai maišome, kad neliktų miltų gumulėlių.
Į kitą dubenį supilame 1/ 2 tešlos ir į ją įmaišome kakavą.
Tešlą semiame po nedidelį samtelį ir pilame į skardą. Pilame samtelį kakavinės tešlos, į jos vidurį- geltonosios ir taip kartojame, kol baigiasi tešla. Viskas atrodo štai taip:


Kepame 50- 55 minutes. Tikriname mediniu pagaliuku, jei jis sausas, keksas iškepęs.
Leidžiame atvėsti ir skanaujame.





Skanaus.

2013 m. liepos 28 d., sekmadienis

Kondensuoto pieno ledai



Pagaminsit juos labai greitai, bet suvalgysit dar greičiau.
Iš šio kiekio tikrai išeina nemažai ledų.

Reikia:
  • 450 g grietinėlės 35% ar 36%
  • indelio kondensuoto pieno
  • 250 g kreminio sūrio
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus


Pasiraitojam rankoves ir prie darbų.
Grietinėlę išplakame su vaniliniu cukrumi iki standumo. Plakdami supilame kondensuotą pieną. Galiausiai sudedame kreminį sūrį. Išmaišome ar išplakame, kad neliktų gumuliukų.
Supilame į indą, kuriame šaldysime ir dedame į šaldiklį bent 6 valandoms. Aš laikiau per naktį.
Po sekmadienio pusryčių, mėgaudamiesi  karšta priešpiečio saule, mes jau skanavome ledus su žemuogėmis... Skanu, saldu, gaivu... ir viskas sava...



Šaltinis: Prieskonio pasaka

Tortas Rafaelo


Labai skanus ir labai labai rafaeliškas tortas. Kepsim. Ir ne vieną kartą. Tikrai...

Reikia:

Biskvitui
  • 5 kiaušinių
  • 230 g cukraus
  • 230 g miltų
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 20 g kepimo miltelių
  • 65 g aliejaus
Kremui
  • 450 g grietinėlės
  • 200g sviesto 
  • 1 indelio sutirštinto saldinto pieno
  • 2 pakelių grietinėlės standiklio( 1 pak. 9g.)
  • 50 g kokoso drožlių   
Sulaistymui
  • 200 ml vandens
  • 1 citrinos sulčių
  • 2 arbat. šaukštelių cukraus 
Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vanile, kol masė tris kartus padidės ir pabals ( trukau apie 5 min.).Toliau plakant, silpna srovele supilame aliejų. Miltus sumaišome su kepimo miltelias. Palaipsniui supilame į kiaušinių masę. Atsargiai išmaišome, keldami iš apačios į viršų.
Gautą masę supilame į 21 cm. skersmens apvalų riebalais išteptą kepimo indą ir kepame iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes( originaliame recepte kepė 23 cm skardoje 35 min.). Tikriname ar iškepė mediniu pagaliuku. Atvėsiname ir perpjauti į tris ar keturias dalis.

Gaminsime kremą. Grietinėlę šiek tiek paplakame, supilame grietinėlės standiklį ir išplakame iki standumo. Padedame į šaldytuvą. Kambario temperatūros sviestą išsukame su kambario temperatūros kondensuotu pienu . Supiltame kokoso drožles, gerai išmaišome. Paruoštą masę pusvalandžiui padedame į šaldytuvą. Po pusvalandžio sviestinį kremą sudedame į grietinėlę ir šias mases išplakame iki vientisos konsistencijos.
Sulaistymui skirtus produktus sumaišome.



Torto surinkimas:
1. Pasiruošiame torto lėkštę, į jos centrą pastatome 21 ar 23 cm. skersmens torto formos bortelius.
2. Į bortelius dedame pirmąjį biskvitą, jį sulaistome citrinų sirupu.
3. Ant pirmojo biskvito tolygiai paskleidžiame 1/ 3 ar 1/4 paruošto kremo( priklauso į kiek dalių supjaustėt biskvitą).
4. Dedame antrąjį biskvitą, šiek tiek paspaudžiame, sulaistome citrinų sirupu, sudedame antrąjį ketvirtadalį kremo. Kartojame taip tol, kol sulaistysime ir kremu padengsime paskutinį biskvitą.

5. Atsargiai nusegame torto formos bortelius. Aptepame šonus likusiu kremu. Išdėliojame pirštelius, perjuosiame kaspinu.
5. Torto paviršių išlyginame, apiberiame kokoso drožlėmis ir dedame  į šaldytuvą bent kelioms valandoms.




Skanaus.
Adaptuota pagal: Saulėta virtuvė

Marinuoti agurkai, morkos ir svogūnai


Itin traškios.


Reikia:
  • agurkų
  • morkų
  • svogūnų
  • lauro lapų
  • pipirų
marinatui reikia:
  • 2 litrų vandens
  • 2- 3 šaukštų druskos
  •  1,5 stiklinės acto 9 %
  • 2 stiklinės cukraus
Tikslių daržovių proporcijų nėra. Kas skaniausia- dedam daugiausia ;). Agurkus, morkas, svogūnus supjaustome griežinėliais. Į stiklainį įberiame po 4- 5 žirnelius pipirų, po lauro lapą. Daržoves sluoksniuojame taip kaip patinka.
Išverdame marinatą ir užpilame daržoves. Uždedame dangtelį ir dedame į puodą kaitinti. Į puodą įdedame rankšluostėlį, statome stiklainį, įpilame tiek vandens, kad apsemtų pusė stiklainių ir užvirus vandenukui, kaitiname10 minučių. Užsukame dangtelį ir laukiame žiemos;).
Tikrai labai skanu. Daržovės išlieka labai traškios.



Adaptuota pagal: delfi receptai

2013 m. balandžio 29 d., pirmadienis

Varškinis tinginio tortas su džiovintomis spanguolėmis ir lazdyno riešutais




Superinis tortas, kai orkaitė išėjusi atostogų :). Variacijų gali būti labai daug ir pagal kiekvieno skonį. Jau buvau gaminusi panašų tortą,bet šita interpretacija su kondensuotu pienu, riešutais ir spanguolėmis man labai patiko.
Laukiu braškių sezono ir vasarinio šio torto varianto. Tikrai išbandysiu. Šis tinkamas pavasario sezonui;).

Reikia:
  • 360 g. riebios varškės
  • 360 g. kondensuoto pieno „Selga“ skonio sausainių (2 pak. po 180 g)
  • 180 g. sviesto (minkšto)
  • 200 g. džiovintų spanguolių
  • ½ dėžutės sutirštinto saldaus pieno 
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 200 g. lazdyno riešutų


Spanguoles užmerkiame vandenyje prieš 2 valandas, kad išmirktų. Sausainius sulaužome nedideliais gabalėliais dideliame dubenyje. Sviestą, kondensuotą pieną, vanilinį cukrų ir varškę sutriname ir sumaišome iki vientisos masės. Gautą masę sumaišome su sausainiai. Sudedame džiovintas išmirkusias spanguoles.
Viską sukrečiame į atsegamą torto formą ir gerai suspaudžiame. Apibarstome lazdyno riešutais( norim smulkintais norim ne). Padedame į šaldytuvą bent 3 valandom sustingti.


 Pasiimam puodelį balintos kavos, gabalėlį torto ir pradedam dieną.
Skanaus.
Adaptuota pagal: Sezoninę virtuvę

2013 m. balandžio 28 d., sekmadienis

Čirviniai blynai( pagerinti)

Paturbinti, pagerinti, šventiniai, primenantys keksiukus ar net pyragą. Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi:)
Labai traškūs. Labai skanūs( net nuotraukos doros nėra, nes dingo visi akimirksniu).



Reikia:
  • 1 stiklinės krakmolo
  • 2 stiklinių miltų
  • 4 kiaušinių
  • 100 g cukraus
  • 200 g sviesto
  • 200 g grietinės
  • 1/2 arbat. šaukštelio sodos
  • žiupsnelio druskos
 
Kiaušinius išplakame, sudedame cukrų ir maišome kol ištirps. Grietine nugesiname sodą, sumaišome su druska,  ir tirpdytu sviestu. Viską įmaišome Sudedame  likusius produktus, gerai išmaišome, kol gausis vientisa masė. 
Iškeptus blynus dedame ant grotelių kol atvės, tuomet blynai bus traškūs.
Skanaus.

Naminio jogurto ir mėlynių pyragas

Kadangi namie visas litras naminio jogurto, tai buvo paskelbta paieška pyrago, kuriam reikėtų jogurto. Radau pas Forelle.  Mėlynių šaldyklyje ir dar yra. Todėl kibau prie darbo.
Pyragas skanus, saldus su citrinine natele.




Reikia:
  • 125 g minkšto sviesto
  • 150 g cukraus
  • 175 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • ½ a.š. kepimo sodos
  • 100 g graikiško jogurto
  •  3 kiaušiniai
  • 100 g mėlynių (dėjau šaldytas)
Glajui reikia:
  • 100 g cukraus pudros
  • 2-3 šaukštų citrinos sulčių

Sviestą išsukame su cukrumi iki vientisos masės. Plakant po vieną įmušame kiaušinius. Į naminį jogurtą įdedame sodą ir išmaišome( taip ją nugesiname). Įmaišome naminį jogurtą į kiaušinių ir sviesto masę. Suberiame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Atsargiai įmaišome mėlynes. Tešlą sudedame į kepimo formą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 45-50 minučių( kepiau 50 min.).
Cukraus pudrą išsukame su citrinos sultimis, apšlakstome atvėsintą pyragą.
Papuošiame mėlynėmis.



Skanaus.

2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Saldaus pieno varškė


Senai knietėjo išbandyti šį receptą, bet niekaip nepriėjo jam eilė.
Negalėjau patikėti, kad turint pieno ir citrinos galim gauti skaniausią varškę. Pasirodo įmanoma. Varškė gavosi labai skani. Tikrai tikrai. Man iš 2 litrų pieno gavosi 350 g varškės. Tad jei turit pieno, o ypač naminio- pirmyn, išbandykit. Labai paprasta ir super greita.

Reikia:
  • 2 litrų pieno
  • 1/2 didelės arba 1 mažos citrinos sulčių


Pieną užverdame ir nukeliame nuo kaitros. Maišydami supilame citrinos sultis. Pieną sutraukia į mažus" kukuliukus". Į kiaurasamtį įklojame marlę ir išpilame varškę. Leidžiame nuvarvėti ir atvėsiname. Viskas.



Skanaus.


2013 m. balandžio 12 d., penktadienis

Blynai kitaip...


Štai čia radau šį nuostabiai paprastą, skanų ir visai kitokį blynų receptą. Ilgai galvojau kaip pavadinti šį patiekalą nei blynai, nei keksiukai, nei pyragėliai. Kaip pavadinsim, taip nepagadinsim. Svarbu, kad skanu ir greita.

Reikia:
  • 120 gr miltų
  •  2 kiaušinių
  • 230 ml pieno
  • geras žiupsnis druskos
  • 1 arbt. š. cukraus 

Kiaušinius lengvai išplaktame, įberiame druskos, cukraus, miltų ir išmaišome, kad neliktų gumulėlių.
Po truputį ir vis maišant supilame  pieną. Plakame iki vientisos lietinių tešlos( gaunasi gan skysta).
Paruoštą lietinių tešlą išpilstome į silikonines keksiukų kepimo formeles. Užpildome puse formelės, nes kepdami blyneliai labai išsipučia.
Kepame 15 minučių 230 -210 laipsnių orkaitėje, vėliau temperatūrą sumažiname iki 180-150 laipsnių ir kepame dar 15-18 minučių. 



Skanaus.

2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Silkė su apelsinais

Neįprastas ir nekasdieniškas skonis, bet jis labai geras....
Ačiū Aušrai už receptą.


Reikia:
  • vienos silkėsfilė
  • 100 ml vandens
  • 3 nubrauktų šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų acto (9%)
  • 1 vidutinio apelsino
  • 1 nedidelio baltojo svogūno
  • žiupsnio pipirų
  • 2 lauro lapų
  • nubraukto šaukštelio geltonųjų garstyčių grūdeliais
  • cinamono žiupsnelis

Apelsinus švariai nuplauname ir nuplikome karštu vandeniu. Silkės filė supjaustome  nedideliais gabalėliais ir apibarstome cinamonu. Vandenį išmaišome su cukrumi kol cukrus visiškai ištirps. Įpilame acto ir pusės apelsino sulčių.
Likusią apelsino pusę supjaustome nestorais pusžiedžiais,  Svogūną supjaustome plonais griežinėliais. Stiklainyje sluoksniuojame paeiliui - silkės gabalėlius, svogūnus, pipirus, lauro lapus, garstyčių sėklas ir apelsinų gabalėlius. Užpilame  marinatu ir dedame į šaldytuvą mažiausiai parai.


Skanaus.

2013 m. sausio 24 d., ketvirtadienis

Kibinai

Senai atrastas receptas, bet vis atidėliotas, nes manydavau, kad labai jau čia daug darbo, bet pasirodo visai greitai čia viskas pasidaro.
Pirmą kartą gaminti...bet tikrai ne paskutinį. Labai labai skanūs. Greitu laiku kepsiu vėl;) Jie mane užbūrė:D. Su puodeliu sultinio nepamainomi, kai už lango šalta.
Kepiau iš pusės originaliame recepte nurodytų produktų ir gavosi jų man 18, o jei norit 35, tiek kiek kepė Audrius spauskit čia arba padauginkit mano duotus produktus iš 2.



Tešlai reikia:
  • 500 g miltų
  • 2 kiaušinių
  • 225 g sviesto ar margarino
  • 100 g grietinės
  • druskos
Įdarui reikia:
  • 500 g kiaulienos sprandinės
  • 1 šaukšto grietinės
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių
Ruo­šiame tešlą. Kiau­ši­nius įku­liame į dubenį, atski­rai dubenėlyje pasi­lie­kame vieną trynį, kurį naudosime kibinų aptepimui. Įdedam šaukš­telį drus­kos, grie­tinę ir išplakame viską. Sude­dame supjaus­tytą kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ros sviestą ar mar­ga­riną ir mil­tus. Viską gerai išmin­kome. Tešla turi būti minkšta, netru­panti ir nelim­panti. Gaunasi labai smagiai minkoma ir elastiška. Tešlą dedame į šaldy­tuvą 30 minučių atšal­dyti. Galima ir per naktį laikyti šaldytuve.
Tuo tarpu ruošiame įdarą. Mėsą supjaustome smulkiais kubeliais, padruskiname, papipiriname , užberaime žolelių ir įdedame grietinę. Viską išmaišome.
Gaminame kibinus: imame gaba­lėlį teš­los, kočio­jame blyną, dedame mėsą, užspau­džiame pirštais ir užsukame. Trynį išplakame su šaukštu vandens. Kibi­nus apte­pame išplaktu try­niu. Kepame 200 laips­nių tem­pe­ra­tū­ros orkaitėje maž­daug 30 minučių.



Skanaus.

2013 m. sausio 23 d., trečiadienis

Naminė duona su avižiniais dribsniais

Dar viena duonikė. Atnešu receptą duonos su avižiniais dribsniais.
Skani, drėgna ir labai labai naminė:)



Reikia:
  • 500 ml šilto vandens
  • ~100 ml ruginio raugo (kambario temperatūros iš vakaro pamaitinto)
  • 0,25 stiklinės cukraus( kitą kart dėčiau per pus mažiau)
  • 0,75 arbat. šaukštelio druskos
  • 250 g kvietinių miltų
  • 125 g rupių kvietinių miltų
  • 125 g ruginių miltų
  • 1/2 stiklinės avižinių dribsnių
  • saujelės kmynų arba saulėgrąžų, ar moliūgų sėklų 

Į dubenį supilame šiltą vandenį, raugą, cukrų, druską ir išmaišome. Suberiame visus miltus ir išmaišome. Suberiame avižinius dribsnius, kmynus ar saulėgrąžas, gerai išmaišome ir sukrečiame į kepimo formą išklotą kepimo popieriumi ,ar tiesiog išteptą sviestu. Kepimo formą dedame į maišelį  ir 8 valandoms paliekame kilti. Man jau po 7 valandų duonelė lipo lauk. Todėl kepiau jau po 7 valandų kildinimo.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir kepame duoną 50- 60 minučių.
Iškepusią duoną apglostome šlapiomis rankomis ir susukę į ranšluostėlį atvėsiname.
 
 
 
Skanaus.
Adaptuota pagal: Laisvalaikis virtuvėje

2013 m. sausio 20 d., sekmadienis

Duona su moliūgų sėklomis

Tai jau trečiasis mano duonos kepaliukas keptas su raugu. Pirmais bandymais nedrįsau dalintis. Nebuvo jie visiškai blogi, bet ir nebuvo tokie, kad galėčiau labai jau pasidžiaugti.
Prisipažinsiu, kad malonumas yra didelis, kai gali atriekti dar šiltos, gardžiai kvepiančios ir skanios SAVO keptos duonos.
Ši tikrai puiki. Dėkui Aguonėlei už šios duonikės receptą ir dar daug kitų, kurie "išseivinti" laukia savo eilės.



Raugui reikia:
  • 150 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo1150)
  • 150 g vandens
  • 15 g ruginio raugo starterio( prieš dieną pamaitinto)
                 Viską sumaišome ( gauname kietą masę) ir pastatome šiltai iki 18 val rūgti.


Brinkiniui reikia:

  • 133 g pakepintų moliūgo sėklų 
  •  133 g verdančio vandens
  • 13 g druskos
Užplikome moliūgo sėklas, suberiame druską ir paliekame kambario temperatūroje iki 18 val. 

Tešlai reikia: 
  • viso raugo
  • viso brinkinio
  • 190 g viso grūdo ruginių miltų (tipo 1150)
  • 190 g kvietinių miltų (tipo 550) 
  • 1 arbat. šaukštelio skysto medaus 
  • 175 g vandens
Tešlai skirtus produktus beriame į  indą ir minkome tešlą apie 7 min.  Tešla gaunasi lipni ir kimba prie rankų. Uždengiame ir paliekame 1 val šiltai stovėti. Išsiimame ant miltuoto stalo, sudrėkiname rankas ir formuojame kepaliuką, kurį apvoliojame moliūgo sėklose. Dedame į sviestu išteptą kepimo formą ir pastatome šiltai pakilti. Truko apie 2 val ir duonos tešla jau buvo pasiekusi formos viršų. Labai gražiai pakilo.
Kepame 240 laipsnių orkaitėje. Įdedame indą su verdančiu vandeniu. Po 15 min garus išleidžiame ir išimame indą su vandeniu, orkaitėje sumažiname kaitrą iki 180 laipsnių. Kepame duoną dar 40 min. 
 Skanaus.