Man Kalėdų laukimas ir ruošimasis joms turbūt suteikia daugiau malonumo, nei pati šventė. Nors gal ir ne... Juk taip smagu visiems susėsti prie šventinio stalo. Tas šventinis šurmulys ir vaikų krykštavimas, dovanų laukimas, gerumas ir šypsenos-visa tai nuostabu...
Bet švenčių laukimas mane užburia...
Patinka namai kvepiantys gvazdikėliais, imbieru ir cinamonu. Taip smagu stebėti savo mažąjį kiekvieną rytą, kai lekia tikrinti maišelio, kuriame nykštukai palieka po mažą dovanėlę. Toks smagus ir nuoširdus tikėjimas stebuklais. Stebuklų metas.
Šiandien atnešu jums meduolių receptą. Pas mus liko tik trečdalis iškeptų( tik tiek spėjau uždaryti, užrišti ir išgelbėti nuo valgančių burnyčių:) ).Šie meduoliai visiškai kitokie... tokie sausaininiai ir trapūs... bet labai labai skanūs...
Reikia:
- 150 g. medaus
- 110 g. sviesto
- 100 g. cukraus
- 375 g. miltų
- 1 a. šaukštelio malto imbiero
- 1 a. šaukštelio cinamono
- 1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
- 1/4 a. šaukštelio maltų gvazdikėlių
- 1/4 a. šaukštelio druskos
- 1 didelio kiaušinio
Puode ištirpiname medų, sviestą ir cukrų. Masei reikia leisti užvirti, kad ištirptų cukrus ir ji pasidarytų tąsi. Nukėlus nuo ugnies leidžiame gerai atvėsti( apie pusvalandį).
Dubenyje išsijojame miltus su kepimo milteliais, druska, cinamonu, imbieru, gvazdikėliais. Miltuose padarome duobutę ir į ją įmušame kiaušinį bei supilame paruoštą medaus masę. Gerai išminkome. Jei tešla limpa prie rankų, įdedame tiek miltų, kad eitų suformuoti rutulį. Dedame į maišelį ir į šaldytuvą. Palaikome ten 2- 3 valandas ir darbuojamės toliau( aš laikiau tešlą per naktį).
Imame tešlos gabalėlį ir jį iškočiojame( kuo ploniau iškočiosime- tuo geriau) ant miltais pabarstyto stalo. Imame formeles ir išspaudžiame meduolius. Skardą išklojame kepimo popieriumi. Meduoliai keliauja į orkaitę.
Kepame 175- 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 8- 10 min. kol gražiai paruduoja. Atsargiai- neperkepkit, nes kuo plonesni meduoliai, tuo greičiau jie iškepa.
Štai taip užrišti meduoliai laukia Kalėdų :)