2011 m. rugsėjo 30 d., penktadienis

Spanguolių uogienė su brendžiu


Drąsiai galiu teigti, kad išbandyti šią uogienę tikrai verta.

Reikia:
  • 1 kg spanguolių
  • 400 ml vandens
  • 1 cinamono lazdelės
  • 800 g" Dansukker" uogienių cukraus
  • 100 ml brendžio( originalaime recepte naudojamas konjakas)


    Uogas nuplauname ir suberiame į puodą. Supilame vandenį, cukrų ir įdedame cinamono lazdelę. Kai užverda verdame apie 10 minučių. Nugriebiame putas.
    Supilame brendį ir vėl užkaitiname. Supilstome į iškaitintus stiklainėlius.
    Tinka prie žvėrienos, paukštienos ir jautienos kepsnių. Prie kiaulienos keptų šonkauliukų tinka taip pat;), jau išbandėm.
    Labai labai skanus pagardas prie mėsos.


    Skanaus.
    Šaltinis: Dan sukker " Uogienė" reklaminė knygelė

    2011 m. rugsėjo 13 d., antradienis

    Rabarbarų džemas su medumi ir rozmarinais


    Paskutinis rabarbarų derlius šiais metais. Paskutiniai vasaros kvapai...
    O šis neįprasto skonio džemas labai skanus.

     Reikia:
    • 120 g cukraus
    • 250 g nuluptų rabarbarų
    • 3 šakelių rozmarino
    • 4 šaukštų medaus
    • 1 citrinos arba 2 laimo vaisių


    Rabarbarus nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais, užpilame cukrumi ir apšlakstome laimo ar citrinos sultimis. Išmaišome ir dedame į šaldytuvą nakčiai.
    Rabarbarus kaitiname ant nedidelės ugnies apie 10 minučių. Sudedame medų ir rozmarino šakeles. Vis pamaišydami kaitiname dar apie 10 minučių, kol rabarbarai išsileidžia ir džemas ima tirštėti. Išimame rozmariną. Supilstome į iškaitintintus stiklainėlius.


    Neįprasto skonio džemas- rabarbarų rūštelė, medaus natos ir rozmarino aštrumas. Idealu.
    Tikrai verta išbandyti. Su blynais gal ir nevalgysit. Bet ant skrudintos duonos riekelės ar varškės sūrio gabalėlio- labai skanu ir neįprasta.

    2011 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

    3 x P- Pomidorų ir paprikų padažas

    Apėmusi konservavimo ir vakavimo manija.
    Receptas pomidorų derliui sunaudoti:)


    Reikia:
    • 2 kg pomidorų
    • 0,5 kg paprikų
    • 3 svogūnų
    • česnako
    • 1/4 stiklinės acto
    • 1/4 stiklinės cukraus
    • 1, 5 šaukšto druskos
    •  pipirų
    • įvairių prieskoninių žolelių 
     Svogūnus nulupame, supjaustome kubeliais ir pakepiname ant šlakelio aliejaus, kol gražiai pagels. Į puodą sudedame pakepintus svogūnus, kubeliais pjaustytus pomidorus ir paprikas. Verdame tol kol garuoja daržovių atiduotos sultys( apie valandą) vis pamaišant. Supilame actą, cukrų, druską. Sudedame smulkintą česnaką ir prieskonines žoleles. Paverdame dar 10 minučių. Nukeliame nuo kaitlentės, sutriname viską blenderio pagalba. Dar kartą užviriname ir išpilstome į iškaitintus stiklainėlius, užsukame.


    Skanaus.

    Marinuotų daržovių asorti


    Šį marinatą nusižiūrėjau ir jau praeitą rudenį marinavau taip paprikas kartu su žiediniu kopūstu. Buvo labai skanu. Šiemet tobulinu receptą ir darau daržovių asorti. Nors ir vien paprikos šitaip marinuotos labai labai skanios.
    Reikia:
    • įvairiaspalvių paprikų
    • žiedinių kopūstų
    • brokolių
    • cukinijos
    • česnako
    • lauro lapų
    • pipirų žirnelių
    • krapų ir petražolių
    • gvazdikėlių
    Marinatui reikia:
    • 6 stiklinių vandens( pagal originalų receptą pilasi 5, bet man užtenka marinato" stiprumo")
    • 1 stiklinės acto 9%
    • 1 stiklinės cukraus
    • 2 šaukštų druskos
    • 1 šaukšto medaus
    • po 1arbat. šaukštelį alyvuogių aliejaus į kiekvieną stiklainį
    Išplauname ir perliejame virintu karštu vandeniu stiklainius. Nuplauname visas daržoves. Brokolį ir žiedinį kopūstą išskaidome žiedynais, papriką supjaustome šiaudeliais. Nulupame ir kubeliais supjaustome cukiniją. Sluoksniais dedame visas daržoves į stiklainius. Įdedame pipirų, lauro lapų, smulkintų česnakų, petražolių ar krapų.
    Išverdame marinatą ir karštą užpilame ant daržovių. Įpilame po arbatinį šaukštelį aliejaus. Uždedame dangtelį ir dedame į puodą kaitinti. Į puodą įdedame rankšluostėlį, statome stiklainį, įpilame tiek vandens, kad apsemtų pusė stiklainių ir kaitiname 20- 25 minutes. Užsukame dangtelį ir laukiame žiemos;).
    Tikrai labai labai skanu.


    Skanaus.

    2011 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

    Improvizacija. Kriaušių ir rozmarinų uogienė


    Neliko man nieko kito, kaip tik improvizuoti. Po mano įrašo apie kriaušes ir čiobrelius Viktorija paliko komentarą apie kriaušių ir rozmarinų uogienę. Labai suintrigavo. Tad teko improvizuoti ir pasitelkus fantaziją imtis darbo:). Rezultatu likau patenkinta.


    Reikia:
    • 1 kg kriaušių
    • 300 g cukraus
    • 1 šaukšto vanilinio cukraus
    • 5 gvazdikėlių
    • 5 cm šviežio rozmarino šakelės
    • 1 stiklinės vandens
    • 1/2 citrinos sulčių

    Kriaušes nuplauname, nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome kubeliais. Apšlakstome citrinos sultimis, užpilame stikline vandens, supilame cukrų, vanilinį cukrų, gvazdikėlius ir smulkintą rozmariną. Verdame ant silpnos ugnies apie minučių. Sutriname blenderiu ir dar verdame apie minutes arba kol uogienė sutirštės.
    Išpilstome į sterilizuotus stiklainėlius ir užsukame.


    Skanaus.

    2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

    Kriaušių uogienė su čiobreliais


    Nerealiai skanu- va toks buvo šios uogienės įvertinimas:)
    Labai knietėjo  išbandyti šią uogienę ir sužinoti šio derinio( t.y. kriaušės ir čiobrelio) skonį. Galiu pasakyti, kad jis- puikus.


    "Nerealiai" kriaušių ir čiobrelių uogienei
    Reikia:
    • 1 kg kriaušių( aš naudojau mažas)
    • 400 g cukraus
    • 4- 5 gvazdikėlių
    • 2 arbat. šaukštelių šviežių čiobrelių
    • 1 citrinos
    • 1 stiklinės vandens
    Kriaušes nuplauname, nulupame ir supjaustome kubeliais. Apšlakstome citrinos sultimis. Puode užverdame stiklinę vandens, sudedame kriaušes ir verdame ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Supilame cukrų, sudedame gvadikėlius ir smulkintus čiobrelius. Verdame kol pradės uogienė tirštėti. Nuimame nuo ugnies ir susmulkiname blenderio pagalba. Dar kartą užverdame ir supilame į iškaitintus stiklainėlius.


    Skanaus.

    2011 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis

    Cukinijų blynai su rūkyta lašiša

    Neįprastas, bet labai geras skonis. Net atvėsę blynai labai skanūs.


    Reikia:
    • 2 vidutinio dydžio cukinijų
    • 300 g varškės
    • 4 kiaušinių
    • 4 šaukštų miltų
    • sauja smulkintų šviežių krapų
    • druskos
    • pipirų
    • 2 skiltelių česnako
    • 150 g plonai pjaustytos rūkytos lašišos
    Cukinjas nuplauname, nupjauname galus ir sutarkuojame stambia( burokine) tarka. Į cukinijų tarkius įmaišome varškę, įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Įberiame miltus, druską, pipirus, smulkintus česnakus ir dar kartą viską išmaišome. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame šaukštą cukinijų masės, ant blyno dedame lašišos gabalėlį ir ją uždengiame šaukštu cukinijos masės. Blyną paplojame, kad nebūtų labai išsipūtęs. Valgome su grietine.
    Skanaus.
    Šaltinis: Beatos virtuvė, 2009 m., 27 psl.