2011 m. sausio 27 d., ketvirtadienis

Languota prijuostė: mano svajonių virtuvė ir trys išrinktieji


Nors nesu puiki minčių" dėstytoja", bet šia tema neparašyti negaliu. Asta iš Saulėtos virtuvės paskelbė kūrybingą ir labai smagią temą:).
Pirmiausia giliai įkvėpiau, kai pamačiau temos pavadinimą. Tokią temą, tik galbūt kiek kitaip norėjau paskelbti aš, kai kovo antroje pusėje ryšėsiu languotą prijuostę. Bet ką dabar jau padarysi;). Teks savo svajonėmis pasidalinti su jumis dabar.
Mano galvoje svajonių virtuvė brendo gal kokius trejus metus. Peržiūrėta daug internetinių puslapių, perversta daug knygų ir žurnalų.



Smagi ši tema man tuo, kad ta svajonių virtuvė jau" ranka pasiekiama". Po nuveiktų darbų( ačiū mano brangiausiajam), atrodo liko tiek nedaug- nudažyti sienas, pastatyti baldus ir džiaugtis naujumu bei svajonių išsipildymu...
Taigi, viskas iš pradžių...
Mano svajonių virtuvė todėl ir svajonių, kad ilgai išsvajota, išgalvota ir išlaukta.
Nepasakosiu jums apie vyrausiančias spalvas, formas, baldų stilių ar užuolaidų audinius...tiesiog mano virtuvė bus šviesi, šilta, kvepianti rytais šviežia duona( būtinai turėsiu duonkepę:)) ir kava... Per šventes kvepės kepamas kalakutas arba mėsa su džiovintomis slyvomis, o sekmadienių popietėmis kvepės obuolių pyragu...
Žydės ir kvepės gėlės...


Jau dabar įsivaizduoju, kaip šiltą vasaros vakarą atidarius virtuvės langą perduosiu į terasą, ant padėklo sudėjusi biscotti su spanguolėmis ir migdolais, raudono vyno taures...


...o taip, po mano virtuvės langu bus terasa ir mes ten vakarosim- šiltais vasaros vakarais ir vėsesniais rudens, užsiklojus pledu...
Pro savo virtuvės langą matysiu lakstantį basą savo vaiką, savo kiemą, ir savo prieskonių darželį( būtinai jį turėsiu).Nuostabu, ar ne... Vien virtuvės langas ko vertas;)?
Štai tokia mano svajonių virtuvė, tokia ji ir bus.. tikiuosi jau greitai...
Palinkėkit, kad mano svajonių virtuvė kuo greičiau pakviptų dažais... o tada, jau kvepės ir sausainiais, pyragais, kepama mėsa ir verdama sriuba...:).

Antroji temos užduotis kiek sunkesnė. Ilgai galvojau, ką reikėtų pasiimti iš savo dabartinės virtuvės. Reikia tiek visko daug, o galima tik tris...
  1. Pasiimu su savimi tą užsidegimą ir norą ( kokį turiu dabar) gaminti ir dalintis tuo su jumis
  2. Pasiimu medaus, kiek daugiau nei lašelį:)
  3. Ir pasiimu senučiukę, šešerių metų, receptų knygelę.
Su šiuo turtu savo svajonių virtuvėje, manau, nepražūsiu;)

Silkė pataluose


Apie silkę pataluose svajojau turbūt mėnesį laiko. Ir pagaliau šiandien prisiruošiau pasigaminti. Mmm... kaip skaniai šiandien valgiau...
Kiek nedaug kartais žmogui reikia:), tik silkės;).
Reikia:
  • 2 silkių filė
  • 1 didelio svogūno
  • 2 obuolių
  • 2-3 virtų burokėlių
  • 3 virtų kiaušinių
  • apie 250 ml majonezo

Burokėlius išverdame, silkę supjaustome gabalėliais, svogūnus supjaustome kubeliais, burokėlius ir kiaušinius sutarkuojame stambia trintuve( burokine).
Paimame negilų, platų indą ir viską sluoksniuojame:
  • silkės gabalėliai
  • aptepame majonezu
  • smulkintas svogūnas
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti obuoliai
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti burokėliai
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti virti kiaušiniai
Sluoksnius tolygiai paskleidžiame.
Galima sluoksniuoti į vieną didelį indą arba į mažus( tiek indelių, kiek bus valgytojų).

2011 m. sausio 25 d., antradienis

Šokoladiniai sausiukai su riešutais


Nežinau, kaip pasirenkate receptą jūs. O mane kartais užburia patiekalo nuotrauka arba pats receptas, ir tada žūt būt turiu tai pagaminti. O kartais būna taip, kad receptą daug kartų matytą atrandu lyg naują. Taip buvo ir šįkart. Šį sausiukų receptą peržiūrėjau turbūt dešimtis kartų, bet niekad jie" neužkliūdavo" man už akių. Turėdama laisvą minutę, vartau turimų kulinarinių knygų puslapius, žurnalus ir korteles( turiu tokią dėžutę su receptų kortelėmis kažkada rinktą mamos).


Namiškiai juokiasi jau iš manęs, o man tai tarsi meditacija. Štai taip ir atradau šį receptėlį tose kortelėse. O dabar dalinuosi sausiukų receptėliu su jumis.


Reikia:
  • 100 g. sviesto
  • 50 g. cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 175 g. miltų
  • 75 g. kapotų lazdyno riešutų
  • 100 g. juodojo šokolado
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, kapotais riešutais ir tarkuotu šokoladu( aš kapojau). Sviesto masę sumaišome su miltų mišiniu. Gerai išminkome tešlą, padalijame į dvi dalis. Iš tešlos suformuojame volelius kokių 3 cm skersmens. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame 1 valandai į šaldytuvą.
Volelius supjaustome 1/2 cm storio griežinėliais, suformuojame sausiukus ir sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10- 12 min.
Originaliame recepte duotas patarimas, kad miltus galima keisti avižiniais dribsniais. Manau, kad neprasti sausiukai- avižinukai turėtų būti:).

O šią lėkštę sausainių nešu Jovitai. Su gimtadieniu, drauge.
Šaltinis: mamos rinktos receptų kortelės

2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Varškės blyneliai su džiovintais abrikosais

Purūs, skanūs ir saldūs blyneliai praskaidrins nuotaiką, kai už lango tokie pilki, apniukę rytai. Gražių, baltų ir saulėtų jums rytų:). Nežinau, kaip jums, bet man labiau patinka tokie rytai, kai šaltis" gnaibo" nosį ir skruostus, taigi sau ir jums( jei kam patinka) linkiu tokių rytų, su šaltuko" pagnaibymais:).


Nors nelabai fotogeniški blyneliai, bet tikrai labai skanūs.

Reikia:
  • 250 g. varškės
  • 3 kiaušinių
  • 8 šaukštų miltų
  • 5 šaukštų cukraus
  • 1/2 stiklinės pieno
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 80 g. džiovintų abrikosų
  • žiupsnelio druskos
Varškę ištriname su kiaušinias, cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įpilame pieno, supilame miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome. Abrikosus susmulkiname kubeliais ar juostelėmis( pagal nuotaiką) ir suberiame į blynų tešlą. Kepame gerai įkaitintame aliejuje. Patiekiame su mėgstamomis uogomis ar klevų sirupu.
Skanaus.

2011 m. sausio 20 d., ketvirtadienis

Ryžių košė su kalakutiena ir brokoliais


 Nežinau kaip jūs, bet aš niekada negaliu" aklai" laikytis recepto. Ir nieko negaliu sau padaryti. Nepavyko ir šįkart, bet gal ir gerai, nes pietūs buvo tikrai labai skanūs. O ko daugiau ir reikia? Bet pagalvojus, tai gal daug ir nenusidėjau:)- grietinėlę pakeičiau grietine, o paukštienos prieskonius pakeičiau vorčesterio padažu ir saldžiąja paprika.
Reikia:
  • 1 stiklinės ryžių
  • 1 svogūno
  • apie 400 g. kalakutienos filė
  • 200-300 g. brokolių
  • 2-3 šaukštų grietinės( recepte naudojo 50 ml grietinėlės)
  • pipirų
  • druskos
  • šakelės rozmarino
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • 1 arbat. šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • 2 šaukšų sviesto
Kalakutienos filė supjaustome nedideliais kubeliais, apibarstome druska, pipirais, paprika ir apšlakstome vorčesterio padažu. Keptuvėje ištirpdome sviestą, apkepame kalakutieną kartu su susmulkintu svogūnu. Įpilame stiklinę vandens ir troškinamame apie 20- 25 min., įdedame grietinę ir troškiname apie 10 min. Ryžius užpilame dviem stiklinėmis vandens, pasūdome. Ryžius verdame apie 20 min. ant silpnos ugnies( jokiu būdu nemaišykite, nes ryžiai prisvils). Brokolius išskirstome žiedynais( arba galima naudoti šaldytus) ir išverdame.
Į išvirtus ryžius sudedame kalakutienos gabaliukus ir brokolių žiedynus. Viską gerai išmaišome ir pietaujame arba vakarieniaujame.


Skanaus.
Šaltinis: Mano namai 2009 m. Nr. 2

2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Kepta višta

Reikia:
  • vištos( naudojau pusė naminės vištos, nes ir ta pusė svėrė 1,7 kg )
  • 2 skiltelių česnako
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų garstyčių
  • 2 šaukštų kmynų
  •  1 arbat. šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1/2 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • pipirų
  • druskos
Vištą nuplauname ir nusausiname. Į dubenį supilame aliejų, citrinos sultis; suberiame kmynus, čiobrelius ir pipirus; sudedame susmulkintus česnakus ir įdedame garstyčias. Viską gerai išmaišome. Vištą apibarstome druska ir ištepame paruoštu marinatu. Uždengiame maistine plėvele, dedame į šaldytuvą ir paliekame marinuotis per naktį.
Kartu kepame bulves ir morkas. Taigi, joms pasiruošiame panašų mišinį.

Bulvėms ir morkoms reikia:
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 1 arbat. šaukštelio čiobrelių
  • 1 šaukšto kmynų
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų
Susmulkiname česnakus ir sumaišome visus ingredientus. Bulves padalijame į keturias dalis, morkas supjaustome stambiais gabalėliais ir išmaišome su jau paruošta česnakų ir žolelių mase.
Vištą dedame į skardą, aplink apdedame bulves ir dedame į 200 laipsnių karštumo orkaitę. Kepame apie 30 min., nuimame foliją ir dar kepame 30 min., kad gražiai apskrustų. Kadangi mano kepama višta buvo naminė( o jos kaip žinia ilgiau kepa), todėl pusvalandį kepiau vieną vištą, tada sudėjau bulves ir morkas. Pakepus  30 min. nuėmiau foliją ir dar kepiau 30 min.( tikiuosi supratot).

 Skanaus.

2011 m. sausio 18 d., antradienis

Trinta morkų sriuba


Kreminė, šilta sriuba su sūriu ir duonos gabalėliais. Patiks morkų mylėtojams... ji labai morkinė:)


Reikia:
  • 5 vnt. ( 300 g.) morkų
  • 2 nedidelių bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 800 ml. mėsos ar daržovių sultinio( aš viriau su mėsos sultiniu)
  • grietinės
  • 1 šaukšto sviesto( apkepinti svogūnams ir česnaką)
  • skrudintos duonos gabalėlių
  • tarkuoto fermentinio sūrio
  • prieskoninių žolelių
  • druskos
  • pipirų
Puode, kuriame virsime sriubą, dedame sviestą ir pakepiname kubeliais supjaustytus svogūnus ir skiltelę česnako. Sudedame kubeliais pjaustytas bulves ir griežinėliais supjaustytas morkas. Supilame sultinį, paskaniname druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.
Verdame apie 45 min. Blenderio pagalba sutriname sriubą. Pilame į lėkštę, įdedame šaukštą grietinės, skrudintos duonos ir tarkuoto sūrio.


Skanaus.