2010 m. gruodžio 29 d., trečiadienis

Sūrūs sausainiai

Trys formos... trys skoniai... ir visi labai geri...
Tiks prie alaus bokalo ar vyno taurės...
...ar šiaip pakramtyti...
Pradėjęs valgyt negali sustot :)


Reikia:
  • 275 g. miltų
  • 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 100 g. sviesto
  • 8 šaukštų pieno
  • 1 kiaušinio
  • druskos, kmynų, čiobrelių- pabarstymui
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Sudedame mažais gabalėliais pjaustytą sviestą, įpilame pieną. Gerai išminkome tešlą ir kočiojame ant miltais pabarstyto paviršiaus. Pjaustome šiaudeliais ar spaudžiame sausainėlius formelėmis. Paruoštus sausainėlius dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Patepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome tik druska, arba druska ir čiobreliais, arba druska ir kmynais.
Kepame 200 laipsnių karšumo orkaitėje apie 10 min.

Štai taip atrodo sausainėliai tik su druska...



...čia su čiobreliais ir druska...


...o va čia su kmynais ir druska...



Skanaus.

Avižiniai sausainiai


Reikia:
  • 110 g. sviesto
  • 2 šaukštų medaus
  • 3 šaukštų vandens
  • 1 puodelio miltų
  • 3/4 puodelio kokoso drožlių
  • 3/4 puodelio avižinių dribsnių
  • 1/2 puodelio cukraus
  • 1/3 puodelio saulėgrąžų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
Sumaišome visus sausus ingredientus. Sviestą, medų ir vandenį pakaitiname tol kol ištirps sviestas. Atvėsiname ir supilame ant sausų ingredientų. Formuojame mažus rutuliukus, suspaudžiame. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepame 170- 180 laipsnių orkaitėje apie 8-10 min.


Šaltinis: interneto platybės

Triušienos ir voveraičių troškinys

Šiltas, jaukus ir be galo skanus patiekalas. Mano vyro ir mano kulinarijos mixas:). Tiesą sakant- visai neblogas, netgi pasakyčiau- labai geras. Tikrai bus įtrauktas į mūsų šeimos gaminamų receptų sąrašą.


Reikia:
  • 1/2 triušio
  • 3 morkų
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 svogūno
  • 250 ml marinuotų voveraičių
  • 1 šaukšto garstyčių
  • 2 šaukštų medaus
  •  2- 3 šaukštų grietinės
  • 1/2 citrinos sulčių
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)
Mėsą nuimame nuo kaulų ir supjaustome nedideliais kubeliais. Į dubenį išspaudžiame citrinos sultis, įdedame garstyčias, medų, druską, pipirus ir prieskonine žoleles. Į marinatą įdedame mėsą ir gerai apmaišome. Paliekame valandai pasimarinuoti.
Kubeliais susmulkintą česnaką ir svogūną apkepame šlakelyje aliejaus. Kai svogūnai pasidaro skaidrūs, sudedame mėsą. Apkepame ją iš visų pusių, kol gražiai paruduos. Sudedame juostelėmis pjaustytas morkas, įpilame vandens tiek, kad apsemtų troškinį. Paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, pipirais ir druska. Uždengiame ir troškiname apie 30 min. Sudedame marinuotas voveraites, grietinę ir dar patroškiname apie 10 min.
Patiekiame su ryžiais.
Skanaus.

2010 m. gruodžio 28 d., antradienis

Bulvių apkepas su sūriu


Reikia:
  • 1 kg bulvių
  • 1 kiaušinio
  • 250 - 300 ml grietinės
  • 100g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 2 - 3 skiltelių česnako
  • čiobrelių
  • mairūno
  • druskos
  • pipirų
  • gabaliuko sviesto

Orkaitę įkaitiname iki 230 - 240 laipsnių temperatūros.
Nuskutame, nuplauname ir plonais griežinėliais supjaustome bulves. Pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.
Sviestu ištepame indą, kuriame kepsime apkepą. Sluoksniais sudedame supjaustytas bulves, apibarstome susmulkintais česnakais. Išplakame kiaušinį, supilame grietinę, tarkuotą sūrį ir gerai išmaišome. Plakinį supilame ant bulvių.
Kepame 30 - 40 minučių, kol viršus pasidarys traškantis ir gražiai paruduos.
Bulvių apkepą galima patiekti prie keptos mėsos arba kaip atskirą patiekalą.

Skanaus!
Šaltinis: Valgių enciklopedija 2001m.

Jūrinės lydekos ir žirnelių salotos

Lengvos salotos pavakariams arba vėlyviems savaitgalio pusryčiams.


Reikia:
  • 300 g. karštai rūkytos jūrinės lydekos
  • skardinės žirnelių
  • 1 svogūno
  • majonezo
  • druskos
  • pipirų
Žuvį susmulkiname gabalėliais ir išrenkame kaulus. Svogūną supjaustome kubeliais. Į dubenį sudedame susmulkintą žuvį, svogūnus ir žirnelius. Užbarstome pipirų, jei reikia druskos. Viską apmaišome įdėję porą šaukštų majonezo.
Mes valgėme su ciabatta.
Skanių jums savaitgalio pusryčių arba sočių pavakarių.

Paryžietiškas obuolių pyragas


Turbūt vienas mano mėgiamiausių obuolių pyragų. Greitas ir labai labai skanus. Atvėsimo dažniausiai nebesulaukia, nes suvalgomas dar šiltas.

Reikia:
  • 1-1,5 stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1 valgomo šaukšto kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 3 kiaušinių
  • 3 arbat. šaukštelių aliejaus
  • 0,5 stiklinės pieno
  • 8 obuolių
  • 2 šaukštelių cinamono (kas mėgsta)
Pyrago užpilui:
  • 2- 3 šaukštų cukraus
  • 50 g sviesto
  • 1 kiaušinio
Sumaišome miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską, kepimo miltelius, cinamoną. Įmušame kiaušinius, įpilame aliejų ir pieną. Viską gerai išmaišome.
Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir įmaišome į tešlą.
Kepimo formą ištepame sviestu ir supilame tešlą.
Kepame 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 35 - 40 min.
Tuo metu paruošiame užpilą. Sviestą ištirpdome, kiaušinį išplakame su cukrumi ir supilame tirpintą sviestą, gerai išmaišome. Plakinį užpilame ant pyrago ir dar pakepame 10 - 12 minučių.

P.S Labai skanus obuolių pyragas su traškia saldžia plutele.
Šaltinis: Mano namai" Obuolių pyragai" 2006

Faršu įdaryti pievagrybiai

Reikia:
  • pievagrybių (didesnių)
  • kiaulienos faršo
  • svogūno
  • česnako
  • pomidorų padažo
  • pipirų, druskos
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)

Pievagrybius nuplauname, nusausiname ir išpjauname kotelius.
Keptuvėje pakepiname susmulkintą svogūną ir česnaką. Svogūnams gražiai pageltus sudedame faršą. Kepiname nuolat maišant, kad faršas būtų birus. Kepinamą mėsytę pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Mėsytei apkepus sudedame smulkintus pievagrybių kotelius, pagardiname pomidorų padažu ir patroškiname 5 - 7 minutes.

 Gautą masę sudedame į pievagrybius. Kepame 200 laipsnių temperatūroje 20 - 25 min.
Galima patiekti kaip karštą užkandį arba su bulvių koše, kaip pagrindinį patiekalą.
Skanaus.