2011 m. sausio 27 d., ketvirtadienis

Silkė pataluose


Apie silkę pataluose svajojau turbūt mėnesį laiko. Ir pagaliau šiandien prisiruošiau pasigaminti. Mmm... kaip skaniai šiandien valgiau...
Kiek nedaug kartais žmogui reikia:), tik silkės;).
Reikia:
  • 2 silkių filė
  • 1 didelio svogūno
  • 2 obuolių
  • 2-3 virtų burokėlių
  • 3 virtų kiaušinių
  • apie 250 ml majonezo

Burokėlius išverdame, silkę supjaustome gabalėliais, svogūnus supjaustome kubeliais, burokėlius ir kiaušinius sutarkuojame stambia trintuve( burokine).
Paimame negilų, platų indą ir viską sluoksniuojame:
  • silkės gabalėliai
  • aptepame majonezu
  • smulkintas svogūnas
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti obuoliai
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti burokėliai
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti virti kiaušiniai
Sluoksnius tolygiai paskleidžiame.
Galima sluoksniuoti į vieną didelį indą arba į mažus( tiek indelių, kiek bus valgytojų).

2011 m. sausio 25 d., antradienis

Šokoladiniai sausiukai su riešutais


Nežinau, kaip pasirenkate receptą jūs. O mane kartais užburia patiekalo nuotrauka arba pats receptas, ir tada žūt būt turiu tai pagaminti. O kartais būna taip, kad receptą daug kartų matytą atrandu lyg naują. Taip buvo ir šįkart. Šį sausiukų receptą peržiūrėjau turbūt dešimtis kartų, bet niekad jie" neužkliūdavo" man už akių. Turėdama laisvą minutę, vartau turimų kulinarinių knygų puslapius, žurnalus ir korteles( turiu tokią dėžutę su receptų kortelėmis kažkada rinktą mamos).


Namiškiai juokiasi jau iš manęs, o man tai tarsi meditacija. Štai taip ir atradau šį receptėlį tose kortelėse. O dabar dalinuosi sausiukų receptėliu su jumis.


Reikia:
  • 100 g. sviesto
  • 50 g. cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 175 g. miltų
  • 75 g. kapotų lazdyno riešutų
  • 100 g. juodojo šokolado
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, kapotais riešutais ir tarkuotu šokoladu( aš kapojau). Sviesto masę sumaišome su miltų mišiniu. Gerai išminkome tešlą, padalijame į dvi dalis. Iš tešlos suformuojame volelius kokių 3 cm skersmens. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame 1 valandai į šaldytuvą.
Volelius supjaustome 1/2 cm storio griežinėliais, suformuojame sausiukus ir sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10- 12 min.
Originaliame recepte duotas patarimas, kad miltus galima keisti avižiniais dribsniais. Manau, kad neprasti sausiukai- avižinukai turėtų būti:).

O šią lėkštę sausainių nešu Jovitai. Su gimtadieniu, drauge.
Šaltinis: mamos rinktos receptų kortelės

2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Varškės blyneliai su džiovintais abrikosais

Purūs, skanūs ir saldūs blyneliai praskaidrins nuotaiką, kai už lango tokie pilki, apniukę rytai. Gražių, baltų ir saulėtų jums rytų:). Nežinau, kaip jums, bet man labiau patinka tokie rytai, kai šaltis" gnaibo" nosį ir skruostus, taigi sau ir jums( jei kam patinka) linkiu tokių rytų, su šaltuko" pagnaibymais:).


Nors nelabai fotogeniški blyneliai, bet tikrai labai skanūs.

Reikia:
  • 250 g. varškės
  • 3 kiaušinių
  • 8 šaukštų miltų
  • 5 šaukštų cukraus
  • 1/2 stiklinės pieno
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 80 g. džiovintų abrikosų
  • žiupsnelio druskos
Varškę ištriname su kiaušinias, cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įpilame pieno, supilame miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome. Abrikosus susmulkiname kubeliais ar juostelėmis( pagal nuotaiką) ir suberiame į blynų tešlą. Kepame gerai įkaitintame aliejuje. Patiekiame su mėgstamomis uogomis ar klevų sirupu.
Skanaus.

2011 m. sausio 20 d., ketvirtadienis

Ryžių košė su kalakutiena ir brokoliais


 Nežinau kaip jūs, bet aš niekada negaliu" aklai" laikytis recepto. Ir nieko negaliu sau padaryti. Nepavyko ir šįkart, bet gal ir gerai, nes pietūs buvo tikrai labai skanūs. O ko daugiau ir reikia? Bet pagalvojus, tai gal daug ir nenusidėjau:)- grietinėlę pakeičiau grietine, o paukštienos prieskonius pakeičiau vorčesterio padažu ir saldžiąja paprika.
Reikia:
  • 1 stiklinės ryžių
  • 1 svogūno
  • apie 400 g. kalakutienos filė
  • 200-300 g. brokolių
  • 2-3 šaukštų grietinės( recepte naudojo 50 ml grietinėlės)
  • pipirų
  • druskos
  • šakelės rozmarino
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • 1 arbat. šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • 2 šaukšų sviesto
Kalakutienos filė supjaustome nedideliais kubeliais, apibarstome druska, pipirais, paprika ir apšlakstome vorčesterio padažu. Keptuvėje ištirpdome sviestą, apkepame kalakutieną kartu su susmulkintu svogūnu. Įpilame stiklinę vandens ir troškinamame apie 20- 25 min., įdedame grietinę ir troškiname apie 10 min. Ryžius užpilame dviem stiklinėmis vandens, pasūdome. Ryžius verdame apie 20 min. ant silpnos ugnies( jokiu būdu nemaišykite, nes ryžiai prisvils). Brokolius išskirstome žiedynais( arba galima naudoti šaldytus) ir išverdame.
Į išvirtus ryžius sudedame kalakutienos gabaliukus ir brokolių žiedynus. Viską gerai išmaišome ir pietaujame arba vakarieniaujame.


Skanaus.
Šaltinis: Mano namai 2009 m. Nr. 2

2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Kepta višta

Reikia:
  • vištos( naudojau pusė naminės vištos, nes ir ta pusė svėrė 1,7 kg )
  • 2 skiltelių česnako
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų garstyčių
  • 2 šaukštų kmynų
  •  1 arbat. šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1/2 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • pipirų
  • druskos
Vištą nuplauname ir nusausiname. Į dubenį supilame aliejų, citrinos sultis; suberiame kmynus, čiobrelius ir pipirus; sudedame susmulkintus česnakus ir įdedame garstyčias. Viską gerai išmaišome. Vištą apibarstome druska ir ištepame paruoštu marinatu. Uždengiame maistine plėvele, dedame į šaldytuvą ir paliekame marinuotis per naktį.
Kartu kepame bulves ir morkas. Taigi, joms pasiruošiame panašų mišinį.

Bulvėms ir morkoms reikia:
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 1 arbat. šaukštelio čiobrelių
  • 1 šaukšto kmynų
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų
Susmulkiname česnakus ir sumaišome visus ingredientus. Bulves padalijame į keturias dalis, morkas supjaustome stambiais gabalėliais ir išmaišome su jau paruošta česnakų ir žolelių mase.
Vištą dedame į skardą, aplink apdedame bulves ir dedame į 200 laipsnių karštumo orkaitę. Kepame apie 30 min., nuimame foliją ir dar kepame 30 min., kad gražiai apskrustų. Kadangi mano kepama višta buvo naminė( o jos kaip žinia ilgiau kepa), todėl pusvalandį kepiau vieną vištą, tada sudėjau bulves ir morkas. Pakepus  30 min. nuėmiau foliją ir dar kepiau 30 min.( tikiuosi supratot).

 Skanaus.

2011 m. sausio 18 d., antradienis

Trinta morkų sriuba


Kreminė, šilta sriuba su sūriu ir duonos gabalėliais. Patiks morkų mylėtojams... ji labai morkinė:)


Reikia:
  • 5 vnt. ( 300 g.) morkų
  • 2 nedidelių bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 800 ml. mėsos ar daržovių sultinio( aš viriau su mėsos sultiniu)
  • grietinės
  • 1 šaukšto sviesto( apkepinti svogūnams ir česnaką)
  • skrudintos duonos gabalėlių
  • tarkuoto fermentinio sūrio
  • prieskoninių žolelių
  • druskos
  • pipirų
Puode, kuriame virsime sriubą, dedame sviestą ir pakepiname kubeliais supjaustytus svogūnus ir skiltelę česnako. Sudedame kubeliais pjaustytas bulves ir griežinėliais supjaustytas morkas. Supilame sultinį, paskaniname druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.
Verdame apie 45 min. Blenderio pagalba sutriname sriubą. Pilame į lėkštę, įdedame šaukštą grietinės, skrudintos duonos ir tarkuoto sūrio.


Skanaus.

2011 m. sausio 17 d., pirmadienis

Varškės spurgos( mamos receptas+ šaukštas degtinės)


 Prašom vaišintis, jos dar šiltos...
Kiek prisimenu save, tiek prisimenu ir šias spurgas. Prisimenu mamą stovinčią prie viryklės, mažą puodelį pilną aliejaus, ir didelį dubenį" pončkų"( taip jas tada vadindavom:)).Man jos kvepia vaikyste...
Nekepiau jų kokius šešerius metus. Kai paskutinį kartą kepiau, jos prisigėrė aliejaus( mamai taip niekad nenutikdavo), todėl jų kepimą vis atidėdavau, nes bijodavau fiasko. Tačiau internetas- visagalis. Suradau, kaip reikia išgelbėti spurgas nuo aliejaus" prisigėrimo". Verdant spurgas į riebalus reikia įdėti bulvės puselę arba įpilti šaukštą degtinės į tešlą. Aš pasirinkau pastarąjį variantą. Ir volia- mano spurgos iškepė nepriekaištingai.
Kur aš baigiau... ai, nekepiau jų šešerius metus iki šiandien. Turėjom daug, labai daug varškės. O ir ta mūsų varškė stebuklinga- naminė, mūsų močiutės gaminta. Gal ir tos spurgos gavosi tokios...stebuklingos- kvepiančios vaikyste... namais... Taigi, prisiruošiau gaminti spurgas, nes mūsų mažasis nelabai pripažįsta pyragus. O savo mažojo pilvuką taip pat norisi palepinti. Ir žinot, pataikiau tiesiai į dešimtuką. Su stikline kakavos- tai buvo nuostabiausi pavakariai. Kai šaldytuve vėl atsiras varškės, klausimo ką gaminti, kaip įtariu nebekils:).



 Reikia:
  • 400 g. varškės
  • 4 kiaušinių
  • 150 g. cukraus
  • 200 g. miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 šaukšto degtinės( aš naudojau starką- suveikė taip pat puikiai:))
Varškę ištriname su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniais taip, kad neliktų gumulėlių. Įpilame šaukštą degtinės ir supilame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome. Į mažą puodą įpilame aliejaus tiek, kad spurga visa panirtų. Aliejų gerai įkaitiname. Kai aliejus įkaitęs, imamės darbo su varškės mase. Geriausia turėti dubenėlį su vandeniu, kur galėsite susidrėkinti rankas, nes kitaip tešla kibs prie rankų. Šaukšto pagalba imame tešlos( maždaug graikinio riešuto dydžio) ir šlapiomis rankomis suformuojame rutuliuką. Dedame į įkaitintą aliejų. Spurgos iškyla į paviršių ir palietus šaukštu apsisuka , kad keptų iš visų pusių. Kepimo laikas priklauso nuo ugnies stiprumo ir spurgų didumo. Kai spurga gražiai paruduoja, traukiame lauk ir galime padėti ant popierinio rankšluosčio keletui sekundžių.
Apibarstome cukraus pudra ir... valgome...


Skanaus.
Šaltinis: mamos sena receptų knygelė+ šaukštas degtinės( čia nuo manęs:))

2011 m. sausio 14 d., penktadienis

Keptas kumpis su vyno prieskoniu

 Mūsų vienas iš  naujametinių šaltųjų patiekalų. Bet tik dabar įdedu šį receptėlį, dėka savo senuko kompiuterio( neleido įkelti nuotraukėlių). Valgėme jį šaltą su pikantišku česnakiniu padažu. Kepėme didelį gabalą, todėl liko dar pusryčiams ir žinot, niekas neatsisakė. Nors dažniausiai antrą dieną nebesinori to paties, tačiau čia ši taisyklė netiko. Manau pusryčiams ant duonos- labai tinkama.
Mėsa iškepė sultinga ir tikrai labai skani.



Reikia:
  • 1, 7 kg kiaulienos kumpio( nebūtina kepti tokio didelio gabalo:) )
  • 1/2 butelio raudono vyno( naudojau pusiau saldų)
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • pipirų
  • druskos
  • 4-5 arbat. šaukštelių saldžiosios paprikos apvoliojimui
Mėsą gausiai apibarstome prieskonėmis žolelėmis, pipirais. Užpilame vynu ir dedame parai į šaldytuvą( apverčiau porą kartų, kad mėsa vienodai pabūvotų vyne).
Prieš kepant mėsą apibarstome druska ir apvoliojame saldžiosios paprikos milteliuose( pasidaro tarsi plutelė).
Įvyniojame į foliją, dedame į skardą ir įpilame puse skardos vandens.
Kepame apie 2 val. 190-200 laipsnių karštumo orkaitėje. Išvyniojus iš folijos kepame apie 10 min, kad apskrustų( ilgiau nekepkit, nes mėsa išdžius). Iškepusi mėsa buvo labai sultinga.


Nepatingėkit pasigaminti padažo, jis tikrai labai tinka.

Padažui reikia:
  • 4 šaukštų majonezo
  • 3 šaukštų pomidorų padažo
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 arbat. šaukštelio džiovintų krapų
  • šviežiai maltų pipirų
Sumaišome majonezą su pomidorų padažu. Įmaišome susmulkintą česnaką, pipirus ir džiovintus krapus.
 Na ir viskas...o dabar... skanaus.

Kiaulienos kumpio guliašas su džiovintomis slyvomis

Paprastas, bet tikrai neprastas patiekalas. Gamyba kiek ilgoka, nes mėsa ilgai troškinasi ... bet laukti tikrai verta.
Mes valgėme su bulvių koše ir marinuotomis paprikomis. Labai derėjo slyvų saldumas ir paprikų aštrumas...Mmm... buvo laaabai skanu...


Reikia:
  • 800 g. kiaulienos kumpio
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • pipirų
  • druskos
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • 1 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1/2 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 4- 5 šaukštų grietinės
  • 80 g. slyvų
  • petražolių
Mėsą supjaustome kubeliais, apibarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir užpilame vorčesterio padažu. Kol mėsytė marinuojasi, susipjaustome kubeliais svogūną ir česnaką. Šlakelyje aliejaus pakepiname svogūną ir česnaką. Sudedame mėsą ir apkepame iš visų pusių. Kai mėsa gražiai apkepa užpilame vandens, kad apsemtų mėsą. Uždengiame keptuvę ir troškiname ant silpnos ugnies apie valandą. Sudedame slyvas, saldžiąsias ir aitriąsias paprikas, grietinę. Paverdame dar apie 15 min. Apibarstome petražolėmis ir pietūs ar vakarienė paruošti.


Prašom prie stalo.

Pyragas su mascarpone ir persikais

Skanus pyragas nereikalaujantis daug darbo... bet turintis vieną blogumą- iškepus reikia atvėsinti ir dėti į šaldytuvą. Taigi pasimėgauti pyragu tik iškepus nepavyks. Pyragas kuo šaltesnis, tuo skanesnis.


Reikia:
  • 3 lakštų bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 400 g mascarponės sūrio
  • pakelio vanilinio pudingo (40 g)
  • skardinės persikų (820 g.)
  • 3 šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų miltų
  • 3 kiaušinių
Tešlą atšildome, išklojame ja skardą ir subadome šakute. Pasiruošiame mascarponės masę. Mascarponę ištriname su cukrumi, įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Suberiame miltus į masę ir išmaišome. Su visu persikų sirupu (iš skardinės) sumaišome pudingo miltelius ir supilame į mascarponės masę. Ji gaunasi gan skysta, nebijokite. Masę pilame ant tešlos ir išdėlioti persikus tokias ornamentais, kokie tik patinka.
Kepame 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 1 valandą. Atvėsinam ir dedame į šaldytuvą bent valandai susistovėti. Patiks mascarponės ir pudingų mėgėjams.
Kūrybingų persikinių ornamentų;) dėliojimo.


Skanaus.

Sūdytas upėtakis

Labai paprasta, sveika ir skanu.


Reikia:
  • 600 g.upėtakio
  • 1 šaukšto druskos
  • 1/2 šaukšto cukraus
  • šviežiai maltų pipirų
  • 1 skiltelės česnako
  • 2 lauro lapų
Iš upėtakio išimame filė. Sumaišome druską su cukrumi. Apibarstome šiuo mišiniu žuvį. Užmalame pipirų. Užbarstome kubeliais pjaustytą česnako skiltelę ir susmulkintus lauro lapus( sutryniau tarp pirštų).
Žuvį perlenkiame per pusę( t.y. gražiname į pradinę padėtį:)), dedame į maišelį ir paslegiame. Žuvis keliauja nakčiai į šaldytuvą, o pusryčiams jau mėgaujamės skaniais sumuštinukais.

Pupelių ir stirnienos troškinys


 Noriu paneigti mitą, kad laukinė mėsa yra sausa ir kieta.
 Visą laiką iš stirnienos maldavau faršą iš kurio gamindavau maltinukus ar čili troškinius, lazaniją. Šie patiekalai tikrai labai skanūs, bet norėjosi išbandyti ir ką nors naujo. Visada galvojau, kad laukinė mėsa bus kieta ir sausa. Tačiau nieko panašaus. Stirnienos filė naudoju kepsniukams, o kumpį- guliašui, čenakams, įvairiems troškiniams. Žinot, netgi padariau išvadą, kad stirnienos mėsa minkštesnė už kiaulieną :).

Reikia:

  •  500 g stirnienos kumpio
  • 2 morkų
  • 1 pomidoro
  • 1 svogūno
  • 1 - 2 skiltelių česnako
  • 1 paprikos
  • indelio konservuotų pupelių pomidorų padaže
  • 1-2 šaukštų grietinės
  • 1-2 šaukštų pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių (čiobrelių, mairūnų, baziliko)
  • pipirų
  • druskos
  • žaliosios citrinos
Stirnienos kumpį nuplauname, nusausiname ir supjaustome kubeliais. Mėsą apšlakstome žaliosios citrinos sultimis, pabarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir paliekame marinuotis porai valandų.
Keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepiname kubeliais supjaustytus česnakus ir svogūnus. Pageltus svogūnams sudedame mėsą. Apkepiname iš visų pusių mėsytę, sudedame tarkuotas morkas, kubeliais pjaustytą pomidorą ir papriką. Pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Į keptuvę įpiltame stiklinę vandens, uždengiame ir troškiname 1 val. ant silpnos ugnies.
Į keptuvę sudedame pupeles, šaukštą grietinės, pomidorų padažo (kas mėgsta aštriau) ir troškintame dar 5 minutes.
Patiekiame su balta duona ar bandelėmis.

Skanaus!

Bananų ir medaus pyragas


 Jei esate medaus ir bananų mėgėjas, tai šis pyragas kaip tik jums:)


Reikia:
  • 2 - 3 vidutinio dydžio bananų
  • 1 ir 1/4 stiklinių miltų
  • 1/2 stiklinės  cukraus
  • 1/4 stiklinės medaus
  • 1/4 stiklines  aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
Pyrago viršui reikia:
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1 šaukšto cinamono
Dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir cinamonu. Kitame inde šakute arba smulkintuvu sutriname bananus ir sumaišome juos su medumi, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir  aliejumi.
Gerai išmaišius į gautą masę supilame miltų, kepimo miltelių ir cinamono mišinį. Viską gerai išmaišome ir masę supilame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Šaukštą cukraus ir šaukštą cinamono sumaišome ir apibarstome pyrago viršų.
Kepame180 laipsnių orkaitėje 30 - 40 minučių.
Atvėsinę mėgausitės šlapiu, saldžiu bananų pyragu su ryškiu medaus priekoniu.

Kepti makaronai su sūriu ir kumpiu


Originaliame recepte šiuos makaronus rekomendavo patiekti su kepta mėsa. Bet aš įdėjau kumpio gabalėlių ir patiekiau su salotomis. Buvo lengva, bet kartu ir soti vakarienė.

Reikia:
  • 200 g. makaronų
  • 130 g. fermentinio sūrio
  • 4-5 šaukštų grietinės
  • 2 kiaušinių
  • 80 g. šaltai rūkyto kumpio
  • 1 skiltelės česnako
  • sviesto( skardelės patepimui)
  • muskato
  • druskos
  • pipirų
  Makaronus išverdame pagal instrukciją ant pakelio( tik nepervirkite, kad nesigautų košė). Perplauname šaltu tekančiu vandeniu ir paliekame, kad nuvarvėtų. Sumaišome kiaušinius, grietinę, tarkuotą sūrį, kubeliais pjaustytą kumpį, smulkintą česnaką. Įberiame druskos, pipirų ir truputį muskato.
Išmaišome makaronus su grietinės ir sūrio mišiniu. Sviestu patepame skardą ir sudedame makaronus. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30- 35 min.
Skanaus.
Idėjos šaltinis: Valgių enciklopedija 2001

Kalakutienos iešmeliai arba kefyras daro stebuklus

Pirmą kartą mėsą marinavau su kefyru ir tikrai nenusivyliau, net gi priešingai- likau labai patenkinta rezultatu. Iškepusi mėsa buvo labai minkšta ir sultinga. Čia vis dėl to kefyro:)

Reikia:
  • 400 g. kalakutienos krūtinėlės
  • 1 stiklinės kefyro
  • 1 arbat. šaukštelio kario
  • 1/4 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 1/2 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • pipirų
  • druskos
Kalakutieną supjaustome gabalėliais ir dedame į dubenį. Suberiame visus prieskoniu, užpilame kefyru ir viską gerai išmaišome. Paliekame pasimarinuoti bent porai valandų( aš palikau per naktį). Mėsą mauname ant medinių iešmelių ir kepame, keptuvėje ant įkaitinto aliejaus 10- 15 min., vis apverčiant. Manau, jei oras leidžia ir yra sąlygos, tai lauke, ant laužo kepta mėsytė būtų dar skanesnė.


Skanaus.

2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

Vieno puodo troškinys

 Šio troškinio sudėtis labai panaši į stirnienos čenakų, bet kepamas viename puode. O jo" gimimas" buvo toks- reikėjo pamaitinti daugiau žmonių, nei turiu čenakinių. O čenakų labai norėjosi:), taigi viskas keliavo į vieną puodą. Rezultatas buvo tikrai geras.
Labai greitai ir be didelių sunkumų pagaminami pietūs. Ypač tinka, kai namuose yra daug neužbaigtų darbų. Įdedi į orkaitę ir pamiršti porai valandų( nors gal ir nepamiršti, nes nosį kutena be galo skanūs kvapai).


Reikia:
  • 500 g. stirnienos kumpio
  • 3 morkų
  • 6-8 bulvių
  • 1/2 paprikos
  • 1 pomidoro
  • 2 raugintų ar marinuotų agurkų
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 1/4 citrinos sulčių
  • 2-3 grietinės
  • 1/2 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1/4 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • bazilikų
  • rozmarino
  • druskos
  • pipirų
  • petražolių
Mėsą supjaustome kubeliais, pabarstome druska, pipirais, aitriosiomis ir saldžiosiomis paprikomis. Apšlakstome citrinos sultimis ir vorčesterio padažu. Paliekame marinuotis porai valandų.
Mėsą apkepame keptuvėje ant šlakelio aliejaus, kol gražiai apskrus. Sudedame kubeliais pjaustytą svogūną ir česnaką, pakepiname dar pora minučių. Į stiklinį indą sudedame apkeptą mėsą, kubeliais pjaustytas bulves, morkas, papriką , pomidorą ir agurkus. Užpilame vandens tiek, kad viską apsemtų. Įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių ir viską išmaišome. Uždengiame indą ir dedame į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Kepame apie 2 valandas.Į troškinį įdedame grietinę ir kepame atidengtą dar apie10-15 min.
Dedame į lėkštes ir apibarstome petražolėmis.

Skanaus.

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Granola su medumi


Kažkada seniai seniai( pradėjau kaip pasaką;)) buvau pirkusi pusryčiams dribsnių su riešutais, bet jų skoniu labai nusivyliau- kažkokie sausi, beskoniai, primenantys šieną( nors gal negaliu taip rašyti, juk šieno neragavau:)). Atsivertus Virtuvės Nuo...Iki... Nr.1- 2 akis" užkliuvo" už granolos recepto. Taigi, šį receptą pakoregavau pagal save ir volia...mes ją valgėme tą patį vakarą, nes nosis kuteno labai skanūs ir saldūs kvapai, kuriems nebuvo įmanoma atsispirti. Labai skanu su natūraliu jogurtu ir turbūt nepakartojama su šviežiomis uogomis...ech, laukiu vasaros. Aš gaminau iš pusės porcijos, jei norėsis daugiau dauginkit viską iš 2.
Reikia:
  • 220 g. avižinių dribsnių
  • 30 g. lazdyno riešutų
  • 30 g. džiovintų spanguolių
  • 30 g. razinų
  • 50 g. kokoso drožlių
  • 3 šaukštų saulėgrąžų
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 3 šaukštų medaus
  • 60 g. sviesto
  • saujelės džiovintų bananų( bananų traškučių)
Į dubenį suberiame avižų dribsnius, kokoso drožles, džiovintas spanguoles, razinas, saulėgrąžas, riešutus( pasmulkinau į dvi, tris dalis), vanilinį cukrų ir cinamoną. Išmaišome. Sviestą ištirpiname su medumi ir supilame ant mišinio. Skardą išklojame folija( o gal geriau būtų- kepimo popieriumi, nes bemaišant folija man suplyšo). Supilame paruoštą mišinį ir išlyginame šaukštu ar medine mentele, t.y. tolygiai paskirstome. Kepame 180 laipsniu karštumo orkaitėje apie 30 min. Nepatingėkite pamaišyti kas 10 min. Nes granola gali greitai pridegti. Kai mūsų skanumynas atvėsta įberiame smulkintų bananų traškučių ir suberiame į indus( kokie patinka) ir sandariai uždarome.


Skanių jums pusryčių.
Labai laukiu šviežių uogų...:)
Šaltinis: Virtuvė Nuo.. Iki... Nr. 1- 2 + keli šaukštai mano fantazijos

2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Languota prijuostė: pradžių pradžia ir stirnienos kepsneliai su voveraičių padažu

Kai pamačiau temos pavadinimą, pagalvojau" va čia tai mano tema". Nes kaip tik dabar ir yra ta pradžių pradžia, nes mano kulinarinis dienoraštis gyvuoja tik 25 dienas.
O dabar nuo pradžių... nuo pradžių pradžios... Viskas prasidėjo studentavimo laikais. Nors didelės meilės maisto gaminimui nebuvo, bet jau taip buvo sutarta, kad maistą gaminu aš, o mano kambariokė atlieka( kaip ji pati sakydavo) " juodąjį darbą"- skuta bulves ir plauna indus. Toks buvo mūsų neraštiškas susitarimas:).Ir žinot, man jis visai tiko ir patiko. Taigi, tada ir prasidėjo mano maisto gaminimas, nes gyvendama su tėvais šio "malonumo" nesiimdavau.
Bet tik prieš šešerius metus mano gyvenime atsirado receptų užrašų knygelė. Ilgai ji gulėjo su pora įrašytų receptų.
Vėliau atsirado leliukas. Tada rūpėjo tik košelės, tyrelės ir sauskelnės. Teisybę pasakius, maitinomės pusgaminiais arba labai greitai paruošiamu maistu. Nelabai supratau, kam gaminti, jei gali nusipirkti. Taigi, mano meilė gamybai atėjo kažkaip savaime. Turbūt tada, kai pradėjau domėtis ką valgome ir kai pradėjau skaityti etiketes. Pasidarė gerokai baugu...
Pradėjus daugiau gaminti, pradėjau domėtis maisto kokybe ir paruošimo įvairove. Supratau, kad visa tai man pradeda patikti:). Jeigu esi priverstas gaminti( o taip yra kai turi šeimą), reikia iš to pasistengti pasidaryti malonumą;) Taigi, taip nedrąsiai pradėjau po truputį gaminti. Ilgai galvojau ir norėjau pradėti rašyti pati, bet nedrįsau:). Kol vieną dieną nedrąsiai pravėriau savo" virtuvės" duris. Dabar gaminti man patinka, net labai... labai labai patinka.
 Turbūt nuo šio patiekalo ir prasidėjo mano" meilė" virtuvei.

Stirnienos kepsneliai su voveraičių padažu 

Reikia:
  • 500 g. stirnienos file
  • garstyčių
  • prieskoninių žolelių( baziliko, čiobrelio)
  • druskos
  • pipirų
  • kiaušinių
  • džiūvėsėlių
Stirniena supjaustome gabalėliais ir lengvai išmušame. Kiekvieną mėsos gabalėlį aptepame garstyčiomis, pabarstome žolelėmis, druska ir pipirais. Mėsą paliekame pasimarinuoti porai valandų.
Prieš kepant, apvoliojame kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Kepame uždengtoje keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Apkepame iš abiejų pusių ant silpnos ugnies.

Grietinėlės ir voveraičių padažui reikia:
  • 250 ml. marinuotų voveraičių
  • 400 ml. grietinėlės
  • 1 didelio svogūno
  • 1 šaukšto pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • druskos
  • pipirų
  • džiovintų krapų
  • petražolių
 Ant gabalėlio sviesto ir šlakelio alyvuogių aliejaus apkepame kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame marinuotas voveraites, paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Supilame grietinėlę ir verdame ant silpnos ugnies apie 20- 25 min.( arba tol kol padažas sutirštėja).
Sudedame krapus ir petražoles.
Pateikiame šiltose lėkštėse- sudedame kepsnelius, apipilame padažu ir padarome ryžių bokštelį:)

2011 m. sausio 5 d., trečiadienis

Obuolių pyragas su migdolų plutele

Skanus pyragas su saldžia migdolų plutele. Patiks obuolių ir migdolų mėgėjams.



Reikia:
  • 2 kiaušinių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 50 g cukraus
  • 1/4 stiklinės pieno
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 4 obuolių
  • 1 arbat. šaukstelio cinamono
Migdolinei plutelei reikia:
  • 75 g sviesto
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 2 šaukštų miltų
  • 100 g migdolų drožlių
Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purumo, supilame išlydytą ir truputį  atvėsintą sviestą, pieną ir gerai išmaišome. Miltų ir kepimo miltelių mišinį supilame į masę ir gerai išmaišome. Gautą masę supilame į sviestu išteptą ir džiuvėsėliais pabarstytą kepimo formą. Ant tešlos sudedame nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius. Pabarstome cinamonu. Kepimo formą uždengiame folija ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tuo tarpu paruošiame migdolinį pyrago viršų.
Išlydome sviestą ir supilame cukrų, miltus ir migdolų drožles. Viską gerai išmaišome. Migdolinį mišinį užpilame ant pyrago ir kepame orkaitėje dar apie 15 - 20 minučių, kol pyrago viršus gražiai pagels. Valgyti atvėsusį.

Skanaus.
Šaltinis: Obuolių pyragai  2006 m.

Stirnienos troškinys su alumi

 Mėgstu vieno puodo patiekalus, nes nereikia stovėti prie viryklės. Viską sudedi į puodą ar troškintuvą, pašauni į orkaitę ir gali užsiimti kita veikla( man patinka taip gaminti:)). Dažnai tokius vieno puodo patiekalus ruošiu kai laukiam svečių. Nepavargsti nuo "tupinėjimo" apie puodus.


Reikia:
  • 500 g. stirnienos kumpio
  • 3 morkų
  • 6- 8 bulvių
  • 3 konservuotų pomidorų
  • 250 g. pievagrybių
  • 2 svogūnų
  • 2 skiltelių česnakų
  • 250 ml. tamsaus alaus
  • druskos
  • pipirų
  • aitriosios paprikos
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)
Mėsą supjaustome kubeliais, apibarstome prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais. Mėsą apkepiname šlakelyje aliejaus. Kai mėsa apkepa, sudedame pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir susmulkintus česnakus. Pakepiname porą minučių ir užbarstome šaukštą miltų, apmaišome ir sudedame į stiklinį kepimo indą.
Sudedame stambiais gabalais supjaustytas morkas, bulves, į keturias dalis perpjautus pievagrybius, pomidorus. Įpilame alų ir vandenį( tiek, kad apsemtų viską, 600 aš pyliau apie ml). Paskaniname prieskoniais, druska, pipirais ir vorčesterio padažu.
Kepame200-220 laipsnių karštumo orkaitėje 1,5 val., atidengiame dangtį ir dar kepame apie pusvalandį. Užbarstome šviežių arba šaldytų petražolių.


Skanaus.

2011 m. sausio 4 d., antradienis

Sausainiai su šokolado gabalėliais


Nors šventės ir baigėsi, tačiau saldumynai mūsų namuose karaliauja ir toliau. O ką daryti, kai už lango tokia snieguota žiema?... norisi nors trupučio jaukumo ir šilumos. Kviečiu puodeliui arbatos ir vaišinu dar šiltais sausainiais su šokoladu.


Reikia:
  • 315 g. miltų
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 250 g. cukraus( originaliame recepte buvo 200 g. rudojo ir 100 g. baltojo cukraus)
  • 200 g. kambario temperatūros sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 100 g. smulkiai kapoto juodojo šokolado
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmušame kiaušinius, gerai išmaišome. Suberiame miltus, druską, kepimo miltelius ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome kapotą šokoladą. Tešlą uždarome į sandarų indą ir dedame į šaldytuvą 1 val.
Imame tešlą arbat. šaukšteliu, delnais suformuojame kamuoliuką ir suplojame. Dedame į skardą išklotą kepimo popieriumi. Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje 10- 12 min. Tarp sausainių palikite didelius tarpelius, nes kepdami jie plečiasi į šonus. Man išėjo 62 sausainiai.


Šiltų ir jaukių jums žiemos popiečių...
Šaltinis: Virtuvė Nuo... Iki... 2011 m. Nr.1- 2

Kokosinis obuolių pyragas

 Nepakartojamas obuolių ir kokoso duetas. Šis pyragas mūsų šeimoje labai mėgstamas, ypač šiltas su vaniliniais ledais( žinau, dantims tai nelabai sveika;).




 Aš pyragą kepiau iš dvigubos porcijos, nei nurodyta originaliame recepte.

Reikia:
  • 4 kiaušinių
  • 170 g cukraus
  • 100 g kokoso drožlių
  • 120 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių
  • 8 obuolių
Kiaušinius išplakame su cukrumi. Sudedame kokoso drožles ir gerai išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į masę.
Sviestą ištirpiname, truputį pravėsusį supilame į tešlą ir gerai išmaišome.
Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir įmaišome į pyrago tešlą. Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome džiūvėsėliais. Supilame į kepimo formą masę ir kepame 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 30 - 40 min.
Tikrai, labai skanu šiltas su vaniliniais ledais.
Išbandykit.

2011 m. sausio 3 d., pirmadienis

Kalakutiena su saldžiarūgščiu padažu

Kalakutiena a la kinietiškai.



Reikia:
  • 450 g. kalakutienos krūtinėlės
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 1/2 raudonosios paprikos
  • 1/4 ananaso
  • 1 šaukšto pomidorų padažo
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2 šaukštų medaus
  • 2 šaukštų  vorčesterio padažo
  • 1 arbat. šaukštelio cukraus
  • pipirų
  • druskos
  • prieskoninių žolelių
Kalakutieną supjaustome kubeliais, pasūdome, užbarstome pipirų. Keptuvėje, ant šlakelio aliejaus, pakepiname susmulkintą kubeliais svogūną. Kai svogūnas apkepa sudedame ir apkepame mėsą iš visų pusių. Iš stiklinės vandens, citrinos sulčių, medaus, cukraus, vorčesterio padažo ir prieskoninių žolelių sumaišome mišinį ir užpilame ant mėsos. Sudedame  pjaustytas morkas ir papriką. Uždengiame keptuvę ir troškiname ant silpnos ugnies apie 40 min.
supjaustome kubeliais anansą ir sudedame į troškinį. Įdedame šaukštą pomidorų padažo, patroškiname dar apie 15 min.
Patiekiame su ryžiais.


Skanaus.