Puslapiai

2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

"Lašeliui"- jau vieneri! Techniniai nesklandumai. Kalėdiniai valgiai Jūsų stalui

Lygiai prieš metus pasirodė pirmasis mano įrašas:).

Labai džiaugiuosi, kad pradėjau rašyti šį tinklaraštį. Smagu receptais dalintis su jumis, smagu sukaupti nemažą jų lobyną. Smagu, kai šeimą ir draugus galiu nudžiuginti skaniai paruoštu maistu ir už tai sulaukti padėkos. Smagu vartyti kulinarines knygas ir žurnalus.Visa tai, tarsi koks nematomas varikliukas stumiantis tolyn. Man tiesiog tai suteikia daug džiaugsmo. Tai mano hobis.

Tiesą pasakius net nežinau kaip išdėlioti užplūdusias mintis. Pirmiausia, turbūt reikėtų pasiaiškinti vis retėjančiu įrašų pasirodymu. Ne... man tikrai neatsibodo dalintis receptais, gaminti ir išbandyti įvairias naujoves ar prisiminti tai kas sena ir galbūt užmiršta. Juodraštyje laukia surašyti receptai, tačiau sustreikavus mano kompiuterinei technikai, kuri nepriima nuotraukų, jų paskelbti tiesiog negaliu( iliustracijų juk reikia;)). Tikiuosi, kad visi techniniai nesklandumai greitu laiku išsispręs ir mano tinklaraštis pasipildys naujais įrašais.

Kadangi negaliu padaryti naujų įrašų su nuotraukom, tiesiog padarysiu sąrašą jau gamintų patiekalų, kurie labai tiktų Kalėdoms.
Išbandykit:
Šiltų, jaukių ir smagių jums Kalėdų:)

2011 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Panna cotta


Tai itališkas desertas, nors panašių desertų į šį randama Graikijos, Prancūzijos ir Suomijos virtuvėse.
Kitą kartą bandysiu panna cotta su kava. Nors šis klasikis variantas labai skanus.
Reikia:
  • 250 ml pieno
  • 250 ml grietinėlės 35%
  • 120 g cukraus
  • 2 arbat. šaukštelių vanilinio cukraus
  • 10 g želatinos


Želatiną užpilame šaltu virintu vandeniu tiek, kad ją apsemtų. Į puodą supilame grietinėlę, cukrų, vanilinį cukrų ir kaitiname ant silpnos ugnies, bet neužverdame. Kitame puode kaitiname pieną, bet taip pat neužverdame. Karšto pieno truputį pilame į želatiną ir maišome kol želatina ištirpsta. Viską pilame į pieną ir vėl gerai išmaišome šluotele. Gerai išmaišę pieną su želatina viską pilame į grietinėlę ir vėl išmaišome. Supilame į indelius. Atvėsiname ir dedame į šaldytuvą keletui valandų.
Pateikiame su trintomis uogomis ar tarkuotu šokoladu.


Skanaus.

Veršiena su žiedinais kopūstais mornay padaže


Reikia:
  • 800 g veršienos kumpio
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • pipirų 
  • druskos
  • prieskoninių žolelių
  • 1/2 žiedinio kopūsto
Mornay padažui reikia:
  • 2 šaukštų sviesto
  • 2 kupinų šaukštų miltų
  • 3 stiklinių pieno( apie 550 ml)
  • druskos
  • muskato riešuto
  • 70 g parmezano

Veršieną supjaustome mažais gabalėliais, pasūdome, pabarstome pipirais ir prieskoninėmis žolėmis. Pakepiname ant lašelio aliejaus pusžiedžiais pjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką.
Kai svogūnas pagelsta sudedame mėsą ir apkepame kol gražiai apskrunda. Įpilame stiklinę vandens ir troškiname ant silpnos ugnies apie 30- 40 minučių.
Apverdame žiedinį kopūstą( 5 minutes).
Ruošiame mornay padažą. Puode ištirpiname sviestą ir suberiame miltus, maišome šluotele kol miltai pagelsta, bet neparuduoja. Maišydami šluotele supilame pieną. Kaitiname ir maišome kol padažas sutirštėja. Pasūdome ir įberiame muskato riešuto bei smulkiai tarkuotą parmezano sūrį.
Į kepimo indą sudedame troškintą veršieną, žiedinius kopūstus ir viską apipilame mornay padažu.
Kepame 180- 200 laipsnių orkaitėje apie  30- 40 minučių.

 Skanaus.

2011 m. spalio 19 d., trečiadienis

Lavašo vyniotinis su kriaušėmis, šokoladu ir lazdyno riešutais


Labai greitas ir labai skanus pyragas.

Reikia:
  • 1 stačiakampio lavašo
  • 4 kriaušių
  • 2- 3 šaukštų cukraus
  • 50 g sviesto
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 100 g juodojo šokolado
  • 60 g lazdyno riešutų
  • rudojo cukraus ir cinamono pyragui apibarstyti
Kriaušes nulupame, supjaustome kubeliais ir apibarstome cukrumi, cinamonu bei kapotais lazdyno riešutais. Ištirpiname sviestą ir juo aptepame ištiestą lavašą. Sudedame kriaušių įdarą, apibarstome kapotu šokoladu ir susukame. Vyniotinį perkeliame į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Likusiu sviestu aptepame vyniotinį ir apibarstome cukrumi ir cinamonu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Patiekiame šiltą su ledais( skanus ir atvėsęs).


Šaltinis: žurnalas" Virtuvė" 2011 Nr. 10

2011 m. rugsėjo 30 d., penktadienis

Spanguolių uogienė su brendžiu


Drąsiai galiu teigti, kad išbandyti šią uogienę tikrai verta.

Reikia:
  • 1 kg spanguolių
  • 400 ml vandens
  • 1 cinamono lazdelės
  • 800 g" Dansukker" uogienių cukraus
  • 100 ml brendžio( originalaime recepte naudojamas konjakas)


    Uogas nuplauname ir suberiame į puodą. Supilame vandenį, cukrų ir įdedame cinamono lazdelę. Kai užverda verdame apie 10 minučių. Nugriebiame putas.
    Supilame brendį ir vėl užkaitiname. Supilstome į iškaitintus stiklainėlius.
    Tinka prie žvėrienos, paukštienos ir jautienos kepsnių. Prie kiaulienos keptų šonkauliukų tinka taip pat;), jau išbandėm.
    Labai labai skanus pagardas prie mėsos.


    Skanaus.
    Šaltinis: Dan sukker " Uogienė" reklaminė knygelė

    2011 m. rugsėjo 13 d., antradienis

    Rabarbarų džemas su medumi ir rozmarinais


    Paskutinis rabarbarų derlius šiais metais. Paskutiniai vasaros kvapai...
    O šis neįprasto skonio džemas labai skanus.

     Reikia:
    • 120 g cukraus
    • 250 g nuluptų rabarbarų
    • 3 šakelių rozmarino
    • 4 šaukštų medaus
    • 1 citrinos arba 2 laimo vaisių


    Rabarbarus nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais, užpilame cukrumi ir apšlakstome laimo ar citrinos sultimis. Išmaišome ir dedame į šaldytuvą nakčiai.
    Rabarbarus kaitiname ant nedidelės ugnies apie 10 minučių. Sudedame medų ir rozmarino šakeles. Vis pamaišydami kaitiname dar apie 10 minučių, kol rabarbarai išsileidžia ir džemas ima tirštėti. Išimame rozmariną. Supilstome į iškaitintintus stiklainėlius.


    Neįprasto skonio džemas- rabarbarų rūštelė, medaus natos ir rozmarino aštrumas. Idealu.
    Tikrai verta išbandyti. Su blynais gal ir nevalgysit. Bet ant skrudintos duonos riekelės ar varškės sūrio gabalėlio- labai skanu ir neįprasta.

    2011 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

    3 x P- Pomidorų ir paprikų padažas

    Apėmusi konservavimo ir vakavimo manija.
    Receptas pomidorų derliui sunaudoti:)


    Reikia:
    • 2 kg pomidorų
    • 0,5 kg paprikų
    • 3 svogūnų
    • česnako
    • 1/4 stiklinės acto
    • 1/4 stiklinės cukraus
    • 1, 5 šaukšto druskos
    •  pipirų
    • įvairių prieskoninių žolelių 
     Svogūnus nulupame, supjaustome kubeliais ir pakepiname ant šlakelio aliejaus, kol gražiai pagels. Į puodą sudedame pakepintus svogūnus, kubeliais pjaustytus pomidorus ir paprikas. Verdame tol kol garuoja daržovių atiduotos sultys( apie valandą) vis pamaišant. Supilame actą, cukrų, druską. Sudedame smulkintą česnaką ir prieskonines žoleles. Paverdame dar 10 minučių. Nukeliame nuo kaitlentės, sutriname viską blenderio pagalba. Dar kartą užviriname ir išpilstome į iškaitintus stiklainėlius, užsukame.


    Skanaus.

    Marinuotų daržovių asorti


    Šį marinatą nusižiūrėjau ir jau praeitą rudenį marinavau taip paprikas kartu su žiediniu kopūstu. Buvo labai skanu. Šiemet tobulinu receptą ir darau daržovių asorti. Nors ir vien paprikos šitaip marinuotos labai labai skanios.
    Reikia:
    • įvairiaspalvių paprikų
    • žiedinių kopūstų
    • brokolių
    • cukinijos
    • česnako
    • lauro lapų
    • pipirų žirnelių
    • krapų ir petražolių
    • gvazdikėlių
    Marinatui reikia:
    • 6 stiklinių vandens( pagal originalų receptą pilasi 5, bet man užtenka marinato" stiprumo")
    • 1 stiklinės acto 9%
    • 1 stiklinės cukraus
    • 2 šaukštų druskos
    • 1 šaukšto medaus
    • po 1arbat. šaukštelį alyvuogių aliejaus į kiekvieną stiklainį
    Išplauname ir perliejame virintu karštu vandeniu stiklainius. Nuplauname visas daržoves. Brokolį ir žiedinį kopūstą išskaidome žiedynais, papriką supjaustome šiaudeliais. Nulupame ir kubeliais supjaustome cukiniją. Sluoksniais dedame visas daržoves į stiklainius. Įdedame pipirų, lauro lapų, smulkintų česnakų, petražolių ar krapų.
    Išverdame marinatą ir karštą užpilame ant daržovių. Įpilame po arbatinį šaukštelį aliejaus. Uždedame dangtelį ir dedame į puodą kaitinti. Į puodą įdedame rankšluostėlį, statome stiklainį, įpilame tiek vandens, kad apsemtų pusė stiklainių ir kaitiname 20- 25 minutes. Užsukame dangtelį ir laukiame žiemos;).
    Tikrai labai labai skanu.


    Skanaus.

    2011 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

    Improvizacija. Kriaušių ir rozmarinų uogienė


    Neliko man nieko kito, kaip tik improvizuoti. Po mano įrašo apie kriaušes ir čiobrelius Viktorija paliko komentarą apie kriaušių ir rozmarinų uogienę. Labai suintrigavo. Tad teko improvizuoti ir pasitelkus fantaziją imtis darbo:). Rezultatu likau patenkinta.


    Reikia:
    • 1 kg kriaušių
    • 300 g cukraus
    • 1 šaukšto vanilinio cukraus
    • 5 gvazdikėlių
    • 5 cm šviežio rozmarino šakelės
    • 1 stiklinės vandens
    • 1/2 citrinos sulčių

    Kriaušes nuplauname, nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome kubeliais. Apšlakstome citrinos sultimis, užpilame stikline vandens, supilame cukrų, vanilinį cukrų, gvazdikėlius ir smulkintą rozmariną. Verdame ant silpnos ugnies apie minučių. Sutriname blenderiu ir dar verdame apie minutes arba kol uogienė sutirštės.
    Išpilstome į sterilizuotus stiklainėlius ir užsukame.


    Skanaus.

    2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

    Kriaušių uogienė su čiobreliais


    Nerealiai skanu- va toks buvo šios uogienės įvertinimas:)
    Labai knietėjo  išbandyti šią uogienę ir sužinoti šio derinio( t.y. kriaušės ir čiobrelio) skonį. Galiu pasakyti, kad jis- puikus.


    "Nerealiai" kriaušių ir čiobrelių uogienei
    Reikia:
    • 1 kg kriaušių( aš naudojau mažas)
    • 400 g cukraus
    • 4- 5 gvazdikėlių
    • 2 arbat. šaukštelių šviežių čiobrelių
    • 1 citrinos
    • 1 stiklinės vandens
    Kriaušes nuplauname, nulupame ir supjaustome kubeliais. Apšlakstome citrinos sultimis. Puode užverdame stiklinę vandens, sudedame kriaušes ir verdame ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Supilame cukrų, sudedame gvadikėlius ir smulkintus čiobrelius. Verdame kol pradės uogienė tirštėti. Nuimame nuo ugnies ir susmulkiname blenderio pagalba. Dar kartą užverdame ir supilame į iškaitintus stiklainėlius.


    Skanaus.

    2011 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis

    Cukinijų blynai su rūkyta lašiša

    Neįprastas, bet labai geras skonis. Net atvėsę blynai labai skanūs.


    Reikia:
    • 2 vidutinio dydžio cukinijų
    • 300 g varškės
    • 4 kiaušinių
    • 4 šaukštų miltų
    • sauja smulkintų šviežių krapų
    • druskos
    • pipirų
    • 2 skiltelių česnako
    • 150 g plonai pjaustytos rūkytos lašišos
    Cukinjas nuplauname, nupjauname galus ir sutarkuojame stambia( burokine) tarka. Į cukinijų tarkius įmaišome varškę, įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Įberiame miltus, druską, pipirus, smulkintus česnakus ir dar kartą viską išmaišome. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame šaukštą cukinijų masės, ant blyno dedame lašišos gabalėlį ir ją uždengiame šaukštu cukinijos masės. Blyną paplojame, kad nebūtų labai išsipūtęs. Valgome su grietine.
    Skanaus.
    Šaltinis: Beatos virtuvė, 2009 m., 27 psl.

    2011 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

    Šviežių daržovių pieniška sriuba


    Reikia:
    • 3 bulvių
    • 3 morkų
    • 1/8 kopūsto
    • 1/2 stiklinės žirnelių
    • krapų
    • druskos
    • 3 stiklinių vandens
    • 3 stiklinių pieno
    Nuskutame bulves ir morkas. Bulves supjaustome kubeliais, morkas- grėžinėliais. Susmulkiname kopūstą. Užpilame viską vandeniu, pagardiname druska ir verdame. Baigiant virti suberiame žirnelius. Kai daržovės išverda supilame pieną ir leidžiame sriubai dar kartą užvirti. Sudedame smulkintus krapus.


    Skanaus.

    2011 m. liepos 29 d., penktadienis

    Konservuotos šparaginės pupelės


    Pirmą kartą konservavau špagatines-oi:) ŠPARAGINES pupeles. Mūsų mažasis mėgėjas tų špagatinių, kaip jis vadina, pupelių. Taigi, mamai neliko nieko kito, tik priimti dar vieną, šiais metais konservavimo iššūkį.



    Reikia:
    • 2-2,5 kg šparaginių pupelių
    marinatui:
    • 2 litrų vandens
    • 2 šaukštų druskos
    • 8 šaukštų cukraus
    • 250 ml acto 
    • po lauro lapą į kiekvieną stiklainį
    • 10- 12 juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų
    • po šaukštą alyvuogių aliejaus į kiekvieną stiklainį 
    Pupeles nuplauname, nupjauname galiukus. Verdame apie 15 minučių, bet neperverdame. Išvirtas pupeles dedame į iškaitintintus stiklainius. Įpilame po šaukštą aliejaus ir užpilame išvirtu marinatu. Užsukame, apverčiame dangteliu į apačią ir šiltai užklojame kol atvės.
    ... ir laukiame žiemos;)


    2011 m. liepos 28 d., ketvirtadienis

    Marinuoti agrastai

    Lietuviškos alyvuogės.


    Reikia:
    • agrastų( geriausia tinka dar ne visai sunokę)
    marinatui:
    • 1 litro vandens
    • 1 stiklinės cukraus
    • 1 šaukšto druskos
    • 2/3 stiklinės acto 9%
    • 3 lauro lapų
    • 3 gvazdikėlių
    • 10 juodųjų pipirų
    • 6 kvepiančiųjų pipirų
    Agrastus nuplauname, nuskabome kotelius ir ūselius. Suberiame agrastus į iškaitintintus stiklainėlius. Išverdame marinatą ir juo užpilame agrastus. Stiklainius užsukame ir laukiame žiemos.


    2011 m. liepos 19 d., antradienis

    Agurkų, citrinų ir čiobrelių vanduo


    Nesu iš tų žmonių, kurie geria daug skysčių. Žinau, kad sveika, bet... prisižadėjus sau, kad gersiu daugiau, greitai tą pažadą pamirštu. O va šito vandenuko neatsisakau. Sutaisau jo visą ąsotį ir geriame visa šeima.


    Reikia:
    • 2 litrų vandens
    • 1 citrinos
    • 1 agurko
    • kelių šakelių čiobrelio
    • ledukų( jei norisi)
    Citriną ir agurką supjaustome grėžinėliais, įdedame į ąsotį. Įdedame kelias šakeles čiobrelio ir viską užpilame vandeniu. Galima įdėti ledukų, jei norisi vėsesnio gėrimo.



    2011 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

    Veršienos guliašas su džiovintais baravykais+ pilno grūdo spaghetti


    Kaštai vasaros dienai šis patiekalas gal ir netiks. Tačiau lietingai popietei ar sočiai vakarienei, kai norisi kažko daugiau nei salotų- pats tas.

    Reikia:
    • 500 g veršienos
    • 2 morkų
    • 2- 3 skiltelių česnako
    • saujelės džiovintų baravykų
    • 1 šaukšto sviesto
    • 2 šaukštų grietinės
    • 1 šaukšto dižono garstyčių
    • rozmarinų
    • čiobrelio
    • bazilikų
    • druskos
    • pipirų
    • krapų
    • svogūnų laiškų

    Džiovintus grybus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išbrinkti 30 minučių.
    Veršieną supjaustome kubeliais, pasūdome, užberiame prieskoninių žolelių, pipirų ir smulkintų česnakų. Įdedame šaukštą dižono garstyčių ir viską gerai išmaišome. Paliekame mėsą 30 minučių pailsėti.
    Tuo tarpu supjaustome šiaudeliais morkas ir išmirkusius grybus.
    Mėsą apkepame ant sviesto. Kai mėsa gražiai apkepa, sudedame ją į puodą. Ten pat keliauja morkos ir džiovinti baravykai. Viską užpilame 2 stiklinėmis vandens ir troškiname apie 1 valandą. įdedame grietinę ir smulkintus žalumynus. Patiekiame su spaghetti makaronais.


    Skanaus.

    2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

    Homemade medaus limonadas


    Labai gaivus...
    Labai skanus...
    Labai vasariškas...
    Nuoširdžiai patariu išmėginti.
    Labai atgaivina karštą vasaros dieną, o ir pats gamybos procesas labai paprastas. Tikrai nenusivilsit.
    Mūsų mažasis liko sužavėtas šiuo limonadu:). O ir namuose gamintas limonadas tikrai sveikesnis, nei pirktinis. Savo mažuosius galit įtraukti į gamybos procesą- maišyti ir tirpdyti medų. Bus ir smagu, ir skanu;)


    Reikia:
    • 1/2 citrinos sulčių
    • 1 stiklinės obuolių sulčių
    • 3 šaukštų medaus
    • 3 stiklinių gazuoto mineralinio vandens
    • ledukų( jei norisi)
    Medų ištirpiname obuolių sultyse, supilame citrinos sultis. Prieš pat patiekiant supilame atvėsintą mineralinį vandenį. Štai ir turime namuose pagamintą limonadą.


    Skanaus.

    Morkų ir kopūstų salotos su kmynais

    Greita, skanu ir daug vitaminų.




    Reikia:
    • 1/2 kopūsto
    • 2 morkų
    • 2 česnko skiltelių( originalaime recepte česnako nėra, bet jis labai čia tiko)
    • 1/2 arbat. šaukštelio kmynų
    • druskos
    • šviežiai maltų pipirų
    • 2 šaukštų majonezo
    • 1 šaukšto grietinės
    Kopūstą ir morkas smulkiai supjaustome arba sutarkuojame. Susmulkiname česnaką. Pagardiname kmynais, druska, pipirais. Į paruoštas salotas įdedame grietinę, majonezą ir gerai išmaišome.
    Labai tinka prie keptos mėsytės.


    Skanaus.
    Šaltinis: Metai Beatos virtuvėje 2010, psl. 299

    2011 m. liepos 12 d., antradienis

    Gaivinantis mėlynių kokteilis

    Karštą vasaros popietę atsigaivinkite gaivinančiu, tirštu, mėlynių ir ledų kokteiliu.


    Reikia:
    • 1 stiklinės mėlynių
    • 1 stiklinės pieno
    • 1 stiklinės vanilinių ledų
    • 2 šaukštų cukraus
    Sudedame viską į plaktuvą ir suplakame.
    Skanaus.

    2011 m. liepos 10 d., sekmadienis

    Vyšnių ir bananų džemas

    Nors vyšnių turėjau tiek kiek turėjau( o turėjau nei daug nei mažai- 3 stiklines), vis vien nutariau, kad reikia vyšnių uogienės ar džemo. Geriau pagalvojus nutariau, kad bananų ir vyšnių duetas turėtų labai derėti. Taip ir gimė vyšnių ir bananų džemas. Pas mus namuose uogienė ar džemai valgomi tik su blynais, todėl keleto nedidelių stiklainėlių mums tikrai pakaks. Jei norisi daugiau dauginkit visus produktus iš 2, 3 o gal net 4.
    Kadangi mano svarstyklės paskelbė man karą( pasibaigė elementai), viską teko matuoti stiklinėmis.


    Taigi šiam džemui
    Reikia:
    • 3 stiklinių vyšnių
    • 1 ir 1/3 stiklinės cukraus
    • 2 bananų
    • 1/2 citrinos sulčių
    Vyšnias nuplauname, išimame kauliukus, apiberiame cukrumi ir paliekame 2- 3 valandom. Dedame puodą ant viryklės ir verdame 30 minučių ant silpnos ugnies vis pamaišydami ir nuimdami susidariusias putas. Tuo tarpu, supjaustome bananus, apipilame citrinos sultimis. Bananus sudedame į vyšnias ir dar verdame 30- 40 minučių. Nuimame puodą nuo viryklės ir viską susmulkiname smulkintuvu( blenderiu), ir dar kartą užkaitiname.
    Supilstome į iškaitintus stiklainėlius.
    Dedame į šaldytuvą ir laukiame žiemos;) arba valgome tuoj pat;).


    Skanaus.

    Afogatto al caffe

     Aš grįžtu... su nuostabiu itališku desertu. Ypač tinkančiu saulėtai vasaros popietei.


    Ir kaip galiu negrįžti, kai mažu stebuklu prasideda vasaros rytas- atidaręs namų duris randi garuojančios kavos, šviežių bandelių ir rytinę spaudą( ačiū tau;))...
    ...kai vaikiškom rankytėm suvertos žemuogės ant smilgos, skirtos tau...
    ...kai matai mylimo žmogaus akis...
    ...kai gali mėgautis ilgais, saulėtais ir šiltais vasaros vakarais...
    Supranti, kad visa tai ir yra gyvenimo variklis...


    Siūlau jums pasigaminti mažą vasarišką stebuklą- Afogatto al caffe( paskendęs kavoje). Tai tradicinis itališkas desertas. Karšta kava maišosi su tirpstančiais ledais. Nuostabu.

    Reikia:
    • vanilinių ledų
    • espresso kavos
    Į puodelį, taurę ar stiklinę dedame ledus ir užpilame paruošta espresso kava( be tirščių). Kavos kiekį reguliuojame pagal norus, skonį ar nuotaiką.
    Puikus desertas karštą vasaros popietę.


    Skanaus.