2012 m. sausio 22 d., sekmadienis

Juodasis ridikas su medumi


Natūtalus būdas išsigydyti kosulį ir sustiprinti imunitetą.
Liaudies medicinoje jau senai naudojams juodasis ridikas, kaip vaistas nuo peršalimo, kosulio gydymui. Taip pat naudojamas sąnarių ir raumenų skausmui numalšinti, gydyti mažakraujystę.


Reikia:
  • juodojo ridiko
  • medaus
Nupjauname ridikui viršų( padarome dangtelį). Peilio ar šaukštelio pagalba išskobiame ridiką ir į jį įdedame medaus. Paliekame 4 valandoms, kad iš ridiko išsiskirtų sultys. Geriame po valgio praėjus 20- 40 minučių. Vaikams po 1 arbat. šaukštelį 3 kartus per dieną, suaugusiems- po 1 šaukštą 3 kartus per dieną.


Sveikit.

Balta duona, su džiovintomis spanguolėmis ir šviežiu rozmarinu, kepta duonkepėje


Kadangi duona kepama duonkepėje, tai darbo reikia labai minimaliai- tik eilės tvarka sudėti visus produktus.


Reikia:
  • 330 ml gazuoto vandens
  • 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 1,5 arbat. šaukštelio druskos
  • 1,5 šaukšto cukraus
  • 500 g kvietinių miltų
  • žiupsnelis šviežaus smulkinto rozmarino
  • 1 arbat. šaukštelio sausų mielių
  • 1 stiklinės džiovintų spanguolių
Laikykitės savo duonkepės instrukcijos ir sudėkite visus produktus eilės tvarka. Ir po kelių valandų turėsite gardžiai rozmarinu kvepiančią duoną su džiovintomis spanguolėm. Kažkokia apgaulė- kvepia rozmarinu, o randi saldžias spanguoles:). Nors ir nesveika valgyti šiltus mielinius kepinius, bet mes neatsilaikėme. Skanavome su naminiu sviestu. Labai skanu.
Skanaus.
Adaptuota: pagal superama rastą receptą

2011 m. gruodžio 16 d., penktadienis

"Lašeliui"- jau vieneri! Techniniai nesklandumai. Kalėdiniai valgiai Jūsų stalui

Lygiai prieš metus pasirodė pirmasis mano įrašas:).

Labai džiaugiuosi, kad pradėjau rašyti šį tinklaraštį. Smagu receptais dalintis su jumis, smagu sukaupti nemažą jų lobyną. Smagu, kai šeimą ir draugus galiu nudžiuginti skaniai paruoštu maistu ir už tai sulaukti padėkos. Smagu vartyti kulinarines knygas ir žurnalus.Visa tai, tarsi koks nematomas varikliukas stumiantis tolyn. Man tiesiog tai suteikia daug džiaugsmo. Tai mano hobis.

Tiesą pasakius net nežinau kaip išdėlioti užplūdusias mintis. Pirmiausia, turbūt reikėtų pasiaiškinti vis retėjančiu įrašų pasirodymu. Ne... man tikrai neatsibodo dalintis receptais, gaminti ir išbandyti įvairias naujoves ar prisiminti tai kas sena ir galbūt užmiršta. Juodraštyje laukia surašyti receptai, tačiau sustreikavus mano kompiuterinei technikai, kuri nepriima nuotraukų, jų paskelbti tiesiog negaliu( iliustracijų juk reikia;)). Tikiuosi, kad visi techniniai nesklandumai greitu laiku išsispręs ir mano tinklaraštis pasipildys naujais įrašais.

Kadangi negaliu padaryti naujų įrašų su nuotraukom, tiesiog padarysiu sąrašą jau gamintų patiekalų, kurie labai tiktų Kalėdoms.
Išbandykit:
Šiltų, jaukių ir smagių jums Kalėdų:)

2011 m. spalio 27 d., ketvirtadienis

Panna cotta


Tai itališkas desertas, nors panašių desertų į šį randama Graikijos, Prancūzijos ir Suomijos virtuvėse.
Kitą kartą bandysiu panna cotta su kava. Nors šis klasikis variantas labai skanus.
Reikia:
  • 250 ml pieno
  • 250 ml grietinėlės 35%
  • 120 g cukraus
  • 2 arbat. šaukštelių vanilinio cukraus
  • 10 g želatinos


Želatiną užpilame šaltu virintu vandeniu tiek, kad ją apsemtų. Į puodą supilame grietinėlę, cukrų, vanilinį cukrų ir kaitiname ant silpnos ugnies, bet neužverdame. Kitame puode kaitiname pieną, bet taip pat neužverdame. Karšto pieno truputį pilame į želatiną ir maišome kol želatina ištirpsta. Viską pilame į pieną ir vėl gerai išmaišome šluotele. Gerai išmaišę pieną su želatina viską pilame į grietinėlę ir vėl išmaišome. Supilame į indelius. Atvėsiname ir dedame į šaldytuvą keletui valandų.
Pateikiame su trintomis uogomis ar tarkuotu šokoladu.


Skanaus.

Veršiena su žiedinais kopūstais mornay padaže


Reikia:
  • 800 g veršienos kumpio
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • pipirų 
  • druskos
  • prieskoninių žolelių
  • 1/2 žiedinio kopūsto
Mornay padažui reikia:
  • 2 šaukštų sviesto
  • 2 kupinų šaukštų miltų
  • 3 stiklinių pieno( apie 550 ml)
  • druskos
  • muskato riešuto
  • 70 g parmezano

Veršieną supjaustome mažais gabalėliais, pasūdome, pabarstome pipirais ir prieskoninėmis žolėmis. Pakepiname ant lašelio aliejaus pusžiedžiais pjaustytą svogūną ir smulkintą česnaką.
Kai svogūnas pagelsta sudedame mėsą ir apkepame kol gražiai apskrunda. Įpilame stiklinę vandens ir troškiname ant silpnos ugnies apie 30- 40 minučių.
Apverdame žiedinį kopūstą( 5 minutes).
Ruošiame mornay padažą. Puode ištirpiname sviestą ir suberiame miltus, maišome šluotele kol miltai pagelsta, bet neparuduoja. Maišydami šluotele supilame pieną. Kaitiname ir maišome kol padažas sutirštėja. Pasūdome ir įberiame muskato riešuto bei smulkiai tarkuotą parmezano sūrį.
Į kepimo indą sudedame troškintą veršieną, žiedinius kopūstus ir viską apipilame mornay padažu.
Kepame 180- 200 laipsnių orkaitėje apie  30- 40 minučių.

 Skanaus.

2011 m. spalio 19 d., trečiadienis

Lavašo vyniotinis su kriaušėmis, šokoladu ir lazdyno riešutais


Labai greitas ir labai skanus pyragas.

Reikia:
  • 1 stačiakampio lavašo
  • 4 kriaušių
  • 2- 3 šaukštų cukraus
  • 50 g sviesto
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 100 g juodojo šokolado
  • 60 g lazdyno riešutų
  • rudojo cukraus ir cinamono pyragui apibarstyti
Kriaušes nulupame, supjaustome kubeliais ir apibarstome cukrumi, cinamonu bei kapotais lazdyno riešutais. Ištirpiname sviestą ir juo aptepame ištiestą lavašą. Sudedame kriaušių įdarą, apibarstome kapotu šokoladu ir susukame. Vyniotinį perkeliame į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Likusiu sviestu aptepame vyniotinį ir apibarstome cukrumi ir cinamonu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Patiekiame šiltą su ledais( skanus ir atvėsęs).


Šaltinis: žurnalas" Virtuvė" 2011 Nr. 10

2011 m. rugsėjo 30 d., penktadienis

Spanguolių uogienė su brendžiu


Drąsiai galiu teigti, kad išbandyti šią uogienę tikrai verta.

Reikia:
  • 1 kg spanguolių
  • 400 ml vandens
  • 1 cinamono lazdelės
  • 800 g" Dansukker" uogienių cukraus
  • 100 ml brendžio( originalaime recepte naudojamas konjakas)


    Uogas nuplauname ir suberiame į puodą. Supilame vandenį, cukrų ir įdedame cinamono lazdelę. Kai užverda verdame apie 10 minučių. Nugriebiame putas.
    Supilame brendį ir vėl užkaitiname. Supilstome į iškaitintus stiklainėlius.
    Tinka prie žvėrienos, paukštienos ir jautienos kepsnių. Prie kiaulienos keptų šonkauliukų tinka taip pat;), jau išbandėm.
    Labai labai skanus pagardas prie mėsos.


    Skanaus.
    Šaltinis: Dan sukker " Uogienė" reklaminė knygelė