2011 m. sausio 14 d., penktadienis

Sūdytas upėtakis

Labai paprasta, sveika ir skanu.


Reikia:
  • 600 g.upėtakio
  • 1 šaukšto druskos
  • 1/2 šaukšto cukraus
  • šviežiai maltų pipirų
  • 1 skiltelės česnako
  • 2 lauro lapų
Iš upėtakio išimame filė. Sumaišome druską su cukrumi. Apibarstome šiuo mišiniu žuvį. Užmalame pipirų. Užbarstome kubeliais pjaustytą česnako skiltelę ir susmulkintus lauro lapus( sutryniau tarp pirštų).
Žuvį perlenkiame per pusę( t.y. gražiname į pradinę padėtį:)), dedame į maišelį ir paslegiame. Žuvis keliauja nakčiai į šaldytuvą, o pusryčiams jau mėgaujamės skaniais sumuštinukais.

Pupelių ir stirnienos troškinys


 Noriu paneigti mitą, kad laukinė mėsa yra sausa ir kieta.
 Visą laiką iš stirnienos maldavau faršą iš kurio gamindavau maltinukus ar čili troškinius, lazaniją. Šie patiekalai tikrai labai skanūs, bet norėjosi išbandyti ir ką nors naujo. Visada galvojau, kad laukinė mėsa bus kieta ir sausa. Tačiau nieko panašaus. Stirnienos filė naudoju kepsniukams, o kumpį- guliašui, čenakams, įvairiems troškiniams. Žinot, netgi padariau išvadą, kad stirnienos mėsa minkštesnė už kiaulieną :).

Reikia:

  •  500 g stirnienos kumpio
  • 2 morkų
  • 1 pomidoro
  • 1 svogūno
  • 1 - 2 skiltelių česnako
  • 1 paprikos
  • indelio konservuotų pupelių pomidorų padaže
  • 1-2 šaukštų grietinės
  • 1-2 šaukštų pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių (čiobrelių, mairūnų, baziliko)
  • pipirų
  • druskos
  • žaliosios citrinos
Stirnienos kumpį nuplauname, nusausiname ir supjaustome kubeliais. Mėsą apšlakstome žaliosios citrinos sultimis, pabarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir paliekame marinuotis porai valandų.
Keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepiname kubeliais supjaustytus česnakus ir svogūnus. Pageltus svogūnams sudedame mėsą. Apkepiname iš visų pusių mėsytę, sudedame tarkuotas morkas, kubeliais pjaustytą pomidorą ir papriką. Pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Į keptuvę įpiltame stiklinę vandens, uždengiame ir troškiname 1 val. ant silpnos ugnies.
Į keptuvę sudedame pupeles, šaukštą grietinės, pomidorų padažo (kas mėgsta aštriau) ir troškintame dar 5 minutes.
Patiekiame su balta duona ar bandelėmis.

Skanaus!

Bananų ir medaus pyragas


 Jei esate medaus ir bananų mėgėjas, tai šis pyragas kaip tik jums:)


Reikia:
  • 2 - 3 vidutinio dydžio bananų
  • 1 ir 1/4 stiklinių miltų
  • 1/2 stiklinės  cukraus
  • 1/4 stiklinės medaus
  • 1/4 stiklines  aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
Pyrago viršui reikia:
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1 šaukšto cinamono
Dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir cinamonu. Kitame inde šakute arba smulkintuvu sutriname bananus ir sumaišome juos su medumi, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir  aliejumi.
Gerai išmaišius į gautą masę supilame miltų, kepimo miltelių ir cinamono mišinį. Viską gerai išmaišome ir masę supilame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Šaukštą cukraus ir šaukštą cinamono sumaišome ir apibarstome pyrago viršų.
Kepame180 laipsnių orkaitėje 30 - 40 minučių.
Atvėsinę mėgausitės šlapiu, saldžiu bananų pyragu su ryškiu medaus priekoniu.

Kepti makaronai su sūriu ir kumpiu


Originaliame recepte šiuos makaronus rekomendavo patiekti su kepta mėsa. Bet aš įdėjau kumpio gabalėlių ir patiekiau su salotomis. Buvo lengva, bet kartu ir soti vakarienė.

Reikia:
  • 200 g. makaronų
  • 130 g. fermentinio sūrio
  • 4-5 šaukštų grietinės
  • 2 kiaušinių
  • 80 g. šaltai rūkyto kumpio
  • 1 skiltelės česnako
  • sviesto( skardelės patepimui)
  • muskato
  • druskos
  • pipirų
  Makaronus išverdame pagal instrukciją ant pakelio( tik nepervirkite, kad nesigautų košė). Perplauname šaltu tekančiu vandeniu ir paliekame, kad nuvarvėtų. Sumaišome kiaušinius, grietinę, tarkuotą sūrį, kubeliais pjaustytą kumpį, smulkintą česnaką. Įberiame druskos, pipirų ir truputį muskato.
Išmaišome makaronus su grietinės ir sūrio mišiniu. Sviestu patepame skardą ir sudedame makaronus. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30- 35 min.
Skanaus.
Idėjos šaltinis: Valgių enciklopedija 2001

Kalakutienos iešmeliai arba kefyras daro stebuklus

Pirmą kartą mėsą marinavau su kefyru ir tikrai nenusivyliau, net gi priešingai- likau labai patenkinta rezultatu. Iškepusi mėsa buvo labai minkšta ir sultinga. Čia vis dėl to kefyro:)

Reikia:
  • 400 g. kalakutienos krūtinėlės
  • 1 stiklinės kefyro
  • 1 arbat. šaukštelio kario
  • 1/4 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 1/2 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • pipirų
  • druskos
Kalakutieną supjaustome gabalėliais ir dedame į dubenį. Suberiame visus prieskoniu, užpilame kefyru ir viską gerai išmaišome. Paliekame pasimarinuoti bent porai valandų( aš palikau per naktį). Mėsą mauname ant medinių iešmelių ir kepame, keptuvėje ant įkaitinto aliejaus 10- 15 min., vis apverčiant. Manau, jei oras leidžia ir yra sąlygos, tai lauke, ant laužo kepta mėsytė būtų dar skanesnė.


Skanaus.

2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

Vieno puodo troškinys

 Šio troškinio sudėtis labai panaši į stirnienos čenakų, bet kepamas viename puode. O jo" gimimas" buvo toks- reikėjo pamaitinti daugiau žmonių, nei turiu čenakinių. O čenakų labai norėjosi:), taigi viskas keliavo į vieną puodą. Rezultatas buvo tikrai geras.
Labai greitai ir be didelių sunkumų pagaminami pietūs. Ypač tinka, kai namuose yra daug neužbaigtų darbų. Įdedi į orkaitę ir pamiršti porai valandų( nors gal ir nepamiršti, nes nosį kutena be galo skanūs kvapai).


Reikia:
  • 500 g. stirnienos kumpio
  • 3 morkų
  • 6-8 bulvių
  • 1/2 paprikos
  • 1 pomidoro
  • 2 raugintų ar marinuotų agurkų
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 1/4 citrinos sulčių
  • 2-3 grietinės
  • 1/2 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1/4 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • bazilikų
  • rozmarino
  • druskos
  • pipirų
  • petražolių
Mėsą supjaustome kubeliais, pabarstome druska, pipirais, aitriosiomis ir saldžiosiomis paprikomis. Apšlakstome citrinos sultimis ir vorčesterio padažu. Paliekame marinuotis porai valandų.
Mėsą apkepame keptuvėje ant šlakelio aliejaus, kol gražiai apskrus. Sudedame kubeliais pjaustytą svogūną ir česnaką, pakepiname dar pora minučių. Į stiklinį indą sudedame apkeptą mėsą, kubeliais pjaustytas bulves, morkas, papriką , pomidorą ir agurkus. Užpilame vandens tiek, kad viską apsemtų. Įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių ir viską išmaišome. Uždengiame indą ir dedame į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Kepame apie 2 valandas.Į troškinį įdedame grietinę ir kepame atidengtą dar apie10-15 min.
Dedame į lėkštes ir apibarstome petražolėmis.

Skanaus.

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Granola su medumi


Kažkada seniai seniai( pradėjau kaip pasaką;)) buvau pirkusi pusryčiams dribsnių su riešutais, bet jų skoniu labai nusivyliau- kažkokie sausi, beskoniai, primenantys šieną( nors gal negaliu taip rašyti, juk šieno neragavau:)). Atsivertus Virtuvės Nuo...Iki... Nr.1- 2 akis" užkliuvo" už granolos recepto. Taigi, šį receptą pakoregavau pagal save ir volia...mes ją valgėme tą patį vakarą, nes nosis kuteno labai skanūs ir saldūs kvapai, kuriems nebuvo įmanoma atsispirti. Labai skanu su natūraliu jogurtu ir turbūt nepakartojama su šviežiomis uogomis...ech, laukiu vasaros. Aš gaminau iš pusės porcijos, jei norėsis daugiau dauginkit viską iš 2.
Reikia:
  • 220 g. avižinių dribsnių
  • 30 g. lazdyno riešutų
  • 30 g. džiovintų spanguolių
  • 30 g. razinų
  • 50 g. kokoso drožlių
  • 3 šaukštų saulėgrąžų
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 3 šaukštų medaus
  • 60 g. sviesto
  • saujelės džiovintų bananų( bananų traškučių)
Į dubenį suberiame avižų dribsnius, kokoso drožles, džiovintas spanguoles, razinas, saulėgrąžas, riešutus( pasmulkinau į dvi, tris dalis), vanilinį cukrų ir cinamoną. Išmaišome. Sviestą ištirpiname su medumi ir supilame ant mišinio. Skardą išklojame folija( o gal geriau būtų- kepimo popieriumi, nes bemaišant folija man suplyšo). Supilame paruoštą mišinį ir išlyginame šaukštu ar medine mentele, t.y. tolygiai paskirstome. Kepame 180 laipsniu karštumo orkaitėje apie 30 min. Nepatingėkite pamaišyti kas 10 min. Nes granola gali greitai pridegti. Kai mūsų skanumynas atvėsta įberiame smulkintų bananų traškučių ir suberiame į indus( kokie patinka) ir sandariai uždarome.


Skanių jums pusryčių.
Labai laukiu šviežių uogų...:)
Šaltinis: Virtuvė Nuo.. Iki... Nr. 1- 2 + keli šaukštai mano fantazijos