2011 m. sausio 14 d., penktadienis

Kepti makaronai su sūriu ir kumpiu


Originaliame recepte šiuos makaronus rekomendavo patiekti su kepta mėsa. Bet aš įdėjau kumpio gabalėlių ir patiekiau su salotomis. Buvo lengva, bet kartu ir soti vakarienė.

Reikia:
  • 200 g. makaronų
  • 130 g. fermentinio sūrio
  • 4-5 šaukštų grietinės
  • 2 kiaušinių
  • 80 g. šaltai rūkyto kumpio
  • 1 skiltelės česnako
  • sviesto( skardelės patepimui)
  • muskato
  • druskos
  • pipirų
  Makaronus išverdame pagal instrukciją ant pakelio( tik nepervirkite, kad nesigautų košė). Perplauname šaltu tekančiu vandeniu ir paliekame, kad nuvarvėtų. Sumaišome kiaušinius, grietinę, tarkuotą sūrį, kubeliais pjaustytą kumpį, smulkintą česnaką. Įberiame druskos, pipirų ir truputį muskato.
Išmaišome makaronus su grietinės ir sūrio mišiniu. Sviestu patepame skardą ir sudedame makaronus. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30- 35 min.
Skanaus.
Idėjos šaltinis: Valgių enciklopedija 2001

Kalakutienos iešmeliai arba kefyras daro stebuklus

Pirmą kartą mėsą marinavau su kefyru ir tikrai nenusivyliau, net gi priešingai- likau labai patenkinta rezultatu. Iškepusi mėsa buvo labai minkšta ir sultinga. Čia vis dėl to kefyro:)

Reikia:
  • 400 g. kalakutienos krūtinėlės
  • 1 stiklinės kefyro
  • 1 arbat. šaukštelio kario
  • 1/4 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 1/2 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • pipirų
  • druskos
Kalakutieną supjaustome gabalėliais ir dedame į dubenį. Suberiame visus prieskoniu, užpilame kefyru ir viską gerai išmaišome. Paliekame pasimarinuoti bent porai valandų( aš palikau per naktį). Mėsą mauname ant medinių iešmelių ir kepame, keptuvėje ant įkaitinto aliejaus 10- 15 min., vis apverčiant. Manau, jei oras leidžia ir yra sąlygos, tai lauke, ant laužo kepta mėsytė būtų dar skanesnė.


Skanaus.

2011 m. sausio 13 d., ketvirtadienis

Vieno puodo troškinys

 Šio troškinio sudėtis labai panaši į stirnienos čenakų, bet kepamas viename puode. O jo" gimimas" buvo toks- reikėjo pamaitinti daugiau žmonių, nei turiu čenakinių. O čenakų labai norėjosi:), taigi viskas keliavo į vieną puodą. Rezultatas buvo tikrai geras.
Labai greitai ir be didelių sunkumų pagaminami pietūs. Ypač tinka, kai namuose yra daug neužbaigtų darbų. Įdedi į orkaitę ir pamiršti porai valandų( nors gal ir nepamiršti, nes nosį kutena be galo skanūs kvapai).


Reikia:
  • 500 g. stirnienos kumpio
  • 3 morkų
  • 6-8 bulvių
  • 1/2 paprikos
  • 1 pomidoro
  • 2 raugintų ar marinuotų agurkų
  • 1 svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • 1/4 citrinos sulčių
  • 2-3 grietinės
  • 1/2 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1/4 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • bazilikų
  • rozmarino
  • druskos
  • pipirų
  • petražolių
Mėsą supjaustome kubeliais, pabarstome druska, pipirais, aitriosiomis ir saldžiosiomis paprikomis. Apšlakstome citrinos sultimis ir vorčesterio padažu. Paliekame marinuotis porai valandų.
Mėsą apkepame keptuvėje ant šlakelio aliejaus, kol gražiai apskrus. Sudedame kubeliais pjaustytą svogūną ir česnaką, pakepiname dar pora minučių. Į stiklinį indą sudedame apkeptą mėsą, kubeliais pjaustytas bulves, morkas, papriką , pomidorą ir agurkus. Užpilame vandens tiek, kad viską apsemtų. Įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių ir viską išmaišome. Uždengiame indą ir dedame į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę. Kepame apie 2 valandas.Į troškinį įdedame grietinę ir kepame atidengtą dar apie10-15 min.
Dedame į lėkštes ir apibarstome petražolėmis.

Skanaus.

2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Granola su medumi


Kažkada seniai seniai( pradėjau kaip pasaką;)) buvau pirkusi pusryčiams dribsnių su riešutais, bet jų skoniu labai nusivyliau- kažkokie sausi, beskoniai, primenantys šieną( nors gal negaliu taip rašyti, juk šieno neragavau:)). Atsivertus Virtuvės Nuo...Iki... Nr.1- 2 akis" užkliuvo" už granolos recepto. Taigi, šį receptą pakoregavau pagal save ir volia...mes ją valgėme tą patį vakarą, nes nosis kuteno labai skanūs ir saldūs kvapai, kuriems nebuvo įmanoma atsispirti. Labai skanu su natūraliu jogurtu ir turbūt nepakartojama su šviežiomis uogomis...ech, laukiu vasaros. Aš gaminau iš pusės porcijos, jei norėsis daugiau dauginkit viską iš 2.
Reikia:
  • 220 g. avižinių dribsnių
  • 30 g. lazdyno riešutų
  • 30 g. džiovintų spanguolių
  • 30 g. razinų
  • 50 g. kokoso drožlių
  • 3 šaukštų saulėgrąžų
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 3 šaukštų medaus
  • 60 g. sviesto
  • saujelės džiovintų bananų( bananų traškučių)
Į dubenį suberiame avižų dribsnius, kokoso drožles, džiovintas spanguoles, razinas, saulėgrąžas, riešutus( pasmulkinau į dvi, tris dalis), vanilinį cukrų ir cinamoną. Išmaišome. Sviestą ištirpiname su medumi ir supilame ant mišinio. Skardą išklojame folija( o gal geriau būtų- kepimo popieriumi, nes bemaišant folija man suplyšo). Supilame paruoštą mišinį ir išlyginame šaukštu ar medine mentele, t.y. tolygiai paskirstome. Kepame 180 laipsniu karštumo orkaitėje apie 30 min. Nepatingėkite pamaišyti kas 10 min. Nes granola gali greitai pridegti. Kai mūsų skanumynas atvėsta įberiame smulkintų bananų traškučių ir suberiame į indus( kokie patinka) ir sandariai uždarome.


Skanių jums pusryčių.
Labai laukiu šviežių uogų...:)
Šaltinis: Virtuvė Nuo.. Iki... Nr. 1- 2 + keli šaukštai mano fantazijos

2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Languota prijuostė: pradžių pradžia ir stirnienos kepsneliai su voveraičių padažu

Kai pamačiau temos pavadinimą, pagalvojau" va čia tai mano tema". Nes kaip tik dabar ir yra ta pradžių pradžia, nes mano kulinarinis dienoraštis gyvuoja tik 25 dienas.
O dabar nuo pradžių... nuo pradžių pradžios... Viskas prasidėjo studentavimo laikais. Nors didelės meilės maisto gaminimui nebuvo, bet jau taip buvo sutarta, kad maistą gaminu aš, o mano kambariokė atlieka( kaip ji pati sakydavo) " juodąjį darbą"- skuta bulves ir plauna indus. Toks buvo mūsų neraštiškas susitarimas:).Ir žinot, man jis visai tiko ir patiko. Taigi, tada ir prasidėjo mano maisto gaminimas, nes gyvendama su tėvais šio "malonumo" nesiimdavau.
Bet tik prieš šešerius metus mano gyvenime atsirado receptų užrašų knygelė. Ilgai ji gulėjo su pora įrašytų receptų.
Vėliau atsirado leliukas. Tada rūpėjo tik košelės, tyrelės ir sauskelnės. Teisybę pasakius, maitinomės pusgaminiais arba labai greitai paruošiamu maistu. Nelabai supratau, kam gaminti, jei gali nusipirkti. Taigi, mano meilė gamybai atėjo kažkaip savaime. Turbūt tada, kai pradėjau domėtis ką valgome ir kai pradėjau skaityti etiketes. Pasidarė gerokai baugu...
Pradėjus daugiau gaminti, pradėjau domėtis maisto kokybe ir paruošimo įvairove. Supratau, kad visa tai man pradeda patikti:). Jeigu esi priverstas gaminti( o taip yra kai turi šeimą), reikia iš to pasistengti pasidaryti malonumą;) Taigi, taip nedrąsiai pradėjau po truputį gaminti. Ilgai galvojau ir norėjau pradėti rašyti pati, bet nedrįsau:). Kol vieną dieną nedrąsiai pravėriau savo" virtuvės" duris. Dabar gaminti man patinka, net labai... labai labai patinka.
 Turbūt nuo šio patiekalo ir prasidėjo mano" meilė" virtuvei.

Stirnienos kepsneliai su voveraičių padažu 

Reikia:
  • 500 g. stirnienos file
  • garstyčių
  • prieskoninių žolelių( baziliko, čiobrelio)
  • druskos
  • pipirų
  • kiaušinių
  • džiūvėsėlių
Stirniena supjaustome gabalėliais ir lengvai išmušame. Kiekvieną mėsos gabalėlį aptepame garstyčiomis, pabarstome žolelėmis, druska ir pipirais. Mėsą paliekame pasimarinuoti porai valandų.
Prieš kepant, apvoliojame kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Kepame uždengtoje keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Apkepame iš abiejų pusių ant silpnos ugnies.

Grietinėlės ir voveraičių padažui reikia:
  • 250 ml. marinuotų voveraičių
  • 400 ml. grietinėlės
  • 1 didelio svogūno
  • 1 šaukšto pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • druskos
  • pipirų
  • džiovintų krapų
  • petražolių
 Ant gabalėlio sviesto ir šlakelio alyvuogių aliejaus apkepame kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame marinuotas voveraites, paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Supilame grietinėlę ir verdame ant silpnos ugnies apie 20- 25 min.( arba tol kol padažas sutirštėja).
Sudedame krapus ir petražoles.
Pateikiame šiltose lėkštėse- sudedame kepsnelius, apipilame padažu ir padarome ryžių bokštelį:)

2011 m. sausio 5 d., trečiadienis

Obuolių pyragas su migdolų plutele

Skanus pyragas su saldžia migdolų plutele. Patiks obuolių ir migdolų mėgėjams.



Reikia:
  • 2 kiaušinių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 50 g cukraus
  • 1/4 stiklinės pieno
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 4 obuolių
  • 1 arbat. šaukstelio cinamono
Migdolinei plutelei reikia:
  • 75 g sviesto
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 2 šaukštų miltų
  • 100 g migdolų drožlių
Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purumo, supilame išlydytą ir truputį  atvėsintą sviestą, pieną ir gerai išmaišome. Miltų ir kepimo miltelių mišinį supilame į masę ir gerai išmaišome. Gautą masę supilame į sviestu išteptą ir džiuvėsėliais pabarstytą kepimo formą. Ant tešlos sudedame nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius. Pabarstome cinamonu. Kepimo formą uždengiame folija ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tuo tarpu paruošiame migdolinį pyrago viršų.
Išlydome sviestą ir supilame cukrų, miltus ir migdolų drožles. Viską gerai išmaišome. Migdolinį mišinį užpilame ant pyrago ir kepame orkaitėje dar apie 15 - 20 minučių, kol pyrago viršus gražiai pagels. Valgyti atvėsusį.

Skanaus.
Šaltinis: Obuolių pyragai  2006 m.

Stirnienos troškinys su alumi

 Mėgstu vieno puodo patiekalus, nes nereikia stovėti prie viryklės. Viską sudedi į puodą ar troškintuvą, pašauni į orkaitę ir gali užsiimti kita veikla( man patinka taip gaminti:)). Dažnai tokius vieno puodo patiekalus ruošiu kai laukiam svečių. Nepavargsti nuo "tupinėjimo" apie puodus.


Reikia:
  • 500 g. stirnienos kumpio
  • 3 morkų
  • 6- 8 bulvių
  • 3 konservuotų pomidorų
  • 250 g. pievagrybių
  • 2 svogūnų
  • 2 skiltelių česnakų
  • 250 ml. tamsaus alaus
  • druskos
  • pipirų
  • aitriosios paprikos
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)
Mėsą supjaustome kubeliais, apibarstome prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais. Mėsą apkepiname šlakelyje aliejaus. Kai mėsa apkepa, sudedame pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir susmulkintus česnakus. Pakepiname porą minučių ir užbarstome šaukštą miltų, apmaišome ir sudedame į stiklinį kepimo indą.
Sudedame stambiais gabalais supjaustytas morkas, bulves, į keturias dalis perpjautus pievagrybius, pomidorus. Įpilame alų ir vandenį( tiek, kad apsemtų viską, 600 aš pyliau apie ml). Paskaniname prieskoniais, druska, pipirais ir vorčesterio padažu.
Kepame200-220 laipsnių karštumo orkaitėje 1,5 val., atidengiame dangtį ir dar kepame apie pusvalandį. Užbarstome šviežių arba šaldytų petražolių.


Skanaus.