2011 m. rugsėjo 12 d., pirmadienis

Marinuotų daržovių asorti


Šį marinatą nusižiūrėjau ir jau praeitą rudenį marinavau taip paprikas kartu su žiediniu kopūstu. Buvo labai skanu. Šiemet tobulinu receptą ir darau daržovių asorti. Nors ir vien paprikos šitaip marinuotos labai labai skanios.
Reikia:
  • įvairiaspalvių paprikų
  • žiedinių kopūstų
  • brokolių
  • cukinijos
  • česnako
  • lauro lapų
  • pipirų žirnelių
  • krapų ir petražolių
  • gvazdikėlių
Marinatui reikia:
  • 6 stiklinių vandens( pagal originalų receptą pilasi 5, bet man užtenka marinato" stiprumo")
  • 1 stiklinės acto 9%
  • 1 stiklinės cukraus
  • 2 šaukštų druskos
  • 1 šaukšto medaus
  • po 1arbat. šaukštelį alyvuogių aliejaus į kiekvieną stiklainį
Išplauname ir perliejame virintu karštu vandeniu stiklainius. Nuplauname visas daržoves. Brokolį ir žiedinį kopūstą išskaidome žiedynais, papriką supjaustome šiaudeliais. Nulupame ir kubeliais supjaustome cukiniją. Sluoksniais dedame visas daržoves į stiklainius. Įdedame pipirų, lauro lapų, smulkintų česnakų, petražolių ar krapų.
Išverdame marinatą ir karštą užpilame ant daržovių. Įpilame po arbatinį šaukštelį aliejaus. Uždedame dangtelį ir dedame į puodą kaitinti. Į puodą įdedame rankšluostėlį, statome stiklainį, įpilame tiek vandens, kad apsemtų pusė stiklainių ir kaitiname 20- 25 minutes. Užsukame dangtelį ir laukiame žiemos;).
Tikrai labai labai skanu.


Skanaus.

2011 m. rugsėjo 5 d., pirmadienis

Improvizacija. Kriaušių ir rozmarinų uogienė


Neliko man nieko kito, kaip tik improvizuoti. Po mano įrašo apie kriaušes ir čiobrelius Viktorija paliko komentarą apie kriaušių ir rozmarinų uogienę. Labai suintrigavo. Tad teko improvizuoti ir pasitelkus fantaziją imtis darbo:). Rezultatu likau patenkinta.


Reikia:
  • 1 kg kriaušių
  • 300 g cukraus
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus
  • 5 gvazdikėlių
  • 5 cm šviežio rozmarino šakelės
  • 1 stiklinės vandens
  • 1/2 citrinos sulčių

Kriaušes nuplauname, nulupame, išimame sėklalizdžius ir supjaustome kubeliais. Apšlakstome citrinos sultimis, užpilame stikline vandens, supilame cukrų, vanilinį cukrų, gvazdikėlius ir smulkintą rozmariną. Verdame ant silpnos ugnies apie minučių. Sutriname blenderiu ir dar verdame apie minutes arba kol uogienė sutirštės.
Išpilstome į sterilizuotus stiklainėlius ir užsukame.


Skanaus.

2011 m. rugpjūčio 17 d., trečiadienis

Kriaušių uogienė su čiobreliais


Nerealiai skanu- va toks buvo šios uogienės įvertinimas:)
Labai knietėjo  išbandyti šią uogienę ir sužinoti šio derinio( t.y. kriaušės ir čiobrelio) skonį. Galiu pasakyti, kad jis- puikus.


"Nerealiai" kriaušių ir čiobrelių uogienei
Reikia:
  • 1 kg kriaušių( aš naudojau mažas)
  • 400 g cukraus
  • 4- 5 gvazdikėlių
  • 2 arbat. šaukštelių šviežių čiobrelių
  • 1 citrinos
  • 1 stiklinės vandens
Kriaušes nuplauname, nulupame ir supjaustome kubeliais. Apšlakstome citrinos sultimis. Puode užverdame stiklinę vandens, sudedame kriaušes ir verdame ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Supilame cukrų, sudedame gvadikėlius ir smulkintus čiobrelius. Verdame kol pradės uogienė tirštėti. Nuimame nuo ugnies ir susmulkiname blenderio pagalba. Dar kartą užverdame ir supilame į iškaitintus stiklainėlius.


Skanaus.

2011 m. rugpjūčio 3 d., trečiadienis

Cukinijų blynai su rūkyta lašiša

Neįprastas, bet labai geras skonis. Net atvėsę blynai labai skanūs.


Reikia:
  • 2 vidutinio dydžio cukinijų
  • 300 g varškės
  • 4 kiaušinių
  • 4 šaukštų miltų
  • sauja smulkintų šviežių krapų
  • druskos
  • pipirų
  • 2 skiltelių česnako
  • 150 g plonai pjaustytos rūkytos lašišos
Cukinjas nuplauname, nupjauname galus ir sutarkuojame stambia( burokine) tarka. Į cukinijų tarkius įmaišome varškę, įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Įberiame miltus, druską, pipirus, smulkintus česnakus ir dar kartą viską išmaišome. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi dedame šaukštą cukinijų masės, ant blyno dedame lašišos gabalėlį ir ją uždengiame šaukštu cukinijos masės. Blyną paplojame, kad nebūtų labai išsipūtęs. Valgome su grietine.
Skanaus.
Šaltinis: Beatos virtuvė, 2009 m., 27 psl.

2011 m. rugpjūčio 2 d., antradienis

Šviežių daržovių pieniška sriuba


Reikia:
  • 3 bulvių
  • 3 morkų
  • 1/8 kopūsto
  • 1/2 stiklinės žirnelių
  • krapų
  • druskos
  • 3 stiklinių vandens
  • 3 stiklinių pieno
Nuskutame bulves ir morkas. Bulves supjaustome kubeliais, morkas- grėžinėliais. Susmulkiname kopūstą. Užpilame viską vandeniu, pagardiname druska ir verdame. Baigiant virti suberiame žirnelius. Kai daržovės išverda supilame pieną ir leidžiame sriubai dar kartą užvirti. Sudedame smulkintus krapus.


Skanaus.

2011 m. liepos 29 d., penktadienis

Konservuotos šparaginės pupelės


Pirmą kartą konservavau špagatines-oi:) ŠPARAGINES pupeles. Mūsų mažasis mėgėjas tų špagatinių, kaip jis vadina, pupelių. Taigi, mamai neliko nieko kito, tik priimti dar vieną, šiais metais konservavimo iššūkį.



Reikia:
  • 2-2,5 kg šparaginių pupelių
marinatui:
  • 2 litrų vandens
  • 2 šaukštų druskos
  • 8 šaukštų cukraus
  • 250 ml acto 
  • po lauro lapą į kiekvieną stiklainį
  • 10- 12 juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų
  • po šaukštą alyvuogių aliejaus į kiekvieną stiklainį 
Pupeles nuplauname, nupjauname galiukus. Verdame apie 15 minučių, bet neperverdame. Išvirtas pupeles dedame į iškaitintintus stiklainius. Įpilame po šaukštą aliejaus ir užpilame išvirtu marinatu. Užsukame, apverčiame dangteliu į apačią ir šiltai užklojame kol atvės.
... ir laukiame žiemos;)


2011 m. liepos 28 d., ketvirtadienis

Marinuoti agrastai

Lietuviškos alyvuogės.


Reikia:
  • agrastų( geriausia tinka dar ne visai sunokę)
marinatui:
  • 1 litro vandens
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 šaukšto druskos
  • 2/3 stiklinės acto 9%
  • 3 lauro lapų
  • 3 gvazdikėlių
  • 10 juodųjų pipirų
  • 6 kvepiančiųjų pipirų
Agrastus nuplauname, nuskabome kotelius ir ūselius. Suberiame agrastus į iškaitintintus stiklainėlius. Išverdame marinatą ir juo užpilame agrastus. Stiklainius užsukame ir laukiame žiemos.