2011 m. sausio 20 d., ketvirtadienis

Ryžių košė su kalakutiena ir brokoliais


 Nežinau kaip jūs, bet aš niekada negaliu" aklai" laikytis recepto. Ir nieko negaliu sau padaryti. Nepavyko ir šįkart, bet gal ir gerai, nes pietūs buvo tikrai labai skanūs. O ko daugiau ir reikia? Bet pagalvojus, tai gal daug ir nenusidėjau:)- grietinėlę pakeičiau grietine, o paukštienos prieskonius pakeičiau vorčesterio padažu ir saldžiąja paprika.
Reikia:
  • 1 stiklinės ryžių
  • 1 svogūno
  • apie 400 g. kalakutienos filė
  • 200-300 g. brokolių
  • 2-3 šaukštų grietinės( recepte naudojo 50 ml grietinėlės)
  • pipirų
  • druskos
  • šakelės rozmarino
  • 1 šaukšto vorčesterio padažo
  • 1 arbat. šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
  • 2 šaukšų sviesto
Kalakutienos filė supjaustome nedideliais kubeliais, apibarstome druska, pipirais, paprika ir apšlakstome vorčesterio padažu. Keptuvėje ištirpdome sviestą, apkepame kalakutieną kartu su susmulkintu svogūnu. Įpilame stiklinę vandens ir troškinamame apie 20- 25 min., įdedame grietinę ir troškiname apie 10 min. Ryžius užpilame dviem stiklinėmis vandens, pasūdome. Ryžius verdame apie 20 min. ant silpnos ugnies( jokiu būdu nemaišykite, nes ryžiai prisvils). Brokolius išskirstome žiedynais( arba galima naudoti šaldytus) ir išverdame.
Į išvirtus ryžius sudedame kalakutienos gabaliukus ir brokolių žiedynus. Viską gerai išmaišome ir pietaujame arba vakarieniaujame.


Skanaus.
Šaltinis: Mano namai 2009 m. Nr. 2

2011 m. sausio 19 d., trečiadienis

Kepta višta

Reikia:
  • vištos( naudojau pusė naminės vištos, nes ir ta pusė svėrė 1,7 kg )
  • 2 skiltelių česnako
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų garstyčių
  • 2 šaukštų kmynų
  •  1 arbat. šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1/2 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • pipirų
  • druskos
Vištą nuplauname ir nusausiname. Į dubenį supilame aliejų, citrinos sultis; suberiame kmynus, čiobrelius ir pipirus; sudedame susmulkintus česnakus ir įdedame garstyčias. Viską gerai išmaišome. Vištą apibarstome druska ir ištepame paruoštu marinatu. Uždengiame maistine plėvele, dedame į šaldytuvą ir paliekame marinuotis per naktį.
Kartu kepame bulves ir morkas. Taigi, joms pasiruošiame panašų mišinį.

Bulvėms ir morkoms reikia:
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 1 arbat. šaukštelio čiobrelių
  • 1 šaukšto kmynų
  • 2 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų
Susmulkiname česnakus ir sumaišome visus ingredientus. Bulves padalijame į keturias dalis, morkas supjaustome stambiais gabalėliais ir išmaišome su jau paruošta česnakų ir žolelių mase.
Vištą dedame į skardą, aplink apdedame bulves ir dedame į 200 laipsnių karštumo orkaitę. Kepame apie 30 min., nuimame foliją ir dar kepame 30 min., kad gražiai apskrustų. Kadangi mano kepama višta buvo naminė( o jos kaip žinia ilgiau kepa), todėl pusvalandį kepiau vieną vištą, tada sudėjau bulves ir morkas. Pakepus  30 min. nuėmiau foliją ir dar kepiau 30 min.( tikiuosi supratot).

 Skanaus.

2011 m. sausio 18 d., antradienis

Trinta morkų sriuba


Kreminė, šilta sriuba su sūriu ir duonos gabalėliais. Patiks morkų mylėtojams... ji labai morkinė:)


Reikia:
  • 5 vnt. ( 300 g.) morkų
  • 2 nedidelių bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 800 ml. mėsos ar daržovių sultinio( aš viriau su mėsos sultiniu)
  • grietinės
  • 1 šaukšto sviesto( apkepinti svogūnams ir česnaką)
  • skrudintos duonos gabalėlių
  • tarkuoto fermentinio sūrio
  • prieskoninių žolelių
  • druskos
  • pipirų
Puode, kuriame virsime sriubą, dedame sviestą ir pakepiname kubeliais supjaustytus svogūnus ir skiltelę česnako. Sudedame kubeliais pjaustytas bulves ir griežinėliais supjaustytas morkas. Supilame sultinį, paskaniname druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.
Verdame apie 45 min. Blenderio pagalba sutriname sriubą. Pilame į lėkštę, įdedame šaukštą grietinės, skrudintos duonos ir tarkuoto sūrio.


Skanaus.

2011 m. sausio 17 d., pirmadienis

Varškės spurgos( mamos receptas+ šaukštas degtinės)


 Prašom vaišintis, jos dar šiltos...
Kiek prisimenu save, tiek prisimenu ir šias spurgas. Prisimenu mamą stovinčią prie viryklės, mažą puodelį pilną aliejaus, ir didelį dubenį" pončkų"( taip jas tada vadindavom:)).Man jos kvepia vaikyste...
Nekepiau jų kokius šešerius metus. Kai paskutinį kartą kepiau, jos prisigėrė aliejaus( mamai taip niekad nenutikdavo), todėl jų kepimą vis atidėdavau, nes bijodavau fiasko. Tačiau internetas- visagalis. Suradau, kaip reikia išgelbėti spurgas nuo aliejaus" prisigėrimo". Verdant spurgas į riebalus reikia įdėti bulvės puselę arba įpilti šaukštą degtinės į tešlą. Aš pasirinkau pastarąjį variantą. Ir volia- mano spurgos iškepė nepriekaištingai.
Kur aš baigiau... ai, nekepiau jų šešerius metus iki šiandien. Turėjom daug, labai daug varškės. O ir ta mūsų varškė stebuklinga- naminė, mūsų močiutės gaminta. Gal ir tos spurgos gavosi tokios...stebuklingos- kvepiančios vaikyste... namais... Taigi, prisiruošiau gaminti spurgas, nes mūsų mažasis nelabai pripažįsta pyragus. O savo mažojo pilvuką taip pat norisi palepinti. Ir žinot, pataikiau tiesiai į dešimtuką. Su stikline kakavos- tai buvo nuostabiausi pavakariai. Kai šaldytuve vėl atsiras varškės, klausimo ką gaminti, kaip įtariu nebekils:).



 Reikia:
  • 400 g. varškės
  • 4 kiaušinių
  • 150 g. cukraus
  • 200 g. miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 šaukšto degtinės( aš naudojau starką- suveikė taip pat puikiai:))
Varškę ištriname su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniais taip, kad neliktų gumulėlių. Įpilame šaukštą degtinės ir supilame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome. Į mažą puodą įpilame aliejaus tiek, kad spurga visa panirtų. Aliejų gerai įkaitiname. Kai aliejus įkaitęs, imamės darbo su varškės mase. Geriausia turėti dubenėlį su vandeniu, kur galėsite susidrėkinti rankas, nes kitaip tešla kibs prie rankų. Šaukšto pagalba imame tešlos( maždaug graikinio riešuto dydžio) ir šlapiomis rankomis suformuojame rutuliuką. Dedame į įkaitintą aliejų. Spurgos iškyla į paviršių ir palietus šaukštu apsisuka , kad keptų iš visų pusių. Kepimo laikas priklauso nuo ugnies stiprumo ir spurgų didumo. Kai spurga gražiai paruduoja, traukiame lauk ir galime padėti ant popierinio rankšluosčio keletui sekundžių.
Apibarstome cukraus pudra ir... valgome...


Skanaus.
Šaltinis: mamos sena receptų knygelė+ šaukštas degtinės( čia nuo manęs:))

2011 m. sausio 14 d., penktadienis

Keptas kumpis su vyno prieskoniu

 Mūsų vienas iš  naujametinių šaltųjų patiekalų. Bet tik dabar įdedu šį receptėlį, dėka savo senuko kompiuterio( neleido įkelti nuotraukėlių). Valgėme jį šaltą su pikantišku česnakiniu padažu. Kepėme didelį gabalą, todėl liko dar pusryčiams ir žinot, niekas neatsisakė. Nors dažniausiai antrą dieną nebesinori to paties, tačiau čia ši taisyklė netiko. Manau pusryčiams ant duonos- labai tinkama.
Mėsa iškepė sultinga ir tikrai labai skani.



Reikia:
  • 1, 7 kg kiaulienos kumpio( nebūtina kepti tokio didelio gabalo:) )
  • 1/2 butelio raudono vyno( naudojau pusiau saldų)
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • pipirų
  • druskos
  • 4-5 arbat. šaukštelių saldžiosios paprikos apvoliojimui
Mėsą gausiai apibarstome prieskonėmis žolelėmis, pipirais. Užpilame vynu ir dedame parai į šaldytuvą( apverčiau porą kartų, kad mėsa vienodai pabūvotų vyne).
Prieš kepant mėsą apibarstome druska ir apvoliojame saldžiosios paprikos milteliuose( pasidaro tarsi plutelė).
Įvyniojame į foliją, dedame į skardą ir įpilame puse skardos vandens.
Kepame apie 2 val. 190-200 laipsnių karštumo orkaitėje. Išvyniojus iš folijos kepame apie 10 min, kad apskrustų( ilgiau nekepkit, nes mėsa išdžius). Iškepusi mėsa buvo labai sultinga.


Nepatingėkit pasigaminti padažo, jis tikrai labai tinka.

Padažui reikia:
  • 4 šaukštų majonezo
  • 3 šaukštų pomidorų padažo
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 arbat. šaukštelio džiovintų krapų
  • šviežiai maltų pipirų
Sumaišome majonezą su pomidorų padažu. Įmaišome susmulkintą česnaką, pipirus ir džiovintus krapus.
 Na ir viskas...o dabar... skanaus.

Kiaulienos kumpio guliašas su džiovintomis slyvomis

Paprastas, bet tikrai neprastas patiekalas. Gamyba kiek ilgoka, nes mėsa ilgai troškinasi ... bet laukti tikrai verta.
Mes valgėme su bulvių koše ir marinuotomis paprikomis. Labai derėjo slyvų saldumas ir paprikų aštrumas...Mmm... buvo laaabai skanu...


Reikia:
  • 800 g. kiaulienos kumpio
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • pipirų
  • druskos
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • 1 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1/2 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 4- 5 šaukštų grietinės
  • 80 g. slyvų
  • petražolių
Mėsą supjaustome kubeliais, apibarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir užpilame vorčesterio padažu. Kol mėsytė marinuojasi, susipjaustome kubeliais svogūną ir česnaką. Šlakelyje aliejaus pakepiname svogūną ir česnaką. Sudedame mėsą ir apkepame iš visų pusių. Kai mėsa gražiai apkepa užpilame vandens, kad apsemtų mėsą. Uždengiame keptuvę ir troškiname ant silpnos ugnies apie valandą. Sudedame slyvas, saldžiąsias ir aitriąsias paprikas, grietinę. Paverdame dar apie 15 min. Apibarstome petražolėmis ir pietūs ar vakarienė paruošti.


Prašom prie stalo.

Pyragas su mascarpone ir persikais

Skanus pyragas nereikalaujantis daug darbo... bet turintis vieną blogumą- iškepus reikia atvėsinti ir dėti į šaldytuvą. Taigi pasimėgauti pyragu tik iškepus nepavyks. Pyragas kuo šaltesnis, tuo skanesnis.


Reikia:
  • 3 lakštų bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 400 g mascarponės sūrio
  • pakelio vanilinio pudingo (40 g)
  • skardinės persikų (820 g.)
  • 3 šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų miltų
  • 3 kiaušinių
Tešlą atšildome, išklojame ja skardą ir subadome šakute. Pasiruošiame mascarponės masę. Mascarponę ištriname su cukrumi, įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Suberiame miltus į masę ir išmaišome. Su visu persikų sirupu (iš skardinės) sumaišome pudingo miltelius ir supilame į mascarponės masę. Ji gaunasi gan skysta, nebijokite. Masę pilame ant tešlos ir išdėlioti persikus tokias ornamentais, kokie tik patinka.
Kepame 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 1 valandą. Atvėsinam ir dedame į šaldytuvą bent valandai susistovėti. Patiks mascarponės ir pudingų mėgėjams.
Kūrybingų persikinių ornamentų;) dėliojimo.


Skanaus.