2011 m. sausio 12 d., trečiadienis

Granola su medumi


Kažkada seniai seniai( pradėjau kaip pasaką;)) buvau pirkusi pusryčiams dribsnių su riešutais, bet jų skoniu labai nusivyliau- kažkokie sausi, beskoniai, primenantys šieną( nors gal negaliu taip rašyti, juk šieno neragavau:)). Atsivertus Virtuvės Nuo...Iki... Nr.1- 2 akis" užkliuvo" už granolos recepto. Taigi, šį receptą pakoregavau pagal save ir volia...mes ją valgėme tą patį vakarą, nes nosis kuteno labai skanūs ir saldūs kvapai, kuriems nebuvo įmanoma atsispirti. Labai skanu su natūraliu jogurtu ir turbūt nepakartojama su šviežiomis uogomis...ech, laukiu vasaros. Aš gaminau iš pusės porcijos, jei norėsis daugiau dauginkit viską iš 2.
Reikia:
  • 220 g. avižinių dribsnių
  • 30 g. lazdyno riešutų
  • 30 g. džiovintų spanguolių
  • 30 g. razinų
  • 50 g. kokoso drožlių
  • 3 šaukštų saulėgrąžų
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 3 šaukštų medaus
  • 60 g. sviesto
  • saujelės džiovintų bananų( bananų traškučių)
Į dubenį suberiame avižų dribsnius, kokoso drožles, džiovintas spanguoles, razinas, saulėgrąžas, riešutus( pasmulkinau į dvi, tris dalis), vanilinį cukrų ir cinamoną. Išmaišome. Sviestą ištirpiname su medumi ir supilame ant mišinio. Skardą išklojame folija( o gal geriau būtų- kepimo popieriumi, nes bemaišant folija man suplyšo). Supilame paruoštą mišinį ir išlyginame šaukštu ar medine mentele, t.y. tolygiai paskirstome. Kepame 180 laipsniu karštumo orkaitėje apie 30 min. Nepatingėkite pamaišyti kas 10 min. Nes granola gali greitai pridegti. Kai mūsų skanumynas atvėsta įberiame smulkintų bananų traškučių ir suberiame į indus( kokie patinka) ir sandariai uždarome.


Skanių jums pusryčių.
Labai laukiu šviežių uogų...:)
Šaltinis: Virtuvė Nuo.. Iki... Nr. 1- 2 + keli šaukštai mano fantazijos

2011 m. sausio 10 d., pirmadienis

Languota prijuostė: pradžių pradžia ir stirnienos kepsneliai su voveraičių padažu

Kai pamačiau temos pavadinimą, pagalvojau" va čia tai mano tema". Nes kaip tik dabar ir yra ta pradžių pradžia, nes mano kulinarinis dienoraštis gyvuoja tik 25 dienas.
O dabar nuo pradžių... nuo pradžių pradžios... Viskas prasidėjo studentavimo laikais. Nors didelės meilės maisto gaminimui nebuvo, bet jau taip buvo sutarta, kad maistą gaminu aš, o mano kambariokė atlieka( kaip ji pati sakydavo) " juodąjį darbą"- skuta bulves ir plauna indus. Toks buvo mūsų neraštiškas susitarimas:).Ir žinot, man jis visai tiko ir patiko. Taigi, tada ir prasidėjo mano maisto gaminimas, nes gyvendama su tėvais šio "malonumo" nesiimdavau.
Bet tik prieš šešerius metus mano gyvenime atsirado receptų užrašų knygelė. Ilgai ji gulėjo su pora įrašytų receptų.
Vėliau atsirado leliukas. Tada rūpėjo tik košelės, tyrelės ir sauskelnės. Teisybę pasakius, maitinomės pusgaminiais arba labai greitai paruošiamu maistu. Nelabai supratau, kam gaminti, jei gali nusipirkti. Taigi, mano meilė gamybai atėjo kažkaip savaime. Turbūt tada, kai pradėjau domėtis ką valgome ir kai pradėjau skaityti etiketes. Pasidarė gerokai baugu...
Pradėjus daugiau gaminti, pradėjau domėtis maisto kokybe ir paruošimo įvairove. Supratau, kad visa tai man pradeda patikti:). Jeigu esi priverstas gaminti( o taip yra kai turi šeimą), reikia iš to pasistengti pasidaryti malonumą;) Taigi, taip nedrąsiai pradėjau po truputį gaminti. Ilgai galvojau ir norėjau pradėti rašyti pati, bet nedrįsau:). Kol vieną dieną nedrąsiai pravėriau savo" virtuvės" duris. Dabar gaminti man patinka, net labai... labai labai patinka.
 Turbūt nuo šio patiekalo ir prasidėjo mano" meilė" virtuvei.

Stirnienos kepsneliai su voveraičių padažu 

Reikia:
  • 500 g. stirnienos file
  • garstyčių
  • prieskoninių žolelių( baziliko, čiobrelio)
  • druskos
  • pipirų
  • kiaušinių
  • džiūvėsėlių
Stirniena supjaustome gabalėliais ir lengvai išmušame. Kiekvieną mėsos gabalėlį aptepame garstyčiomis, pabarstome žolelėmis, druska ir pipirais. Mėsą paliekame pasimarinuoti porai valandų.
Prieš kepant, apvoliojame kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose. Kepame uždengtoje keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Apkepame iš abiejų pusių ant silpnos ugnies.

Grietinėlės ir voveraičių padažui reikia:
  • 250 ml. marinuotų voveraičių
  • 400 ml. grietinėlės
  • 1 didelio svogūno
  • 1 šaukšto pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • druskos
  • pipirų
  • džiovintų krapų
  • petražolių
 Ant gabalėlio sviesto ir šlakelio alyvuogių aliejaus apkepame kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame marinuotas voveraites, paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Supilame grietinėlę ir verdame ant silpnos ugnies apie 20- 25 min.( arba tol kol padažas sutirštėja).
Sudedame krapus ir petražoles.
Pateikiame šiltose lėkštėse- sudedame kepsnelius, apipilame padažu ir padarome ryžių bokštelį:)

2011 m. sausio 5 d., trečiadienis

Obuolių pyragas su migdolų plutele

Skanus pyragas su saldžia migdolų plutele. Patiks obuolių ir migdolų mėgėjams.



Reikia:
  • 2 kiaušinių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 50 g cukraus
  • 1/4 stiklinės pieno
  • 1,5 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 4 obuolių
  • 1 arbat. šaukstelio cinamono
Migdolinei plutelei reikia:
  • 75 g sviesto
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 2 šaukštų miltų
  • 100 g migdolų drožlių
Kiaušinius su cukrumi išplakame iki purumo, supilame išlydytą ir truputį  atvėsintą sviestą, pieną ir gerai išmaišome. Miltų ir kepimo miltelių mišinį supilame į masę ir gerai išmaišome. Gautą masę supilame į sviestu išteptą ir džiuvėsėliais pabarstytą kepimo formą. Ant tešlos sudedame nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius. Pabarstome cinamonu. Kepimo formą uždengiame folija ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Tuo tarpu paruošiame migdolinį pyrago viršų.
Išlydome sviestą ir supilame cukrų, miltus ir migdolų drožles. Viską gerai išmaišome. Migdolinį mišinį užpilame ant pyrago ir kepame orkaitėje dar apie 15 - 20 minučių, kol pyrago viršus gražiai pagels. Valgyti atvėsusį.

Skanaus.
Šaltinis: Obuolių pyragai  2006 m.

Stirnienos troškinys su alumi

 Mėgstu vieno puodo patiekalus, nes nereikia stovėti prie viryklės. Viską sudedi į puodą ar troškintuvą, pašauni į orkaitę ir gali užsiimti kita veikla( man patinka taip gaminti:)). Dažnai tokius vieno puodo patiekalus ruošiu kai laukiam svečių. Nepavargsti nuo "tupinėjimo" apie puodus.


Reikia:
  • 500 g. stirnienos kumpio
  • 3 morkų
  • 6- 8 bulvių
  • 3 konservuotų pomidorų
  • 250 g. pievagrybių
  • 2 svogūnų
  • 2 skiltelių česnakų
  • 250 ml. tamsaus alaus
  • druskos
  • pipirų
  • aitriosios paprikos
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)
Mėsą supjaustome kubeliais, apibarstome prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais. Mėsą apkepiname šlakelyje aliejaus. Kai mėsa apkepa, sudedame pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir susmulkintus česnakus. Pakepiname porą minučių ir užbarstome šaukštą miltų, apmaišome ir sudedame į stiklinį kepimo indą.
Sudedame stambiais gabalais supjaustytas morkas, bulves, į keturias dalis perpjautus pievagrybius, pomidorus. Įpilame alų ir vandenį( tiek, kad apsemtų viską, 600 aš pyliau apie ml). Paskaniname prieskoniais, druska, pipirais ir vorčesterio padažu.
Kepame200-220 laipsnių karštumo orkaitėje 1,5 val., atidengiame dangtį ir dar kepame apie pusvalandį. Užbarstome šviežių arba šaldytų petražolių.


Skanaus.

2011 m. sausio 4 d., antradienis

Sausainiai su šokolado gabalėliais


Nors šventės ir baigėsi, tačiau saldumynai mūsų namuose karaliauja ir toliau. O ką daryti, kai už lango tokia snieguota žiema?... norisi nors trupučio jaukumo ir šilumos. Kviečiu puodeliui arbatos ir vaišinu dar šiltais sausainiais su šokoladu.


Reikia:
  • 315 g. miltų
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 250 g. cukraus( originaliame recepte buvo 200 g. rudojo ir 100 g. baltojo cukraus)
  • 200 g. kambario temperatūros sviesto
  • 2 kiaušinių
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 100 g. smulkiai kapoto juodojo šokolado
Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Įmušame kiaušinius, gerai išmaišome. Suberiame miltus, druską, kepimo miltelius ir išmaišome iki vientisos masės. Įmaišome kapotą šokoladą. Tešlą uždarome į sandarų indą ir dedame į šaldytuvą 1 val.
Imame tešlą arbat. šaukšteliu, delnais suformuojame kamuoliuką ir suplojame. Dedame į skardą išklotą kepimo popieriumi. Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje 10- 12 min. Tarp sausainių palikite didelius tarpelius, nes kepdami jie plečiasi į šonus. Man išėjo 62 sausainiai.


Šiltų ir jaukių jums žiemos popiečių...
Šaltinis: Virtuvė Nuo... Iki... 2011 m. Nr.1- 2

Kokosinis obuolių pyragas

 Nepakartojamas obuolių ir kokoso duetas. Šis pyragas mūsų šeimoje labai mėgstamas, ypač šiltas su vaniliniais ledais( žinau, dantims tai nelabai sveika;).




 Aš pyragą kepiau iš dvigubos porcijos, nei nurodyta originaliame recepte.

Reikia:
  • 4 kiaušinių
  • 170 g cukraus
  • 100 g kokoso drožlių
  • 120 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių
  • 8 obuolių
Kiaušinius išplakame su cukrumi. Sudedame kokoso drožles ir gerai išmaišome. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į masę.
Sviestą ištirpiname, truputį pravėsusį supilame į tešlą ir gerai išmaišome.
Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir įmaišome į pyrago tešlą. Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome džiūvėsėliais. Supilame į kepimo formą masę ir kepame 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 30 - 40 min.
Tikrai, labai skanu šiltas su vaniliniais ledais.
Išbandykit.

2011 m. sausio 3 d., pirmadienis

Kalakutiena su saldžiarūgščiu padažu

Kalakutiena a la kinietiškai.



Reikia:
  • 450 g. kalakutienos krūtinėlės
  • 1 morkos
  • 1 svogūno
  • 1/2 raudonosios paprikos
  • 1/4 ananaso
  • 1 šaukšto pomidorų padažo
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 2 šaukštų medaus
  • 2 šaukštų  vorčesterio padažo
  • 1 arbat. šaukštelio cukraus
  • pipirų
  • druskos
  • prieskoninių žolelių
Kalakutieną supjaustome kubeliais, pasūdome, užbarstome pipirų. Keptuvėje, ant šlakelio aliejaus, pakepiname susmulkintą kubeliais svogūną. Kai svogūnas apkepa sudedame ir apkepame mėsą iš visų pusių. Iš stiklinės vandens, citrinos sulčių, medaus, cukraus, vorčesterio padažo ir prieskoninių žolelių sumaišome mišinį ir užpilame ant mėsos. Sudedame  pjaustytas morkas ir papriką. Uždengiame keptuvę ir troškiname ant silpnos ugnies apie 40 min.
supjaustome kubeliais anansą ir sudedame į troškinį. Įdedame šaukštą pomidorų padažo, patroškiname dar apie 15 min.
Patiekiame su ryžiais.


Skanaus.