2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidorais


 Nors eilėje laukia ne vienas neaprašytas receptas, tačiau šis keliauja į pirmą vietą. Skubu pasidalinti su jumis.
Prieš gerų porą mėnesių daug tinklaraštininkių gamino šamą, o aš tik su pavydu nužvelgiau" skanias" foto. Šiandien ir mes valgėm šamą- pagautą mano vyro.


Tiesą pasakius, tai kitaip kaip paruošto šamo, kaip rūkyto ir neteko valgyti. Šis receptas tobulas, 10 balų iš 10. Labai labai skanu.


Reikia:
  • 250 g kuskuso
  • šamo filė( apie 400 g)
  • 1 raudonojo svogūno
  • 12( galima ir daugiau) vyšninių pomidorų
  • 1 citrinos
  • 1 šaukšto smulkinto šveižio rozmarino
  • aliejaus
  • 1 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • druskos
  • pipirų
  • miltų
Viską reikia daryti vienu metu:).  Žuvies filė supjaustome norimais gabaliukais ir įtriname druska pipirais, paprikos miltelias ir 1 tarkuotos citrinos žievele ir kapotu rozmarinu. Pagal instukciją ant pakelio paruošiame kuskusą. Pakepiname raudonąjį smulkintą svogūną. Supjaustome vyšninius pomidorus ketvirčiais. Sumaišome juos su pravėsusiais kepintais svogūnais ir įspaudžiame 1/2 citrinos sultis. Įmaišome paruoštą kuskusą.
Žuvį apvoliojame miltuose ir apkepame iš kiekvienos pusės po 2- 3 minutes.
Žuvį dedame ant kuskuso ir valgome.


Skanaus.

2012 m. liepos 17 d., antradienis

Paprastas rabarbarų pyragas


Kas paprasta, tas genialu...
Labai paprastas, greitai pagaminamas ir taip pat greitai suvalgomas, pyragas.
Jis man asocijuojasi su vaikyste- stiklinė šalto pieno ir gabalėlis pyrago.
Nors atvėsęs jis dar puikesnis- drėgnas, su lengva rūgštele.

Reikia:
  • 400 g rabarbarų
  • 3 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1/2 arbat. šaukštelio sodos
Rabarbarus nulupame ir susmulkiname.
Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sodą nugesiname parūgštintame  vandenyje. Supilame į kiaušinių plakinį. Suberiame miltus, išmaišome. Į tešlą suberiame smulkintus rabarbarus. Kepimo indą ištepame sviestu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 45 minutes.



Skanaus.

2012 m. birželio 28 d., ketvirtadienis

Keptas varškės sūris

Greitas užkandis prie vyno taurės, bokalo alaus ar šiaip, kai norisi kažko... skanaus


Reikia:
  • varškės sūrio( naudojau 9% riebumo)
  • 2- 3 skiltelės česnako
  • 1 arbat. šaukštelio kmynų
  • mėgstamų prieskoninių žolelių( naudojau- mairūnus, raudonėlius, šalaviją)
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • šviežiai maltų pipirų

Sūrį pabarstome prieskoniais, česnaku, apšlakstome aliejumi ir suvyniojame į kepimo popierių arba foliją. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min., tada praskleidžiame popierių ir dar pakepame 10- 15 min., kad gražiai parustų.


Skanaus.

2012 m. birželio 16 d., šeštadienis

Vasaros kvapai ir skoniai. Šalta kinrožių ir braškių arbata

Labai gardi, labai kvapni ir gaivinanti šaltoji arbata.... ir dar labai vasariška. O jūs jau jaučiat vasara? Mes po truputį jau geriam svaigius vasaros kvapus ir skonius- šviežių prieskoninių žolelių, savo augintų salotų ir net sirpstančių pomidorų;).
Bet pats svaigiausias vasaros kvapas- laukinių sirpstančių žemuogių. Mes jau žemuogiavom:)




Nors ši gaivi arbata ne su žemuogėm, bet tikiu, kad jos taip pat labai derėtų.


Reikia( 1 litrui gėrimo):
  • 2 šaukštų kinrožių arbatos
  • 1 cinamono lazdelės
  • 1/2 citrinos
  • 2 šaukštų cukraus
  • 6- 8 braškių
  • 1 litro verdančio vandens

Kinrožes ir cinamono lazdelę užplikome verdančiu vandeniu, įdedame cukraus ir paliekame ataušti. Kai arbata atvėsta išimame kinrožes ir cinamoną, suberiame smulkintas braškes ir griežinėliais pjaustytą citriną. Patiekiame atvėsintą su ledukais .


Skanaus.


2012 m. birželio 15 d., penktadienis

Krapai žiemai


Jei turite nemažai krapų, tai siūlau juos išsaugoti žiemai.
Kaip smagu, kai žiemą trūksta žalumos,o jūsų ką tik išvirtos bulvės pabarstomos krapais. Padažas arba sriuba papuošiama žiupsneliu krapų.


Reikia:
  • krapų
  • šaldymo indelio
Krapus nuplauname, nusausiname. Supjaustome norimo smulkumo ir gerai suspaudžiant sudedama į šaldymo indelį. O indelis keliauja šaldymo kameron ir laukia žiemos.


Paprasta, greita ir smagu, kai žiemą gali pajuasti vasaros aromatą.

Greitai paraugti agurkai


Viskas vyksta labai greitai: viską sudedame į indą ar maišelį, gerai pakratome ir pamirštame 2 valandom:) . Atsiminę, galime valgyti;).

Reikia:
  • 10 trumpavaisių agurkų
  • 1 šaukšto druskos
  • 3- 4 skiltelių česnako
  • pundelio krapų
Agurkus nuplauname ir nupjauname galiukus. Česnaką ir krapus susmulkiname. Viską dedame į indą ir gerai( apie 2 minutes) pakratome. Paliekame 2 valandom kambario temperatūroje.
Skanaus.

2012 m. gegužės 29 d., antradienis

Sveikas sumuštinis su mocarella, avokadu ir rukola


Viskas čia labai paprasta ir greita. Tereikia:
  • mėgiamos duonos
  • sviesto
  • prinokusio avokado
  • mocarellos
  • rukolos
  • saujelės pakepintų saulėgražų

Tepame duoną sviestu, dedame riekelę mocarelos, ant viršaus- avokado, rukolos lapelių. Apiberiame sausoje keptuvėje pakepintomis saulėgražomis. Pabarstome druska ir pipirais.


Skanaus.
Šaltinis: interneto platybes

Makaronų kriaukliukai su žirneliais ir grietinėle


Dieviškai skanu, greita, lengva ir sotu. Labai tinka lengvai vakarienei ar greitiems pietums. O šiam patiekalui ingredientus galima rasti beveik kiekvieno šaldytuve. Taigi pirmyn prie darbo:D

Reikia:
  • 500 g makaronų
  • 500 ml grietinėlės
  • 2 šaukštų sviesto
  • 100 g šalto rūkymo kumpio
  • 1 stiklinės žirnelių( naudojau šaldytus)
  • 1/2 stiklinės permezano sūrio
  • 1/2 stiklinės balto sauso vyno
  • 1/2 stiklinės mėtų( šį kartą neturėjau, bet būtinai išbandysiu, kai tik jos paūgės mano eko darželyje:))
  • 3- 4 skiltelių česnako
  • 2 svogūnų
  • druskos
  • pipirų
Keptuvėje ištirpiname sviestą ir pakepiname susmulkintus svogūną, česnaką ir kumpį. Kai gražiai viskas apkepa, supilame vyną ir kaitiname kol beveik išgaruoja skystis. Supilame grietinėlę , žirnelius. Paverdame porą minučių. Pasūdome, pabarstome pipirais.
Ruošdami padažą užkaičiame puodą su vandeniu makaronams ir išverdame pagal instrukciją.
Išvirtus makaronus sudedame į padažą, išmaišome, Prieš patiekdami apiberiame mėtomis( jei turime) ir permezano sūriu.


Skanaus.

2012 m. balandžio 12 d., ketvirtadienis

Burokėliai kitaip arba burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis ir graikiniais riešutais


Pikantiškos ir neįprasto skonio burokėlių salotos. Malonus slyvų saldumas persipynęs su česnako aštrumu, burokėlių lengvume atrandamas ir graikinio riešuto skonis. Neįprasta, bet skanu.



Reikia:
  • 2 didelių virtų burokėlių
  • saujos džiovintų slyvų
  • saujos graikinių riešutų
  • 3- 4 skiltelių česnako
  • 2- 3 šaukštų majonezo
  • drukos
  • pipirų
Išverdame burokėlius. Slyvas 30 minučių užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išmirkti. Burokėlius supjaustome smulkiais kubeliais, susmulkiname džiovintas slyvas, graikinius riešutus ir česnakus. Pagardiname pipirais, druska ir išmaišome su 2- 3 šaukštais majonezo.


Skanaus.
Idėja: iš parduotuvės "IKI" vitrinos:)

2012 m. balandžio 11 d., trečiadienis

Ąsotis naminio jogurto


Lengvos tekstūros, švelnus ir be galo skanus jogurtas. 
Reikia:
  • 1 litro pieno( naudojau 2,5% riebumo)
  • 125 ml natūralaus jogurto
Pieną užverdame ir paliekame atvėsti iki 40-45 laipsnių. Kadangi termometro neturiu, matavau pirštu. Įkišus pirštą į pieną, reikia suskaičiuoti iki 15, jei tai padaryti įmanoma, tada pienas reikiamos temperatūros. Į pravėsusį pieną įmaišome jogurtą. Uždengiame indą folija, įsukame į rankšluostį ir paliekame 6- 8 valandoms surūgti. Vėliau laikome šaldytuve. Šitaip pagamintą jogurtą reikia suvartoti per 6- 7 dienas.
Naudojame įvairiai- jogurtiniams blyneliams, pusryčiams su granola ir uogomis, o gal mėsytės marinavimui ir dar daugeliui dalykų.
Išbandykit, tikrai verta.


P. S. mano ąsotis jau tuštėja:)
Skanaus.

2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Duonos skrebučiai su pomidorais ir avokadais


Labai greitas, sveikas, gaivus ir skanus užkandis.

Reikia:
  • baltos forminės duonos arba juodos duonos
  • 2 prinokusių pomidorų
  • 1 sunokusio avokado
  • 2 skiltelių česnako 
  • 1 nedidelio mėlynojo svogūno
  • šviežiai maltų pipirų
  • druskos
  • alyvuogių aliejaus
  • pipirnės
Baltą duoną paskrudiname skrudintuvėje arba orkaitėje. Juodą duoną apkepame keptuvėje iš abiejų pusių.  Įtriname česnako skiltele.
Pomidorus ir avokadus susmulkiname. Apibarstome druska, pipirais. Apšlakstome alyvuogių aliejumi. Išmaišome.
Šaukštu dedame ant skrudintų duonos riekelių, papuošiame pipirne ir skanaujame.
Skanaus.


Adaptuota: Virtuvė Nr.3, 2012 m.

Cannelloni troškinti grietinėlėje


Kartu ir lengvas, ir sotus patiekalas, kuris tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

Reikia:
  • cannelloni makaronų
  • 500-600 g vištienos ir triušienos faršo( galima naudoti vien vištienos ar vien triušienos)
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 1 skiltelės česnako
  • grietinėlės 250 ml
  • 2 šaukštų pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių
  • 1 kiaušinio
  • džiūvėsėlių
  • pipirų
  • druskos
  • lauro lapų
Pirmiausia pasiruošiame faršą: į mėsą įkuliame kiaušinį, dedame džiūvėsėlių, prieskoninių žolelių, pipirų, druskos, smulkintą svogūną, česnako skiltelę. Suminkome. Faršas ruošiamas taip pat, kaip kotletams.
Imame makaronus ir šaukšto ar rankų pagalba kemšame juos mėsa.
Morkas susmulkiname griežinėliais, svogūną kubeliais. Į puodą dedame vieną dalį morkų ir svogūnų, dedame kimštus makaronus ir sudedame likusias morkas ir svogūną. Supilame grietinėlę ir vandenį (tiek, kad makaronus apsemtų), įdedame pomidorų padažo. Įberiame druskos, pipirų, įdedame lauro lapų.
Kai makaronai užverda, troškiname ant silpnos ugnies apie 30- 40 min. Makaronų nepervirkite, kad nepasileistų.


Skanaus.

2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Šokoladiniai keksiukai su kokosinėmis kepurėlėmis


Reikia:
  • 3 didelių kiaušinių
  • 250 ml cukraus
  • 7 g vanilinio cukraus( apie šaukštą)
  • 50 g sviesto
  • 100 ml riebios grietinės
  • 2 šaukštų stiprios kavos
  • 350 ml miltų
  • 7 g kepimo miltelių( 2 arbat. šaukštelių)
  • 4 šaukštų karčios kakavos
  • 100 g juodojo šokolado
  • žiupsnelio druskos
Kokosinėms kepurėms reikia:
  • 1 didelio kiaušinio
  • 100 g cukraus pudros
  • 200 ml kokoso drožlių
 Kiaušinius plakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė pabąla ir padvigubėja.
pasiruošiame stiprią kavą( geriausia, jei turite tirpios, aš tirpios neturėjau todėl 2 šaukštus kavos užpyliau 50 ml verdančio vandens ir atsargiai, kad nepakliūtų tirščių pasėmiau 2 šaukštus).
Ištirpiname sviestą, atvėsiname ir į jį supilame kavą ir įdedame grietinę. Viską sumaišę supilame į kiaušinių masę.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir kakava. Nuolat maišydami supilame miltus ir gerai išmaišome.
Išlydome šokoladą ir supilame į masę. Gerai išmaišius tešla gaunasi tarsi šilkinė.
Į formeles dedame, kad užpildytų tik 3/4, nes keksiukai labai pučiasi.
Sumaišome visus produktus, kurie skirti kokosinėms kepurėms ir uždedame ant kiekvieno keksiuko.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame apie 15- 20 minučių.


Skanaus.

Sluoksniuotos sūdyto upėtakio salotos


Reikia:

  • virtų kiaušinių
  • mėgstamo fermentinio sūrio
  • svogūno
  • sūdyto upėtakio( tinka ir lašiša)
  • majonezo
Kiaušinius sutarkuojame stambia trintuve arba susmulkiname peiliu. Atskirai susmulkiname trynius ir baltymus.
Į salotinę dedame kiaušinių trynius, užtepame majonezu. Dedame tarkuotą sūrį ir vėl majonezą. Dedame kubeliais pjaustytą svogūną, majonezą. Upėtakio juosteles ir jas vėl aptepame majonezu. Ant viršaus dedame smulkintus kiaušinių trynius.
Sluoksniuojame kaip silkę pataluose.
Labai skanu su juodos duonos riekele.


Skanaus.

2012 m. kovo 14 d., trečiadienis

Vitaminai visiems metų laikams. Spanguolių sultys


Labai nustebau, kai prieš savaitę turguje pamačiau šviežių spanguolių. Neatsilaikiau ir nupirkau.
Viena iš idėjų kaip panaudoti, sunaudoti ir sutvarkyti spanguoles. Gėris jos. Vitaminų jose labai daug, bet vienų juk nevalgysi. Mūsų mažasis spanguolių nevalgo, o sutrintų uogų tuo labiau nepriprašau paragauti. Tad teko pasukti galvą, kaip tuos vitaminus panaudoti, kad ir mažasis jų gautų. O ypač dabar kai namuose sėdėjome ir kosulius gydėmės.


Į pagalbą pasitelkiau sulčiaspaudę. Kartu spaudėme sultis, vėliau į jas įmaišėme cukraus ir jau po kelių minučių gėrėme skanią spanguolių arbatą:) Valio! Mama nugalėjo:D.
Proporcijų nerašau, nes cukraus į sultis pylėme tiek, kad skanu būtų. Sultis supylėme į stiklainėlį ir šaldytuvan.


Skanios arbatos.

Tortilla de patatas


Po saldumynų gausos, vienas rimtesnis patiekalas:)
Nors šis patiekalas vartojamas tiek karštas, tieks šiltas, tiek šaltas... nei šilto, o tuo labiau šalto  nebeliko paragauti:D.


Reikia:
  • 4-5 bulvių
  • 2 svogūnų
  • 2 šaukštų aliejaus
  • druskos
  • juodųjų pipirų
  • žiupsnelio čiobrelio( nuo savęs pridėjau)
  • 8- 10 plonų chorizo dešros griežinėlių( dėjau šalto rūkymo kumpio)
  • 5 kiaušinių
  • 3 šaukštų pieno
Bulves gerai nuplovę verdame su visomis lupenomis. Kai pasidaro minkštos, bet nesukrenta, nupilame vandenį ir paliekame atvėsti( aš bulves išviriau iš vakaro). Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname ant aliejaus kol suminkštėja. Tada įberiame druskos ir pipirų.
Bulves nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais.
Į kepimo indą dedame bulvių, tada dalį kepintų svogūnų, kumpio ar dešros, vėl bulvių, svogūnų, kumpio ir paskutinis sluoksnis bulvių dedamas.
Kiaušiniai išplakami su pienu, pipirais, druska ir čiobreliais. Šiuo plakiniu užpilame bulves. Šakute pabadome bulves, kad kiaušinių plakinys vienodai pasiskirstytų. Kepame 170 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių. Iškepus galima apibarstyti krapais ar pipirne.


Jei nesuvalgėte karšto, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir smeigtuko pagalba prismeikite nedideliu pomidoriuku. Bus puikus užkandis.( Taip rašė Beata, tikiuosi, kad kitą kartą liks paragauti ir atvėsusio).
Šaltinis: Metai Beatos virtuvėje, 2010 m.274 psl.

Lietiniai blynai ir keturių rankų galia:)

Su pavasariu...su pabudusia gamta, grįžtančiais paukščiais ir pirmaisiais žiedais:)


Kaip smagu kai savaitgalio vėlyvuosius pusryčius ruošiame keturiomis rankomis... su puodeliu balintos ir juodos kavos, neskubėdami, mėgaudamiesi kiekviena akimirka... Buvimu kartu... ir mėgaudamiesi tuo ką darom. Pasiilgau tokių savaitgalių...

2012 m. vasario 25 d., šeštadienis

Plikyta duona. Kepta duonkepėje

Duona kepta duonkepėje. Viena mėgstamiausių.



Šis receptas tikrai puikus. Tik padidinau sėklų kiekį;).Kiek kartų kepiau, duona puikiai pavyko.

Reikia:
Plikiniui:
  • 170 ml kvietinių miltų
  • 2 arbat. šaukštelių kmynų
  • 2 arbat. šaukštelių linų sėmenų
  • 200 ml verdančio vandens
Tešlai:
  • 170 ml vandens
  • 1 šaukšto druskos
  • 1,5 šaukšto cukraus
  • 170 ml ruginių miltų
  • 400 ml kvietinių miltų
  • 2,5 arbat. šaukštelių mielių
  • 2 šaukštų saulėgrąžų
Į dubenį supilame sausus plikiniui skirtus produktus. Užverdame vandenį ir juo užplikome  miltų ir sėklų mišinį. Gerai išmaišome, kad neliktų gumulėlių.
Tešlai skirtus produktus, pagal duonkepės instrukcijas, sudedame eilės tvarka. Plikinį sudedame kai pasigirsta duonkepės garsinis signalas, kad galima įdėti kietus produktus.
Kepame programa-" Rupių miltų duona".


Skanaus.

Vaflių suteptinis:)


Reikia:
  • 1 pakuotės apvalių vaflių( jie plonesni yra)
  • 1/2 indelio sutirštinto kondensuoto pieno
Gamybos procesas labai paprastas. Imame vaflio lakštą, tepame jį kondensuotu pienu, dedame kitą lakštą ir vėl tepame. Kartojame kol baigiasi vafliai. Ant paskutinio vaflio kondensuoto pieno nebetepame. Vaflius paslegiame ir dedame į šaldytuvą bent porai valandų. Supjaustome norimais gabalėliais. Turime greitą desertą:). Pas mus išnyksta akimirksniu.


Skanaus.

2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Morkų keksiukai su graikiniais riešutais. Namų darbai mokyklai


Jau senai buvau "išseivinus" šiuos  keksiukus, bet gamybos procesą pagreitino mažojo mokyklos namų darbai. Kiekvienas turi su tėvelių pagalba paruošti patiekalą, jį nufotografuoti ir parašyti receptą.
O, juk tai mano stichija;)
Man patinka tokie namų darbai.
 Mokykloje jie gamins receptų knygą, kuri keliaus iš vienų namų į kitus.
Kad mūsų patiekalas bus keksiukai sūnus nutarė iškart. Pasirinkom šiuos keksiukus.


Mums jie patiko. Labai sotūs. Prie kavos ar arbatos puodelio vienas keksiukas kaip tik:)

Reikia:
  • 200 g smulkiai tarkuotų morkų
  • 100 g sviesto( galima naudoti ir aliejų)
  • 150 g cukraus
  • 80 g smulkintų graikinių riešutų
  • 2 nedidelių kiaušinių
  • 150 g miltų
  • 1, 5 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
Aptepimui reikia:
  • 80 g sviesto
  • 200 g tepamos varškės
  • 100 g cukraus pudros
Kiaušinius išplakame su cukrumi. Supilame lydytą sviestą ir išmaišome.
Tarkuotas morkas, cinamoną, vanilinį cukrų ir smulkintus riešutus įmaišome į kiaušinių masę.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir atsargiai įmaišome  į morkų ir kiaušinių masę.
Masę dedame į keksiukų formeles ir kepame 160- 170 laipsnių orkaitėje apie 25- 30 minučių.
Kambario temperatūros sviestą sumaišome su tepama varške ir cukraus pudra.
Kai keksiukai atvėsta juos aptepame varškės mase arba dekoruojame konditerinio švirkšto pagalba.
Galime papuošti turimomis uogomis.


Namų darbai atlikti:)


Varškės ir makaronų apkepas


Reikia:
  • 200 g smulkių makaronų
  • 500 g varškės
  • 4 kiaušinių
  • 6- 7 šaukštų cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 šaukštų sviesto
  • 2 šaukštų manų 
  • geros saujos džiovintų spanguolių
Pabarstymui ant viršaus reikia:
  • šaukšto cukraus
  • šaukšto džiūvėsėlių
Makaronus išverdame sūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sudedame varškę ir ištriname, kad neliktų gumulėlių. Supilame išlydytą sviestą. Įberiame manus, spanguoles ir sudedame makaronus. Viską gerai išmaišome.
Sumaišome cukrų su džiūvėsėliais ir apibarstome apkepo viršų.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30- 40 min.


Skanaus.