2010 m. gruodžio 28 d., antradienis

Kiaušinio ir šoninės duetas


Kai tingisi stovėti prie viryklės arba norisi kažko" kitokio" siūlau šį paprastą receptuką. Svarbiausia, kad vienu metu galime paruošti net iki 12 kiaušinių.

Reikia:
  • kiaušinių
  • šaltai rūkytos šoninės gabaliukų( tiek pat kiek kiaušinių)
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • pipirnės( papuošimui)
Supjaustytus šoninės gabaliukus pakepame keptuvėje, kol pasidarys skaidrūs. Keksiukų formeles patepame riebaliukais, kurie išsiskyrė kepant šoninę. Į formele įsukame šoninės gabaliuką ir įmušame kiaušinį, pabarstome druska ir pipirais. Taip paruošiame visus kiaušinius.
Kepame180 laipsnių orkaitėje apie 15 min.
Skanių pusryčių.

2010 m. gruodžio 27 d., pirmadienis

Saldainiukai- tinginiukai



Tinginys kitaip... mažais kąsneliais...baltas... rudas... su razinomis ir migdolų plokštelėmis... su kokosu ir spanguolėmis...


Baltieji saldainiukai
Reikia:
  • 200 g. sausainių
  • 50 g.( 4 šaukštų)  spanguolių
  • 50 g.( 7 šaukštų) kokoso drožlių+ 70 g. saldainių apvoliojimui
  • 100 g. sviesto
  • 1/2 skardinės saldinto sutirštinto pieno
Rudieji saldainiukai
Reikia:
  • 200 g. sausainių
  • 50 g.( 4 šaukštų) razinų
  • 40 g.( 4 šaukštų) saulėgrąžų
  • 70 g. migdolų plokštelių saldainių apvoliojimui
  • 100 g. sviesto
  • 1/2 skardinės saldinto sutirštinto pieno 
  • 2 šaukštų kakavos
Sausainius susmulkiname. Kuo smulkiau sulaužysime sausainius, tuo lengviau bus formuoti saldainius.
Baltųjų saldainių ingredientus suberiame į vieną dubenį, o rudųjų į kitą. Ištirpiname sviestą( 200 g.), supilame sutirštintą pieną( visą skardinę). Pakaitiname porą minučių ir pusę masės supilame į dubenį, kur sudėti baltųjų saldainių ingrenientai. Gerai viską išmaišome. Likusią masę dedame ant viryklės, įdedame kakavą ir pakaitiname dar minutę. Masę supilame ant likusių ingredientų t.y.kur bus rudi saldainiukai. Išmaišome ir dedame į šaldytuvą 15 minučių, kad saldainių masė apstingtų.
Formuojame saldainiukus. Baltuosius saldainius apvoliojame kokoso drožlėse, o ruduosius- susmulkintų migdolų trupiniuose. Saldainius dedame į šaldytuvą sustingti kokioms 3 val. Nors skaniausi būna sekančią dieną.

Skanaus.

Citrininiai biscotti su aguonomis


Reikia:
  • 145 g. miltų
  • 60 g. cukraus+ žiupsnelio apibarstymui
  • 1/4 a. šaukštelio kepimo miltelių
  • 25 g. aguonų
  • 2 kiaušinių
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 citrinos žievelės
  • žiupsnelio druskos
Dubenyje sumaišome visus sausus produktus( miltus, kepimo miltelius, aguonas, cukrų). Įtarkuojame citrinos žievelę( geltonąją dalį).
Kitame dubenyje kiaušinius išplakame su citrinos sultimis. Plakinį supilame į miltus( pasiliekame šaukštą plakinio aptepimui) ir gerai išmaišome. Suformuojame du pailgus kepaliukus ir dedame į skardą išklotą kepimo popieriumi. Kepaliukų paviršių patepame likusiu kiaušinio plakiniu ir apibarstome cukrumi.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Kai pravėsta iškepti biscotti, supjaustome riekelėmis ir apskrudiname 160 laipsnių orkaitėje apie 10 min.vieną biscotti pusę, o po to apverčiame ir tiek pat laiko skrudiname kitą.


Skanu tiek prie arbatos puodelio, tiek prie vyno taurės.


Skanaus.

2010 m. gruodžio 22 d., trečiadienis

Tuno užtepėlė

Puikiai tiks netikėtai užsukus svečiams arba vėlyviems pusryčiams su puodeliu balintos kavos...


Reikia:
  • indelio tuno savose sultyse
  • 1 virto kiaušinio
  • 1 rauginto agurko
  • 1 - 2 pomidorų
  • pipirų
  • majonezo
  • pipirnės (papuošimui)
  • skrudintos baltos duonos
Tuną susmulkiname ir sudedame į dubenį. Virtą kiaušinį ir raugintą agurką supjaustyme kubeliais.Įdedame majonezo, pipirų ir viską gerai išmaišome.
Paskrudiname baltą duoną, uždedame pomidoro riekelę ir tuno užtepelę. Papuošti galima pipirnės šakele.

Skanaus.

2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Pupelių sriuba su frikadelėmis

Kai lauke šalta ir snieguota, norisi kažko jaukaus ir šilto...

 

Kodėl taip yra jog žiemą norisi vasaros karščio, o karštą vasaros dieną norisi rudens vėsumo ir šilto megztuko? Tokie jau esame. Žmogui turbūt visada norisi to ko neturi...
Kadangi pas mus pusnynai ir sniegynai, todėl kviečiu Jus sušilti ir pasimėgauti šilta sriuba.


Reikia:
Sriubai:
  • 1 stiklinės pupelių
  • 2 morkų
  • 4 bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 stiklinės pomidorų sulčių
  • lauro lapo
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
Frikadelėms:
  • 250 g. mėsos faršo( naudojau kiaulienos)
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 kiaušinio
  • drusko
  • pipirų
  • priekoninių žolelių( baziliko, mairūnų)
  • 2 šaukštų džiovintų krapų
  • maltų džiuvesėlių
Pupeles užmerkiame iš vakaro. Verdame pupeles ant silpnos ugnies apie valandą. Į puodą prie pupelių įdedame tik lauro lapą.


Puode, kuriame virsime sriubą ant gabalėlio sviesto ir šlakelio alyvuogių aliejaus pakepiname kubeliais pjaustytus svogūną ir česnaką. Svogūnui pageltus, sudedame kubeliais pjaustytas bulves, susmulkintas morkas. Įdedame lauro lapą, druskos ir pipirų. Įpilame pomidorų sulčių ir vandens. Kol sriuba užvirs pasiruošiame frikadeles.
Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, sudedame susmulkintus svogūnus ir česnakus. Įberiame džiuvesėlių ir džiovintų krapų bei prieskoninių žolelių. Išminkome mėsą ir formuojame mažus mėsos kamuolėlius.Vandeniu užvirus sudedame frikadeles( kitu atveju mėsytė gali pasileisti) ir verdame apie pusvalandį. Sudedame išvirtas pupeles ir dar paverdame apie 10- 15 min. Sriubą paskaniname petražolėmis ir grietine.
Šiltų jums dienų.

Triušiena pomidorų sultyse

Sakykit ką norit, bet artėjant Kalėdoms visus apima kažkoks neapsakomas gerumo jausmas.
Šiandien namie radau mažą stebuklą...Jau ieškant rankinėje raktų prie namų durų, užuodžiau nepakartojamą kvapą... Atrakinus ir atvėrus duris buvau maloniai nustebus, kad tie kvapai- tikrai iš mūsų namų. Manęs laukė pietūs, kuriuos ruošė mano brangusi ir mūsų mažasis. Tokių nuostabių ir tobulų pietų nesugadino net tai, kad verdant bulves buvo įdėta du kart druskos( aš neištvėriau neįsikišus:)) ar nurauta trečdalis rozmarino( nes mažasis sugalvojo papuošti lėkštes;). Nokautas buvo, kai buvo patiesta staltiesė, uždegta žvakė, pateiktas vynas ir karštas be galo skanus maistas. Argi nešaunūs mano vyrai? Ar tai ne mažas  Kalėdinis stebuklas?
Dalinamės receptu su Jumis.


Reikia:
  • 1/2 triušio
  • 1 didelio svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno, rozmarino)
  • vorčesterio padažo
  • aitriųjų paprikų
  • 1 stiklinės naminių pomidorų sulčių( pomidorai, česnakai, paprikos)
  • 5 morkų
  • 3 šaukštų grietinės
Triušieną supjaustome gabalėliais, pasūdome, užbarstome pipirų ir prieskoninių žolelių.
Kubeliais supjaustome svogūną ir pakepiname ant šlakelio alyvuogių aliejaus ir gabalėlio sviesto. Kai svogūnai apkepa sudedame mėsą ir apkepame iš visų pusių. Sudedame susmulkintas morkas. Supilame pomidorų sultis ir įpilame vandens tiek, kad apsemtų mėsą. Uždengiame ir paliekame troškintis.
Troškiname apie valandą vis pamaišant. Įpilame vorčesterio padažo ir aitriųjų paprikų pagal norimą aštrumą t.y ragaujam. Įdedame susmulkintą česnaką.  Įdedame grietinės ir dar patroškiname apie 20- 30 min. kol padažas sutirštėja.


Skanaus.

2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su mascarponės- varškės įdaru

Kai tingisi ilgai suktis virtuvėje ir norisi” kažko skanaus” siūlau pasigaminti šiuos pyragaičius. Gamybos procesas ilgai netruks, bet teks luktelėti, kol atvės :).


Reikia( 12 pyragėlių):

  • 3 lakštų šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 150 g. mascarponės
  • 100 g. varškės
  • 4 - 5 šaukštų cukraus
  • 1 a. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 2 šaukštų aguonų
  • cukraus pudros pabarstymui
Atšildome tešlą ir truputį pakočiojame. Vieną lakštą padalijame į keturis kvadratėlius. Tešlos kvadratėlius dedame į keksiukų formeles taip, kad galėtumėme suimti priešingus tešlos kampelius. Taip paruošiame visus pyragėlių pagrindus.

Įdaras. Varškę ištriname su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniu. Sudedame mascarponę, aguonas ir gerai išmaišome. Įdarą dedame ant tešlos ir pirštais užspaudžiame  tešlos kampelius.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 - 25 minučių, kol gražiai paruduos. Iškepusius atvėsiname, pabarstome cukraus pudra ir… skanaujame.

 Skanaus.