2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Keptos bulvės šoninės marškinėliuose

Šios bulvės tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Nors galima valgyti ir vienas su mėgstamomis salotomis užgeriant kefyru.


Reikia:
  • bulvių
  • šaltai rūkytos šoninės
  • pipirų
  • druskos
  • prieskoninių žolelių( raudonėlio, mairūno, baziliko)
Bulves nuskutame, nuplauname. Apibarstome prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir apsukame šoninės gabalėliu.
Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje 30 min. uždengus folija.Nuimame foliją ir dar kepame apie 20 min., kol gražiai apskrunda.

Skanaus.

Belgiški vafliniai blyneliai

Senai ieškojau skanaus vaflinių blynelių recepto... ir radau. Radau receptą, kuris tikrai mums tiko ir patiko. Juk taip smagu pasimėgauti skaniais blyneliais vėlyvą sekmadienio rytą. O mūsų mažasis tikras širdelių" ėdikas". Kitų blynų tiek, kiek šitų niekada nesuvalgo.


Reikia:
  • 2 puodelių miltų
  • 2 a. šaukštelių kepimo miltelių
  • 1/2 a. šaukštelio druskos
  • 4 didelių kiaušinių( atskiriame trynius nuo baltymų)
  • 1/4 puodelio cukraus
  • 1/2 a. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 4 šaukštų sviesto( dėjau 50 g.)
  • 2 puodelių pieno
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Kiaušinių trynius gerai išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.Supilame pieną. Sviestą išlydome, truputį atvėsiname ir supilame į kiaušinius. Supilame miltų, kepimo miltelių ir druskos mišinį. Iki purumo išplakame kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą.
Kepame įkaitintoje blynelių ar vaflių keptuvėje.
Skanaus.

2010 m. gruodžio 18 d., šeštadienis

Pušų sirupo sausainiai su imbiero natele

Garuojantis puodelis arbatos...trapūs sausainėliai kvepiantys imbieru...gera knyga... šiltas pledas...ko dar reikia šaltai žiemos popietei?..


Reikia:
  • 70 g. sviesto
  • 70 g. cukraus
  • 40 g. pušų sirupo
  • 150- 250 g. miltų( pilti po truputį)
  • 1 kiaušinis
  • 1 a. šaukštelis malto imbiero
  • žiupsnelis kardamono
Pušų sirupą, cukrų, sviestą pašildome, kad išsilydytų sviestas ir gerai išmaišome. Pušų sirupo masę atvėsiname. Į atvėsusią masę imušame kiaušinį ir po truputį pilame miltus. Minkome tešlą ir miltų dedame tiek, kad gautųsi kočiojama tešla. Suminkius dedame į maišelį ir į šaldytuvą 2- 3 valandom.
Dirbame toliau- kočiojam kuo ploniau ir išspaudžiame norimos formos sausainėlius. Perkeliame į kepimo popieriumi padengtą skardą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje keletą minučių.

Trapūs sausainėliai šaltos žiemos pavakariui...

Švediški meduoliai- pepparkakor

 Man Kalėdų laukimas ir ruošimasis joms turbūt suteikia daugiau malonumo, nei pati šventė. Nors gal ir ne... Juk taip smagu visiems susėsti prie šventinio stalo. Tas šventinis šurmulys ir vaikų krykštavimas, dovanų laukimas, gerumas ir šypsenos-visa tai nuostabu...
Bet švenčių laukimas mane užburia...
Patinka namai kvepiantys gvazdikėliais, imbieru ir cinamonu. Taip smagu stebėti savo mažąjį kiekvieną rytą, kai lekia tikrinti maišelio, kuriame nykštukai palieka po mažą dovanėlę. Toks smagus ir nuoširdus tikėjimas stebuklais. Stebuklų metas.
Šiandien atnešu jums meduolių receptą. Pas mus liko tik trečdalis iškeptų( tik tiek spėjau uždaryti, užrišti ir išgelbėti nuo valgančių burnyčių:) ).Šie meduoliai visiškai kitokie... tokie sausaininiai ir trapūs... bet labai labai skanūs...


Reikia:
  • 150 g. medaus
  • 110 g. sviesto
  • 100 g. cukraus
  • 375 g. miltų
  • 1 a. šaukštelio malto imbiero
  • 1 a. šaukštelio cinamono
  • 1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/4 a. šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1/4 a. šaukštelio druskos
  • 1 didelio kiaušinio
Puode ištirpiname medų, sviestą ir cukrų. Masei reikia leisti užvirti, kad ištirptų cukrus ir ji pasidarytų tąsi. Nukėlus nuo ugnies leidžiame gerai atvėsti( apie pusvalandį).
Dubenyje išsijojame miltus su kepimo milteliais, druska, cinamonu, imbieru, gvazdikėliais. Miltuose padarome duobutę ir į ją įmušame kiaušinį bei supilame paruoštą medaus masę. Gerai išminkome. Jei tešla limpa prie rankų, įdedame tiek miltų, kad eitų suformuoti rutulį. Dedame į maišelį ir į šaldytuvą. Palaikome ten 2- 3 valandas ir darbuojamės toliau( aš laikiau tešlą per naktį).
Imame tešlos gabalėlį ir jį iškočiojame( kuo ploniau iškočiosime- tuo geriau) ant miltais pabarstyto stalo. Imame formeles ir išspaudžiame meduolius. Skardą išklojame kepimo popieriumi. Meduoliai keliauja į orkaitę.
Kepame 175- 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 8- 10 min. kol gražiai paruduoja. Atsargiai- neperkepkit, nes kuo plonesni meduoliai, tuo greičiau jie iškepa.


Štai taip užrišti meduoliai laukia Kalėdų :)


Stirnienos čenakai

Šeštadienio pietūs. Greita ir labai skanu.
Labiausia turbūt man patinka tai, kad nereikia stovėti prie viryklės. O ir kvapai- nepakartojami...



Reikia:
  • stirnienos kumpio
  • bulvių, morkų
  • raugintų agurkų
  • grietinės
  • pomidorų padažo
  • paprikos
  • pomidorų
  • porų, svogūnų
  • česnakų, lauro lapų
  • juodųjų pipirų grūdelių, pipirų, druskos
  • aitriosios paprikos (kas mėgsta aštriai)
  • prieskoninių žolelių( baziliko, čiobrelio, raudonėlio)
  • aliejaus (mėsos pakepinimui)
Mėsą supjaustome smulkiais kubeliais apibarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir paliekame marinuotis bent valandai.
Mėsą apkepiname keptuvėje su nedideliu kiekiu aliejaus kol gražiai apskrus. Morkas supjaustome šiaudeliais, bulves - kubeliais. Susmulkiname svogūnus, česnakus, porus. Raugintus agurkus, pomidorą ir papriką supjaustome smulkiais kubeliais.
Čenakinėse sluoksniais dedame produktus - morkas, apkeptą mėsytę, porus, svogūnus, česnaką, pomidorus, paprikas, raugintus agurkus ir didesniais kubeliais pjaustytas bulves. Įdedame po lauro lapą, keletą grūdelių pipirų, druskos, aitriųjų paprikų (kas mėgsta aštriai). Užpilame vandens, kad apsemtų bulves ir įdedame po šaukštą grietinės ir pomidorų padažo. Uždengiame ir kepame 200 - 220 laipsnių orkaitėje apie 1,5 valandos.

Skanaus!

2010 m. gruodžio 16 d., ketvirtadienis

Mini biscotti su migdolais ir džiovintomis spanguolėmis

Labai skanu šaltą žiemos vakarą prie puodelio arbatos ar kavos.
Pas mus biscotti ilgai neužsilaiko- norisi vis dar ir dar…


Reikia:
  • 1 kiaušinio
  • 100 g. cukraus
  • 150 g. miltų
  • 80 g. migdolų
  • 80 g. džiovintų spanguolių
  • 2 šaukštų saulėgrąžų
  • 1 a. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 a. šaukštelio cinamono
  • 1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
Iki purumo išplakame kiaušinį su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į kiaušinio plakinį. Išmaišome. Suberiame riešutus, spanguoles ir saulėgrąžas. Gauname gan nepaklusnią masę. Susidrėkinę rankas suformuojame tris kepalėlius. Kepame 170- 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 minučių.
Atvėsiname duoneles ir supjaustome 1 cm storio riekelėmis. Apskrudiname orkaitėje kiekvieną pusę po 10 minučių 160 laipsnių orkaitėje.

Kai užpuola kosulys

Atėjus šaltiems orams dažnai “užpuola” sloga, pradeda perštėti gerklę, o kartais ir “užpuola” kosulys. Mes suaugusieji puolame gydytis vaistais, arbatomis.
Kai liga užpuola mūsų mažuosius, tada ieškome kuo natūralesnių gydymo būdų. Mūsų mažajam pradėjus kosėti- gydomės arbatomis, inhaliacijomis, karšto vandens ir druskos vonelėmis kojoms ir pienuku su medumi. Bet kai kosuliukas neapleidžia mūsų ilgiau, tada verdame pieną su krapų vaisiais( sėklomis). Vakare prieš miegą, šiltoje lovelėje mėgaujasi mažasis skaniu gėrimu, kuris ir gydo. Už skanaus ir gydančio gėrimo receptuką sakom ” ačiū” Audriuko krikšto mamai Olgai.

Reikia:
  • 300 ml. pieno
  • 1 a. šaukštelio krapų vaisių
  • 1 a. šaukštelio medaus
Pieną ir krapų vaisius nuo užvirimo paverdame 10 min. Uždengiame puodą ir 20 min. leidžiame nusistovėti. Nukošus įdedame šaukštelį medaus ir geriame.


Sveikit.