2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Saldaus pieno varškė


Senai knietėjo išbandyti šį receptą, bet niekaip nepriėjo jam eilė.
Negalėjau patikėti, kad turint pieno ir citrinos galim gauti skaniausią varškę. Pasirodo įmanoma. Varškė gavosi labai skani. Tikrai tikrai. Man iš 2 litrų pieno gavosi 350 g varškės. Tad jei turit pieno, o ypač naminio- pirmyn, išbandykit. Labai paprasta ir super greita.

Reikia:
  • 2 litrų pieno
  • 1/2 didelės arba 1 mažos citrinos sulčių


Pieną užverdame ir nukeliame nuo kaitros. Maišydami supilame citrinos sultis. Pieną sutraukia į mažus" kukuliukus". Į kiaurasamtį įklojame marlę ir išpilame varškę. Leidžiame nuvarvėti ir atvėsiname. Viskas.



Skanaus.


2013 m. balandžio 12 d., penktadienis

Blynai kitaip...


Štai čia radau šį nuostabiai paprastą, skanų ir visai kitokį blynų receptą. Ilgai galvojau kaip pavadinti šį patiekalą nei blynai, nei keksiukai, nei pyragėliai. Kaip pavadinsim, taip nepagadinsim. Svarbu, kad skanu ir greita.

Reikia:
  • 120 gr miltų
  •  2 kiaušinių
  • 230 ml pieno
  • geras žiupsnis druskos
  • 1 arbt. š. cukraus 

Kiaušinius lengvai išplaktame, įberiame druskos, cukraus, miltų ir išmaišome, kad neliktų gumulėlių.
Po truputį ir vis maišant supilame  pieną. Plakame iki vientisos lietinių tešlos( gaunasi gan skysta).
Paruoštą lietinių tešlą išpilstome į silikonines keksiukų kepimo formeles. Užpildome puse formelės, nes kepdami blyneliai labai išsipučia.
Kepame 15 minučių 230 -210 laipsnių orkaitėje, vėliau temperatūrą sumažiname iki 180-150 laipsnių ir kepame dar 15-18 minučių. 



Skanaus.

2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Silkė su apelsinais

Neįprastas ir nekasdieniškas skonis, bet jis labai geras....
Ačiū Aušrai už receptą.


Reikia:
  • vienos silkėsfilė
  • 100 ml vandens
  • 3 nubrauktų šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų acto (9%)
  • 1 vidutinio apelsino
  • 1 nedidelio baltojo svogūno
  • žiupsnio pipirų
  • 2 lauro lapų
  • nubraukto šaukštelio geltonųjų garstyčių grūdeliais
  • cinamono žiupsnelis

Apelsinus švariai nuplauname ir nuplikome karštu vandeniu. Silkės filė supjaustome  nedideliais gabalėliais ir apibarstome cinamonu. Vandenį išmaišome su cukrumi kol cukrus visiškai ištirps. Įpilame acto ir pusės apelsino sulčių.
Likusią apelsino pusę supjaustome nestorais pusžiedžiais,  Svogūną supjaustome plonais griežinėliais. Stiklainyje sluoksniuojame paeiliui - silkės gabalėlius, svogūnus, pipirus, lauro lapus, garstyčių sėklas ir apelsinų gabalėlius. Užpilame  marinatu ir dedame į šaldytuvą mažiausiai parai.


Skanaus.

2013 m. sausio 24 d., ketvirtadienis

Kibinai

Senai atrastas receptas, bet vis atidėliotas, nes manydavau, kad labai jau čia daug darbo, bet pasirodo visai greitai čia viskas pasidaro.
Pirmą kartą gaminti...bet tikrai ne paskutinį. Labai labai skanūs. Greitu laiku kepsiu vėl;) Jie mane užbūrė:D. Su puodeliu sultinio nepamainomi, kai už lango šalta.
Kepiau iš pusės originaliame recepte nurodytų produktų ir gavosi jų man 18, o jei norit 35, tiek kiek kepė Audrius spauskit čia arba padauginkit mano duotus produktus iš 2.



Tešlai reikia:
  • 500 g miltų
  • 2 kiaušinių
  • 225 g sviesto ar margarino
  • 100 g grietinės
  • druskos
Įdarui reikia:
  • 500 g kiaulienos sprandinės
  • 1 šaukšto grietinės
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių
Ruo­šiame tešlą. Kiau­ši­nius įku­liame į dubenį, atski­rai dubenėlyje pasi­lie­kame vieną trynį, kurį naudosime kibinų aptepimui. Įdedam šaukš­telį drus­kos, grie­tinę ir išplakame viską. Sude­dame supjaus­tytą kam­ba­rio tem­pe­ra­tū­ros sviestą ar mar­ga­riną ir mil­tus. Viską gerai išmin­kome. Tešla turi būti minkšta, netru­panti ir nelim­panti. Gaunasi labai smagiai minkoma ir elastiška. Tešlą dedame į šaldy­tuvą 30 minučių atšal­dyti. Galima ir per naktį laikyti šaldytuve.
Tuo tarpu ruošiame įdarą. Mėsą supjaustome smulkiais kubeliais, padruskiname, papipiriname , užberaime žolelių ir įdedame grietinę. Viską išmaišome.
Gaminame kibinus: imame gaba­lėlį teš­los, kočio­jame blyną, dedame mėsą, užspau­džiame pirštais ir užsukame. Trynį išplakame su šaukštu vandens. Kibi­nus apte­pame išplaktu try­niu. Kepame 200 laips­nių tem­pe­ra­tū­ros orkaitėje maž­daug 30 minučių.



Skanaus.

2013 m. sausio 23 d., trečiadienis

Naminė duona su avižiniais dribsniais

Dar viena duonikė. Atnešu receptą duonos su avižiniais dribsniais.
Skani, drėgna ir labai labai naminė:)



Reikia:
  • 500 ml šilto vandens
  • ~100 ml ruginio raugo (kambario temperatūros iš vakaro pamaitinto)
  • 0,25 stiklinės cukraus( kitą kart dėčiau per pus mažiau)
  • 0,75 arbat. šaukštelio druskos
  • 250 g kvietinių miltų
  • 125 g rupių kvietinių miltų
  • 125 g ruginių miltų
  • 1/2 stiklinės avižinių dribsnių
  • saujelės kmynų arba saulėgrąžų, ar moliūgų sėklų 

Į dubenį supilame šiltą vandenį, raugą, cukrų, druską ir išmaišome. Suberiame visus miltus ir išmaišome. Suberiame avižinius dribsnius, kmynus ar saulėgrąžas, gerai išmaišome ir sukrečiame į kepimo formą išklotą kepimo popieriumi ,ar tiesiog išteptą sviestu. Kepimo formą dedame į maišelį  ir 8 valandoms paliekame kilti. Man jau po 7 valandų duonelė lipo lauk. Todėl kepiau jau po 7 valandų kildinimo.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir kepame duoną 50- 60 minučių.
Iškepusią duoną apglostome šlapiomis rankomis ir susukę į ranšluostėlį atvėsiname.
 
 
 
Skanaus.
Adaptuota pagal: Laisvalaikis virtuvėje

2013 m. sausio 20 d., sekmadienis

Duona su moliūgų sėklomis

Tai jau trečiasis mano duonos kepaliukas keptas su raugu. Pirmais bandymais nedrįsau dalintis. Nebuvo jie visiškai blogi, bet ir nebuvo tokie, kad galėčiau labai jau pasidžiaugti.
Prisipažinsiu, kad malonumas yra didelis, kai gali atriekti dar šiltos, gardžiai kvepiančios ir skanios SAVO keptos duonos.
Ši tikrai puiki. Dėkui Aguonėlei už šios duonikės receptą ir dar daug kitų, kurie "išseivinti" laukia savo eilės.



Raugui reikia:
  • 150 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo1150)
  • 150 g vandens
  • 15 g ruginio raugo starterio( prieš dieną pamaitinto)
                 Viską sumaišome ( gauname kietą masę) ir pastatome šiltai iki 18 val rūgti.


Brinkiniui reikia:

  • 133 g pakepintų moliūgo sėklų 
  •  133 g verdančio vandens
  • 13 g druskos
Užplikome moliūgo sėklas, suberiame druską ir paliekame kambario temperatūroje iki 18 val. 

Tešlai reikia: 
  • viso raugo
  • viso brinkinio
  • 190 g viso grūdo ruginių miltų (tipo 1150)
  • 190 g kvietinių miltų (tipo 550) 
  • 1 arbat. šaukštelio skysto medaus 
  • 175 g vandens
Tešlai skirtus produktus beriame į  indą ir minkome tešlą apie 7 min.  Tešla gaunasi lipni ir kimba prie rankų. Uždengiame ir paliekame 1 val šiltai stovėti. Išsiimame ant miltuoto stalo, sudrėkiname rankas ir formuojame kepaliuką, kurį apvoliojame moliūgo sėklose. Dedame į sviestu išteptą kepimo formą ir pastatome šiltai pakilti. Truko apie 2 val ir duonos tešla jau buvo pasiekusi formos viršų. Labai gražiai pakilo.
Kepame 240 laipsnių orkaitėje. Įdedame indą su verdančiu vandeniu. Po 15 min garus išleidžiame ir išimame indą su vandeniu, orkaitėje sumažiname kaitrą iki 180 laipsnių. Kepame duoną dar 40 min. 
 Skanaus.

2012 m. gruodžio 24 d., pirmadienis

Su šventėm


Linkiu visoms ir visiems nuoširdžių, jaukių, šeimyniškų, ramių ir šiltų kūčių. O Kalėdos te būna džiaugsmingos ir nuspalvintos šypsenom.
Su šventėmis.
Ačiū, kad užsukat į svečius.