2013 m. sausio 20 d., sekmadienis

Duona su moliūgų sėklomis

Tai jau trečiasis mano duonos kepaliukas keptas su raugu. Pirmais bandymais nedrįsau dalintis. Nebuvo jie visiškai blogi, bet ir nebuvo tokie, kad galėčiau labai jau pasidžiaugti.
Prisipažinsiu, kad malonumas yra didelis, kai gali atriekti dar šiltos, gardžiai kvepiančios ir skanios SAVO keptos duonos.
Ši tikrai puiki. Dėkui Aguonėlei už šios duonikės receptą ir dar daug kitų, kurie "išseivinti" laukia savo eilės.



Raugui reikia:
  • 150 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo1150)
  • 150 g vandens
  • 15 g ruginio raugo starterio( prieš dieną pamaitinto)
                 Viską sumaišome ( gauname kietą masę) ir pastatome šiltai iki 18 val rūgti.


Brinkiniui reikia:

  • 133 g pakepintų moliūgo sėklų 
  •  133 g verdančio vandens
  • 13 g druskos
Užplikome moliūgo sėklas, suberiame druską ir paliekame kambario temperatūroje iki 18 val. 

Tešlai reikia: 
  • viso raugo
  • viso brinkinio
  • 190 g viso grūdo ruginių miltų (tipo 1150)
  • 190 g kvietinių miltų (tipo 550) 
  • 1 arbat. šaukštelio skysto medaus 
  • 175 g vandens
Tešlai skirtus produktus beriame į  indą ir minkome tešlą apie 7 min.  Tešla gaunasi lipni ir kimba prie rankų. Uždengiame ir paliekame 1 val šiltai stovėti. Išsiimame ant miltuoto stalo, sudrėkiname rankas ir formuojame kepaliuką, kurį apvoliojame moliūgo sėklose. Dedame į sviestu išteptą kepimo formą ir pastatome šiltai pakilti. Truko apie 2 val ir duonos tešla jau buvo pasiekusi formos viršų. Labai gražiai pakilo.
Kepame 240 laipsnių orkaitėje. Įdedame indą su verdančiu vandeniu. Po 15 min garus išleidžiame ir išimame indą su vandeniu, orkaitėje sumažiname kaitrą iki 180 laipsnių. Kepame duoną dar 40 min. 
 Skanaus.

2 komentarai: