2011 m. vasario 16 d., trečiadienis

Biscotti su pistacijomis ir džiovintomis spanguolėmis


Biscotti- tai du kart keptas traškus sausainis( tiksliau vieną kartą keptas, o kitą džiovintas). Verčiant iš italų kalbos "bis" reikškia du, o "cotto" reiškia kepti, virti. Jų gimtinė Italija, Prato miestas.
Biscotti patiekiami su desertiniu vynu, puodeliu kavos ar arbatos.
 
Reikia:
  • 1/4 stiklinės alyvų aliejaus
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1 ir 3/4 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės sūdytų lukštentų pistacijų
  • 1/2 stiklinės džiovintų spanguolių


Dubenyje sumaišome visus sausus produktus( išskyrus pistacijas ir spanguoles). Kitame dubenyje išplakame kiaušinius ir į juos supilame aliejų. Sumaišome abiejų dubenėlių turinius ir suberiame lukštentas pistacijas bei džiovintas spanguoles. Gerai išminkome tešlą ir suformuojame du kepaliukus. Juos dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepame 175 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Išėmę truputį atvėsiname ir supjaustome 1 cm storio riekelėmis.


Dedame į 160 laipsnių orkaitę ir apdžioviname kiekvieną pusę po 5- 7 min.
Skanaus.

2011 m. vasario 15 d., antradienis

Marmuriniai kavos keksiukai & gimtadienio žvakė


Su gimtadieniu, mama!
 
Labai skanūs ir be galo purūs keksiukai.
Reikia:
  • 150 g minkšto sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • 150 g miltu
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 50 ml pieno
  • 15 g kakavos
  • 5 arbat. šaukštelių stiprios kavos 

Sviestą su cukrumi ir druska išplakame iki purios masės. Įmušame po vieną kiaušinius ir kaskart paplakame apie 1 min. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberti į sviesto masę. Atsargiai išmaišome. Supilame pieną ir dar kartą viską permaišome.
1/3 tešlos atidedame į kita dubenį, suberiame kakavos miltelius ir supilame atvėsintą kavą (2 arbat. šaukštelius kavos užpyliau vandeniu, apie 1/4 puodelio ).Išmaišome.
Į popierines keksiukų formeles dedame po truputį baltos ir juodos masės. Jas lengvai pamaišome. Taip užpildome 2/3 formelės aukščio.
Kepame įkaitintoje iki 175 C orkaitėje apie 20-25 min.


Skanaus.

2011 m. vasario 12 d., šeštadienis

Avokado salotos


Lengvos ir tuo pačiu sočios salotos jūsų stalui.
Aš valgiau vakarienei su juodos duonos riekele. Salotos labai greitai pagaminamos, todėl labai tiks ir pusryčiams;).


Produktai nurodyti dviem porcijom.
Reikia:
  • 1 avokado
  • 1 pomidoro
  • 1/3 ilgavaisio agurko
  • 1 nedidelio svogūno
  • po griežinėlį citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • šviežiai maltų pipirų
  • druskos
 

Avokadą perpjauname pusiau, išimame kaulą ir supjaustome griežinėliais. Pomidorą ir agurką supjaustome kubeliais. Svogūną- pusžiedžiais. Sudedame į lėkštę, apibarstome druska ir pipirais. Užpilame alyvuogių aliejumi ir užspaudžiame citrinos sulčių.
Valgome su juoda duona.
Skanaus.

2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Troškinys su džiovintais baravykais ir raudonuoju vynu


Šaltą žiemos dieną labai sušildys šis mėsos, džiovintų baravykų ir raudonojo vyno troškinys. Laiko užims nemažai, bet, patikėkit, verta jį išbandyti. Namai pakvipo džiovintais baravykais, prieskoniais ir vynu.


Reikia:
  • 0,5 kg kiaulienos sprandinės
  • 3 morkų
  • 1 svogūno
  • 1- 2 skiltelių česnako
  • saujos džiovintų baravykų
  • taurės raudono vyno
  • 1 šaukšto grietinės
  • 1 šaukšto miltų
  • 1 arbat. šaukštelio baziliko
  • 1 arbat. šaukštelio mairūno
  • šakelės rozmarino
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • druskos
  • pipirų
  • svogūno laiškų

Grybus užmerkiame iš vakaro, o jei pamiršote, tai užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 30 min.
Mėsą supjaustome kubeliais, pabarstome prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Keptuvėje, ant šlakelio aliejaus, pakepiname kubeliais supjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Kai gražiai pagelsta svogūnas, sudedame mėsą ir apkepame iš visų pusių. Apibarstome mėsą miltais ir pakepiname minutę. Į keptuvę sudedame griežinėliais pjaustytas morkas, įpilame stiklinę vandens, vorčesterio padažo ir taurę vyno. Įberiame druskos, pipirų ir šviežio rozmarino. Uždengiame ir troškiname ant silpnos ugnies 45 min.
Sudedame išmirkytus, susmulkintus, džiovintus baravykus ir įpilame dar stiklinę vandens. Troškiname dar apie 45 min. Įdedame šaukštą grietinės ir kai troškinys užverda, nukeliame nuo ugnies.
Apibarstome svogūnų laiškais.
Patiekiame su bulvių koše.


Mmm... labai skanu.

2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Grietiniečiai


Greitai pagaminami ir labai skanūs grietiniečiai.
Užsipilkit mėgstamos arbatos ir čiupkit vieną...  skanu?



Reikia:
Tešla
  • 300 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 90 g cukraus
  • 100 g grietinės
  • 1 kiaušinio
  • 1,5 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
Įdaras
  • 100 g varškės
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 25 g miltų
  • 1 kiaušinio
 + 1 kiaušinio grietiniečių aptepimui.

Pasiruošiame įdarą.
Varškę pertriname. Įdarui skirtus produktus sumaišome kartu su pertrinta varške.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, supilame išplaktą kiaušinį. Maišant dedame po šaukštą grietinės. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Šį mišinį greitai sujungiame su sviestine mase. Nepermaišykite. Tešlą  iškočiojame 0,5 cm storio ir išspaudžiame 10 cm skersmens paplotėlius. Ant vienos pusės dedame varškės įdaro, o kita puse uždengiame. Kraštų stipriai neužspauskite, nes kepant sutrūkinės. Aptepame išplaktu kiaušiniu ir kepame 200 laipsniu orkaitėje 20 min.( kol gražiai pagels).


Skanaus.

2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Plonas picos padas


Namuose kepta pica tikrai neprastesnė nei picerijoje. Jei turite laiko ir esate picų mėgėjai, būtinai išbandykite;). Atraskite pačią skaniausią... Picos pagrindą siūlau aš, o ant viršaus dėkite tai ką mėgstate;)

Reikia:
( Išeina dvi vidutinio dydžio picos)
  • 300 g miltų
  • 2 arbat. šaukštelių mielių
  • 2 arbat. šaukštelių druskos
  • 1 arbat. šaukštelio cukraus
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 120 ml šilto vandens
Dubenyje sumaišome visus sausus ingredientus.
Miltų mišinio viduryje padarome duobutę ir į ją supilame aliejų bei šiltą vandenį. Mediniu šaukštu tešlą gerai išmaišome ir greitai ranka suminkome tešlą į vientisą masę.
Išimame tešlą iš dubens ir minkome 3-4 min riešo kaulais (apatine delno dalimi), kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų. Iš tešlos suformuojame kamuolį, dedame į aliejumi pateptą dubenį. Uždengiame rankšluostėliu  ir dedame šiltai 1,5-2val., kad tešla pakiltų.
Kai tešla pakyla, padalijame ją į dvi dalis. Kiekvieną dalį pabarstome miltais ir plonai iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo.
P. S. Šią tešlą galima laikyti šaldytuve 24 val.
Iškočiotą paplotį keliame į gausiai miltais pabarstytą skardą.
O  dabar jau viskas pagal jūsų skonį ir šaldytuvo turinį.
Dalinuosi pica, kurią valgėme mes.


Pica su kalakutienos gabalėliais, švelniu sūriu ir marinuotomis paprikomis 

  • šlakelio aliejaus
  • pomidorų padažo
  • keptos kalakutienos krūtinėlės
  • šalto rūkymo kumpio
  • fermentino sūrio
  • švelnaus sūrio "braziliškai"
  • marinuotų paprikų
  • svogūno
  • raudonėlio
  • baziliko
  • pipirų


Kulinariniu teptuku aptepame picos padą šlakeliu aliejaus ir pomidorų padažu. Apibarstome tarkuotu fermentiniu sūriu, sudedame kalakutieną, kumpį, papriką, gabalėlias susmulkintą švelnų sūrį. Paskaniname prieskoniais ir pipirais.
Kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 min.( kol išsilydo sūris ir picos pakraštėliai paruduoja).


Skanių picų ir gražių vakarų;)

2011 m. vasario 8 d., antradienis

Kepta kalakutienos krūtinėlė


Pusryčiams, ant riekelės juodos duonos labai skanu... ir sveikiau nei pirktinė dešra;)



Reikia:
  • 800 g kalakutienos krūtinėlės
  • 1 šaukšto medaus
  • 1 šaukšto garstyčių
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 2 arbat. šaukštelių čiobrelio
  • 2-3 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų
Dubenėlyje sumaišome medų, garstyčias, aliejų, vorčesterio padažą, čiobrelius, pipirus ir smulkintas česnako skilteles. Kalakutienos krūtinėlę nuplauname, nusausiname, apibarstome druska ir įtriname paruoštu marinatu. Dedame į šaldytuvą porai valandų, kad pasimarinuotų mėsa.
Mėsą įvyniojame į foliją ir dedame į skardą. Skardą iki pusės pripilame vandens, dedame į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 1 val. 20 min.
Kai mėsa atvėsta, pjaustome riekelėmis ir dedame ant duonos.


Skanių pusryčių.