2011 m. vasario 8 d., antradienis

Kalakutiena su kariu ir briuselio kopūstais

Gan greitas, nereikalaujantis daug pastangų ir tikrai skanus patiekalas jūsų stalui. Įdomų skonį grietinės padažui suteikia briuselio kopūstai, o karis padovanoja geltoną spalvą.


Reikia:
  • 400 g kalakutienos krūtinėlės
  • 250 g briuselio kopūstų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 morkos
  • 3-4 šaukštų grietinės
  • 1 arbat. šaukštelio kario
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • druskos
  • pipirų
  • rozmarino šakelės
Kalakutieną supjaustome šiaudeliais( taip įdomiau:)), pabarstome druska, pipirais, kariu ir užpilame vorčesterio padažu. Paliekame porai valandų, kad mėsa pasisavintų prieskonius.
Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepiname kubeliais supjaustytus svogūnus ir česnakus. Kai gražiai pagelsta svogūnas ir česnakas, sudedame kalakutieną. Apkepiname iš visų pusių mėsą. Į keptuvę sudedame šiaudeliais pjaustytas morkas, rozmarino, pipirų, druskos ir įpilame stiklinę vandens. Uždengiame keptuvę ir paliekame troškintis 30 min. Sudedame briuselio kopūstus ir leidžiame toliau troškintis 10- 12 min. Įdedame grietinę ir leidžiame užvirti. Greitinės padažas nusidažo gražia geltona spalva( ačiū kariui:)).
Patiekiame su bulvių koše.
Skanaus.

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Greitas obuolių pyragas

Sekmadienio popietė ir namai kvepiantys obuolių pyragu... idiliška, ar ne? O kuo kvepia jūsų namai sekmadienio popietėmis?
Jei šaldytuve nėra nei vieno kiaušinio, o norisi kažko skanaus- nenusiminkite, šis pyragas kaip tik jums. Daugiau laiko užims tik obuolių paruošimas, o tešlos maišyti net nereikės;).


Labai greitas, skanus, kvepiantis cinamonu, obuolių pyragas.
Pas mus jis ilgai neužsilaiko:D

Reikia:
  • 1 stiklinės manų
  • 1 stiklinės miltų
  • 1 stiklinės cukraus
  • 150 g. sviesto
  • 8 obuolių( kuo daugiau obuolių, tuo pyragas skanesnis, bent jau man:))
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
 Visus birius produktus sumaišome dubenyje. Obuolius padalijame į keturias dalis, išimame sėklalizdžius ir sutarkuojame. Kepimo indą ištepame sviestu. Pilame trečdalį sauso mišinio, dedame puse tarkuotų obuolių, pilame  trečdalį sauso mišinio, sudedame likusius obuolius ir supilame paskutinį trečdalį miltų mišinio. Susluoksniavę pyragą ant viršaus užtarkuojame sviestą.


Kepame 190- 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 min., kol gražiai paruduoja pyrago viršus.


Skanaus.

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Daržovių ir sūrio salotos

Salotų šeštadienis;). Gaminau jas pavakariams. Paprastos, bet labai skanios. Rekomenduoju.


O dabar salotų istorija...
Kažkas turi priklausomybę tabakui, geriems meno kūriniams, knygoms ar dar kokiems kitokiems dalykams ar dalykėliams. Turiu ir aš vieną tokią... net nežinau gera ji ar ne. Ir ar išvis tai yra priklausomybė? Bet negaliu jai atsispirti ir tiek. Parduotuvėje pačios rankos tiesias ir į pirkinių krepšelį įdeda ...Ir taip kiekvieną ketvirtadienį( blogiausiu atveju penktadienį), tas JIS vis vien atsiranda mūsų namuose. Pasklaidau, paskaitau antraštes ir padedu. Tiesiog ramu, kad turiu...ir daryk ką nori;). Tačiau viena skiltis man ypač rūpi t.y. receptų. Ir šįkart šių salotų receptą radau JAME.
Taigi, DARŽOVIŲ IR SŪRIO SALOTOS pagal Eiridos Daukšienės receptą.


Reikia:
  • 250 g mėgstamo fermentinio sūrio
  • 2 pomidorų
  • 1 poro
  • majonezo
  • pipirų
Sūrį stambiai sutarkuojame. Porą supjaustome plonais griežinėliais. Pomidorus supjaustome kubeliais. Viską sudedame į dubenį, užbarstome pipirų ir įdėję majonezo sumaišome. Galime patiekti ir atskirose lėkštutėse, nesumaišius, o ant viršaus uždėjus šaukštą majonezo. Papuošiame krapais.
Salotas reikia patiekti ir valgyti ką tik pagamintas. Pomidorai ilgiau pabuvę pavandenija ir salotos nebėra tokios skanios.
Skonis įdomus, nekasdieniškas, nors produktai naudojami šioms salotoms kasdieniai.

Skanaus.
Šaltinis: Žmonės 2011 Nr. 5:)

Gaivios daržovių salotos


Salotos kvepiančios citrina ir pavasariu. O spalvų gausa pakelia nuotaiką ir priverčia nusišypsoti:). Kaip tik tinka šiom dienom, kai už lango lyja ir stūgauja vėjai.
Pirmą  kartą šių salotų ragavau pas mamą. Receptas tikrai paprastas, bet salotos labai skanios ir naudingos( daug vitaminų). Kviečiu paragauti;)


Reikia:
  • 1/2 kiniško kopūsto
  • 1/2 geltonos ar oranžinės paprikos
  • 1/2 ilgavaisio agurko
  • 1 pomidoro
  • 1 svogūno
  • 1/4 citrinos sulčių
  • 1 nubraukto arbat. šaukštelio cukraus
  • pipirų
  • druskos
  • alyvuogių aliejaus
Papriką, agurką, pomidorą, svogūną supjaustome kubeliais. Susmulkiname kopūstą. Užspaudžiame citrinos sultis, užbarstome druską ir pipirus, užberiame cukrų. Užpilame alyvuogių aliejumi ir išmaišome.



Skanaus.

2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Pieniška daržovių sriuba


Ši sriuba man primena vaikystę, darželio laikus:). Kadangi mano mažasis darželio nelanko, todėl ir tokios sriubytės nebuvo valgęs. Ir aš ją buvau primiršusi. Mažasis nelabai valgus vaikas, todėl mamai tenka pasukti galvą dėl jo meniu. Taip ir prisiminiau vaikyste kvepiančią sriubą. Ir žinot, su ta sriubyte pataikiau tiesiai į dešimtuką- paprašė pakartoti:).

  Daržoves galima naudoti tokias, kokias turime;).

Reikia:
  • 3 nedidelių bulvių
  • 2-3 morkų
  • 1/8 kopūsto
  • 1 stiklinės šaldytų daržovių( naudojau briuselio kopūstus ir brokolius)
  • 1 svogūno
  • sviesto gabalėlio svogūnui apkepti
  • 500-600 ml. vandens
  • 500 ml. pieno
  • druskos
  • bazilikų
Puode, kuriame virsime sriubą, pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame griežinėliais pjaustytas morkas, kubeliais pjaustytas bulves, smulkintą kopūstą. Įberiame druskos ir bazilikų. Įpilame vandens ir verdame apie 25 min. Sudedame šaldytas daržoves, paverdame dar 7- 8 min. Supilame pieną, verdame kol sriuba užvirs ir nukeliame nuo ugnies.
Skanaus.

Barankos... barankėlės...

Paprastai ir greit paruošiamos. Visų vaikų mylimos... barankos... barankėlės...
Įsipilam stiklinę pieno ir turim priešpiečius arba pavakarius.
Kad skanesnės nei pirktinės, tai jau tikrai;)


Reikia:
  • 1 stiklinės vandens
  • 7 g arba 11 g sausų mielių, arba 30 g šlapių mielių- pasirinktinai ( aš naudojau sausas 7 g)
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
  • 1 arbat šaukštelio vanilinio cukraus
  • 6 šaukštų cukraus( originaliame recepte dėjo 4 šaukštus)
  • 2 šaukštų sviesto( matuoti netirpintą)
  • aguonų( jei patinka)
  • apie 4 stiklinių miltų
Į šiltą vandenį supilame mieles, druską ir cukrų. Paliekame 15 min, kol suputoja. Supilame atvėsintą, tirpdytą sviestą ir vanilinį cukrų, aguonas. Gerai išmaišome. Po truputį pilame miltus ir minkome, kol gausime kietą tešlą, kuri nelips prie rankų. Dedame į šaldytuvą 15 min.( taip taip, kildyti tešlos tikrai nereikia). Imame gabalėlį tešlos, iškočiojame virvutę, o galus sujungiame. Ir taip formuojame visas barankėles.
Savo mažajam iškepiau dar ir didelę- buvo daug džiaugsmo:)
Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje, kol barankos gražiai paruduoja. Man kepė apie 25- 30 min.( nors tai labai priklauso nuo barankėlių dydžio).


Skanių priešpiečių ar pavakarių:)

2011 m. vasario 1 d., antradienis

Sūrio sausainėliai


Puikūs sausainėliai...tokie lyg sviestiniai, lyg primenantys krekerius...tinkantys tiek prie alaus ar vyno taurės, tiek vieni... Pradėjus valgyti labai sunku sustoti:). O geriausia tai, kad galima išsikepti įvairiausių skonių naudojant vis kitus prieskonius ar prieskonines žoleles. Aš kepiau su kmynais ir čiobreliu. Bet kai kepsiu dar kartą, kepsiu kokių keturių rūšių;). O kepsiu tai tikrai...tikrai kepsiu.


Reikia:
  • 190 g. miltų
  • 100 g. sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 100 g. parmezano sūrio
  • įvairių prieskonių( kokie patinka arba yra jūsų lentynoje)
Kambario temperatūros sviestą sumaišome su tarkuotu( smulkiai) sūriu. Įmušame kiaušinį. Išmaišome ir po truputį pilame miltus. Į tešlą įmaišome prieskonius. Aš naudojau kmynus ir čiobrelius. Iš tešlos suformuojame du ritinėlius( kaip dešrą) ir dedame į šaldytuvą 6- 8 val.( aš laikiau per naktį).Supjaustome griežinėliais 1 cm,( nors man, asmeniškai, plonesni buvo skanesni) išdėliojame kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Ant pusės sausainėlių užbarsčiau druskos( labai tiko). Kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje 10- 12 min.
P.S. Sausainius būtinai palikit atvėsti ir tik tada perkelkit juos į lėkštę.


O dabar pasiimkit raudono vyno taurę ir skanaus.
Gražaus vakaro;).