2012 m. gruodžio 2 d., sekmadienis

Piemenų pyragas sekmadienio pietums

Kai už lango baltuoja pirmasis sniegas, ūžia vėjas- pats tas tokiam pyragui. Jis skanus, sotus ir žiemiškas.



Reikia:
  • 600 g maltos jautienos
  • 2- 3 morkų
  • didelio svogūno
  • poro
  • 2 skiltelių česnako
  • aitriojo čili pipiriuko
  • 1 paprikos
  • skardinės konservuotų pupelių pomidorų padaže
  • 1 šaukšto sojos padažo
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių
  • 1 šaukšto saldžios paprikos miltelių
Bulvių košei reikia:
  • 10- 12 bulvių
  • pieno
  • šaukšto sviesto
  • saujos tarkuoto kietojo sūrio 
  • muskato žiupsnelio
Faršą pasūdome ir pabarstome pipirais. Tada nuolat maišydami jį apkepame, kad apskrustų. Išėmę faršą ant šlakelio aliejaus apkepiname smulkintus pjaustytą svogūną ir porą. Kai svogūnas pasidaro aukso spalvos sudedame smulkintą česnaką ir čili pipiriuką. Apkepame. Sudedame tarkuotas morkas, pjaustytą papriką. Įpylę stiklinę vandens troškiname apie 20 minučių, kol suminkštėja daržovės. Tada sudedame mėsą, pupeles. Pagardiname prieskoniais, druska, sojos padažu ir troškiname kol nebeliks skysčių.
Išverdame bulves, sutriname bulvių košę, įpylę pieno ir įdėję sviesto. Pagardiname muskatu ir tarkuotu sūriu.
Į kepimo indą sudedame mėsą su daržovėmis, o ant viršaus uždedame bulvių košę.
Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 40- 50 minučių.
Skanių pietų.
P.S. Kartais vietoj pupelių naudoju virtas šparagines pupeles, taip pat labai skanu.

2012 m. lapkričio 30 d., penktadienis

Vienuolika:)

Elektroniniu paštu atskriejo Voriuko kvietimas pažaisti:). Na, ką gi žaidžiam.
Prieš žaidimą prisimename taisykles:

1. Kiekvienas privalo nurodyti 11 atsitiktinių teiginių apie save...
2. ...atsakyti 11  klausimų, užduotų ankstesniojo blogger'io...
3. ...sukurti kitus 11 klausimų, kuriuos atsakytų užtagintieji blogger'iai...
4. ...užtaginti 11 blogger'ių su mažiau nei 200 sekėjų...
5. ...informuoti apie tai užtagintuosius...
6. ...nekeršyti netaginti atgal.
Taigi, pirmiausia atsitiktiniai dalykai apie save:
  1. Be galo myliu savo šeimą: vyrą, sūnų ir šunį. Dėl pirmų dviejų galiu padaryti viską, dėl paskutinės daug :)
  2. Myliu gyvenimą, net jei kartais jis ir juokiasi iš manęs.
  3. Džiaugiuosi žiemą ir pirmu sniegu:)
  4. Užuodžiu Kalėdas ir tai veža...
  5. Jau iškepiau pirmą partiją meduolių ir kūčiukų. Manot ankstoka? O aš manau, kad jau ne...
  6. Pakabinom advento maišelius nykštukui, kuris palieka dovanų mažajam, o jo veiduką nušviečia šypsena.
  7. Kiekvieną vakarą iki Kalėdų būsiu nykštuku...
  8. Kai neskaitau ir nevartau knygų ar žurnalų apie maistą, skaitau apie vaikus ir jų auklėjimą. Noriu suprasti savo vaiką ir noriu būti geresne mama.
  9. Patinka" Riesling" vynas ir nieko sau nepadarau. Skanus jis man ir viskas.
  10. Noriu paplepėt su savo senai matytom draugėm, bet taip iš širdies iki vėlumos.
  11. Džiaugiuosi, kad paskutinis dalykas- pripažįstu, buvo nelengva;)
Vienuolika Voriuko klausimų:

1. Kokią knygą norėtum matyti ekranizuotą?
 Jodi Picoult visos knygos nusipelno ekranizacijos.
2. Kokio vardo savo šuniui/katinui/žuvytei niekada neduotum?
Niekada nesakyk- niekada:)
3. Tirpi kava ar kava su nuosėdomis?
Su nuosėdom, tirpi man kažkoks nesusipratimas:)
4. Jei galėtum, kokį maisto produktą uždraustum pardavinėti?
 Energetinius gėrimus.
5. Prie ko eilėje sutiktum laukti nors ir per naktį?
Prie šokolado, jei mėnesį būčiau jo nevalgiusi :D
6. Kokį paskutinį dalyką padarai prieš atsiguldama(s) miegoti?
Išjungiu šviesą.
7. Koks įvykis labiausiai neigiamai nustebino 2012 metais?
 Nenoriu galvoti apie blogus dalykus.
8. Kokią užsienio kalbą norėtum išmokti?
Patobulinti anglų ir išmokti italų.
9. Kvailiausias žmonijos išradimas?
Gal pinigai.
10. Kokiais socialiniais tinklais/svetainėmis naudojiesi?
Per daug, kad visas išvardinti.
11. Ar 2012-12-21 bus pasaulio pabaiga?
Tikrai ne. 

Manieji vienuolika klausimų:
  1. Kiek dabar valandų?
  2. Kokioje šalyje norėtum gyventi?
  3.  Ar tiki stebuklais?
  4. Kas tau pasaulyje brangiausia?
  5. Su kokiu žymiu žmogumi norėtum pakalbėti prie puodelio kavos ar arbatos?
  6. Mėgstamiausias kokteilis, koks jis?
  7. Ramus vakaras ar vakarėlis?
  8. Žiema ar vasara?
  9. Vilnonės kojinės ar tapkutės su kailiuku?
  10. Kava ar arbata?
  11. Desertas ar kepsnys?
Į šiuos klausimus pabandys atsakyti:
  1.  Lietuvos virėja 
  2.  Surfing the world cuisine
  3. Tarp vėjo gūsių 
  4. Valgom Europą 
  5. Vanilla blonde 
  6. Širšių lizdas 
  7. Prieskonio pasaka 
  8. Baltoje lėkštėje 
  9. Mažoj virtuvėlėj 
  10. Vaikai ir vanilė 
  11.  Dailona
Žaidžiam?







2012 m. lapkričio 23 d., penktadienis

Varškės pyragas


Labai skanus ir švelnaus skonio varškės pyragas.
Reikia:
  • 75 g sviesto
  • 60 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 ir 1/2 stiklinės miltų (apie 250g)
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių 
 įdarui reikia:
  • 2 kiaušinių
  • 130 g cukraus
  • 1 šaukšto aliejaus
  • 500 g varškės
  • 130 ml pieno
  • pakelis D.Oetker vanilinio pudingo

Sviestą ištirpiname, sumaišome su cukrumi, miltais, kiaušiniais, kepimo milteliais. Tešlą išminkome  ir padedame į šaldytuvą pusvalandžiui. Tešla turi išeiti tokia, kad ja būtų galima aplipdyti kepimo formos kraštus.
Įdarui kiaušinius išsukame su cukrumi ir aliejumi. Sudedame varškę ir gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų. Kitame inde pieną sumaišome su pudingo milteliais, supilame į varškės masę ir išmaišome. Įdaras išeina gana skystas, kefyro konsistencijos.
Atsegamą kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir aplipdome tešla, tiek dugną tiek šonus. Supilame įdarą ir kepame 170 laipsnių orkaitėje . Po 15 min. karštį sumažiname iki 150 laipsnių ir kepame dar apie 30- 35 minutes.Atvėsiname ir skanaujame. Laikome šaldytuve.


Skanaus.
Šaltinis: Duonos ir žaidimų irSaulėta virtuvė

2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Grietininiai rageliai

Reikia:
  • 500-600 g miltų
  • 200 ml pieno
  • 7 g sausų mielių
  • 5 šaukštų cukraus
  • 1/2 arbat. šaukštelio druskos
  • 2 kiaušinių
  • 50 g sviesto
  • 50 ml. grietinės
  • 50 ml. aliejaus
  • ir kiaušinio aptepimui (galima truputį pasilikti dedamų į tešlą - aptepimui reikia labai mažai)
  • sezamo sėklų( pabarstymui)


Beriame į dubenį 500 g miltų, mieles, cukrų, druską ir viską išmaišome. Miltuose padarome duobutę ir į ją supilame truputį pašildytą pieną, išplaktus kiaušinius, grietinę, aliejų, ištirpintą sviestą. Išmaišome. Jei tešla limpa - įberiame miltų. Man papildomai dar truputį reikėjo miltų. Kuo tešla minkštesnė, tuo rageliai bus minkštesni. Paliekame tešlą 15 min. pastovėti kambario temparatūroje.
Tešlą dalijame į dvi dalis. Iškočiojame ploną 50 cm. skersmens lakštą, supjaustome į 12 trikampėlių ir susukame juos į ragelius. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palaikome, kol pakils. Kildinau apie 30 minučių. Pakilusius ragelius aptepame plaktu kiaušiniu ir pabarstoe sezamais. Kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 20 min., kol gražiai paruduoja.


Skanaus.
Šaltinis: AJ receptai

2012 m. lapkričio 18 d., sekmadienis

Obuolių pyragas... tiesiog labai labai skanus

Viskas viename... minkštas, trapus, saldus, saldžiarūgštis...tiesiog labai labai skanus.



Reikia:
biskvitui:
  • 2 kiaušinių
  • 150 ml grietinės
  • 150 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
trupiniams:
  • 120 g sviesto
  • 150 g rudojo curaus
  • 150 g miltų
  • 1 šaukšto cinamono
800 g obuolių


Biskvitui reikalingus produktus sumaišome į vientisą tešlą- kiaušinius išplakame su cukrumi, grietine. Tada įmaišome miltus sumaišytus su kepimo milteliais.
Atsegamą kepimo formą 23 cm išklojame kepimo popieriumi ir ištepame sviestu. Supilame paruoštą tešlą.
Iš sutarkuoto sviesto ir miltų, pirštų galais pagaminame trupinius, supilame cukrų ir cinamoną. Gerai išmaišome.
Obuolius nulupame ir supjaustome skiltelėmis.
Obuolius sudedame ant tešlos ir apiberiame trupiniais.
Kepame 180 laipsnių orkaitėj 1 val.


Skanaus.
Šaltinis: Mazoj virtuvelej

2012 m. lapkričio 17 d., šeštadienis

Kiaulienos suktinukai


Reikia:
  • kiaulienos nugarinės
  • garstyčių
  • druskos
  • pipirų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 aitriosios paprikos
  • 1 saldžiosios paprikos
  • šaltai rūkyto kumpio
  • saldžiosios paprikos miltelių
  • miltų apvoliojimui
Mėsą supjaustome 1 cm pločio kepsneliais ir pamušame iš abiejų pusių. Ištepame garstyčiomis, pasūdome, pabarstome pipirais ir kapotu česnaku. Mėsą paliekame pasimarinuoti kol pasiruošime suktinukų įdarą.
Keptuvėje, ant šlakelio aliejaus, pakepiname pusžiedžiais supjaustytą svogūną ir kapotą aitriąją papriką. Susipjaustome saldžiąją papriką juostelėmis. Plonai supjaustome šalto rūkymo kumpį.
Ant išmuštos mėsytės klojame rūkytos mėsos gabalėlį, dedame šaukštą kepintų svogūnų su aitriąja paprika, įdedame kelias juosteles saldžiosios paprikos ir susukame ir sutvirtiname dantų krapštuku.
Suktinuką apvoliojame miltuose ir apkepame iš visų pusių tame pačiame aliejuje, kur kepė svogūnai.
Dedame suktinukus į kepimo skardą, pabarstome saldžiosios paprikos milteliais ir uždengiame folija.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių ir dar 15 minučių nuėmę foliją.


Labai skanu.
Patiekiame su bulvių koše ir mėgstamomis salotomis.

Prancūziškas obuolių pyragas

Pas David Lebovitz, štai kur radau šį nepaprasati skanų ir romu kvepiantį obuolių pyragą.


Reikia:
  • 110 g miltų
  • 2  kiaušinių( kambario temperatūros)
  • 150 g cukraus 
  • 115 g sviesto
  • 3 šaukštų tamsaus romo
  • žiupsnelio druskos
  • 3/4 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/2 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 4 obuolių

Mažame dubenėlyje sumaišome miltus, druską ir kepimo miltelius. Puode ištirpiname sviestą.
Dideliame dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi iki purumo, įdedame vanilinį cukrų ir galiausiai romą. Viską išplakame. Į kiaušinių masę pilame puse miltų ir išmaišome, tada pilame puse tirpdyto ir kiek pravėsusio sviesto. Atsargiai išmaišome ir supilame likusius miltus ir galiausiai likusį sviestą. Tešla gaunasi tarsi aksominė.
Tešlą supilame į kepimo skardą išklota kepimo popieriumi( naudojau atsegamą 23 cm skersmens formą).
Obuolius nulupame ir supjaustome kubeliais, supilame ant tešlos ir ranka ar mentele truputį įspaudžiame į tešlą.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 50- 60 minučių. Patikriname dantų krapštuku, jei jis sausas- pyragas iškepęs.


Skanaus