2012 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

Virtos bulvių bandutės


Senų bulvių naikinimui šis receptėlis. Jei dar tokių turit- pabandykit. O jei neturit, tai laukit, kol šviežiosios pasens;).


Reikia:
  • bulvių
  • krakmolo
  • kiaušinio
  • druskos

Bulves išverdame ir atvėsiname. Tada sumalame.
Dubenelyje bulves suplojame ir padaliname į 4 dalis (pirštu perbrėžiu).
Išimame vieną dalį, tą dalį dedame ant likusių bulvių, į tuščią vietą pilame bulvių krakmolo, tiek kad susilygintu su likusiom bulvėm, jei bulvės vandeningos, ne krakmolingos įpilkite daugiau bulvių krakmolo, kad verdant bandutes neišsileistų.

Įberiame žiupsnelį druskos, įmušame kiaušinį.
Viską gerai išminkome.
Formuojame mažas bandutes ir pirštu įspaudžiame duobutę.
Verdame pasūdytame vandenyje( sudedame kai vanduo užverda). Kai bandutės iškyla, paverdame kelias minutes ir išimame lauk.
Patiekiame su grietine arba šoninės ir svogūnų padažu. Arba su abiem:).


Skanaus.

2012 m. liepos 18 d., trečiadienis

Citrininis šamas su kuskusu ir vyšniniais pomidorais


 Nors eilėje laukia ne vienas neaprašytas receptas, tačiau šis keliauja į pirmą vietą. Skubu pasidalinti su jumis.
Prieš gerų porą mėnesių daug tinklaraštininkių gamino šamą, o aš tik su pavydu nužvelgiau" skanias" foto. Šiandien ir mes valgėm šamą- pagautą mano vyro.


Tiesą pasakius, tai kitaip kaip paruošto šamo, kaip rūkyto ir neteko valgyti. Šis receptas tobulas, 10 balų iš 10. Labai labai skanu.


Reikia:
  • 250 g kuskuso
  • šamo filė( apie 400 g)
  • 1 raudonojo svogūno
  • 12( galima ir daugiau) vyšninių pomidorų
  • 1 citrinos
  • 1 šaukšto smulkinto šveižio rozmarino
  • aliejaus
  • 1 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • druskos
  • pipirų
  • miltų
Viską reikia daryti vienu metu:).  Žuvies filė supjaustome norimais gabaliukais ir įtriname druska pipirais, paprikos miltelias ir 1 tarkuotos citrinos žievele ir kapotu rozmarinu. Pagal instukciją ant pakelio paruošiame kuskusą. Pakepiname raudonąjį smulkintą svogūną. Supjaustome vyšninius pomidorus ketvirčiais. Sumaišome juos su pravėsusiais kepintais svogūnais ir įspaudžiame 1/2 citrinos sultis. Įmaišome paruoštą kuskusą.
Žuvį apvoliojame miltuose ir apkepame iš kiekvienos pusės po 2- 3 minutes.
Žuvį dedame ant kuskuso ir valgome.


Skanaus.

2012 m. liepos 17 d., antradienis

Paprastas rabarbarų pyragas


Kas paprasta, tas genialu...
Labai paprastas, greitai pagaminamas ir taip pat greitai suvalgomas, pyragas.
Jis man asocijuojasi su vaikyste- stiklinė šalto pieno ir gabalėlis pyrago.
Nors atvėsęs jis dar puikesnis- drėgnas, su lengva rūgštele.

Reikia:
  • 400 g rabarbarų
  • 3 kiaušinių
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelis vanilinio cukraus
  • 1/2 arbat. šaukštelio sodos
Rabarbarus nulupame ir susmulkiname.
Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sodą nugesiname parūgštintame  vandenyje. Supilame į kiaušinių plakinį. Suberiame miltus, išmaišome. Į tešlą suberiame smulkintus rabarbarus. Kepimo indą ištepame sviestu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 45 minutes.



Skanaus.

2012 m. birželio 28 d., ketvirtadienis

Keptas varškės sūris

Greitas užkandis prie vyno taurės, bokalo alaus ar šiaip, kai norisi kažko... skanaus


Reikia:
  • varškės sūrio( naudojau 9% riebumo)
  • 2- 3 skiltelės česnako
  • 1 arbat. šaukštelio kmynų
  • mėgstamų prieskoninių žolelių( naudojau- mairūnus, raudonėlius, šalaviją)
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • šviežiai maltų pipirų

Sūrį pabarstome prieskoniais, česnaku, apšlakstome aliejumi ir suvyniojame į kepimo popierių arba foliją. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min., tada praskleidžiame popierių ir dar pakepame 10- 15 min., kad gražiai parustų.


Skanaus.

2012 m. birželio 16 d., šeštadienis

Vasaros kvapai ir skoniai. Šalta kinrožių ir braškių arbata

Labai gardi, labai kvapni ir gaivinanti šaltoji arbata.... ir dar labai vasariška. O jūs jau jaučiat vasara? Mes po truputį jau geriam svaigius vasaros kvapus ir skonius- šviežių prieskoninių žolelių, savo augintų salotų ir net sirpstančių pomidorų;).
Bet pats svaigiausias vasaros kvapas- laukinių sirpstančių žemuogių. Mes jau žemuogiavom:)




Nors ši gaivi arbata ne su žemuogėm, bet tikiu, kad jos taip pat labai derėtų.


Reikia( 1 litrui gėrimo):
  • 2 šaukštų kinrožių arbatos
  • 1 cinamono lazdelės
  • 1/2 citrinos
  • 2 šaukštų cukraus
  • 6- 8 braškių
  • 1 litro verdančio vandens

Kinrožes ir cinamono lazdelę užplikome verdančiu vandeniu, įdedame cukraus ir paliekame ataušti. Kai arbata atvėsta išimame kinrožes ir cinamoną, suberiame smulkintas braškes ir griežinėliais pjaustytą citriną. Patiekiame atvėsintą su ledukais .


Skanaus.


2012 m. birželio 15 d., penktadienis

Krapai žiemai


Jei turite nemažai krapų, tai siūlau juos išsaugoti žiemai.
Kaip smagu, kai žiemą trūksta žalumos,o jūsų ką tik išvirtos bulvės pabarstomos krapais. Padažas arba sriuba papuošiama žiupsneliu krapų.


Reikia:
  • krapų
  • šaldymo indelio
Krapus nuplauname, nusausiname. Supjaustome norimo smulkumo ir gerai suspaudžiant sudedama į šaldymo indelį. O indelis keliauja šaldymo kameron ir laukia žiemos.


Paprasta, greita ir smagu, kai žiemą gali pajuasti vasaros aromatą.

Greitai paraugti agurkai


Viskas vyksta labai greitai: viską sudedame į indą ar maišelį, gerai pakratome ir pamirštame 2 valandom:) . Atsiminę, galime valgyti;).

Reikia:
  • 10 trumpavaisių agurkų
  • 1 šaukšto druskos
  • 3- 4 skiltelių česnako
  • pundelio krapų
Agurkus nuplauname ir nupjauname galiukus. Česnaką ir krapus susmulkiname. Viską dedame į indą ir gerai( apie 2 minutes) pakratome. Paliekame 2 valandom kambario temperatūroje.
Skanaus.