2011 m. kovo 1 d., antradienis

Bandelės su lašinukais

Atnešu jums labai skanių bandelių su lašinukais receptą.
Vaišinkitės.


Be galo skanios ir labai purios bandelės. Kepėm jau ne vieną kartą.
Labai skanu...labai, labai...

Reikia:
 Tešlai
  • 500 g miltų
  • 7 g sausų mielių
  • 250 ml pieno
  • 50 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnelio druskos
Įdarui
  • 200 g rūkytų lašinukų
  • 2- 3 šaukštų džiūvėsėlių
  • svogūno
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių
Aptepimui
  • 1 kiaušinio

Šiltame piene ištirpiname cukrų ir supilame mieles. Išmaišome ir palaukiame kol suputos( apie 15 min.). Suberiame miltus, druską, įmušame kiaušinį ir įpjaustome sviestą. Viską gerai išmaišome. Tešlą minkome apie 10- 15 min. Uždengiame ir paliekame 2 valandom, kad tešla pakiltų( nors pagal originalų receptą kildino tik 30 min.). Kadangi dabar žiema ir namuose nėra labai šilta, tai ir tešla sunkiai kyla. Todėl į dubenį įpyliau karšto vandens ir ant jo pastačiau dubenį su kildinama tešla. Taip tešlai buvo šilčiau;) ir ji labai gerai pakilo.
Tuo tarpu pasiruošiame įdarą. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepiname kubeliais smulkintą svogūną. Kai svogūnai gražiai pagelsta į keptuvę sudedame pjaustytus lašinukus. Bet jų nekepiname, o tik pašildome. Suberiame džiūvėsėlius, pipirus ir prieskonines žoleles. Išmaišome.
Pakilusią tešlą iškočiojame 1 cm storio ir stiklinės pagalba išspaudžiame skritulėlius. Ant jų dedame lašinukų įdaro, sulenkiame, užspaudžiame kraštus ir siūle į apačią dedame į skardą. Paliekame 15 min. uždengus rankšluostėliu, kad dar pakiltų. Pakilusias bandeles aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min.

2011 m. vasario 25 d., penktadienis

Aštrus maltos mėsos troškinys


A la čili troškinys... pagal mano brangiausiąjį.
Šį patiekalą gaminti mane ir išmokė mano vyras. Dar ne taip seniai šį patiekalą gamindavo tik jis, o aš atlikdavau tik tokius darbus, kaip morkų skutimas, pomidorų pjaustymas ir nešvarių indų plovimas. O dabar jau ir viena šį troškinį galiu pagamint;). Pakylėjo pareigomis:D. Bet jei esame namie abu, niekada neatsisakau pabūti tik tuo" pagalbiniu", kuris skuta morkas:). 
Ir šiaip keturios rankos viską atlieka greičiau ir smagiau:). 


Reikia:
  • 500 g stirnienos faršo( galima ir su jautiena gaminti)
  • 1 kg morkų
  • 1 paprikos
  • 1 svogūno
  • 2- 3 skiltelių česnako
  • skardinės pupelių pomidorų padaže( 415 g.)
  • 2 pomidorų
  • 250 g pomidorų pastos
  • 3- 4 šaukštų pomidorų padažo
  • druskos
  • pipirų mišinio
  • aitriosios paprikos
  • saldžiosios paprikos
  • prieskoninių žolelių( bazilikų, čiobrelio, rozmarino)
 Į faršą įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepiname faršą, vis pamaišydami( mėsa turi būti biri). Apkepę mėsą sudedame ją į dubenį. Keptuvėje pakepiname supjaustytą kubeliais svogūną ir česnako skilteles. Kai svogūnas pagelsta sudedame tarkuotas morkas( sutarkuotas burokine tarka). Įpilame stiklinę vandens ir uždengę troškiname ant silpnos ugnies apie 30 min. Kai morkos suminkštėja sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus ir papriką. Uždengiame ir troškiname dar apie 20 min.
Kai daržovės jau būna išsitroškinusios sudedame apkeptą faršą, pupeles, pomidorų pastą. Viską apmaišome. O dabar prasideda tikra kūryba... dedame prieskonius- aitriąsias paprikas, saldžiąsias paprikas, druską, pipirus ir prieskonines žoleles. Svarbiausia ragauti ir pagal savo skonio receptorius nustatyti patiekalo aštrumą. Man patinka, kai būna labai aštru...labai, labai.
Valgome su ciabatta, balta duona ar bandelėmis.
Aštrių jums pojūčių;) ir skanus.

2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Avižiniai sausainiai su baltuoju šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis

Laaaaabai skanūs, laaaaabai saldūs sausainiai ir nepanašūs į avižinius:)
Kas ragavo, visiems laaaaabai patiko.


Reikia:
  • 100 g sviesto
  • 75 g rudojo cukraus
  • 80 g baltojo cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 140 g miltų
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 75 g avižinių dribsnių
  • 70 g džiovintų spanguolių
  • 100 g baltojo šokolado


Kambario temperatūros sviestą ištriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmušame kiaušinį,  išmaišome iki kreminės masės.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į sviesto masę. Išmaišę, supilame avižinius dribsnius, džiovintas spanguoles ir susmulkintą šokoladą. Viską išmaišom.
Iš tešlos darom graikiško riešuto dydžio kamuoliukus, suplojam ir dedam į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palikite tarp sausainių didesnius tarpelius, nes labai išsiplečia.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. Iškepę sausainiai labai trapūs, todėl leiskite atvėsti( nors kelias minutes) ir tik tada perkelkit į lėkštę. Šilti laaaaabai saldūs, kai atvėsta- pats tas;).


Įdedu ir jums;)
Skanaus.

2011 m. vasario 16 d., trečiadienis

Biscotti su pistacijomis ir džiovintomis spanguolėmis


Biscotti- tai du kart keptas traškus sausainis( tiksliau vieną kartą keptas, o kitą džiovintas). Verčiant iš italų kalbos "bis" reikškia du, o "cotto" reiškia kepti, virti. Jų gimtinė Italija, Prato miestas.
Biscotti patiekiami su desertiniu vynu, puodeliu kavos ar arbatos.
 
Reikia:
  • 1/4 stiklinės alyvų aliejaus
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1 ir 3/4 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės sūdytų lukštentų pistacijų
  • 1/2 stiklinės džiovintų spanguolių


Dubenyje sumaišome visus sausus produktus( išskyrus pistacijas ir spanguoles). Kitame dubenyje išplakame kiaušinius ir į juos supilame aliejų. Sumaišome abiejų dubenėlių turinius ir suberiame lukštentas pistacijas bei džiovintas spanguoles. Gerai išminkome tešlą ir suformuojame du kepaliukus. Juos dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepame 175 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Išėmę truputį atvėsiname ir supjaustome 1 cm storio riekelėmis.


Dedame į 160 laipsnių orkaitę ir apdžioviname kiekvieną pusę po 5- 7 min.
Skanaus.

2011 m. vasario 15 d., antradienis

Marmuriniai kavos keksiukai & gimtadienio žvakė


Su gimtadieniu, mama!
 
Labai skanūs ir be galo purūs keksiukai.
Reikia:
  • 150 g minkšto sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • 150 g miltu
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 50 ml pieno
  • 15 g kakavos
  • 5 arbat. šaukštelių stiprios kavos 

Sviestą su cukrumi ir druska išplakame iki purios masės. Įmušame po vieną kiaušinius ir kaskart paplakame apie 1 min. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberti į sviesto masę. Atsargiai išmaišome. Supilame pieną ir dar kartą viską permaišome.
1/3 tešlos atidedame į kita dubenį, suberiame kakavos miltelius ir supilame atvėsintą kavą (2 arbat. šaukštelius kavos užpyliau vandeniu, apie 1/4 puodelio ).Išmaišome.
Į popierines keksiukų formeles dedame po truputį baltos ir juodos masės. Jas lengvai pamaišome. Taip užpildome 2/3 formelės aukščio.
Kepame įkaitintoje iki 175 C orkaitėje apie 20-25 min.


Skanaus.

2011 m. vasario 12 d., šeštadienis

Avokado salotos


Lengvos ir tuo pačiu sočios salotos jūsų stalui.
Aš valgiau vakarienei su juodos duonos riekele. Salotos labai greitai pagaminamos, todėl labai tiks ir pusryčiams;).


Produktai nurodyti dviem porcijom.
Reikia:
  • 1 avokado
  • 1 pomidoro
  • 1/3 ilgavaisio agurko
  • 1 nedidelio svogūno
  • po griežinėlį citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • šviežiai maltų pipirų
  • druskos
 

Avokadą perpjauname pusiau, išimame kaulą ir supjaustome griežinėliais. Pomidorą ir agurką supjaustome kubeliais. Svogūną- pusžiedžiais. Sudedame į lėkštę, apibarstome druska ir pipirais. Užpilame alyvuogių aliejumi ir užspaudžiame citrinos sulčių.
Valgome su juoda duona.
Skanaus.

2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Troškinys su džiovintais baravykais ir raudonuoju vynu


Šaltą žiemos dieną labai sušildys šis mėsos, džiovintų baravykų ir raudonojo vyno troškinys. Laiko užims nemažai, bet, patikėkit, verta jį išbandyti. Namai pakvipo džiovintais baravykais, prieskoniais ir vynu.


Reikia:
  • 0,5 kg kiaulienos sprandinės
  • 3 morkų
  • 1 svogūno
  • 1- 2 skiltelių česnako
  • saujos džiovintų baravykų
  • taurės raudono vyno
  • 1 šaukšto grietinės
  • 1 šaukšto miltų
  • 1 arbat. šaukštelio baziliko
  • 1 arbat. šaukštelio mairūno
  • šakelės rozmarino
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • druskos
  • pipirų
  • svogūno laiškų

Grybus užmerkiame iš vakaro, o jei pamiršote, tai užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 30 min.
Mėsą supjaustome kubeliais, pabarstome prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Keptuvėje, ant šlakelio aliejaus, pakepiname kubeliais supjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Kai gražiai pagelsta svogūnas, sudedame mėsą ir apkepame iš visų pusių. Apibarstome mėsą miltais ir pakepiname minutę. Į keptuvę sudedame griežinėliais pjaustytas morkas, įpilame stiklinę vandens, vorčesterio padažo ir taurę vyno. Įberiame druskos, pipirų ir šviežio rozmarino. Uždengiame ir troškiname ant silpnos ugnies 45 min.
Sudedame išmirkytus, susmulkintus, džiovintus baravykus ir įpilame dar stiklinę vandens. Troškiname dar apie 45 min. Įdedame šaukštą grietinės ir kai troškinys užverda, nukeliame nuo ugnies.
Apibarstome svogūnų laiškais.
Patiekiame su bulvių koše.


Mmm... labai skanu.