2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Grietiniečiai


Greitai pagaminami ir labai skanūs grietiniečiai.
Užsipilkit mėgstamos arbatos ir čiupkit vieną...  skanu?



Reikia:
Tešla
  • 300 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 90 g cukraus
  • 100 g grietinės
  • 1 kiaušinio
  • 1,5 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
Įdaras
  • 100 g varškės
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 25 g miltų
  • 1 kiaušinio
 + 1 kiaušinio grietiniečių aptepimui.

Pasiruošiame įdarą.
Varškę pertriname. Įdarui skirtus produktus sumaišome kartu su pertrinta varške.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, supilame išplaktą kiaušinį. Maišant dedame po šaukštą grietinės. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Šį mišinį greitai sujungiame su sviestine mase. Nepermaišykite. Tešlą  iškočiojame 0,5 cm storio ir išspaudžiame 10 cm skersmens paplotėlius. Ant vienos pusės dedame varškės įdaro, o kita puse uždengiame. Kraštų stipriai neužspauskite, nes kepant sutrūkinės. Aptepame išplaktu kiaušiniu ir kepame 200 laipsniu orkaitėje 20 min.( kol gražiai pagels).


Skanaus.

2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Plonas picos padas


Namuose kepta pica tikrai neprastesnė nei picerijoje. Jei turite laiko ir esate picų mėgėjai, būtinai išbandykite;). Atraskite pačią skaniausią... Picos pagrindą siūlau aš, o ant viršaus dėkite tai ką mėgstate;)

Reikia:
( Išeina dvi vidutinio dydžio picos)
  • 300 g miltų
  • 2 arbat. šaukštelių mielių
  • 2 arbat. šaukštelių druskos
  • 1 arbat. šaukštelio cukraus
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 120 ml šilto vandens
Dubenyje sumaišome visus sausus ingredientus.
Miltų mišinio viduryje padarome duobutę ir į ją supilame aliejų bei šiltą vandenį. Mediniu šaukštu tešlą gerai išmaišome ir greitai ranka suminkome tešlą į vientisą masę.
Išimame tešlą iš dubens ir minkome 3-4 min riešo kaulais (apatine delno dalimi), kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų. Iš tešlos suformuojame kamuolį, dedame į aliejumi pateptą dubenį. Uždengiame rankšluostėliu  ir dedame šiltai 1,5-2val., kad tešla pakiltų.
Kai tešla pakyla, padalijame ją į dvi dalis. Kiekvieną dalį pabarstome miltais ir plonai iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo.
P. S. Šią tešlą galima laikyti šaldytuve 24 val.
Iškočiotą paplotį keliame į gausiai miltais pabarstytą skardą.
O  dabar jau viskas pagal jūsų skonį ir šaldytuvo turinį.
Dalinuosi pica, kurią valgėme mes.


Pica su kalakutienos gabalėliais, švelniu sūriu ir marinuotomis paprikomis 

  • šlakelio aliejaus
  • pomidorų padažo
  • keptos kalakutienos krūtinėlės
  • šalto rūkymo kumpio
  • fermentino sūrio
  • švelnaus sūrio "braziliškai"
  • marinuotų paprikų
  • svogūno
  • raudonėlio
  • baziliko
  • pipirų


Kulinariniu teptuku aptepame picos padą šlakeliu aliejaus ir pomidorų padažu. Apibarstome tarkuotu fermentiniu sūriu, sudedame kalakutieną, kumpį, papriką, gabalėlias susmulkintą švelnų sūrį. Paskaniname prieskoniais ir pipirais.
Kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 min.( kol išsilydo sūris ir picos pakraštėliai paruduoja).


Skanių picų ir gražių vakarų;)

2011 m. vasario 8 d., antradienis

Kepta kalakutienos krūtinėlė


Pusryčiams, ant riekelės juodos duonos labai skanu... ir sveikiau nei pirktinė dešra;)



Reikia:
  • 800 g kalakutienos krūtinėlės
  • 1 šaukšto medaus
  • 1 šaukšto garstyčių
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 2 arbat. šaukštelių čiobrelio
  • 2-3 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų
Dubenėlyje sumaišome medų, garstyčias, aliejų, vorčesterio padažą, čiobrelius, pipirus ir smulkintas česnako skilteles. Kalakutienos krūtinėlę nuplauname, nusausiname, apibarstome druska ir įtriname paruoštu marinatu. Dedame į šaldytuvą porai valandų, kad pasimarinuotų mėsa.
Mėsą įvyniojame į foliją ir dedame į skardą. Skardą iki pusės pripilame vandens, dedame į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 1 val. 20 min.
Kai mėsa atvėsta, pjaustome riekelėmis ir dedame ant duonos.


Skanių pusryčių.

Kalakutiena su kariu ir briuselio kopūstais

Gan greitas, nereikalaujantis daug pastangų ir tikrai skanus patiekalas jūsų stalui. Įdomų skonį grietinės padažui suteikia briuselio kopūstai, o karis padovanoja geltoną spalvą.


Reikia:
  • 400 g kalakutienos krūtinėlės
  • 250 g briuselio kopūstų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 morkos
  • 3-4 šaukštų grietinės
  • 1 arbat. šaukštelio kario
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • druskos
  • pipirų
  • rozmarino šakelės
Kalakutieną supjaustome šiaudeliais( taip įdomiau:)), pabarstome druska, pipirais, kariu ir užpilame vorčesterio padažu. Paliekame porai valandų, kad mėsa pasisavintų prieskonius.
Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepiname kubeliais supjaustytus svogūnus ir česnakus. Kai gražiai pagelsta svogūnas ir česnakas, sudedame kalakutieną. Apkepiname iš visų pusių mėsą. Į keptuvę sudedame šiaudeliais pjaustytas morkas, rozmarino, pipirų, druskos ir įpilame stiklinę vandens. Uždengiame keptuvę ir paliekame troškintis 30 min. Sudedame briuselio kopūstus ir leidžiame toliau troškintis 10- 12 min. Įdedame grietinę ir leidžiame užvirti. Greitinės padažas nusidažo gražia geltona spalva( ačiū kariui:)).
Patiekiame su bulvių koše.
Skanaus.

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Greitas obuolių pyragas

Sekmadienio popietė ir namai kvepiantys obuolių pyragu... idiliška, ar ne? O kuo kvepia jūsų namai sekmadienio popietėmis?
Jei šaldytuve nėra nei vieno kiaušinio, o norisi kažko skanaus- nenusiminkite, šis pyragas kaip tik jums. Daugiau laiko užims tik obuolių paruošimas, o tešlos maišyti net nereikės;).


Labai greitas, skanus, kvepiantis cinamonu, obuolių pyragas.
Pas mus jis ilgai neužsilaiko:D

Reikia:
  • 1 stiklinės manų
  • 1 stiklinės miltų
  • 1 stiklinės cukraus
  • 150 g. sviesto
  • 8 obuolių( kuo daugiau obuolių, tuo pyragas skanesnis, bent jau man:))
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
 Visus birius produktus sumaišome dubenyje. Obuolius padalijame į keturias dalis, išimame sėklalizdžius ir sutarkuojame. Kepimo indą ištepame sviestu. Pilame trečdalį sauso mišinio, dedame puse tarkuotų obuolių, pilame  trečdalį sauso mišinio, sudedame likusius obuolius ir supilame paskutinį trečdalį miltų mišinio. Susluoksniavę pyragą ant viršaus užtarkuojame sviestą.


Kepame 190- 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 min., kol gražiai paruduoja pyrago viršus.


Skanaus.

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Daržovių ir sūrio salotos

Salotų šeštadienis;). Gaminau jas pavakariams. Paprastos, bet labai skanios. Rekomenduoju.


O dabar salotų istorija...
Kažkas turi priklausomybę tabakui, geriems meno kūriniams, knygoms ar dar kokiems kitokiems dalykams ar dalykėliams. Turiu ir aš vieną tokią... net nežinau gera ji ar ne. Ir ar išvis tai yra priklausomybė? Bet negaliu jai atsispirti ir tiek. Parduotuvėje pačios rankos tiesias ir į pirkinių krepšelį įdeda ...Ir taip kiekvieną ketvirtadienį( blogiausiu atveju penktadienį), tas JIS vis vien atsiranda mūsų namuose. Pasklaidau, paskaitau antraštes ir padedu. Tiesiog ramu, kad turiu...ir daryk ką nori;). Tačiau viena skiltis man ypač rūpi t.y. receptų. Ir šįkart šių salotų receptą radau JAME.
Taigi, DARŽOVIŲ IR SŪRIO SALOTOS pagal Eiridos Daukšienės receptą.


Reikia:
  • 250 g mėgstamo fermentinio sūrio
  • 2 pomidorų
  • 1 poro
  • majonezo
  • pipirų
Sūrį stambiai sutarkuojame. Porą supjaustome plonais griežinėliais. Pomidorus supjaustome kubeliais. Viską sudedame į dubenį, užbarstome pipirų ir įdėję majonezo sumaišome. Galime patiekti ir atskirose lėkštutėse, nesumaišius, o ant viršaus uždėjus šaukštą majonezo. Papuošiame krapais.
Salotas reikia patiekti ir valgyti ką tik pagamintas. Pomidorai ilgiau pabuvę pavandenija ir salotos nebėra tokios skanios.
Skonis įdomus, nekasdieniškas, nors produktai naudojami šioms salotoms kasdieniai.

Skanaus.
Šaltinis: Žmonės 2011 Nr. 5:)

Gaivios daržovių salotos


Salotos kvepiančios citrina ir pavasariu. O spalvų gausa pakelia nuotaiką ir priverčia nusišypsoti:). Kaip tik tinka šiom dienom, kai už lango lyja ir stūgauja vėjai.
Pirmą  kartą šių salotų ragavau pas mamą. Receptas tikrai paprastas, bet salotos labai skanios ir naudingos( daug vitaminų). Kviečiu paragauti;)


Reikia:
  • 1/2 kiniško kopūsto
  • 1/2 geltonos ar oranžinės paprikos
  • 1/2 ilgavaisio agurko
  • 1 pomidoro
  • 1 svogūno
  • 1/4 citrinos sulčių
  • 1 nubraukto arbat. šaukštelio cukraus
  • pipirų
  • druskos
  • alyvuogių aliejaus
Papriką, agurką, pomidorą, svogūną supjaustome kubeliais. Susmulkiname kopūstą. Užspaudžiame citrinos sultis, užbarstome druską ir pipirus, užberiame cukrų. Užpilame alyvuogių aliejumi ir išmaišome.



Skanaus.