2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Pieniška daržovių sriuba


Ši sriuba man primena vaikystę, darželio laikus:). Kadangi mano mažasis darželio nelanko, todėl ir tokios sriubytės nebuvo valgęs. Ir aš ją buvau primiršusi. Mažasis nelabai valgus vaikas, todėl mamai tenka pasukti galvą dėl jo meniu. Taip ir prisiminiau vaikyste kvepiančią sriubą. Ir žinot, su ta sriubyte pataikiau tiesiai į dešimtuką- paprašė pakartoti:).

  Daržoves galima naudoti tokias, kokias turime;).

Reikia:
  • 3 nedidelių bulvių
  • 2-3 morkų
  • 1/8 kopūsto
  • 1 stiklinės šaldytų daržovių( naudojau briuselio kopūstus ir brokolius)
  • 1 svogūno
  • sviesto gabalėlio svogūnui apkepti
  • 500-600 ml. vandens
  • 500 ml. pieno
  • druskos
  • bazilikų
Puode, kuriame virsime sriubą, pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame griežinėliais pjaustytas morkas, kubeliais pjaustytas bulves, smulkintą kopūstą. Įberiame druskos ir bazilikų. Įpilame vandens ir verdame apie 25 min. Sudedame šaldytas daržoves, paverdame dar 7- 8 min. Supilame pieną, verdame kol sriuba užvirs ir nukeliame nuo ugnies.
Skanaus.

Barankos... barankėlės...

Paprastai ir greit paruošiamos. Visų vaikų mylimos... barankos... barankėlės...
Įsipilam stiklinę pieno ir turim priešpiečius arba pavakarius.
Kad skanesnės nei pirktinės, tai jau tikrai;)


Reikia:
  • 1 stiklinės vandens
  • 7 g arba 11 g sausų mielių, arba 30 g šlapių mielių- pasirinktinai ( aš naudojau sausas 7 g)
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
  • 1 arbat šaukštelio vanilinio cukraus
  • 6 šaukštų cukraus( originaliame recepte dėjo 4 šaukštus)
  • 2 šaukštų sviesto( matuoti netirpintą)
  • aguonų( jei patinka)
  • apie 4 stiklinių miltų
Į šiltą vandenį supilame mieles, druską ir cukrų. Paliekame 15 min, kol suputoja. Supilame atvėsintą, tirpdytą sviestą ir vanilinį cukrų, aguonas. Gerai išmaišome. Po truputį pilame miltus ir minkome, kol gausime kietą tešlą, kuri nelips prie rankų. Dedame į šaldytuvą 15 min.( taip taip, kildyti tešlos tikrai nereikia). Imame gabalėlį tešlos, iškočiojame virvutę, o galus sujungiame. Ir taip formuojame visas barankėles.
Savo mažajam iškepiau dar ir didelę- buvo daug džiaugsmo:)
Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje, kol barankos gražiai paruduoja. Man kepė apie 25- 30 min.( nors tai labai priklauso nuo barankėlių dydžio).


Skanių priešpiečių ar pavakarių:)

2011 m. vasario 1 d., antradienis

Sūrio sausainėliai


Puikūs sausainėliai...tokie lyg sviestiniai, lyg primenantys krekerius...tinkantys tiek prie alaus ar vyno taurės, tiek vieni... Pradėjus valgyti labai sunku sustoti:). O geriausia tai, kad galima išsikepti įvairiausių skonių naudojant vis kitus prieskonius ar prieskonines žoleles. Aš kepiau su kmynais ir čiobreliu. Bet kai kepsiu dar kartą, kepsiu kokių keturių rūšių;). O kepsiu tai tikrai...tikrai kepsiu.


Reikia:
  • 190 g. miltų
  • 100 g. sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 100 g. parmezano sūrio
  • įvairių prieskonių( kokie patinka arba yra jūsų lentynoje)
Kambario temperatūros sviestą sumaišome su tarkuotu( smulkiai) sūriu. Įmušame kiaušinį. Išmaišome ir po truputį pilame miltus. Į tešlą įmaišome prieskonius. Aš naudojau kmynus ir čiobrelius. Iš tešlos suformuojame du ritinėlius( kaip dešrą) ir dedame į šaldytuvą 6- 8 val.( aš laikiau per naktį).Supjaustome griežinėliais 1 cm,( nors man, asmeniškai, plonesni buvo skanesni) išdėliojame kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Ant pusės sausainėlių užbarsčiau druskos( labai tiko). Kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje 10- 12 min.
P.S. Sausainius būtinai palikit atvėsti ir tik tada perkelkit juos į lėkštę.


O dabar pasiimkit raudono vyno taurę ir skanaus.
Gražaus vakaro;).

2011 m. sausio 27 d., ketvirtadienis

Languota prijuostė: mano svajonių virtuvė ir trys išrinktieji


Nors nesu puiki minčių" dėstytoja", bet šia tema neparašyti negaliu. Asta iš Saulėtos virtuvės paskelbė kūrybingą ir labai smagią temą:).
Pirmiausia giliai įkvėpiau, kai pamačiau temos pavadinimą. Tokią temą, tik galbūt kiek kitaip norėjau paskelbti aš, kai kovo antroje pusėje ryšėsiu languotą prijuostę. Bet ką dabar jau padarysi;). Teks savo svajonėmis pasidalinti su jumis dabar.
Mano galvoje svajonių virtuvė brendo gal kokius trejus metus. Peržiūrėta daug internetinių puslapių, perversta daug knygų ir žurnalų.



Smagi ši tema man tuo, kad ta svajonių virtuvė jau" ranka pasiekiama". Po nuveiktų darbų( ačiū mano brangiausiajam), atrodo liko tiek nedaug- nudažyti sienas, pastatyti baldus ir džiaugtis naujumu bei svajonių išsipildymu...
Taigi, viskas iš pradžių...
Mano svajonių virtuvė todėl ir svajonių, kad ilgai išsvajota, išgalvota ir išlaukta.
Nepasakosiu jums apie vyrausiančias spalvas, formas, baldų stilių ar užuolaidų audinius...tiesiog mano virtuvė bus šviesi, šilta, kvepianti rytais šviežia duona( būtinai turėsiu duonkepę:)) ir kava... Per šventes kvepės kepamas kalakutas arba mėsa su džiovintomis slyvomis, o sekmadienių popietėmis kvepės obuolių pyragu...
Žydės ir kvepės gėlės...


Jau dabar įsivaizduoju, kaip šiltą vasaros vakarą atidarius virtuvės langą perduosiu į terasą, ant padėklo sudėjusi biscotti su spanguolėmis ir migdolais, raudono vyno taures...


...o taip, po mano virtuvės langu bus terasa ir mes ten vakarosim- šiltais vasaros vakarais ir vėsesniais rudens, užsiklojus pledu...
Pro savo virtuvės langą matysiu lakstantį basą savo vaiką, savo kiemą, ir savo prieskonių darželį( būtinai jį turėsiu).Nuostabu, ar ne... Vien virtuvės langas ko vertas;)?
Štai tokia mano svajonių virtuvė, tokia ji ir bus.. tikiuosi jau greitai...
Palinkėkit, kad mano svajonių virtuvė kuo greičiau pakviptų dažais... o tada, jau kvepės ir sausainiais, pyragais, kepama mėsa ir verdama sriuba...:).

Antroji temos užduotis kiek sunkesnė. Ilgai galvojau, ką reikėtų pasiimti iš savo dabartinės virtuvės. Reikia tiek visko daug, o galima tik tris...
  1. Pasiimu su savimi tą užsidegimą ir norą ( kokį turiu dabar) gaminti ir dalintis tuo su jumis
  2. Pasiimu medaus, kiek daugiau nei lašelį:)
  3. Ir pasiimu senučiukę, šešerių metų, receptų knygelę.
Su šiuo turtu savo svajonių virtuvėje, manau, nepražūsiu;)

Silkė pataluose


Apie silkę pataluose svajojau turbūt mėnesį laiko. Ir pagaliau šiandien prisiruošiau pasigaminti. Mmm... kaip skaniai šiandien valgiau...
Kiek nedaug kartais žmogui reikia:), tik silkės;).
Reikia:
  • 2 silkių filė
  • 1 didelio svogūno
  • 2 obuolių
  • 2-3 virtų burokėlių
  • 3 virtų kiaušinių
  • apie 250 ml majonezo

Burokėlius išverdame, silkę supjaustome gabalėliais, svogūnus supjaustome kubeliais, burokėlius ir kiaušinius sutarkuojame stambia trintuve( burokine).
Paimame negilų, platų indą ir viską sluoksniuojame:
  • silkės gabalėliai
  • aptepame majonezu
  • smulkintas svogūnas
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti obuoliai
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti burokėliai
  • aptepame majonezu
  • tarkuoti virti kiaušiniai
Sluoksnius tolygiai paskleidžiame.
Galima sluoksniuoti į vieną didelį indą arba į mažus( tiek indelių, kiek bus valgytojų).

2011 m. sausio 25 d., antradienis

Šokoladiniai sausiukai su riešutais


Nežinau, kaip pasirenkate receptą jūs. O mane kartais užburia patiekalo nuotrauka arba pats receptas, ir tada žūt būt turiu tai pagaminti. O kartais būna taip, kad receptą daug kartų matytą atrandu lyg naują. Taip buvo ir šįkart. Šį sausiukų receptą peržiūrėjau turbūt dešimtis kartų, bet niekad jie" neužkliūdavo" man už akių. Turėdama laisvą minutę, vartau turimų kulinarinių knygų puslapius, žurnalus ir korteles( turiu tokią dėžutę su receptų kortelėmis kažkada rinktą mamos).


Namiškiai juokiasi jau iš manęs, o man tai tarsi meditacija. Štai taip ir atradau šį receptėlį tose kortelėse. O dabar dalinuosi sausiukų receptėliu su jumis.


Reikia:
  • 100 g. sviesto
  • 50 g. cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 175 g. miltų
  • 75 g. kapotų lazdyno riešutų
  • 100 g. juodojo šokolado
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
Kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, druska. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, kapotais riešutais ir tarkuotu šokoladu( aš kapojau). Sviesto masę sumaišome su miltų mišiniu. Gerai išminkome tešlą, padalijame į dvi dalis. Iš tešlos suformuojame volelius kokių 3 cm skersmens. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame 1 valandai į šaldytuvą.
Volelius supjaustome 1/2 cm storio griežinėliais, suformuojame sausiukus ir sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10- 12 min.
Originaliame recepte duotas patarimas, kad miltus galima keisti avižiniais dribsniais. Manau, kad neprasti sausiukai- avižinukai turėtų būti:).

O šią lėkštę sausainių nešu Jovitai. Su gimtadieniu, drauge.
Šaltinis: mamos rinktos receptų kortelės

2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Varškės blyneliai su džiovintais abrikosais

Purūs, skanūs ir saldūs blyneliai praskaidrins nuotaiką, kai už lango tokie pilki, apniukę rytai. Gražių, baltų ir saulėtų jums rytų:). Nežinau, kaip jums, bet man labiau patinka tokie rytai, kai šaltis" gnaibo" nosį ir skruostus, taigi sau ir jums( jei kam patinka) linkiu tokių rytų, su šaltuko" pagnaibymais:).


Nors nelabai fotogeniški blyneliai, bet tikrai labai skanūs.

Reikia:
  • 250 g. varškės
  • 3 kiaušinių
  • 8 šaukštų miltų
  • 5 šaukštų cukraus
  • 1/2 stiklinės pieno
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 80 g. džiovintų abrikosų
  • žiupsnelio druskos
Varškę ištriname su kiaušinias, cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įpilame pieno, supilame miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome. Abrikosus susmulkiname kubeliais ar juostelėmis( pagal nuotaiką) ir suberiame į blynų tešlą. Kepame gerai įkaitintame aliejuje. Patiekiame su mėgstamomis uogomis ar klevų sirupu.
Skanaus.