2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Languota prijuostė: Mano firminis patiekalas- keptas upėtakis su voveraičių ir grietinėlės padažu

Kadangi pati paskelbiau temą, tai turiu tarti kelis žodelius ir aš.
Trys metai atgal.
Žvarbokas pavasario vėjas taršantis plaukus...
Smėlis...
Jūra...
Dar rami, be turistų šurmulio Palanga...


Sužvarbę nuo vėjo užbėgame į kavinukę puodelio balintos kavos...
Šilta ir gera ... Ne tik kavinėje, bet ir viduje kažkaip gera ir ramu... Čia tikrai nedvelkia prabanga ar popsiška kultūra. Stovi senovinė komoda pilna knygų. Seni stalai ir sunkios medinės kėdės. Net indai ir puodeliai nevienodi. Kažkas kitaip...ir tai smagu. Laikas ten tarsi sustoja.O gal prie viso to gerumo širdyje prisideda laisvadieniai ir mylimi žmonės esantys šalia?
Žodžiu, išgėrėm kavą ir dar likome pietų. Pavarčius meniu abiejų akys "užkliuvo" už "UPĖTAKIS SU VOVERAIČIŲ PADAŽU". Nuspręsta. Valgom.
Buvo labai skanu.

Labai greitai šis patiekalas buvo išbandytas mūsų namuose ir galiu pripažinti, kad pavyko tobulai. Nežinau ar galiu jį pavadinti firminiu patiekalu, bet kad jis mėgiamiausias mūsų šeimos, tai tikrai.
Tikslaus recepto nebus;). Ne todėl, kad gaila išduoti, bet kad jis gamintas jau senokai( o upėtakių mano brangusis šiemet dar nepagavo).


Upėtakis su voveraičių ir grietinėlės padažu
Reikia:
  • nedidelių upėtakių( tiek kiek bus valagnčių)
  • druskos
  • pipirų
  • citrinos sulčių
  • šviežio rozmarino šakelės
  • 3- 4 skiltelių česnako
  • taurės balto vyno
  • miltų apvoliojimui
Voveraičių padažui
reikia:
  • 250 ml marinuotų voveraičių
  • 400 ml grietinėlės
  • 1 didelio svogūno
  • 1 šaukšto pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • druskos
  • pipirų
  •  krapų
  • petražolių
Upėtakius išdarinėjame, nuplauname. Pasūdome ir pabarstome šviežiai maltais pipirais, smulkintais česnakais.  Žuvį paliekame keliom valandom šaldytuve. Prieš kepant žuvį apšlakstome citrinos sultimis. Į keptuvę pilame aliejų, kai jis įkaista, dedame šviežio rozmarino šakelę, pora skiltelių nesmulkinto česnako ir miltuose apvoliotą žuvį. Kepame ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai gražiai apkepa abi žuvies pusės, supilame vyną. Dar pakepame porą minučių( kol vynas išgaruoja) ir žuvis paruošta.
Padažas. Ant gabalėlio sviesto ir šlakelio alyvuogių aliejaus apkepame kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame marinuotas voveraites, paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Supilame grietinėlę ir verdame ant silpnos ugnies apie 20- 25 min.( arba tol kol padažas sutirštėja).
Sudedame krapus ir petražoles.
Patiekiame su ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis.


Pabandykit, labai labai skanu.
Ech, taip noriu į Palangą.

2 komentarai:

  1. koks karališkas patiekalas :) šaunu :) šviežia žuvis iš vis yra gėris, o jei dar pačių pagauta...ir su tokiais prabangiais priedais,net pilna burna seilių prisirinko :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. egliukasm, aha žuvis gėris. Mano brangusis žvejys, tai žuvies netrūksta:)
    O tie prabangumai, tai miške auga tik reikia netingėt prisigrybauti:D

    AtsakytiPanaikinti