2012 m. balandžio 11 d., trečiadienis

Ąsotis naminio jogurto


Lengvos tekstūros, švelnus ir be galo skanus jogurtas. 
Reikia:
  • 1 litro pieno( naudojau 2,5% riebumo)
  • 125 ml natūralaus jogurto
Pieną užverdame ir paliekame atvėsti iki 40-45 laipsnių. Kadangi termometro neturiu, matavau pirštu. Įkišus pirštą į pieną, reikia suskaičiuoti iki 15, jei tai padaryti įmanoma, tada pienas reikiamos temperatūros. Į pravėsusį pieną įmaišome jogurtą. Uždengiame indą folija, įsukame į rankšluostį ir paliekame 6- 8 valandoms surūgti. Vėliau laikome šaldytuve. Šitaip pagamintą jogurtą reikia suvartoti per 6- 7 dienas.
Naudojame įvairiai- jogurtiniams blyneliams, pusryčiams su granola ir uogomis, o gal mėsytės marinavimui ir dar daugeliui dalykų.
Išbandykit, tikrai verta.


P. S. mano ąsotis jau tuštėja:)
Skanaus.

2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Duonos skrebučiai su pomidorais ir avokadais


Labai greitas, sveikas, gaivus ir skanus užkandis.

Reikia:
  • baltos forminės duonos arba juodos duonos
  • 2 prinokusių pomidorų
  • 1 sunokusio avokado
  • 2 skiltelių česnako 
  • 1 nedidelio mėlynojo svogūno
  • šviežiai maltų pipirų
  • druskos
  • alyvuogių aliejaus
  • pipirnės
Baltą duoną paskrudiname skrudintuvėje arba orkaitėje. Juodą duoną apkepame keptuvėje iš abiejų pusių.  Įtriname česnako skiltele.
Pomidorus ir avokadus susmulkiname. Apibarstome druska, pipirais. Apšlakstome alyvuogių aliejumi. Išmaišome.
Šaukštu dedame ant skrudintų duonos riekelių, papuošiame pipirne ir skanaujame.
Skanaus.


Adaptuota: Virtuvė Nr.3, 2012 m.

Cannelloni troškinti grietinėlėje


Kartu ir lengvas, ir sotus patiekalas, kuris tiks tiek pietums, tiek vakarienei.

Reikia:
  • cannelloni makaronų
  • 500-600 g vištienos ir triušienos faršo( galima naudoti vien vištienos ar vien triušienos)
  • 2 morkų
  • 2 svogūnų
  • 1 skiltelės česnako
  • grietinėlės 250 ml
  • 2 šaukštų pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių
  • 1 kiaušinio
  • džiūvėsėlių
  • pipirų
  • druskos
  • lauro lapų
Pirmiausia pasiruošiame faršą: į mėsą įkuliame kiaušinį, dedame džiūvėsėlių, prieskoninių žolelių, pipirų, druskos, smulkintą svogūną, česnako skiltelę. Suminkome. Faršas ruošiamas taip pat, kaip kotletams.
Imame makaronus ir šaukšto ar rankų pagalba kemšame juos mėsa.
Morkas susmulkiname griežinėliais, svogūną kubeliais. Į puodą dedame vieną dalį morkų ir svogūnų, dedame kimštus makaronus ir sudedame likusias morkas ir svogūną. Supilame grietinėlę ir vandenį (tiek, kad makaronus apsemtų), įdedame pomidorų padažo. Įberiame druskos, pipirų, įdedame lauro lapų.
Kai makaronai užverda, troškiname ant silpnos ugnies apie 30- 40 min. Makaronų nepervirkite, kad nepasileistų.


Skanaus.

2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Šokoladiniai keksiukai su kokosinėmis kepurėlėmis


Reikia:
  • 3 didelių kiaušinių
  • 250 ml cukraus
  • 7 g vanilinio cukraus( apie šaukštą)
  • 50 g sviesto
  • 100 ml riebios grietinės
  • 2 šaukštų stiprios kavos
  • 350 ml miltų
  • 7 g kepimo miltelių( 2 arbat. šaukštelių)
  • 4 šaukštų karčios kakavos
  • 100 g juodojo šokolado
  • žiupsnelio druskos
Kokosinėms kepurėms reikia:
  • 1 didelio kiaušinio
  • 100 g cukraus pudros
  • 200 ml kokoso drožlių
 Kiaušinius plakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė pabąla ir padvigubėja.
pasiruošiame stiprią kavą( geriausia, jei turite tirpios, aš tirpios neturėjau todėl 2 šaukštus kavos užpyliau 50 ml verdančio vandens ir atsargiai, kad nepakliūtų tirščių pasėmiau 2 šaukštus).
Ištirpiname sviestą, atvėsiname ir į jį supilame kavą ir įdedame grietinę. Viską sumaišę supilame į kiaušinių masę.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir kakava. Nuolat maišydami supilame miltus ir gerai išmaišome.
Išlydome šokoladą ir supilame į masę. Gerai išmaišius tešla gaunasi tarsi šilkinė.
Į formeles dedame, kad užpildytų tik 3/4, nes keksiukai labai pučiasi.
Sumaišome visus produktus, kurie skirti kokosinėms kepurėms ir uždedame ant kiekvieno keksiuko.
Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame apie 15- 20 minučių.


Skanaus.

Sluoksniuotos sūdyto upėtakio salotos


Reikia:

  • virtų kiaušinių
  • mėgstamo fermentinio sūrio
  • svogūno
  • sūdyto upėtakio( tinka ir lašiša)
  • majonezo
Kiaušinius sutarkuojame stambia trintuve arba susmulkiname peiliu. Atskirai susmulkiname trynius ir baltymus.
Į salotinę dedame kiaušinių trynius, užtepame majonezu. Dedame tarkuotą sūrį ir vėl majonezą. Dedame kubeliais pjaustytą svogūną, majonezą. Upėtakio juosteles ir jas vėl aptepame majonezu. Ant viršaus dedame smulkintus kiaušinių trynius.
Sluoksniuojame kaip silkę pataluose.
Labai skanu su juodos duonos riekele.


Skanaus.

2012 m. kovo 14 d., trečiadienis

Vitaminai visiems metų laikams. Spanguolių sultys


Labai nustebau, kai prieš savaitę turguje pamačiau šviežių spanguolių. Neatsilaikiau ir nupirkau.
Viena iš idėjų kaip panaudoti, sunaudoti ir sutvarkyti spanguoles. Gėris jos. Vitaminų jose labai daug, bet vienų juk nevalgysi. Mūsų mažasis spanguolių nevalgo, o sutrintų uogų tuo labiau nepriprašau paragauti. Tad teko pasukti galvą, kaip tuos vitaminus panaudoti, kad ir mažasis jų gautų. O ypač dabar kai namuose sėdėjome ir kosulius gydėmės.


Į pagalbą pasitelkiau sulčiaspaudę. Kartu spaudėme sultis, vėliau į jas įmaišėme cukraus ir jau po kelių minučių gėrėme skanią spanguolių arbatą:) Valio! Mama nugalėjo:D.
Proporcijų nerašau, nes cukraus į sultis pylėme tiek, kad skanu būtų. Sultis supylėme į stiklainėlį ir šaldytuvan.


Skanios arbatos.

Tortilla de patatas


Po saldumynų gausos, vienas rimtesnis patiekalas:)
Nors šis patiekalas vartojamas tiek karštas, tieks šiltas, tiek šaltas... nei šilto, o tuo labiau šalto  nebeliko paragauti:D.


Reikia:
  • 4-5 bulvių
  • 2 svogūnų
  • 2 šaukštų aliejaus
  • druskos
  • juodųjų pipirų
  • žiupsnelio čiobrelio( nuo savęs pridėjau)
  • 8- 10 plonų chorizo dešros griežinėlių( dėjau šalto rūkymo kumpio)
  • 5 kiaušinių
  • 3 šaukštų pieno
Bulves gerai nuplovę verdame su visomis lupenomis. Kai pasidaro minkštos, bet nesukrenta, nupilame vandenį ir paliekame atvėsti( aš bulves išviriau iš vakaro). Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname ant aliejaus kol suminkštėja. Tada įberiame druskos ir pipirų.
Bulves nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais.
Į kepimo indą dedame bulvių, tada dalį kepintų svogūnų, kumpio ar dešros, vėl bulvių, svogūnų, kumpio ir paskutinis sluoksnis bulvių dedamas.
Kiaušiniai išplakami su pienu, pipirais, druska ir čiobreliais. Šiuo plakiniu užpilame bulves. Šakute pabadome bulves, kad kiaušinių plakinys vienodai pasiskirstytų. Kepame 170 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių. Iškepus galima apibarstyti krapais ar pipirne.


Jei nesuvalgėte karšto, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir smeigtuko pagalba prismeikite nedideliu pomidoriuku. Bus puikus užkandis.( Taip rašė Beata, tikiuosi, kad kitą kartą liks paragauti ir atvėsusio).
Šaltinis: Metai Beatos virtuvėje, 2010 m.274 psl.