2011 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Naminė balta duona


Iš šio kiekio išeina du kepaliukai duonos, keptos duonos skardelėse arba, jei nuotaika tą dieną" apvali" kepame tris apvalius kepaliukus. Taigi reziumė- išeina du pailgi arba trys apvalūs kepaliukai. Aš šį kartą kepiau apvalius:).

Reikia:
  • 0,5 litro šilto vandens
  • 25 ml augalinio aliejaus
  • 50 g cukraus
  • 14 g sausų arba 25 g šviežių mielių 
  • 1 kg kvietinių miltų (aukščiausios rūšies, tinkamiausi extra miltai),
  • 20 g sviesto arba aliejaus (skardelėms patepti, jei kepsite jose)
  • 2 gerų žiupsnių druskos.


Giliame dubenyje mediniu šaukštu sumaišome vandenį, mieles, cukrų, aliejų ir druską. Maišome  tol, kol ištirps druska ir cukrus, nebeliks mielių gumulėlių. Neskubant  suberiame maždaug du trečdalius miltų. Viską gerai išmaišome mediniu šaukštu. Jeigu tešla skysta, įberiame dar šiek tiek miltų (tinkamai paruošta tešla privalo kibti prie medinio šaukšto ir rankų). Išmaišytą tešlą uždengiame rankšluosčiu ir laikome apie valandą šiltoje vietoje. Pakilusią tešlą išpilame iš dubens ant stalo pabarstyto miltais. Tešlą minkome tol, kol nebelimpa prie rankų ir stalo. Reikia turėti miltų pasibarstymui. Gerai išminkius  padalinti į 2 lygias dalis (kepaliukus) arba tris, jei kepsite apvalius.
Skardeles arba formeles patepame sviestu ir sudedame į jas kepaliukus. O jei kepsite apvalius, tai skardą patepame sviestuku, suformuojame tris apvalius kepaliukus ir dedame ant skardos. Dar pakildiname apie 10 minučių.
Įkaitiname orkaitę iki 150-160 laipsnių. Kepame apie 1 valandą.
Ištrauktus iš orkaitės kepaliukus paliekame vėsioje vietoje 30 minučių (duonai reikia atvėsti ir susigulėti). Atvėsintą( nors man skaniausia šilta) tepame sviestuku ir skanaujame.
Ačiū Jovitai už nuostabiai skanų ir paprastą duonos receptėlį.


3 komentarai:

  1. Ilgai kepama duona sudžiūsta, jei toks receptas siūlau katik iškeptą, dar karštą duoną įvynioti Į šlapią rankšluostį ir įdėti į plastikinį maišelį, palikti 10 min., kad duona įsigertų drėgmės ir atvesusi nebūtų kieta kaip akmuo.Tokią duoną puikiai iškepa duonkepė per 1val.,sumaišo,išminko, iškildina ir iškepa.Kiekvieną dieną galima mėgautis šviežia skania, sava duonele.Skonių variacijų galima išgauti įvairių naudojant prieskonines žoleles.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už komentarą, bet duona tikrai nesigauna kieta. Kepa ji netrumpai, nes kepimo temperatūra neaukšta. O apipurkšti vandeniu ir užkloti rankšluostėliu galima- pluta minkštesnė gaunasi. Duonkepės deja dar neturiu, todėl minkau ir kildinu pati;)O tai užima daugiau laiko. Bet nemanau, kad duona prastesnė gaunasi. Juk minkoma duona savom rankom daugiau meilės gauna:)
    Labai smagu, kai namai pakvimpa kepama duona. Deja pas mus namie dar nekasdien ja kvepia. Nes namie kepta šimtą kartų skanesnė.

    AtsakytiPanaikinti
  3. liux receptukas :)
    sita receptuka mano tetis naudojo :)

    AtsakytiPanaikinti