2011 m. kovo 20 d., sekmadienis

Salotos su tunu


Reikia:
  • 1 indelio nesmulkinto tuno savose sultyse 
  • aisbergo salotų
  • 1 pomidoro
  • 1/2 ilgavaisio agurko
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 6 putpelių kiaušinių
  • 1/2 citrinos sulčių
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • pipirų
 Į lėkštę suplėšome aisbergo salotų lapus, sudedame supjaustytus( pagal nuotaiką) pomidorus ir agurkus, pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, perpus perpjautus putpelių kiaušinius. Šakute pasmulkiname tuną ir dedame jo gabalėlius į lėkštę. Užspaudžiame citrinos sulčių, pabarstome druska ir pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Lengvas, bet tuo pačiu ir sotus užkandis puikiai tiks greitiems pietums ar vakarienei. Mes valgėme su ciabattos  skrebučiais.


Skanaus.

2011 m. kovo 18 d., penktadienis

Kakava kvepianti cinamonu


Labai patiks cinamono mėgėjams.
Reikia:
  • 1 l pieno
  • 4 šaukštų kakavos
  • 1 šaukšto cinamono
  • 3- 4 šaukštų cukraus
Pradedam kakavos virimą;)


Puode užverdame pieną. Puodelyje sumaišome kakavą, cinamoną ir cukrų  1/2 puodelio verdančio pieno. Šį mišinį supilame į puodą. Dar kartą užverdame ir nukeliame nuo ugnies.


Patiekiame šiltą.
Skanaus šilto kakavos gėrimo su cinamonu.
Šaltinis: Kviečiu prie stalo 2002 m., Nr. 2

2011 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

Granola( medus+ aliejus)


Granolą žmonės valgo pusryčiams, o va mano šeimyna granolą valgo pavakariams arba kaip desertą. Nors esame dideli saldžiamėgiai, bet pusryčiams verčiau renkamės grūdėtą varškę arba juodos duonos riekelę su avokadu. Bet desertas- puikus, labai, labai.
Avižų, migdolų ir kitų produktų proporcijas ėmiau pagal save, o va idėją dėl medaus ir aliejaus" pasiskolinau" iš Beatos Nicholson ir Eglės iš Žaidimų aikštelės.



Reikia:
  • 250 g avižų dribsnių su kviečių sėlenomis( galima naudoti vien avižinius dribsnius)
  • 80 g džiovintų spanguolių
  • 80 g migdolų
  • 100 g kokoso drožlių
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 100 ml medaus
  • baltojo šokolado gabalėlių( jei norisi ne pusryčių, o deserto)
Avižas, smulkintus per puse migdolus, kokoso drožles, cinamoną ir vanilinį cukrų sumaišome dideliame dubenyje.
Kitame dubenyje sumaišome aliejų ir skystą medų. Jei medus sukietėjęs, užtenka jį pašildyti vandens vonelėje ir jis suskystėja.
Medaus ir aliejaus plakiniu užpilame paruoštą sausą mišinį, viską gerai išmaišome. Skardą išklojame kepimo popieriumi, supilame paruoštą mišinį ir išlyginame, kad būtų pasidengęs vienodu sluoksniu. Kepame 170- 180 laipsnių orkaitėje apie 20- 25 min. Kas 10 minučių pamaišome medine lopetėle, kad granola vienodai apskrustų ir nepridegtų.
Į iškeptą ir kiek pravėsintą granolą įmaišome džiovintas spanguoles ir baltojo šokolado gabalėlius, jei norisi ne pusryčių, o saldaus deserto;)


Labai skanu sluoksniuoti stiklinėje: granola- mėgstamas jogurtas- granola- jogurtas- mėgstamų trintų uogų šaukštelis( turiu šaldiklyje praeitos vasaros gėrybių).
Skanių pusryčių arba skanaus deserto;)

Obuolių ir chalvos pyragas


Obuolių pyragas su žemės riešutų chalva.
Pats gaminimo procesas man labai patiko, dar nebuvau kepusi "uždaro pyrago". Kočiojimas, klojimas į skardą, kitaip nei visi pyragai- kai sumakaluoji, supili į skardą ir baigta.Čia reikia padirbėti. Pyrago tešla liuks tokia gavosi, tiktų, manau, ir su varškės įdaru.
O dabar pyrago receptas.

Tešlai 
reikia:
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 2 stiklinių miltų
  • 225 g sviesto
Įdarui 
reikia:
  • 700 g rūgščių obuolių
  • 200 g žemės riešutų chalvos
Aptepti 
reikia: 
  • kiaušinio
  • šaukšto pieno
Apibarstymui 
reikia:
  • 2 šaukštų cukraus 
 

Sviestą išplakame su cukrumi. Įmušame po vieną kiaušinį ir dar paplakame. Įsijojame miltus. Viską gerai išmaišome, suformuojame rutulį, suvyniojame į plėvelę ir paliekame 2 valandas arba visą naktį šaldytuve. Paskui tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo ir du jos trečdalius tiestiame į formą taip, kad kraštai būtų pakelti.
Suberiame pusę nuluptų ir susmulkintų obuolių( skiltelėmis), pabarstome chalvos trupiniais, paskui vėl beriame sluoksnį obuolių ir vėl chalvos. Galiausiai viską užklojame likusia iškočiota tešla. Aptepame kiaušinio, pieno plakiniu. Apibarstome cukrumi. Kepame 45 minutes iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.


Skanaus.
Šaltinis: žurnalo Mano namai receptai Obuolių pyragai, 2006 m.

2011 m. kovo 16 d., trečiadienis

Avokadas pusryčiams


Avokadas - tai amerikinės persėjos vaisius, augantis ant medžio. Avokadų yra daug rūšių, žievė būna įvairių atspalvių ir tekstūrų. Bet, kad ir kokios rūšies bebūtų, prinokęs jis turi būti minkštokas. Neprinokusį vaisių įsukite į popierių ir palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Juose yra labai daug ląstelienos, vitamino B, E, kalio, riebalų. Pablogėjus virškinimui ar patyrus stresą, patariama valgyti daug avokadų. Tai puikus trumposios atminties funkcionavimo energijos šaltinis.
Avokadas dera tiek su žuvimi, jūrų gėrybėmis, tiek su kitomis daržovėmis, todėl tinka ruošti salotas. Arba tiesiog pagardinti druska, šviežiai maltais pipirais ir užsidėti ant juodos duonos riekelės.


Sumuštinukas su avokadu.

Reikia:
  • juodos duonos
  • avokado
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • sviesto
Avokadą nulupame, supjaustome riekelėmis. Užtepame sviestuku juodos duonos riekelę, uždedame avokado ir pabarstome druska bei pipirais.
Truputis fantazijos ir jūsų mažyliai pamėgs avokadą, nors prieš tai net nepažiūrėdavo į jų pusę;)


Supjaustyti avokadai greitai tamsėja, todėl galima apšlakstyti citrinos sultimis.


Lengvi, skanūs ir sotūs pusryčiai. O dabar telieka užsiplikyti mėgstamos arbatos ar kavos.
Gražaus jums ir pavasariškai gaivaus ryto;)

2011 m. kovo 14 d., pirmadienis

Languota prijuostė: Mano firminis patiekalas

Sveiki užsukę į svečius, kas pirmą, kas penktą, o kas dvidešimt penktą kartą:).
Sutinku jus su plačia šypsena:D ir sveikinu su pavasariu, saulėtomis dienomis ir šiltėjančiu oru. Kviečiu į savo virtualią virtuvę puodeliui kvapnios kavos ar arbatos su lašeliu medaus ir nuoširdžiam  pokalbiui apie maistą.


 Skubu su džiugesiu ir virpuliuku širdyje priimti languotą prijuostęIndrės ir skelbiu savąją temą:). Prieš naujus metus, kai rezervavau kovo antrąją pusę temos paskelbimui, tai atrodė, kad mano laikas skelbti temą dar taip toli... Bet jis neatbėgo, o tiesiog atšuoliavo. Ar ir jums laikas šuoliuoja dideliais šuoliais? Gal todėl ir pasisakymų pastaruoju metu, pavasarėjant ir stingant laiko, vis mažėja. Ar tiesiog ilgėjančios dienos ir šiltėjantis oras kviečia laukan? Budinu jus iš žiemos miegų ir kviečiu dalyvauti. Juk kuo daugiau darbelių apsiimam padaryti, tuo daugiau ir padarom.
Prisipažinsiu jums, kad nesu labai gera rašytoja ir minčių dėstytoja, todėl geriausios mintys gimsta palaipsniui. Ilgai galvojau, kokią temą paskelbus, tuo labiau, kad mano galvoje sumanytas temas jau aprašėm( kas pirmesnis, tas gudresnis:)).
Taigi šią temą" lipdžiau" ir kažkaip " sulipdžiau" ir ją skelbiu jums. Ta- ram, ta- ram štai ir mano tema- MANO FIRMINIS PATIEKALAS.
Parašykite ar išvis tokį turite, o gal jo neturite, nes vis norisi išbandyti naujus. Bet mėgstamą savo, savo mylimo žmogaus ar šeimos, o gal vaikų, tai tikrai turite- tuomet parašykite apie jį. Gal tai mėsos ar žuvies patiekalas, o gal apkepas ar tarta, gal pyragas ar sausainiai, o gal troškinys ar salotos? Jei neturite savo firminio patiekalo, tai gal turite tokį, kurį jūs gaminate savo brangiausiajam gimtadienio proga, arba pvz. Velykoms? Pasidalinkite juo su mumis visais.
O gal jūsų firminis patiekalas keliauja iš kartos į kartą? Jei receptas labai slaptas ir saugomas giminės, tai recepto subtilybių ir nerašykite:). Pasidalinkite" skaniomis" nuotraukomis ir parašykit savo recepto istoriją.
O gal jūs jau esate pasidaliję savo firminio patiekalo receptu? Tada parašykite, kaip jis tapo jūsų firminiu ar tiesiog parašę keletą žodelių įkelkite nuorodą savo receptėlio.
Varijuokite šia tema kaip tik jums patinka;).
Jūsų firminių receptėlių ir jų istorijų( jei galva pilna minčių ir norisi jas papasakoti) labai labai lauksiu iki kovo 29 dienos.Man rašykite rimakav81@gmail.com
Iki susirašymo.
Gražių, saulėtų ir pavasariškai gaivių jums kovo dienų.

2011 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Varškės sausainiai

Pavasaris... ateina... jaučiat? Nekalendorinis, o tas tikrasis... su ištirpusio sniego balutėmis, paukščių čiulbėjimu, saulėtomis ir vis šiltesnėmis dienomis...vėjais, bet ne tokiais žvarbiais.
Dar nė vienais metais taip nesidžiaugiau pavasariu, man mielesnis ruduo...su krentančiais lapais, žvarbiais vėjais ir ramiais vakarais namie- su garuojančiu maistu ant stalo, puodeliu arbatos ir gera knyga. Idilė...
Bet šiemet viskas kitaip... labai džiaugiuosi pavasariu... labai labai.
Danguje ritinėjasi saulė, čiulba paukščiai,viskas atgimsta... gera:)


O dabar varškės sausainių receptas.


Reikia:
  • 200 g varškės
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 10 šaukštų aliejaus
  • 10 šaukštų pieno
  • 300- 350 g miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • cukraus sausainių pabarstymui( kiekis priklauso nuo saldžiamėgiškumo)
Varškę pertriname, kad neliktų gumulėlių( naudojau blenderį) ir sumaišome su recepte nurodytais produktais. Išminkome tešlą. Iškočiojame 5- 7 mm storio lakštą, išspaudžiame formelių pagalba sausainėlius. Apibarstome cukrumi. Kepame 150 laipsnių orkaitėje apie 20- 25 minutes, kol sausainiai gražiai pagelsta. Atvėsiname ir skanaujame.


Šaltinis: žurnalas Kviečiu prie stalo, 2002 m. Nr. 2

2011 m. kovo 9 d., trečiadienis

Pyragas- ne pyragas, apkepas- ne apkepas


Labai greitas ir skanus desertas. Jei tik šaldytuve turite varškės, būtinai išbandykite. Ačiū Aguonėlei už šį paprastą, greitą ir skanų desertą:).

Reikia:
  • 500 g varškės
  • 1 pakelio vanilinio pudingo miltelių
  • 100 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 200 ml pieno
  • žiupsnelio druskos


Visus produktus sumaišome( naudojau blenderį), supilame į kepimo formą, išteptą sviestu ir pabarstytą džiūvėsėliais. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą, kol masė sutvirtėja.
Viskas labai greita ir paprasta, bet nepaprastai skanu:).
Galime apibarstyti cukraus pudra.
Skanaus.


2011 m. kovo 4 d., penktadienis

Kepta kalakutienos krūtinėlė prieskoninių žolelių apvalkale


Minkščiausiai, kada nors iškepusi mėsytė. Ką tik iškepusi labai skanu su salotomis. O atvėsusią dedame ant riekelės duonos ir turime greitus, sočius ir sveikus pusryčius.


Reikia:
  • 700 g kalakutienos krūtinėlės
  • 2 šaukštų majonezo
  • druskos
  • pipirų
Apvoliojimui
  • 3 šaukštų viduržemio jūros prieskonių mišinio( kaledra, česnakai, bazilikai, kvapieji pipirai, svogūnai, raudonėliai, čiobreliai, daržiniai dašiai, paprika)
  • 1 šaukšto mairūnų
Mėsą nuplauname, nusausiname, apibarstome druska, pipirais. Uždedame majonezo ir įmasažuojame į mėsą. Paliekame marinuotis šaldytuve per naktį. Išsimarinavusią mėsą apvoliojame prieskoninėse žolelėse. Apvoliotą mėsą apkepame keptuvėje, ant šlakelio aliejaus ir gabalėlio sviesto, iš visų pusių (apie 3 min kiekvieną pusę).

 
Dedame apkeptą mėsą į foliją ir suvyniojame. Įvyniotą mėsą dedame į skardą. O į skardą įpilame vandens (apie 1/2 skardos). Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą 30 minučių.


Skanaus.

Abrikosiniai sausainiai su baltuoju šokoladu


Ko gero patys skaniausi kada nors valgyti sausainiai. Nuostabus baltojo šokolado ir džiovintų abrikosų duetas.



Reikia:
  • 80 g sviesto
  • 80 g kreminės varškės( mascarponės, ricottos- su abiem vienodai skanūs išėjo)
  • 80 g cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 140 g miltų
  • 60 g baltojo šokolado
  • 60 g džiovintų abrikosų
Minkštą sviestą ištriname su cukrumi ir kremine varške. Įmušame kiaušinį, išmaišome. Suberiame miltus, gabalėliais smulkintą šokoladą ir supjaustytus džiovintus abrikosus.
Sausainėlius formuojame šaukšto pagalba. Tiesą sakant, su formavimu sunkoka. Tiesiog imame šaukštą masės ir pirštų pagalba ją išstumiame iš šaukšto į kepimo popieriumi išklotą skardą. Gaunasi tarsi kauburėliai, kepdami pasileidžia. Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 min.


Skanių kepinių.

2011 m. kovo 3 d., ketvirtadienis

Avižiniai sausainiai III


Šiandien peržvelgiau savo maisto dienoraštį ir padariau išvadą, kad daugiausia įrašų yra sausainių, pyragų ir desertų skiltyse- t.y. skanumynų, saldumynų. Ir nieko negaliu sau padaryti :) Ir mano namiškiai tokie patys saldžiamėgiai. Tiesiog, pas mus namuose visada ieškoma" ko nors skanaus" ir to "skanaus" turi būti:). Nes jei nėra ant stalo sausainėlių ar biscotti, tada prasideda spintelių varstymas ir ieškojimas... skanumynų.
Todėl šiandienos popietę ir paskyriau skanumynų gamybai- avižiniams sausainiams, biscočiams ir dar vieniems be galo skaniems sausainiams su abrikosais ir baltuoju šokoladu, bet apie tai kitame įraše... O dabar avižinukų receptas.

Reikia:
  • 200 g avižinių dribsnių
  • 100 g sviesto
  • 1 didelio kiaušinio
  • 1 šaukšto grietinės
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių 
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1/2 stiklinės miltų
  • 30 g džiovintų spanguolių
  • 30 g kokoso drožlių
Į dubenį supilame avižinius dribsnius ir ant jų supilame ištirpintą sviestą. Gerai išmaišome ir palaukiame kol atvės. Kiaušinį išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įdedame šaukštą grietinės ir išmaišome. Kiaušinio plakinį supilame į dribsnius. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į sausainių masę. Suberiame džiovintas spanguoles ir kokoso drožles. Išmaišome. Imame nedidelį gabalėlį tešlos, formuojame rutulėlį, jį suspaudžiame ir dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15- 20 min.


Skanaus.
Šaltinis: visagalis internetas+ mano eksperimentai ir fantazija

2011 m. kovo 2 d., trečiadienis

Varškės ir kefyro pyragas su obuoliais


Šį pyragą jau seniai buvau nusižiūrėjusi, bet vis pritrūkdavau kokio produkto. Šiandien turiu visus, todėl vaišinu šiuo gardžiu pyragu:). 
Yra ką nuveikti, bet pyragas tikrai vertas pastangų.
Reikia:
Tešlai
  • 100 g sviesto
  • 3- 4 šaukštų cukraus
  • 1- 1,5 stiklinės miltų
Įdarui
  • 750 g rūgščių obuolių
  • 1 citrinos sulčių
  • 250 g varškės
  • 1 stiklinės kefyro
  • 3 kiaušinių
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1 pakelio vanilinio pudingo
Aptepti
  • 1- 2 šaukštų medaus arba abrikosų uogienės


Šaltą sviestą sukapojame su cukrumi ir miltais į vientisą masę. Įvyniojame tešlą į maistinę plėvelę ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.
26 cm formą ištepę sviestu ir pabarstoę džiūvėsėliais, išklojame tešla. Tešlos kraštelius prispaudžiame prie kepimo formos sienelių. Subadome šakute ir kepame 15 minučių 175 laipsnių orkaitėje.
Tuo tarpu pasiruošiame varškės masę. Varškę sumaišome su kefyru, kiaušiniais, cukrumi, citrinos sultimis ir vanilinio pudingo milteliais. Varškės masė gaunasi gan skysta, bet neišsigąskit. Nusilupame ir skiltelėmis supjaustome obuolius( galime apšlakstyti citrinos sultimis).
Ant tešlos sudedame obuolių skilteles, užpilame varškės masę ir ant jos gražiai išdėliojame kitą sluoksnį obuolių. Kepame apie 40- 50 minučių. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos obuolius aptepkite pašildytu medumi arba abrikosų uogiene.
Pyragą atvėsiname ir skanaujame. Varškės masės skonis labai panašus į mascarponę.
Skanaus.
Šaltinis: žurnalo Mano namai" Obuolių pyragai" 2006

2011 m. kovo 1 d., antradienis

Bandelės su lašinukais

Atnešu jums labai skanių bandelių su lašinukais receptą.
Vaišinkitės.


Be galo skanios ir labai purios bandelės. Kepėm jau ne vieną kartą.
Labai skanu...labai, labai...

Reikia:
 Tešlai
  • 500 g miltų
  • 7 g sausų mielių
  • 250 ml pieno
  • 50 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 1 kiaušinio
  • žiupsnelio druskos
Įdarui
  • 200 g rūkytų lašinukų
  • 2- 3 šaukštų džiūvėsėlių
  • svogūno
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių
Aptepimui
  • 1 kiaušinio

Šiltame piene ištirpiname cukrų ir supilame mieles. Išmaišome ir palaukiame kol suputos( apie 15 min.). Suberiame miltus, druską, įmušame kiaušinį ir įpjaustome sviestą. Viską gerai išmaišome. Tešlą minkome apie 10- 15 min. Uždengiame ir paliekame 2 valandom, kad tešla pakiltų( nors pagal originalų receptą kildino tik 30 min.). Kadangi dabar žiema ir namuose nėra labai šilta, tai ir tešla sunkiai kyla. Todėl į dubenį įpyliau karšto vandens ir ant jo pastačiau dubenį su kildinama tešla. Taip tešlai buvo šilčiau;) ir ji labai gerai pakilo.
Tuo tarpu pasiruošiame įdarą. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepiname kubeliais smulkintą svogūną. Kai svogūnai gražiai pagelsta į keptuvę sudedame pjaustytus lašinukus. Bet jų nekepiname, o tik pašildome. Suberiame džiūvėsėlius, pipirus ir prieskonines žoleles. Išmaišome.
Pakilusią tešlą iškočiojame 1 cm storio ir stiklinės pagalba išspaudžiame skritulėlius. Ant jų dedame lašinukų įdaro, sulenkiame, užspaudžiame kraštus ir siūle į apačią dedame į skardą. Paliekame 15 min. uždengus rankšluostėliu, kad dar pakiltų. Pakilusias bandeles aptepame kiaušinio plakiniu ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min.

2011 m. vasario 25 d., penktadienis

Aštrus maltos mėsos troškinys


A la čili troškinys... pagal mano brangiausiąjį.
Šį patiekalą gaminti mane ir išmokė mano vyras. Dar ne taip seniai šį patiekalą gamindavo tik jis, o aš atlikdavau tik tokius darbus, kaip morkų skutimas, pomidorų pjaustymas ir nešvarių indų plovimas. O dabar jau ir viena šį troškinį galiu pagamint;). Pakylėjo pareigomis:D. Bet jei esame namie abu, niekada neatsisakau pabūti tik tuo" pagalbiniu", kuris skuta morkas:). 
Ir šiaip keturios rankos viską atlieka greičiau ir smagiau:). 


Reikia:
  • 500 g stirnienos faršo( galima ir su jautiena gaminti)
  • 1 kg morkų
  • 1 paprikos
  • 1 svogūno
  • 2- 3 skiltelių česnako
  • skardinės pupelių pomidorų padaže( 415 g.)
  • 2 pomidorų
  • 250 g pomidorų pastos
  • 3- 4 šaukštų pomidorų padažo
  • druskos
  • pipirų mišinio
  • aitriosios paprikos
  • saldžiosios paprikos
  • prieskoninių žolelių( bazilikų, čiobrelio, rozmarino)
 Į faršą įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepiname faršą, vis pamaišydami( mėsa turi būti biri). Apkepę mėsą sudedame ją į dubenį. Keptuvėje pakepiname supjaustytą kubeliais svogūną ir česnako skilteles. Kai svogūnas pagelsta sudedame tarkuotas morkas( sutarkuotas burokine tarka). Įpilame stiklinę vandens ir uždengę troškiname ant silpnos ugnies apie 30 min. Kai morkos suminkštėja sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus ir papriką. Uždengiame ir troškiname dar apie 20 min.
Kai daržovės jau būna išsitroškinusios sudedame apkeptą faršą, pupeles, pomidorų pastą. Viską apmaišome. O dabar prasideda tikra kūryba... dedame prieskonius- aitriąsias paprikas, saldžiąsias paprikas, druską, pipirus ir prieskonines žoleles. Svarbiausia ragauti ir pagal savo skonio receptorius nustatyti patiekalo aštrumą. Man patinka, kai būna labai aštru...labai, labai.
Valgome su ciabatta, balta duona ar bandelėmis.
Aštrių jums pojūčių;) ir skanus.

2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Avižiniai sausainiai su baltuoju šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis

Laaaaabai skanūs, laaaaabai saldūs sausainiai ir nepanašūs į avižinius:)
Kas ragavo, visiems laaaaabai patiko.


Reikia:
  • 100 g sviesto
  • 75 g rudojo cukraus
  • 80 g baltojo cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 140 g miltų
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 75 g avižinių dribsnių
  • 70 g džiovintų spanguolių
  • 100 g baltojo šokolado


Kambario temperatūros sviestą ištriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmušame kiaušinį,  išmaišome iki kreminės masės.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į sviesto masę. Išmaišę, supilame avižinius dribsnius, džiovintas spanguoles ir susmulkintą šokoladą. Viską išmaišom.
Iš tešlos darom graikiško riešuto dydžio kamuoliukus, suplojam ir dedam į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palikite tarp sausainių didesnius tarpelius, nes labai išsiplečia.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. Iškepę sausainiai labai trapūs, todėl leiskite atvėsti( nors kelias minutes) ir tik tada perkelkit į lėkštę. Šilti laaaaabai saldūs, kai atvėsta- pats tas;).


Įdedu ir jums;)
Skanaus.

2011 m. vasario 16 d., trečiadienis

Biscotti su pistacijomis ir džiovintomis spanguolėmis


Biscotti- tai du kart keptas traškus sausainis( tiksliau vieną kartą keptas, o kitą džiovintas). Verčiant iš italų kalbos "bis" reikškia du, o "cotto" reiškia kepti, virti. Jų gimtinė Italija, Prato miestas.
Biscotti patiekiami su desertiniu vynu, puodeliu kavos ar arbatos.
 
Reikia:
  • 1/4 stiklinės alyvų aliejaus
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1 ir 3/4 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės sūdytų lukštentų pistacijų
  • 1/2 stiklinės džiovintų spanguolių


Dubenyje sumaišome visus sausus produktus( išskyrus pistacijas ir spanguoles). Kitame dubenyje išplakame kiaušinius ir į juos supilame aliejų. Sumaišome abiejų dubenėlių turinius ir suberiame lukštentas pistacijas bei džiovintas spanguoles. Gerai išminkome tešlą ir suformuojame du kepaliukus. Juos dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepame 175 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Išėmę truputį atvėsiname ir supjaustome 1 cm storio riekelėmis.


Dedame į 160 laipsnių orkaitę ir apdžioviname kiekvieną pusę po 5- 7 min.
Skanaus.

2011 m. vasario 15 d., antradienis

Marmuriniai kavos keksiukai & gimtadienio žvakė


Su gimtadieniu, mama!
 
Labai skanūs ir be galo purūs keksiukai.
Reikia:
  • 150 g minkšto sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • 150 g miltu
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 50 ml pieno
  • 15 g kakavos
  • 5 arbat. šaukštelių stiprios kavos 

Sviestą su cukrumi ir druska išplakame iki purios masės. Įmušame po vieną kiaušinius ir kaskart paplakame apie 1 min. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberti į sviesto masę. Atsargiai išmaišome. Supilame pieną ir dar kartą viską permaišome.
1/3 tešlos atidedame į kita dubenį, suberiame kakavos miltelius ir supilame atvėsintą kavą (2 arbat. šaukštelius kavos užpyliau vandeniu, apie 1/4 puodelio ).Išmaišome.
Į popierines keksiukų formeles dedame po truputį baltos ir juodos masės. Jas lengvai pamaišome. Taip užpildome 2/3 formelės aukščio.
Kepame įkaitintoje iki 175 C orkaitėje apie 20-25 min.


Skanaus.

2011 m. vasario 12 d., šeštadienis

Avokado salotos


Lengvos ir tuo pačiu sočios salotos jūsų stalui.
Aš valgiau vakarienei su juodos duonos riekele. Salotos labai greitai pagaminamos, todėl labai tiks ir pusryčiams;).


Produktai nurodyti dviem porcijom.
Reikia:
  • 1 avokado
  • 1 pomidoro
  • 1/3 ilgavaisio agurko
  • 1 nedidelio svogūno
  • po griežinėlį citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • šviežiai maltų pipirų
  • druskos
 

Avokadą perpjauname pusiau, išimame kaulą ir supjaustome griežinėliais. Pomidorą ir agurką supjaustome kubeliais. Svogūną- pusžiedžiais. Sudedame į lėkštę, apibarstome druska ir pipirais. Užpilame alyvuogių aliejumi ir užspaudžiame citrinos sulčių.
Valgome su juoda duona.
Skanaus.