2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Languota prijuostė: Mano firminis patiekalas- keptas upėtakis su voveraičių ir grietinėlės padažu

Kadangi pati paskelbiau temą, tai turiu tarti kelis žodelius ir aš.
Trys metai atgal.
Žvarbokas pavasario vėjas taršantis plaukus...
Smėlis...
Jūra...
Dar rami, be turistų šurmulio Palanga...


Sužvarbę nuo vėjo užbėgame į kavinukę puodelio balintos kavos...
Šilta ir gera ... Ne tik kavinėje, bet ir viduje kažkaip gera ir ramu... Čia tikrai nedvelkia prabanga ar popsiška kultūra. Stovi senovinė komoda pilna knygų. Seni stalai ir sunkios medinės kėdės. Net indai ir puodeliai nevienodi. Kažkas kitaip...ir tai smagu. Laikas ten tarsi sustoja.O gal prie viso to gerumo širdyje prisideda laisvadieniai ir mylimi žmonės esantys šalia?
Žodžiu, išgėrėm kavą ir dar likome pietų. Pavarčius meniu abiejų akys "užkliuvo" už "UPĖTAKIS SU VOVERAIČIŲ PADAŽU". Nuspręsta. Valgom.
Buvo labai skanu.

Labai greitai šis patiekalas buvo išbandytas mūsų namuose ir galiu pripažinti, kad pavyko tobulai. Nežinau ar galiu jį pavadinti firminiu patiekalu, bet kad jis mėgiamiausias mūsų šeimos, tai tikrai.
Tikslaus recepto nebus;). Ne todėl, kad gaila išduoti, bet kad jis gamintas jau senokai( o upėtakių mano brangusis šiemet dar nepagavo).


Upėtakis su voveraičių ir grietinėlės padažu
Reikia:
  • nedidelių upėtakių( tiek kiek bus valagnčių)
  • druskos
  • pipirų
  • citrinos sulčių
  • šviežio rozmarino šakelės
  • 3- 4 skiltelių česnako
  • taurės balto vyno
  • miltų apvoliojimui
Voveraičių padažui
reikia:
  • 250 ml marinuotų voveraičių
  • 400 ml grietinėlės
  • 1 didelio svogūno
  • 1 šaukšto pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • druskos
  • pipirų
  •  krapų
  • petražolių
Upėtakius išdarinėjame, nuplauname. Pasūdome ir pabarstome šviežiai maltais pipirais, smulkintais česnakais.  Žuvį paliekame keliom valandom šaldytuve. Prieš kepant žuvį apšlakstome citrinos sultimis. Į keptuvę pilame aliejų, kai jis įkaista, dedame šviežio rozmarino šakelę, pora skiltelių nesmulkinto česnako ir miltuose apvoliotą žuvį. Kepame ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai gražiai apkepa abi žuvies pusės, supilame vyną. Dar pakepame porą minučių( kol vynas išgaruoja) ir žuvis paruošta.
Padažas. Ant gabalėlio sviesto ir šlakelio alyvuogių aliejaus apkepame kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame marinuotas voveraites, paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Supilame grietinėlę ir verdame ant silpnos ugnies apie 20- 25 min.( arba tol kol padažas sutirštėja).
Sudedame krapus ir petražoles.
Patiekiame su ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis.


Pabandykit, labai labai skanu.
Ech, taip noriu į Palangą.

2011 m. kovo 20 d., sekmadienis

Salotos su tunu


Reikia:
  • 1 indelio nesmulkinto tuno savose sultyse 
  • aisbergo salotų
  • 1 pomidoro
  • 1/2 ilgavaisio agurko
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 6 putpelių kiaušinių
  • 1/2 citrinos sulčių
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • pipirų
 Į lėkštę suplėšome aisbergo salotų lapus, sudedame supjaustytus( pagal nuotaiką) pomidorus ir agurkus, pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, perpus perpjautus putpelių kiaušinius. Šakute pasmulkiname tuną ir dedame jo gabalėlius į lėkštę. Užspaudžiame citrinos sulčių, pabarstome druska ir pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Lengvas, bet tuo pačiu ir sotus užkandis puikiai tiks greitiems pietums ar vakarienei. Mes valgėme su ciabattos  skrebučiais.


Skanaus.

2011 m. kovo 18 d., penktadienis

Kakava kvepianti cinamonu


Labai patiks cinamono mėgėjams.
Reikia:
  • 1 l pieno
  • 4 šaukštų kakavos
  • 1 šaukšto cinamono
  • 3- 4 šaukštų cukraus
Pradedam kakavos virimą;)


Puode užverdame pieną. Puodelyje sumaišome kakavą, cinamoną ir cukrų  1/2 puodelio verdančio pieno. Šį mišinį supilame į puodą. Dar kartą užverdame ir nukeliame nuo ugnies.


Patiekiame šiltą.
Skanaus šilto kakavos gėrimo su cinamonu.
Šaltinis: Kviečiu prie stalo 2002 m., Nr. 2

2011 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

Granola( medus+ aliejus)


Granolą žmonės valgo pusryčiams, o va mano šeimyna granolą valgo pavakariams arba kaip desertą. Nors esame dideli saldžiamėgiai, bet pusryčiams verčiau renkamės grūdėtą varškę arba juodos duonos riekelę su avokadu. Bet desertas- puikus, labai, labai.
Avižų, migdolų ir kitų produktų proporcijas ėmiau pagal save, o va idėją dėl medaus ir aliejaus" pasiskolinau" iš Beatos Nicholson ir Eglės iš Žaidimų aikštelės.



Reikia:
  • 250 g avižų dribsnių su kviečių sėlenomis( galima naudoti vien avižinius dribsnius)
  • 80 g džiovintų spanguolių
  • 80 g migdolų
  • 100 g kokoso drožlių
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 100 ml medaus
  • baltojo šokolado gabalėlių( jei norisi ne pusryčių, o deserto)
Avižas, smulkintus per puse migdolus, kokoso drožles, cinamoną ir vanilinį cukrų sumaišome dideliame dubenyje.
Kitame dubenyje sumaišome aliejų ir skystą medų. Jei medus sukietėjęs, užtenka jį pašildyti vandens vonelėje ir jis suskystėja.
Medaus ir aliejaus plakiniu užpilame paruoštą sausą mišinį, viską gerai išmaišome. Skardą išklojame kepimo popieriumi, supilame paruoštą mišinį ir išlyginame, kad būtų pasidengęs vienodu sluoksniu. Kepame 170- 180 laipsnių orkaitėje apie 20- 25 min. Kas 10 minučių pamaišome medine lopetėle, kad granola vienodai apskrustų ir nepridegtų.
Į iškeptą ir kiek pravėsintą granolą įmaišome džiovintas spanguoles ir baltojo šokolado gabalėlius, jei norisi ne pusryčių, o saldaus deserto;)


Labai skanu sluoksniuoti stiklinėje: granola- mėgstamas jogurtas- granola- jogurtas- mėgstamų trintų uogų šaukštelis( turiu šaldiklyje praeitos vasaros gėrybių).
Skanių pusryčių arba skanaus deserto;)

Obuolių ir chalvos pyragas


Obuolių pyragas su žemės riešutų chalva.
Pats gaminimo procesas man labai patiko, dar nebuvau kepusi "uždaro pyrago". Kočiojimas, klojimas į skardą, kitaip nei visi pyragai- kai sumakaluoji, supili į skardą ir baigta.Čia reikia padirbėti. Pyrago tešla liuks tokia gavosi, tiktų, manau, ir su varškės įdaru.
O dabar pyrago receptas.

Tešlai 
reikia:
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 2 stiklinių miltų
  • 225 g sviesto
Įdarui 
reikia:
  • 700 g rūgščių obuolių
  • 200 g žemės riešutų chalvos
Aptepti 
reikia: 
  • kiaušinio
  • šaukšto pieno
Apibarstymui 
reikia:
  • 2 šaukštų cukraus 
 

Sviestą išplakame su cukrumi. Įmušame po vieną kiaušinį ir dar paplakame. Įsijojame miltus. Viską gerai išmaišome, suformuojame rutulį, suvyniojame į plėvelę ir paliekame 2 valandas arba visą naktį šaldytuve. Paskui tešlą iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo ir du jos trečdalius tiestiame į formą taip, kad kraštai būtų pakelti.
Suberiame pusę nuluptų ir susmulkintų obuolių( skiltelėmis), pabarstome chalvos trupiniais, paskui vėl beriame sluoksnį obuolių ir vėl chalvos. Galiausiai viską užklojame likusia iškočiota tešla. Aptepame kiaušinio, pieno plakiniu. Apibarstome cukrumi. Kepame 45 minutes iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.


Skanaus.
Šaltinis: žurnalo Mano namai receptai Obuolių pyragai, 2006 m.

2011 m. kovo 16 d., trečiadienis

Avokadas pusryčiams


Avokadas - tai amerikinės persėjos vaisius, augantis ant medžio. Avokadų yra daug rūšių, žievė būna įvairių atspalvių ir tekstūrų. Bet, kad ir kokios rūšies bebūtų, prinokęs jis turi būti minkštokas. Neprinokusį vaisių įsukite į popierių ir palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Juose yra labai daug ląstelienos, vitamino B, E, kalio, riebalų. Pablogėjus virškinimui ar patyrus stresą, patariama valgyti daug avokadų. Tai puikus trumposios atminties funkcionavimo energijos šaltinis.
Avokadas dera tiek su žuvimi, jūrų gėrybėmis, tiek su kitomis daržovėmis, todėl tinka ruošti salotas. Arba tiesiog pagardinti druska, šviežiai maltais pipirais ir užsidėti ant juodos duonos riekelės.


Sumuštinukas su avokadu.

Reikia:
  • juodos duonos
  • avokado
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • sviesto
Avokadą nulupame, supjaustome riekelėmis. Užtepame sviestuku juodos duonos riekelę, uždedame avokado ir pabarstome druska bei pipirais.
Truputis fantazijos ir jūsų mažyliai pamėgs avokadą, nors prieš tai net nepažiūrėdavo į jų pusę;)


Supjaustyti avokadai greitai tamsėja, todėl galima apšlakstyti citrinos sultimis.


Lengvi, skanūs ir sotūs pusryčiai. O dabar telieka užsiplikyti mėgstamos arbatos ar kavos.
Gražaus jums ir pavasariškai gaivaus ryto;)

2011 m. kovo 14 d., pirmadienis

Languota prijuostė: Mano firminis patiekalas

Sveiki užsukę į svečius, kas pirmą, kas penktą, o kas dvidešimt penktą kartą:).
Sutinku jus su plačia šypsena:D ir sveikinu su pavasariu, saulėtomis dienomis ir šiltėjančiu oru. Kviečiu į savo virtualią virtuvę puodeliui kvapnios kavos ar arbatos su lašeliu medaus ir nuoširdžiam  pokalbiui apie maistą.


 Skubu su džiugesiu ir virpuliuku širdyje priimti languotą prijuostęIndrės ir skelbiu savąją temą:). Prieš naujus metus, kai rezervavau kovo antrąją pusę temos paskelbimui, tai atrodė, kad mano laikas skelbti temą dar taip toli... Bet jis neatbėgo, o tiesiog atšuoliavo. Ar ir jums laikas šuoliuoja dideliais šuoliais? Gal todėl ir pasisakymų pastaruoju metu, pavasarėjant ir stingant laiko, vis mažėja. Ar tiesiog ilgėjančios dienos ir šiltėjantis oras kviečia laukan? Budinu jus iš žiemos miegų ir kviečiu dalyvauti. Juk kuo daugiau darbelių apsiimam padaryti, tuo daugiau ir padarom.
Prisipažinsiu jums, kad nesu labai gera rašytoja ir minčių dėstytoja, todėl geriausios mintys gimsta palaipsniui. Ilgai galvojau, kokią temą paskelbus, tuo labiau, kad mano galvoje sumanytas temas jau aprašėm( kas pirmesnis, tas gudresnis:)).
Taigi šią temą" lipdžiau" ir kažkaip " sulipdžiau" ir ją skelbiu jums. Ta- ram, ta- ram štai ir mano tema- MANO FIRMINIS PATIEKALAS.
Parašykite ar išvis tokį turite, o gal jo neturite, nes vis norisi išbandyti naujus. Bet mėgstamą savo, savo mylimo žmogaus ar šeimos, o gal vaikų, tai tikrai turite- tuomet parašykite apie jį. Gal tai mėsos ar žuvies patiekalas, o gal apkepas ar tarta, gal pyragas ar sausainiai, o gal troškinys ar salotos? Jei neturite savo firminio patiekalo, tai gal turite tokį, kurį jūs gaminate savo brangiausiajam gimtadienio proga, arba pvz. Velykoms? Pasidalinkite juo su mumis visais.
O gal jūsų firminis patiekalas keliauja iš kartos į kartą? Jei receptas labai slaptas ir saugomas giminės, tai recepto subtilybių ir nerašykite:). Pasidalinkite" skaniomis" nuotraukomis ir parašykit savo recepto istoriją.
O gal jūs jau esate pasidaliję savo firminio patiekalo receptu? Tada parašykite, kaip jis tapo jūsų firminiu ar tiesiog parašę keletą žodelių įkelkite nuorodą savo receptėlio.
Varijuokite šia tema kaip tik jums patinka;).
Jūsų firminių receptėlių ir jų istorijų( jei galva pilna minčių ir norisi jas papasakoti) labai labai lauksiu iki kovo 29 dienos.Man rašykite rimakav81@gmail.com
Iki susirašymo.
Gražių, saulėtų ir pavasariškai gaivių jums kovo dienų.