2011 m. gegužės 23 d., pirmadienis

Orkaitėje keptas starkis


Greiti ir sveiki pietūs. Svarbiausia, nereikia stovėti prie viryklės;)
Žuvis skaniausia, kai jos neužgožia įvairūs prieskoniai- tada gali mėgautis ir pajusti tikrą žuvies skonį. Tereikia druskos, pipirų, citrinos ir šakelės rozmarino. Ir aišku- šviežios žuvies:)
Reikia:
  • 1 kg starkio
  • druskos
  • pipirų
  • 3- 4 skiltelių česnako
  • šviežio rozmarino
  • 1/3 citrinos sulčių
  • 2 šaukštų sviesto
  • 3- 4 morkų
  • 6- 7 bulvių
Žuvį nuskutame, išdarinėjame. Nuplovę pasūdome, apibarstome šviežiai maltais pipirais, apšlakstome citrinos sultimis ir leidžiame pasimarinuoti valandą laiko. Žuvį dedame į kepimo indą, sudedame nuskustas ir susmulkintas bulves( į 4- 6 dalis) ir morkas( griežinėliais). Morkas ir bulves pasūdome, viską apibarstome smulkintu česnaku ir rozmarinu. Uždedame sviesto gabalėlius ant bulvių ir žuvies.
Uždengiame folija ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 25- 30 minučių. Foliją nuimame ir dar kepame apie 15 minučių.


Galima patiekti su grietinėlės padažu, kuriam
reikia:
  • didelio svogūno
  • 200 ml grietinėlės 
  • prieskoninių žolelių
  • druskos
  • pipirų
 Ant šlakelio aliejaus ir šaukšto sviesto pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Kai svogūnas apkepa, supilame grietinėlę. Padruskiname, papipiriname ir įdedame mėgstamų prieskoninių žolelių. Padažą verdame ant lėtos ugnies apie 10 minučių arba kol grietinėlė sutirštėja.
Skanaus.

Amerikietiška sumuštinių duona


Reikia: 
  • 520 g miltų
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
  • 1/3 puodelio šilto vandens (puodelis 237 ml)
  • 1 puodelio šilto pieno (puodelis 237 ml)
  • 3 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštų tirpinto sviesto
  • 7 g sausų mielių

Dubenyje sumaišome miltus su druska. Kitame dubenyje sumaišome šiltą pieną, vandenį, cukrų, tirpintą sviestą ir mieles. Vis pamaišant palaikome(10-15 min), kol mielės ištirps ir suputos. Kai mielės suputoja, supilame į miltus ir maišome, kol tešla tampa tąsi ir elastinga. Stalą pabarstome miltais ir vis pridedant po truputį miltų minkome tešlą apie 5 min. Tešla turi beveik nelipti prie rankų, bet būti labai minkšta. Uždengiame ir kildiname šiltai, kol padvigubės( man iškilo per 40 min.). Pakilusią dar kartą minkome apie 5 min. ant miltais pabarstyto stalo. Jei tešla vis dar limpa - minkydami pasitepame rankas aliejumi. Dedame tešlą į duonai kepti skirtą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir dar kartą kildiname, kol padvigubės. Pakilusią duoną aptepame tirpintu sviestu ir kepame 190 laipsnių orkaitėje 40-50 minučių. Iškepusią atvėsiname ant grotelių. Nors pas mus duona visiško atvėsimo nesulaukė:). Buvo ragaujama ir skanaujama dar šilta.


Skanaus.

2011 m. gegužės 20 d., penktadienis

Agurkų salotos su sezamo sėklomis

Žalios salotos žaliai savaitei:). Paprasta ir greita.



Reikia:
  • 1 ilgavaisio agurko
  • 2 nedidelių svogūnų
  • svogūno laiškų
  • 1 šaukšto sezamo sėklų
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 1/2 arbat. šaukštelio cukraus
  • druskos
  • pipirų
  • alyvuogių aliejaus
Agurką perpjauname išilgai ir supjaustome griežinėliais. Susmulkiname svogūno laiškus. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais. Apiberiame sezamo sėklomis, pagardiname druska, pipirais, cukrumi, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Viską išmaišome.
Skanaus.

2011 m. gegužės 19 d., ketvirtadienis

Pavasariškai gaivūs pusryčiai


Paprasta, greita, pavasariškai gaivu ir labai skanu.

Reikia:
  • duoniukų
  • tepamos varškės su prieskoninėmis žolelėmis( mes naudojom Pieno žvaigždžių tepamą varškę " Rytas"),  labai skanu būtų ir su sava pagaminta varškyte:)
  • ridikėlių
  • agurko
  • krapų
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų

Gamyba sumuštinuko labai paprasta- ant duoniuko tepame varškę, dedame ridikėlių ir agurko griežinėlių. Viską pagardiname druska, pipirais ir krapais.


Skanaus.
Skanių ir gaivių jums pusryčių.

2011 m. gegužės 17 d., antradienis

Šiltas baklažano, pomidorų ir mozzarellos užkandis


Reikia:
  • 1 baklažano
  • 2 pomidorų
  • 1 rutuliuko mozzarellos
  • po žiupsnelį tarkuoto ementalio  sūrio
  • 4- 5 česnako skiltelių
  • itališkų  prieskoninių žolelių
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • alyvuogių aliejaus
Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Baklažaną supjaustome riekelėmis ir išdėliojame skardoje. Padruskiname ir apibarstome pipirais bei prieskoninėmis žolelėmis. Riekelėmis supjaustome ir pomidorus. Juos dedame ant baklažano ir taip pat padruskiname ir papipiriname, bei užspaudžiame česnako. Apšlakstome alyvuogių aliejumi. Kepame 160 laipsnių orkaitėje 30 minučių.


Tada uždedame riekelėmis pjaustytą mozzarellą bei po žiupsnelį ementalio sūrio. Kepame tol kol išsilydys sūris. Valgome šiltą su balta duona.


Skanaus.

2011 m. gegužės 16 d., pirmadienis

Greitas rabarbarų pyragas


Labai greitas pyragas, kurį truksite sumaišyti vos 10 minučių. O po pusvalandžio, prie puodelio kavos jau turėsite skanų, šilto pyrago gabalėlį




Reikia:
  • 5 kiaušinių
  • 360 g cukraus
  • 300 g miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 100 ml grietinės
  • 200 g sviesto
  • 500- 700 g susmulkintų rabarbarų
Kiaušinius išplakame su cukrumi. Įberiame su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išmaišome. Įmaišome ištirpintą sviestą, grietinę ir susmulkintus rabarbarus. Kepimo formą ištepame sviestu( geriau pasirinkti kuo platesnę ir didesnę formą) ir pabarstome džiūvėsėliais, supilame gautą masę. Kepame 180- 190 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes( mano forma buvo gili ir nedidelė, tai man pyragas kepė 50 minučių. Po 25 minučių teko pridengti folija, nes labai rudavo pyrago viršus). Kai įsmeigus medinį pagaliuką, jis lieka sausas- pyragas iškepęs.
P.S. Šiam pyragui rinkitės plačią, nemažą skardą.


Skanaus.
Šaltinis: žurnalas Mano namai 2010 m. Nr. 6, 82 psl.

2011 m. gegužės 15 d., sekmadienis

Orkaitėje keptas kiaulienos kumpis


Reikia:
  • 800 g kiaulienos kumpio
  • druskos
  • pipirų
  • 1 litro obuolių sulčių
  • 2 šaukštų majonezo
  • 2 šaukštų itališkų žolelių( raudonėliai, bazilikai, mairūnai, rozmarinai, dašiai, čiobreliai, šalavijai)
  • 2 lauro lapų

Mėsą nuplauname, nusausiname, įtriname druska ir pipirais. Kadangi mėsa turėjo riebaliukų, tai kas centimetrą įpjoviau. Dedame mėsą į indą ir užpilame obuolių sultimis, kad mėsytę apsemtų( man prireikė apie litro sulčių). Paliekame marinuotis šaldytuve per naktį. Ryte obuolių sultis nupilame. Sumaišome majonezą su prieskoninėmis žolelėmis ir šiuo mišiniu aptepame mėsą. Paliekame dar porai valandų šaldytuve. Išsimarinavusią mėsą apkepame keptuvėje, ant šlakelio aliejaus ir gabalėlio sviesto, iš visų pusių (apie 3 min kiekvieną pusę).Dedame apkeptą mėsą į foliją, uždedame lauro lapų ir suvyniojame. Įvyniotą mėsą dedame į skardą ir įpilame vandens (apie 1/2 skardos). Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą, tada mėsą išvyniojame ir kepame dar  30- 40 minučių. Jei mėsa be riebaliukų, tai išvynioti iš folijos nereikia. Aš norėjau, kad riebaliukai aptirptų ir gražiai apskrustų.
Mūsų šeima mėgsta tokią mėsytę pusryčiams su juodos duonos riekele.


Skanaus.