2011 m. gegužės 5 d., ketvirtadienis

Karšis įdarytas morkomis, porais ir svogūnais



Ketvirtadienis- žuvies diena. Taigi, ketvirtadienio pietums siūlau karšį- įdarytą morkomis, svogūnais ir porais. Greitai paruošiami ir labai skanūs pietūs. 
Reikia:
  • didelio karšio
  • 5- 6 morkų
  • 2 didelių svogūnų
  • 1 poro
  • druskos
  • pipirų
  • baziliko
  • šviežio rozmarino
  • sviesto
Žuvį išdarinėjame, išplauname, padruskiname ir pabarstome šviežiai maltais pipirais. 
Šlakelyje aliejaus apkepiname pusžiedžiais pjaustytus svogūnus ir porą. Kai svogūnai pagelsta, sudedame tarkuotas morkas. Įpilame 1/2 stiklinės vandens ir troškiname apie 10 minučių. Paskaniname prieskoniais, druska ir pipirais.


Žuvį prikemšame patroškintomis daržovėmis. Jei lieka daržovių jas tiesiog paskleidžiame ant folijos,o ant jų dedame žuvį. Ant žuvies uždedame šviežio rozmarino ir sviesto gabaliukų. Suvyniojame žuvį į foliją ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30- 40 minučių.


Skanaus.

2011 m. gegužės 4 d., trečiadienis

Naminė balta duona


Iš šio kiekio išeina du kepaliukai duonos, keptos duonos skardelėse arba, jei nuotaika tą dieną" apvali" kepame tris apvalius kepaliukus. Taigi reziumė- išeina du pailgi arba trys apvalūs kepaliukai. Aš šį kartą kepiau apvalius:).

Reikia:
  • 0,5 litro šilto vandens
  • 25 ml augalinio aliejaus
  • 50 g cukraus
  • 14 g sausų arba 25 g šviežių mielių 
  • 1 kg kvietinių miltų (aukščiausios rūšies, tinkamiausi extra miltai),
  • 20 g sviesto arba aliejaus (skardelėms patepti, jei kepsite jose)
  • 2 gerų žiupsnių druskos.


Giliame dubenyje mediniu šaukštu sumaišome vandenį, mieles, cukrų, aliejų ir druską. Maišome  tol, kol ištirps druska ir cukrus, nebeliks mielių gumulėlių. Neskubant  suberiame maždaug du trečdalius miltų. Viską gerai išmaišome mediniu šaukštu. Jeigu tešla skysta, įberiame dar šiek tiek miltų (tinkamai paruošta tešla privalo kibti prie medinio šaukšto ir rankų). Išmaišytą tešlą uždengiame rankšluosčiu ir laikome apie valandą šiltoje vietoje. Pakilusią tešlą išpilame iš dubens ant stalo pabarstyto miltais. Tešlą minkome tol, kol nebelimpa prie rankų ir stalo. Reikia turėti miltų pasibarstymui. Gerai išminkius  padalinti į 2 lygias dalis (kepaliukus) arba tris, jei kepsite apvalius.
Skardeles arba formeles patepame sviestu ir sudedame į jas kepaliukus. O jei kepsite apvalius, tai skardą patepame sviestuku, suformuojame tris apvalius kepaliukus ir dedame ant skardos. Dar pakildiname apie 10 minučių.
Įkaitiname orkaitę iki 150-160 laipsnių. Kepame apie 1 valandą.
Ištrauktus iš orkaitės kepaliukus paliekame vėsioje vietoje 30 minučių (duonai reikia atvėsti ir susigulėti). Atvėsintą( nors man skaniausia šilta) tepame sviestuku ir skanaujame.
Ačiū Jovitai už nuostabiai skanų ir paprastą duonos receptėlį.


2011 m. balandžio 27 d., trečiadienis

Lydeka grietinėlės ir krapų padaže


Greitas, paprastas ir skanus patiekalas jūsų pietums ar vakarienei.
Reikia:
  • lydekos
  • druskos
  • pipirų
  • 1-2 skiltelių česnako
  • šviežio rozmarino šakelės
  • 1/4 citrinos sulčių
  • miltų apvoliojimui
Grietinėlės ir krapų padažui 
Reikia:
  • didelio svogūno
  • 200 ml grietinėlės
  • krapų ryšelio
  • druskos
  • pipirų

Išdorotą ir nuskustą žuvį supjaustome gabalėliais. Pasūdome, pabarstome pipirais ir paliekame pusvalandžiui.
Prieš kepant apšlakstome citrinos sultimis, apvoliojame miltuose. Į įkaitintą aliejų įmetame nesmulkintas česnako skilteles ir rozmarino šakelę. Kai pajuntame malonų česnako ir rozmarino kvapą, keptuvėn keliauja ir miltuose apvoliota žuvis. Apkepame iš abiejų pusių.
Kepant žuvį ruošiame ir padažą. Ant šlakelio aliejaus ir šaukšto sviesto pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Kai svogūnas apkepa, supilame grietinėlę ir verdame ant lėtos ugnies apie 10 minučių arba kol grietinėlė sutirštėja. Padruskiname, papipiriname ir sudedame smulkintus krapus.
Iškepusią žuvį apipilame grietinėlės ir krapų padažu.
Mes valgėme su virtomis bulvėmis.
Tikras skanumėlis.

Ciabattos skrebučiai su rozmarinu, česnakais ir kmynais

Už šį receptą dėkoju Neringai . Labai aromatingi ir skanūs skrebučiai.


Reikia:
  • ciabattos
  • romos kmynų( dėjau paprastus kmynus)
  • česnako
  • druskos
  • pipirų
  • šviežio rozmarino
  • alyvuogių aliejus
Ciabattą supjaustome 2 cm storio riekelėmis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi. Apibarstome druska, pipirais, užpjaustome česnako. Ant viršaus uždedame smulkinto rozmarino.
Skrebučius sudedame į kepimo skardą, apšlakstytą alyvuogių aliejumi. Kepame 200 laipsnių orkaitėje kol gražiai paruduos.


Skanaus.

2011 m. kovo 27 d., sekmadienis

Kakaviniai keksiukai su kokoso drožlėmis ir romu


Labai purūs, drėgni, su romo prieskoniu... tiesiog nuostabūs keksiukai. Ačiū Viktorijai už šį puikų receptą.

Reikia:
  • 75 g kokoso drožlių
  • 125 ml romo
  • 150 g  + 2 šaukštų su kaupu miltų
  • 50 g nesaldintos kakavos
  • 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 125 g sviesto
  • 250 ml pieno
  • 2 kiaušinių
  • 150 g cukraus



Kokoso drožles užpilame romu ir paliekame išbrinkti( laikiau apie pusvalandį). Į puodą supilame pieną, sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir kaitiname ant mažos ugnies tol, kol sviestas ištirpsta.
Dubenyje sumaišome sausus produktus – miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi iki purios masės. Į kiaušinius sudedame kokoso ir romo masę, po truputį pilame pieną, beriame sausus produktus ir maišome. Tešla gaunasi skystoka, bet nebijokite keksiukai tikrai iškeps puikiai.
Į popierines keksiukų formeles dedame tešlą, užpildome 3/4 formelės. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.





2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Keksas su spanguolėmis

Labai skanus keksas, o ypač dar šiltas su šaltu pienu. Atvėsęs taip pat labai skanus... tik to atvėsusio liko mažytis gabalėlis. Labai greitai" susivalgė", turbūt dėl savo skanumo.


Reikia:
  • 175 g minkšto sviesto
  • 175 g cukraus
  • 3 mažų kiaušinių( kambario temperatūros)
  • žiupsnelio druskos
  • kelių lašų vanilės ekstrakto( aš nenaudojau)
  • 175 džiovintų spanguolių( originaliame recepte naudojamos razinos)
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 240 g miltų

Minkštą sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės. Įmušame po vieną kiaušinį ir gerai išmaišome. Į šią masę sudedame nuplautas ir nusausintas spanguoles. Įberiame druskos ir įpilame vanilės ekstrakto.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į tešlą.
Kekso kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą, išlyginame paviršių.
Kepame 160 laipsnių orkaitėje 80- 100 minučių. Man kepė 70 minučių( patikrinus mediniu pagaliuku, jis liko sausas).


Skanaus.

Sūdytas žiobris

Be galo skani ir universali žuvis, tas žiobris. Šį kart siūlau sūdyto žiobrio receptą.




Kai nuvalgėm gabalėlį, prisiminiau, kad foto nepadariau, tai jau atleiskit už  tokią nuotrauką:D.

Reikia:
  • 400 g žiobrio( galima ir didesnį sūdyti, tada druskos ir cukraus reikės daugiau)
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
  • 1 arbat. šaukštelio cukraus
  • šviežiai maltų pipirų mišinio
  • 1- 2 skiltelių česnako( jei norisi)
Iš žiobrio išimame filė. Sumaišome druską su cukrumi. Apibarstome šiuo mišiniu žuvį. Užbarstome pipirų mišinio. Užbarstome kubeliais pjaustytą česnako skiltelę( jei norisi).
Žuvį perlenkiame per pusę( t.y. gražiname į pradinę padėtį:)), dedame į maišelį ir paslegiame. Žuvis keliauja nakčiai į šaldytuvą, o pusryčiams jau mėgaujamės skaniais sumuštinukais.
Skanaus.