Puslapiai

2011 m. vasario 25 d., penktadienis

Aštrus maltos mėsos troškinys


A la čili troškinys... pagal mano brangiausiąjį.
Šį patiekalą gaminti mane ir išmokė mano vyras. Dar ne taip seniai šį patiekalą gamindavo tik jis, o aš atlikdavau tik tokius darbus, kaip morkų skutimas, pomidorų pjaustymas ir nešvarių indų plovimas. O dabar jau ir viena šį troškinį galiu pagamint;). Pakylėjo pareigomis:D. Bet jei esame namie abu, niekada neatsisakau pabūti tik tuo" pagalbiniu", kuris skuta morkas:). 
Ir šiaip keturios rankos viską atlieka greičiau ir smagiau:). 


Reikia:
  • 500 g stirnienos faršo( galima ir su jautiena gaminti)
  • 1 kg morkų
  • 1 paprikos
  • 1 svogūno
  • 2- 3 skiltelių česnako
  • skardinės pupelių pomidorų padaže( 415 g.)
  • 2 pomidorų
  • 250 g pomidorų pastos
  • 3- 4 šaukštų pomidorų padažo
  • druskos
  • pipirų mišinio
  • aitriosios paprikos
  • saldžiosios paprikos
  • prieskoninių žolelių( bazilikų, čiobrelio, rozmarino)
 Į faršą įberiame druskos, pipirų, prieskoninių žolelių. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepiname faršą, vis pamaišydami( mėsa turi būti biri). Apkepę mėsą sudedame ją į dubenį. Keptuvėje pakepiname supjaustytą kubeliais svogūną ir česnako skilteles. Kai svogūnas pagelsta sudedame tarkuotas morkas( sutarkuotas burokine tarka). Įpilame stiklinę vandens ir uždengę troškiname ant silpnos ugnies apie 30 min. Kai morkos suminkštėja sudedame kubeliais pjaustytus pomidorus ir papriką. Uždengiame ir troškiname dar apie 20 min.
Kai daržovės jau būna išsitroškinusios sudedame apkeptą faršą, pupeles, pomidorų pastą. Viską apmaišome. O dabar prasideda tikra kūryba... dedame prieskonius- aitriąsias paprikas, saldžiąsias paprikas, druską, pipirus ir prieskonines žoleles. Svarbiausia ragauti ir pagal savo skonio receptorius nustatyti patiekalo aštrumą. Man patinka, kai būna labai aštru...labai, labai.
Valgome su ciabatta, balta duona ar bandelėmis.
Aštrių jums pojūčių;) ir skanus.

2011 m. vasario 24 d., ketvirtadienis

Avižiniai sausainiai su baltuoju šokoladu ir džiovintomis spanguolėmis

Laaaaabai skanūs, laaaaabai saldūs sausainiai ir nepanašūs į avižinius:)
Kas ragavo, visiems laaaaabai patiko.


Reikia:
  • 100 g sviesto
  • 75 g rudojo cukraus
  • 80 g baltojo cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 140 g miltų
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 75 g avižinių dribsnių
  • 70 g džiovintų spanguolių
  • 100 g baltojo šokolado


Kambario temperatūros sviestą ištriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Įmušame kiaušinį,  išmaišome iki kreminės masės.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į sviesto masę. Išmaišę, supilame avižinius dribsnius, džiovintas spanguoles ir susmulkintą šokoladą. Viską išmaišom.
Iš tešlos darom graikiško riešuto dydžio kamuoliukus, suplojam ir dedam į kepimo popieriumi išklotą skardą. Palikite tarp sausainių didesnius tarpelius, nes labai išsiplečia.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. Iškepę sausainiai labai trapūs, todėl leiskite atvėsti( nors kelias minutes) ir tik tada perkelkit į lėkštę. Šilti laaaaabai saldūs, kai atvėsta- pats tas;).


Įdedu ir jums;)
Skanaus.

2011 m. vasario 16 d., trečiadienis

Biscotti su pistacijomis ir džiovintomis spanguolėmis


Biscotti- tai du kart keptas traškus sausainis( tiksliau vieną kartą keptas, o kitą džiovintas). Verčiant iš italų kalbos "bis" reikškia du, o "cotto" reiškia kepti, virti. Jų gimtinė Italija, Prato miestas.
Biscotti patiekiami su desertiniu vynu, puodeliu kavos ar arbatos.
 
Reikia:
  • 1/4 stiklinės alyvų aliejaus
  • 3/4 stiklinės cukraus
  • 1 ir 3/4 stiklinės miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 2 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 1 stiklinės sūdytų lukštentų pistacijų
  • 1/2 stiklinės džiovintų spanguolių


Dubenyje sumaišome visus sausus produktus( išskyrus pistacijas ir spanguoles). Kitame dubenyje išplakame kiaušinius ir į juos supilame aliejų. Sumaišome abiejų dubenėlių turinius ir suberiame lukštentas pistacijas bei džiovintas spanguoles. Gerai išminkome tešlą ir suformuojame du kepaliukus. Juos dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Kepame 175 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Išėmę truputį atvėsiname ir supjaustome 1 cm storio riekelėmis.


Dedame į 160 laipsnių orkaitę ir apdžioviname kiekvieną pusę po 5- 7 min.
Skanaus.

2011 m. vasario 15 d., antradienis

Marmuriniai kavos keksiukai & gimtadienio žvakė


Su gimtadieniu, mama!
 
Labai skanūs ir be galo purūs keksiukai.
Reikia:
  • 150 g minkšto sviesto
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • 150 g miltu
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 50 ml pieno
  • 15 g kakavos
  • 5 arbat. šaukštelių stiprios kavos 

Sviestą su cukrumi ir druska išplakame iki purios masės. Įmušame po vieną kiaušinius ir kaskart paplakame apie 1 min. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir suberti į sviesto masę. Atsargiai išmaišome. Supilame pieną ir dar kartą viską permaišome.
1/3 tešlos atidedame į kita dubenį, suberiame kakavos miltelius ir supilame atvėsintą kavą (2 arbat. šaukštelius kavos užpyliau vandeniu, apie 1/4 puodelio ).Išmaišome.
Į popierines keksiukų formeles dedame po truputį baltos ir juodos masės. Jas lengvai pamaišome. Taip užpildome 2/3 formelės aukščio.
Kepame įkaitintoje iki 175 C orkaitėje apie 20-25 min.


Skanaus.

2011 m. vasario 12 d., šeštadienis

Avokado salotos


Lengvos ir tuo pačiu sočios salotos jūsų stalui.
Aš valgiau vakarienei su juodos duonos riekele. Salotos labai greitai pagaminamos, todėl labai tiks ir pusryčiams;).


Produktai nurodyti dviem porcijom.
Reikia:
  • 1 avokado
  • 1 pomidoro
  • 1/3 ilgavaisio agurko
  • 1 nedidelio svogūno
  • po griežinėlį citrinos
  • alyvuogių aliejaus
  • šviežiai maltų pipirų
  • druskos
 

Avokadą perpjauname pusiau, išimame kaulą ir supjaustome griežinėliais. Pomidorą ir agurką supjaustome kubeliais. Svogūną- pusžiedžiais. Sudedame į lėkštę, apibarstome druska ir pipirais. Užpilame alyvuogių aliejumi ir užspaudžiame citrinos sulčių.
Valgome su juoda duona.
Skanaus.

2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Troškinys su džiovintais baravykais ir raudonuoju vynu


Šaltą žiemos dieną labai sušildys šis mėsos, džiovintų baravykų ir raudonojo vyno troškinys. Laiko užims nemažai, bet, patikėkit, verta jį išbandyti. Namai pakvipo džiovintais baravykais, prieskoniais ir vynu.


Reikia:
  • 0,5 kg kiaulienos sprandinės
  • 3 morkų
  • 1 svogūno
  • 1- 2 skiltelių česnako
  • saujos džiovintų baravykų
  • taurės raudono vyno
  • 1 šaukšto grietinės
  • 1 šaukšto miltų
  • 1 arbat. šaukštelio baziliko
  • 1 arbat. šaukštelio mairūno
  • šakelės rozmarino
  • žiupsnelio aitriųjų paprikų
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • druskos
  • pipirų
  • svogūno laiškų

Grybus užmerkiame iš vakaro, o jei pamiršote, tai užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 30 min.
Mėsą supjaustome kubeliais, pabarstome prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Keptuvėje, ant šlakelio aliejaus, pakepiname kubeliais supjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Kai gražiai pagelsta svogūnas, sudedame mėsą ir apkepame iš visų pusių. Apibarstome mėsą miltais ir pakepiname minutę. Į keptuvę sudedame griežinėliais pjaustytas morkas, įpilame stiklinę vandens, vorčesterio padažo ir taurę vyno. Įberiame druskos, pipirų ir šviežio rozmarino. Uždengiame ir troškiname ant silpnos ugnies 45 min.
Sudedame išmirkytus, susmulkintus, džiovintus baravykus ir įpilame dar stiklinę vandens. Troškiname dar apie 45 min. Įdedame šaukštą grietinės ir kai troškinys užverda, nukeliame nuo ugnies.
Apibarstome svogūnų laiškais.
Patiekiame su bulvių koše.


Mmm... labai skanu.

2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Grietiniečiai


Greitai pagaminami ir labai skanūs grietiniečiai.
Užsipilkit mėgstamos arbatos ir čiupkit vieną...  skanu?



Reikia:
Tešla
  • 300 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 90 g cukraus
  • 100 g grietinės
  • 1 kiaušinio
  • 1,5 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
Įdaras
  • 100 g varškės
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 25 g miltų
  • 1 kiaušinio
 + 1 kiaušinio grietiniečių aptepimui.

Pasiruošiame įdarą.
Varškę pertriname. Įdarui skirtus produktus sumaišome kartu su pertrinta varške.

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi, supilame išplaktą kiaušinį. Maišant dedame po šaukštą grietinės. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Šį mišinį greitai sujungiame su sviestine mase. Nepermaišykite. Tešlą  iškočiojame 0,5 cm storio ir išspaudžiame 10 cm skersmens paplotėlius. Ant vienos pusės dedame varškės įdaro, o kita puse uždengiame. Kraštų stipriai neužspauskite, nes kepant sutrūkinės. Aptepame išplaktu kiaušiniu ir kepame 200 laipsniu orkaitėje 20 min.( kol gražiai pagels).


Skanaus.

2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Plonas picos padas


Namuose kepta pica tikrai neprastesnė nei picerijoje. Jei turite laiko ir esate picų mėgėjai, būtinai išbandykite;). Atraskite pačią skaniausią... Picos pagrindą siūlau aš, o ant viršaus dėkite tai ką mėgstate;)

Reikia:
( Išeina dvi vidutinio dydžio picos)
  • 300 g miltų
  • 2 arbat. šaukštelių mielių
  • 2 arbat. šaukštelių druskos
  • 1 arbat. šaukštelio cukraus
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 120 ml šilto vandens
Dubenyje sumaišome visus sausus ingredientus.
Miltų mišinio viduryje padarome duobutę ir į ją supilame aliejų bei šiltą vandenį. Mediniu šaukštu tešlą gerai išmaišome ir greitai ranka suminkome tešlą į vientisą masę.
Išimame tešlą iš dubens ir minkome 3-4 min riešo kaulais (apatine delno dalimi), kol tešla taps elastinga ir nelips prie rankų. Iš tešlos suformuojame kamuolį, dedame į aliejumi pateptą dubenį. Uždengiame rankšluostėliu  ir dedame šiltai 1,5-2val., kad tešla pakiltų.
Kai tešla pakyla, padalijame ją į dvi dalis. Kiekvieną dalį pabarstome miltais ir plonai iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo.
P. S. Šią tešlą galima laikyti šaldytuve 24 val.
Iškočiotą paplotį keliame į gausiai miltais pabarstytą skardą.
O  dabar jau viskas pagal jūsų skonį ir šaldytuvo turinį.
Dalinuosi pica, kurią valgėme mes.


Pica su kalakutienos gabalėliais, švelniu sūriu ir marinuotomis paprikomis 

  • šlakelio aliejaus
  • pomidorų padažo
  • keptos kalakutienos krūtinėlės
  • šalto rūkymo kumpio
  • fermentino sūrio
  • švelnaus sūrio "braziliškai"
  • marinuotų paprikų
  • svogūno
  • raudonėlio
  • baziliko
  • pipirų


Kulinariniu teptuku aptepame picos padą šlakeliu aliejaus ir pomidorų padažu. Apibarstome tarkuotu fermentiniu sūriu, sudedame kalakutieną, kumpį, papriką, gabalėlias susmulkintą švelnų sūrį. Paskaniname prieskoniais ir pipirais.
Kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 15 min.( kol išsilydo sūris ir picos pakraštėliai paruduoja).


Skanių picų ir gražių vakarų;)

2011 m. vasario 8 d., antradienis

Kepta kalakutienos krūtinėlė


Pusryčiams, ant riekelės juodos duonos labai skanu... ir sveikiau nei pirktinė dešra;)



Reikia:
  • 800 g kalakutienos krūtinėlės
  • 1 šaukšto medaus
  • 1 šaukšto garstyčių
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 2 arbat. šaukštelių čiobrelio
  • 2-3 skiltelių česnako
  • druskos
  • pipirų
Dubenėlyje sumaišome medų, garstyčias, aliejų, vorčesterio padažą, čiobrelius, pipirus ir smulkintas česnako skilteles. Kalakutienos krūtinėlę nuplauname, nusausiname, apibarstome druska ir įtriname paruoštu marinatu. Dedame į šaldytuvą porai valandų, kad pasimarinuotų mėsa.
Mėsą įvyniojame į foliją ir dedame į skardą. Skardą iki pusės pripilame vandens, dedame į orkaitę ir kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 1 val. 20 min.
Kai mėsa atvėsta, pjaustome riekelėmis ir dedame ant duonos.


Skanių pusryčių.

Kalakutiena su kariu ir briuselio kopūstais

Gan greitas, nereikalaujantis daug pastangų ir tikrai skanus patiekalas jūsų stalui. Įdomų skonį grietinės padažui suteikia briuselio kopūstai, o karis padovanoja geltoną spalvą.


Reikia:
  • 400 g kalakutienos krūtinėlės
  • 250 g briuselio kopūstų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 morkos
  • 3-4 šaukštų grietinės
  • 1 arbat. šaukštelio kario
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • druskos
  • pipirų
  • rozmarino šakelės
Kalakutieną supjaustome šiaudeliais( taip įdomiau:)), pabarstome druska, pipirais, kariu ir užpilame vorčesterio padažu. Paliekame porai valandų, kad mėsa pasisavintų prieskonius.
Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepiname kubeliais supjaustytus svogūnus ir česnakus. Kai gražiai pagelsta svogūnas ir česnakas, sudedame kalakutieną. Apkepiname iš visų pusių mėsą. Į keptuvę sudedame šiaudeliais pjaustytas morkas, rozmarino, pipirų, druskos ir įpilame stiklinę vandens. Uždengiame keptuvę ir paliekame troškintis 30 min. Sudedame briuselio kopūstus ir leidžiame toliau troškintis 10- 12 min. Įdedame grietinę ir leidžiame užvirti. Greitinės padažas nusidažo gražia geltona spalva( ačiū kariui:)).
Patiekiame su bulvių koše.
Skanaus.

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Greitas obuolių pyragas

Sekmadienio popietė ir namai kvepiantys obuolių pyragu... idiliška, ar ne? O kuo kvepia jūsų namai sekmadienio popietėmis?
Jei šaldytuve nėra nei vieno kiaušinio, o norisi kažko skanaus- nenusiminkite, šis pyragas kaip tik jums. Daugiau laiko užims tik obuolių paruošimas, o tešlos maišyti net nereikės;).


Labai greitas, skanus, kvepiantis cinamonu, obuolių pyragas.
Pas mus jis ilgai neužsilaiko:D

Reikia:
  • 1 stiklinės manų
  • 1 stiklinės miltų
  • 1 stiklinės cukraus
  • 150 g. sviesto
  • 8 obuolių( kuo daugiau obuolių, tuo pyragas skanesnis, bent jau man:))
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
 Visus birius produktus sumaišome dubenyje. Obuolius padalijame į keturias dalis, išimame sėklalizdžius ir sutarkuojame. Kepimo indą ištepame sviestu. Pilame trečdalį sauso mišinio, dedame puse tarkuotų obuolių, pilame  trečdalį sauso mišinio, sudedame likusius obuolius ir supilame paskutinį trečdalį miltų mišinio. Susluoksniavę pyragą ant viršaus užtarkuojame sviestą.


Kepame 190- 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 50 min., kol gražiai paruduoja pyrago viršus.


Skanaus.

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Daržovių ir sūrio salotos

Salotų šeštadienis;). Gaminau jas pavakariams. Paprastos, bet labai skanios. Rekomenduoju.


O dabar salotų istorija...
Kažkas turi priklausomybę tabakui, geriems meno kūriniams, knygoms ar dar kokiems kitokiems dalykams ar dalykėliams. Turiu ir aš vieną tokią... net nežinau gera ji ar ne. Ir ar išvis tai yra priklausomybė? Bet negaliu jai atsispirti ir tiek. Parduotuvėje pačios rankos tiesias ir į pirkinių krepšelį įdeda ...Ir taip kiekvieną ketvirtadienį( blogiausiu atveju penktadienį), tas JIS vis vien atsiranda mūsų namuose. Pasklaidau, paskaitau antraštes ir padedu. Tiesiog ramu, kad turiu...ir daryk ką nori;). Tačiau viena skiltis man ypač rūpi t.y. receptų. Ir šįkart šių salotų receptą radau JAME.
Taigi, DARŽOVIŲ IR SŪRIO SALOTOS pagal Eiridos Daukšienės receptą.


Reikia:
  • 250 g mėgstamo fermentinio sūrio
  • 2 pomidorų
  • 1 poro
  • majonezo
  • pipirų
Sūrį stambiai sutarkuojame. Porą supjaustome plonais griežinėliais. Pomidorus supjaustome kubeliais. Viską sudedame į dubenį, užbarstome pipirų ir įdėję majonezo sumaišome. Galime patiekti ir atskirose lėkštutėse, nesumaišius, o ant viršaus uždėjus šaukštą majonezo. Papuošiame krapais.
Salotas reikia patiekti ir valgyti ką tik pagamintas. Pomidorai ilgiau pabuvę pavandenija ir salotos nebėra tokios skanios.
Skonis įdomus, nekasdieniškas, nors produktai naudojami šioms salotoms kasdieniai.

Skanaus.
Šaltinis: Žmonės 2011 Nr. 5:)

Gaivios daržovių salotos


Salotos kvepiančios citrina ir pavasariu. O spalvų gausa pakelia nuotaiką ir priverčia nusišypsoti:). Kaip tik tinka šiom dienom, kai už lango lyja ir stūgauja vėjai.
Pirmą  kartą šių salotų ragavau pas mamą. Receptas tikrai paprastas, bet salotos labai skanios ir naudingos( daug vitaminų). Kviečiu paragauti;)


Reikia:
  • 1/2 kiniško kopūsto
  • 1/2 geltonos ar oranžinės paprikos
  • 1/2 ilgavaisio agurko
  • 1 pomidoro
  • 1 svogūno
  • 1/4 citrinos sulčių
  • 1 nubraukto arbat. šaukštelio cukraus
  • pipirų
  • druskos
  • alyvuogių aliejaus
Papriką, agurką, pomidorą, svogūną supjaustome kubeliais. Susmulkiname kopūstą. Užspaudžiame citrinos sultis, užbarstome druską ir pipirus, užberiame cukrų. Užpilame alyvuogių aliejumi ir išmaišome.



Skanaus.

2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Pieniška daržovių sriuba


Ši sriuba man primena vaikystę, darželio laikus:). Kadangi mano mažasis darželio nelanko, todėl ir tokios sriubytės nebuvo valgęs. Ir aš ją buvau primiršusi. Mažasis nelabai valgus vaikas, todėl mamai tenka pasukti galvą dėl jo meniu. Taip ir prisiminiau vaikyste kvepiančią sriubą. Ir žinot, su ta sriubyte pataikiau tiesiai į dešimtuką- paprašė pakartoti:).

  Daržoves galima naudoti tokias, kokias turime;).

Reikia:
  • 3 nedidelių bulvių
  • 2-3 morkų
  • 1/8 kopūsto
  • 1 stiklinės šaldytų daržovių( naudojau briuselio kopūstus ir brokolius)
  • 1 svogūno
  • sviesto gabalėlio svogūnui apkepti
  • 500-600 ml. vandens
  • 500 ml. pieno
  • druskos
  • bazilikų
Puode, kuriame virsime sriubą, pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame griežinėliais pjaustytas morkas, kubeliais pjaustytas bulves, smulkintą kopūstą. Įberiame druskos ir bazilikų. Įpilame vandens ir verdame apie 25 min. Sudedame šaldytas daržoves, paverdame dar 7- 8 min. Supilame pieną, verdame kol sriuba užvirs ir nukeliame nuo ugnies.
Skanaus.

Barankos... barankėlės...

Paprastai ir greit paruošiamos. Visų vaikų mylimos... barankos... barankėlės...
Įsipilam stiklinę pieno ir turim priešpiečius arba pavakarius.
Kad skanesnės nei pirktinės, tai jau tikrai;)


Reikia:
  • 1 stiklinės vandens
  • 7 g arba 11 g sausų mielių, arba 30 g šlapių mielių- pasirinktinai ( aš naudojau sausas 7 g)
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
  • 1 arbat šaukštelio vanilinio cukraus
  • 6 šaukštų cukraus( originaliame recepte dėjo 4 šaukštus)
  • 2 šaukštų sviesto( matuoti netirpintą)
  • aguonų( jei patinka)
  • apie 4 stiklinių miltų
Į šiltą vandenį supilame mieles, druską ir cukrų. Paliekame 15 min, kol suputoja. Supilame atvėsintą, tirpdytą sviestą ir vanilinį cukrų, aguonas. Gerai išmaišome. Po truputį pilame miltus ir minkome, kol gausime kietą tešlą, kuri nelips prie rankų. Dedame į šaldytuvą 15 min.( taip taip, kildyti tešlos tikrai nereikia). Imame gabalėlį tešlos, iškočiojame virvutę, o galus sujungiame. Ir taip formuojame visas barankėles.
Savo mažajam iškepiau dar ir didelę- buvo daug džiaugsmo:)
Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje, kol barankos gražiai paruduoja. Man kepė apie 25- 30 min.( nors tai labai priklauso nuo barankėlių dydžio).


Skanių priešpiečių ar pavakarių:)

2011 m. vasario 1 d., antradienis

Sūrio sausainėliai


Puikūs sausainėliai...tokie lyg sviestiniai, lyg primenantys krekerius...tinkantys tiek prie alaus ar vyno taurės, tiek vieni... Pradėjus valgyti labai sunku sustoti:). O geriausia tai, kad galima išsikepti įvairiausių skonių naudojant vis kitus prieskonius ar prieskonines žoleles. Aš kepiau su kmynais ir čiobreliu. Bet kai kepsiu dar kartą, kepsiu kokių keturių rūšių;). O kepsiu tai tikrai...tikrai kepsiu.


Reikia:
  • 190 g. miltų
  • 100 g. sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 100 g. parmezano sūrio
  • įvairių prieskonių( kokie patinka arba yra jūsų lentynoje)
Kambario temperatūros sviestą sumaišome su tarkuotu( smulkiai) sūriu. Įmušame kiaušinį. Išmaišome ir po truputį pilame miltus. Į tešlą įmaišome prieskonius. Aš naudojau kmynus ir čiobrelius. Iš tešlos suformuojame du ritinėlius( kaip dešrą) ir dedame į šaldytuvą 6- 8 val.( aš laikiau per naktį).Supjaustome griežinėliais 1 cm,( nors man, asmeniškai, plonesni buvo skanesni) išdėliojame kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Ant pusės sausainėlių užbarsčiau druskos( labai tiko). Kepame 200 laipsnių karštumo orkaitėje 10- 12 min.
P.S. Sausainius būtinai palikit atvėsti ir tik tada perkelkit juos į lėkštę.


O dabar pasiimkit raudono vyno taurę ir skanaus.
Gražaus vakaro;).