2011 m. sausio 17 d., pirmadienis

Varškės spurgos( mamos receptas+ šaukštas degtinės)


 Prašom vaišintis, jos dar šiltos...
Kiek prisimenu save, tiek prisimenu ir šias spurgas. Prisimenu mamą stovinčią prie viryklės, mažą puodelį pilną aliejaus, ir didelį dubenį" pončkų"( taip jas tada vadindavom:)).Man jos kvepia vaikyste...
Nekepiau jų kokius šešerius metus. Kai paskutinį kartą kepiau, jos prisigėrė aliejaus( mamai taip niekad nenutikdavo), todėl jų kepimą vis atidėdavau, nes bijodavau fiasko. Tačiau internetas- visagalis. Suradau, kaip reikia išgelbėti spurgas nuo aliejaus" prisigėrimo". Verdant spurgas į riebalus reikia įdėti bulvės puselę arba įpilti šaukštą degtinės į tešlą. Aš pasirinkau pastarąjį variantą. Ir volia- mano spurgos iškepė nepriekaištingai.
Kur aš baigiau... ai, nekepiau jų šešerius metus iki šiandien. Turėjom daug, labai daug varškės. O ir ta mūsų varškė stebuklinga- naminė, mūsų močiutės gaminta. Gal ir tos spurgos gavosi tokios...stebuklingos- kvepiančios vaikyste... namais... Taigi, prisiruošiau gaminti spurgas, nes mūsų mažasis nelabai pripažįsta pyragus. O savo mažojo pilvuką taip pat norisi palepinti. Ir žinot, pataikiau tiesiai į dešimtuką. Su stikline kakavos- tai buvo nuostabiausi pavakariai. Kai šaldytuve vėl atsiras varškės, klausimo ką gaminti, kaip įtariu nebekils:).



 Reikia:
  • 400 g. varškės
  • 4 kiaušinių
  • 150 g. cukraus
  • 200 g. miltų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 šaukšto degtinės( aš naudojau starką- suveikė taip pat puikiai:))
Varškę ištriname su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniais taip, kad neliktų gumulėlių. Įpilame šaukštą degtinės ir supilame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome. Į mažą puodą įpilame aliejaus tiek, kad spurga visa panirtų. Aliejų gerai įkaitiname. Kai aliejus įkaitęs, imamės darbo su varškės mase. Geriausia turėti dubenėlį su vandeniu, kur galėsite susidrėkinti rankas, nes kitaip tešla kibs prie rankų. Šaukšto pagalba imame tešlos( maždaug graikinio riešuto dydžio) ir šlapiomis rankomis suformuojame rutuliuką. Dedame į įkaitintą aliejų. Spurgos iškyla į paviršių ir palietus šaukštu apsisuka , kad keptų iš visų pusių. Kepimo laikas priklauso nuo ugnies stiprumo ir spurgų didumo. Kai spurga gražiai paruduoja, traukiame lauk ir galime padėti ant popierinio rankšluosčio keletui sekundžių.
Apibarstome cukraus pudra ir... valgome...


Skanaus.
Šaltinis: mamos sena receptų knygelė+ šaukštas degtinės( čia nuo manęs:))

2011 m. sausio 14 d., penktadienis

Keptas kumpis su vyno prieskoniu

 Mūsų vienas iš  naujametinių šaltųjų patiekalų. Bet tik dabar įdedu šį receptėlį, dėka savo senuko kompiuterio( neleido įkelti nuotraukėlių). Valgėme jį šaltą su pikantišku česnakiniu padažu. Kepėme didelį gabalą, todėl liko dar pusryčiams ir žinot, niekas neatsisakė. Nors dažniausiai antrą dieną nebesinori to paties, tačiau čia ši taisyklė netiko. Manau pusryčiams ant duonos- labai tinkama.
Mėsa iškepė sultinga ir tikrai labai skani.



Reikia:
  • 1, 7 kg kiaulienos kumpio( nebūtina kepti tokio didelio gabalo:) )
  • 1/2 butelio raudono vyno( naudojau pusiau saldų)
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • pipirų
  • druskos
  • 4-5 arbat. šaukštelių saldžiosios paprikos apvoliojimui
Mėsą gausiai apibarstome prieskonėmis žolelėmis, pipirais. Užpilame vynu ir dedame parai į šaldytuvą( apverčiau porą kartų, kad mėsa vienodai pabūvotų vyne).
Prieš kepant mėsą apibarstome druska ir apvoliojame saldžiosios paprikos milteliuose( pasidaro tarsi plutelė).
Įvyniojame į foliją, dedame į skardą ir įpilame puse skardos vandens.
Kepame apie 2 val. 190-200 laipsnių karštumo orkaitėje. Išvyniojus iš folijos kepame apie 10 min, kad apskrustų( ilgiau nekepkit, nes mėsa išdžius). Iškepusi mėsa buvo labai sultinga.


Nepatingėkit pasigaminti padažo, jis tikrai labai tinka.

Padažui reikia:
  • 4 šaukštų majonezo
  • 3 šaukštų pomidorų padažo
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 arbat. šaukštelio džiovintų krapų
  • šviežiai maltų pipirų
Sumaišome majonezą su pomidorų padažu. Įmaišome susmulkintą česnaką, pipirus ir džiovintus krapus.
 Na ir viskas...o dabar... skanaus.

Kiaulienos kumpio guliašas su džiovintomis slyvomis

Paprastas, bet tikrai neprastas patiekalas. Gamyba kiek ilgoka, nes mėsa ilgai troškinasi ... bet laukti tikrai verta.
Mes valgėme su bulvių koše ir marinuotomis paprikomis. Labai derėjo slyvų saldumas ir paprikų aštrumas...Mmm... buvo laaabai skanu...


Reikia:
  • 800 g. kiaulienos kumpio
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • pipirų
  • druskos
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)
  • 2 šaukštų vorčesterio padažo
  • 1 arbat. šaukštelio saldžiosios paprikos
  • 1/2 arbat. šaukštelio aitriosios paprikos
  • 4- 5 šaukštų grietinės
  • 80 g. slyvų
  • petražolių
Mėsą supjaustome kubeliais, apibarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir užpilame vorčesterio padažu. Kol mėsytė marinuojasi, susipjaustome kubeliais svogūną ir česnaką. Šlakelyje aliejaus pakepiname svogūną ir česnaką. Sudedame mėsą ir apkepame iš visų pusių. Kai mėsa gražiai apkepa užpilame vandens, kad apsemtų mėsą. Uždengiame keptuvę ir troškiname ant silpnos ugnies apie valandą. Sudedame slyvas, saldžiąsias ir aitriąsias paprikas, grietinę. Paverdame dar apie 15 min. Apibarstome petražolėmis ir pietūs ar vakarienė paruošti.


Prašom prie stalo.

Pyragas su mascarpone ir persikais

Skanus pyragas nereikalaujantis daug darbo... bet turintis vieną blogumą- iškepus reikia atvėsinti ir dėti į šaldytuvą. Taigi pasimėgauti pyragu tik iškepus nepavyks. Pyragas kuo šaltesnis, tuo skanesnis.


Reikia:
  • 3 lakštų bemielės sluoksniuotos tešlos
  • 400 g mascarponės sūrio
  • pakelio vanilinio pudingo (40 g)
  • skardinės persikų (820 g.)
  • 3 šaukštų cukraus
  • 3 šaukštų miltų
  • 3 kiaušinių
Tešlą atšildome, išklojame ja skardą ir subadome šakute. Pasiruošiame mascarponės masę. Mascarponę ištriname su cukrumi, įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Suberiame miltus į masę ir išmaišome. Su visu persikų sirupu (iš skardinės) sumaišome pudingo miltelius ir supilame į mascarponės masę. Ji gaunasi gan skysta, nebijokite. Masę pilame ant tešlos ir išdėlioti persikus tokias ornamentais, kokie tik patinka.
Kepame 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 1 valandą. Atvėsinam ir dedame į šaldytuvą bent valandai susistovėti. Patiks mascarponės ir pudingų mėgėjams.
Kūrybingų persikinių ornamentų;) dėliojimo.


Skanaus.

Sūdytas upėtakis

Labai paprasta, sveika ir skanu.


Reikia:
  • 600 g.upėtakio
  • 1 šaukšto druskos
  • 1/2 šaukšto cukraus
  • šviežiai maltų pipirų
  • 1 skiltelės česnako
  • 2 lauro lapų
Iš upėtakio išimame filė. Sumaišome druską su cukrumi. Apibarstome šiuo mišiniu žuvį. Užmalame pipirų. Užbarstome kubeliais pjaustytą česnako skiltelę ir susmulkintus lauro lapus( sutryniau tarp pirštų).
Žuvį perlenkiame per pusę( t.y. gražiname į pradinę padėtį:)), dedame į maišelį ir paslegiame. Žuvis keliauja nakčiai į šaldytuvą, o pusryčiams jau mėgaujamės skaniais sumuštinukais.

Pupelių ir stirnienos troškinys


 Noriu paneigti mitą, kad laukinė mėsa yra sausa ir kieta.
 Visą laiką iš stirnienos maldavau faršą iš kurio gamindavau maltinukus ar čili troškinius, lazaniją. Šie patiekalai tikrai labai skanūs, bet norėjosi išbandyti ir ką nors naujo. Visada galvojau, kad laukinė mėsa bus kieta ir sausa. Tačiau nieko panašaus. Stirnienos filė naudoju kepsniukams, o kumpį- guliašui, čenakams, įvairiems troškiniams. Žinot, netgi padariau išvadą, kad stirnienos mėsa minkštesnė už kiaulieną :).

Reikia:

  •  500 g stirnienos kumpio
  • 2 morkų
  • 1 pomidoro
  • 1 svogūno
  • 1 - 2 skiltelių česnako
  • 1 paprikos
  • indelio konservuotų pupelių pomidorų padaže
  • 1-2 šaukštų grietinės
  • 1-2 šaukštų pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių (čiobrelių, mairūnų, baziliko)
  • pipirų
  • druskos
  • žaliosios citrinos
Stirnienos kumpį nuplauname, nusausiname ir supjaustome kubeliais. Mėsą apšlakstome žaliosios citrinos sultimis, pabarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir paliekame marinuotis porai valandų.
Keptuvėje su trupučiu aliejaus pakepiname kubeliais supjaustytus česnakus ir svogūnus. Pageltus svogūnams sudedame mėsą. Apkepiname iš visų pusių mėsytę, sudedame tarkuotas morkas, kubeliais pjaustytą pomidorą ir papriką. Pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Į keptuvę įpiltame stiklinę vandens, uždengiame ir troškiname 1 val. ant silpnos ugnies.
Į keptuvę sudedame pupeles, šaukštą grietinės, pomidorų padažo (kas mėgsta aštriau) ir troškintame dar 5 minutes.
Patiekiame su balta duona ar bandelėmis.

Skanaus!

Bananų ir medaus pyragas


 Jei esate medaus ir bananų mėgėjas, tai šis pyragas kaip tik jums:)


Reikia:
  • 2 - 3 vidutinio dydžio bananų
  • 1 ir 1/4 stiklinių miltų
  • 1/2 stiklinės  cukraus
  • 1/4 stiklinės medaus
  • 1/4 stiklines  aliejaus
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
Pyrago viršui reikia:
  • 1 šaukšto cukraus
  • 1 šaukšto cinamono
Dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais ir cinamonu. Kitame inde šakute arba smulkintuvu sutriname bananus ir sumaišome juos su medumi, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir  aliejumi.
Gerai išmaišius į gautą masę supilame miltų, kepimo miltelių ir cinamono mišinį. Viską gerai išmaišome ir masę supilame į kepimo popieriumi išklotą skardą.
Šaukštą cukraus ir šaukštą cinamono sumaišome ir apibarstome pyrago viršų.
Kepame180 laipsnių orkaitėje 30 - 40 minučių.
Atvėsinę mėgausitės šlapiu, saldžiu bananų pyragu su ryškiu medaus priekoniu.