Puslapiai

2011 m. liepos 29 d., penktadienis

Konservuotos šparaginės pupelės


Pirmą kartą konservavau špagatines-oi:) ŠPARAGINES pupeles. Mūsų mažasis mėgėjas tų špagatinių, kaip jis vadina, pupelių. Taigi, mamai neliko nieko kito, tik priimti dar vieną, šiais metais konservavimo iššūkį.



Reikia:
  • 2-2,5 kg šparaginių pupelių
marinatui:
  • 2 litrų vandens
  • 2 šaukštų druskos
  • 8 šaukštų cukraus
  • 250 ml acto 
  • po lauro lapą į kiekvieną stiklainį
  • 10- 12 juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų
  • po šaukštą alyvuogių aliejaus į kiekvieną stiklainį 
Pupeles nuplauname, nupjauname galiukus. Verdame apie 15 minučių, bet neperverdame. Išvirtas pupeles dedame į iškaitintintus stiklainius. Įpilame po šaukštą aliejaus ir užpilame išvirtu marinatu. Užsukame, apverčiame dangteliu į apačią ir šiltai užklojame kol atvės.
... ir laukiame žiemos;)


2011 m. liepos 28 d., ketvirtadienis

Marinuoti agrastai

Lietuviškos alyvuogės.


Reikia:
  • agrastų( geriausia tinka dar ne visai sunokę)
marinatui:
  • 1 litro vandens
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 šaukšto druskos
  • 2/3 stiklinės acto 9%
  • 3 lauro lapų
  • 3 gvazdikėlių
  • 10 juodųjų pipirų
  • 6 kvepiančiųjų pipirų
Agrastus nuplauname, nuskabome kotelius ir ūselius. Suberiame agrastus į iškaitintintus stiklainėlius. Išverdame marinatą ir juo užpilame agrastus. Stiklainius užsukame ir laukiame žiemos.


2011 m. liepos 19 d., antradienis

Agurkų, citrinų ir čiobrelių vanduo


Nesu iš tų žmonių, kurie geria daug skysčių. Žinau, kad sveika, bet... prisižadėjus sau, kad gersiu daugiau, greitai tą pažadą pamirštu. O va šito vandenuko neatsisakau. Sutaisau jo visą ąsotį ir geriame visa šeima.


Reikia:
  • 2 litrų vandens
  • 1 citrinos
  • 1 agurko
  • kelių šakelių čiobrelio
  • ledukų( jei norisi)
Citriną ir agurką supjaustome grėžinėliais, įdedame į ąsotį. Įdedame kelias šakeles čiobrelio ir viską užpilame vandeniu. Galima įdėti ledukų, jei norisi vėsesnio gėrimo.



2011 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Veršienos guliašas su džiovintais baravykais+ pilno grūdo spaghetti


Kaštai vasaros dienai šis patiekalas gal ir netiks. Tačiau lietingai popietei ar sočiai vakarienei, kai norisi kažko daugiau nei salotų- pats tas.

Reikia:
  • 500 g veršienos
  • 2 morkų
  • 2- 3 skiltelių česnako
  • saujelės džiovintų baravykų
  • 1 šaukšto sviesto
  • 2 šaukštų grietinės
  • 1 šaukšto dižono garstyčių
  • rozmarinų
  • čiobrelio
  • bazilikų
  • druskos
  • pipirų
  • krapų
  • svogūnų laiškų

Džiovintus grybus užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išbrinkti 30 minučių.
Veršieną supjaustome kubeliais, pasūdome, užberiame prieskoninių žolelių, pipirų ir smulkintų česnakų. Įdedame šaukštą dižono garstyčių ir viską gerai išmaišome. Paliekame mėsą 30 minučių pailsėti.
Tuo tarpu supjaustome šiaudeliais morkas ir išmirkusius grybus.
Mėsą apkepame ant sviesto. Kai mėsa gražiai apkepa, sudedame ją į puodą. Ten pat keliauja morkos ir džiovinti baravykai. Viską užpilame 2 stiklinėmis vandens ir troškiname apie 1 valandą. įdedame grietinę ir smulkintus žalumynus. Patiekiame su spaghetti makaronais.


Skanaus.

2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

Homemade medaus limonadas


Labai gaivus...
Labai skanus...
Labai vasariškas...
Nuoširdžiai patariu išmėginti.
Labai atgaivina karštą vasaros dieną, o ir pats gamybos procesas labai paprastas. Tikrai nenusivilsit.
Mūsų mažasis liko sužavėtas šiuo limonadu:). O ir namuose gamintas limonadas tikrai sveikesnis, nei pirktinis. Savo mažuosius galit įtraukti į gamybos procesą- maišyti ir tirpdyti medų. Bus ir smagu, ir skanu;)


Reikia:
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 stiklinės obuolių sulčių
  • 3 šaukštų medaus
  • 3 stiklinių gazuoto mineralinio vandens
  • ledukų( jei norisi)
Medų ištirpiname obuolių sultyse, supilame citrinos sultis. Prieš pat patiekiant supilame atvėsintą mineralinį vandenį. Štai ir turime namuose pagamintą limonadą.


Skanaus.

Morkų ir kopūstų salotos su kmynais

Greita, skanu ir daug vitaminų.




Reikia:
  • 1/2 kopūsto
  • 2 morkų
  • 2 česnko skiltelių( originalaime recepte česnako nėra, bet jis labai čia tiko)
  • 1/2 arbat. šaukštelio kmynų
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • 2 šaukštų majonezo
  • 1 šaukšto grietinės
Kopūstą ir morkas smulkiai supjaustome arba sutarkuojame. Susmulkiname česnaką. Pagardiname kmynais, druska, pipirais. Į paruoštas salotas įdedame grietinę, majonezą ir gerai išmaišome.
Labai tinka prie keptos mėsytės.


Skanaus.
Šaltinis: Metai Beatos virtuvėje 2010, psl. 299

2011 m. liepos 12 d., antradienis

Gaivinantis mėlynių kokteilis

Karštą vasaros popietę atsigaivinkite gaivinančiu, tirštu, mėlynių ir ledų kokteiliu.


Reikia:
  • 1 stiklinės mėlynių
  • 1 stiklinės pieno
  • 1 stiklinės vanilinių ledų
  • 2 šaukštų cukraus
Sudedame viską į plaktuvą ir suplakame.
Skanaus.

2011 m. liepos 10 d., sekmadienis

Vyšnių ir bananų džemas

Nors vyšnių turėjau tiek kiek turėjau( o turėjau nei daug nei mažai- 3 stiklines), vis vien nutariau, kad reikia vyšnių uogienės ar džemo. Geriau pagalvojus nutariau, kad bananų ir vyšnių duetas turėtų labai derėti. Taip ir gimė vyšnių ir bananų džemas. Pas mus namuose uogienė ar džemai valgomi tik su blynais, todėl keleto nedidelių stiklainėlių mums tikrai pakaks. Jei norisi daugiau dauginkit visus produktus iš 2, 3 o gal net 4.
Kadangi mano svarstyklės paskelbė man karą( pasibaigė elementai), viską teko matuoti stiklinėmis.


Taigi šiam džemui
Reikia:
  • 3 stiklinių vyšnių
  • 1 ir 1/3 stiklinės cukraus
  • 2 bananų
  • 1/2 citrinos sulčių
Vyšnias nuplauname, išimame kauliukus, apiberiame cukrumi ir paliekame 2- 3 valandom. Dedame puodą ant viryklės ir verdame 30 minučių ant silpnos ugnies vis pamaišydami ir nuimdami susidariusias putas. Tuo tarpu, supjaustome bananus, apipilame citrinos sultimis. Bananus sudedame į vyšnias ir dar verdame 30- 40 minučių. Nuimame puodą nuo viryklės ir viską susmulkiname smulkintuvu( blenderiu), ir dar kartą užkaitiname.
Supilstome į iškaitintus stiklainėlius.
Dedame į šaldytuvą ir laukiame žiemos;) arba valgome tuoj pat;).


Skanaus.

Afogatto al caffe

 Aš grįžtu... su nuostabiu itališku desertu. Ypač tinkančiu saulėtai vasaros popietei.


Ir kaip galiu negrįžti, kai mažu stebuklu prasideda vasaros rytas- atidaręs namų duris randi garuojančios kavos, šviežių bandelių ir rytinę spaudą( ačiū tau;))...
...kai vaikiškom rankytėm suvertos žemuogės ant smilgos, skirtos tau...
...kai matai mylimo žmogaus akis...
...kai gali mėgautis ilgais, saulėtais ir šiltais vasaros vakarais...
Supranti, kad visa tai ir yra gyvenimo variklis...


Siūlau jums pasigaminti mažą vasarišką stebuklą- Afogatto al caffe( paskendęs kavoje). Tai tradicinis itališkas desertas. Karšta kava maišosi su tirpstančiais ledais. Nuostabu.

Reikia:
  • vanilinių ledų
  • espresso kavos
Į puodelį, taurę ar stiklinę dedame ledus ir užpilame paruošta espresso kava( be tirščių). Kavos kiekį reguliuojame pagal norus, skonį ar nuotaiką.
Puikus desertas karštą vasaros popietę.


Skanaus.