2012 m. kovo 15 d., ketvirtadienis

Sluoksniuotos sūdyto upėtakio salotos


Reikia:

  • virtų kiaušinių
  • mėgstamo fermentinio sūrio
  • svogūno
  • sūdyto upėtakio( tinka ir lašiša)
  • majonezo
Kiaušinius sutarkuojame stambia trintuve arba susmulkiname peiliu. Atskirai susmulkiname trynius ir baltymus.
Į salotinę dedame kiaušinių trynius, užtepame majonezu. Dedame tarkuotą sūrį ir vėl majonezą. Dedame kubeliais pjaustytą svogūną, majonezą. Upėtakio juosteles ir jas vėl aptepame majonezu. Ant viršaus dedame smulkintus kiaušinių trynius.
Sluoksniuojame kaip silkę pataluose.
Labai skanu su juodos duonos riekele.


Skanaus.

2012 m. kovo 14 d., trečiadienis

Vitaminai visiems metų laikams. Spanguolių sultys


Labai nustebau, kai prieš savaitę turguje pamačiau šviežių spanguolių. Neatsilaikiau ir nupirkau.
Viena iš idėjų kaip panaudoti, sunaudoti ir sutvarkyti spanguoles. Gėris jos. Vitaminų jose labai daug, bet vienų juk nevalgysi. Mūsų mažasis spanguolių nevalgo, o sutrintų uogų tuo labiau nepriprašau paragauti. Tad teko pasukti galvą, kaip tuos vitaminus panaudoti, kad ir mažasis jų gautų. O ypač dabar kai namuose sėdėjome ir kosulius gydėmės.


Į pagalbą pasitelkiau sulčiaspaudę. Kartu spaudėme sultis, vėliau į jas įmaišėme cukraus ir jau po kelių minučių gėrėme skanią spanguolių arbatą:) Valio! Mama nugalėjo:D.
Proporcijų nerašau, nes cukraus į sultis pylėme tiek, kad skanu būtų. Sultis supylėme į stiklainėlį ir šaldytuvan.


Skanios arbatos.

Tortilla de patatas


Po saldumynų gausos, vienas rimtesnis patiekalas:)
Nors šis patiekalas vartojamas tiek karštas, tieks šiltas, tiek šaltas... nei šilto, o tuo labiau šalto  nebeliko paragauti:D.


Reikia:
  • 4-5 bulvių
  • 2 svogūnų
  • 2 šaukštų aliejaus
  • druskos
  • juodųjų pipirų
  • žiupsnelio čiobrelio( nuo savęs pridėjau)
  • 8- 10 plonų chorizo dešros griežinėlių( dėjau šalto rūkymo kumpio)
  • 5 kiaušinių
  • 3 šaukštų pieno
Bulves gerai nuplovę verdame su visomis lupenomis. Kai pasidaro minkštos, bet nesukrenta, nupilame vandenį ir paliekame atvėsti( aš bulves išviriau iš vakaro). Svogūnus supjaustome pusžiedžiais ir pakepiname ant aliejaus kol suminkštėja. Tada įberiame druskos ir pipirų.
Bulves nulupame ir supjaustome plonais griežinėliais.
Į kepimo indą dedame bulvių, tada dalį kepintų svogūnų, kumpio ar dešros, vėl bulvių, svogūnų, kumpio ir paskutinis sluoksnis bulvių dedamas.
Kiaušiniai išplakami su pienu, pipirais, druska ir čiobreliais. Šiuo plakiniu užpilame bulves. Šakute pabadome bulves, kad kiaušinių plakinys vienodai pasiskirstytų. Kepame 170 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių. Iškepus galima apibarstyti krapais ar pipirne.


Jei nesuvalgėte karšto, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir smeigtuko pagalba prismeikite nedideliu pomidoriuku. Bus puikus užkandis.( Taip rašė Beata, tikiuosi, kad kitą kartą liks paragauti ir atvėsusio).
Šaltinis: Metai Beatos virtuvėje, 2010 m.274 psl.

Lietiniai blynai ir keturių rankų galia:)

Su pavasariu...su pabudusia gamta, grįžtančiais paukščiais ir pirmaisiais žiedais:)


Kaip smagu kai savaitgalio vėlyvuosius pusryčius ruošiame keturiomis rankomis... su puodeliu balintos ir juodos kavos, neskubėdami, mėgaudamiesi kiekviena akimirka... Buvimu kartu... ir mėgaudamiesi tuo ką darom. Pasiilgau tokių savaitgalių...

2012 m. vasario 25 d., šeštadienis

Plikyta duona. Kepta duonkepėje

Duona kepta duonkepėje. Viena mėgstamiausių.



Šis receptas tikrai puikus. Tik padidinau sėklų kiekį;).Kiek kartų kepiau, duona puikiai pavyko.

Reikia:
Plikiniui:
  • 170 ml kvietinių miltų
  • 2 arbat. šaukštelių kmynų
  • 2 arbat. šaukštelių linų sėmenų
  • 200 ml verdančio vandens
Tešlai:
  • 170 ml vandens
  • 1 šaukšto druskos
  • 1,5 šaukšto cukraus
  • 170 ml ruginių miltų
  • 400 ml kvietinių miltų
  • 2,5 arbat. šaukštelių mielių
  • 2 šaukštų saulėgrąžų
Į dubenį supilame sausus plikiniui skirtus produktus. Užverdame vandenį ir juo užplikome  miltų ir sėklų mišinį. Gerai išmaišome, kad neliktų gumulėlių.
Tešlai skirtus produktus, pagal duonkepės instrukcijas, sudedame eilės tvarka. Plikinį sudedame kai pasigirsta duonkepės garsinis signalas, kad galima įdėti kietus produktus.
Kepame programa-" Rupių miltų duona".


Skanaus.

Vaflių suteptinis:)


Reikia:
  • 1 pakuotės apvalių vaflių( jie plonesni yra)
  • 1/2 indelio sutirštinto kondensuoto pieno
Gamybos procesas labai paprastas. Imame vaflio lakštą, tepame jį kondensuotu pienu, dedame kitą lakštą ir vėl tepame. Kartojame kol baigiasi vafliai. Ant paskutinio vaflio kondensuoto pieno nebetepame. Vaflius paslegiame ir dedame į šaldytuvą bent porai valandų. Supjaustome norimais gabalėliais. Turime greitą desertą:). Pas mus išnyksta akimirksniu.


Skanaus.

2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Morkų keksiukai su graikiniais riešutais. Namų darbai mokyklai


Jau senai buvau "išseivinus" šiuos  keksiukus, bet gamybos procesą pagreitino mažojo mokyklos namų darbai. Kiekvienas turi su tėvelių pagalba paruošti patiekalą, jį nufotografuoti ir parašyti receptą.
O, juk tai mano stichija;)
Man patinka tokie namų darbai.
 Mokykloje jie gamins receptų knygą, kuri keliaus iš vienų namų į kitus.
Kad mūsų patiekalas bus keksiukai sūnus nutarė iškart. Pasirinkom šiuos keksiukus.


Mums jie patiko. Labai sotūs. Prie kavos ar arbatos puodelio vienas keksiukas kaip tik:)

Reikia:
  • 200 g smulkiai tarkuotų morkų
  • 100 g sviesto( galima naudoti ir aliejų)
  • 150 g cukraus
  • 80 g smulkintų graikinių riešutų
  • 2 nedidelių kiaušinių
  • 150 g miltų
  • 1, 5 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 arbat. šaukštelio cinamono
  • 1 arbat. šaukštelio vanilinio cukraus
Aptepimui reikia:
  • 80 g sviesto
  • 200 g tepamos varškės
  • 100 g cukraus pudros
Kiaušinius išplakame su cukrumi. Supilame lydytą sviestą ir išmaišome.
Tarkuotas morkas, cinamoną, vanilinį cukrų ir smulkintus riešutus įmaišome į kiaušinių masę.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir atsargiai įmaišome  į morkų ir kiaušinių masę.
Masę dedame į keksiukų formeles ir kepame 160- 170 laipsnių orkaitėje apie 25- 30 minučių.
Kambario temperatūros sviestą sumaišome su tepama varške ir cukraus pudra.
Kai keksiukai atvėsta juos aptepame varškės mase arba dekoruojame konditerinio švirkšto pagalba.
Galime papuošti turimomis uogomis.


Namų darbai atlikti:)