2011 m. liepos 10 d., sekmadienis

Vyšnių ir bananų džemas

Nors vyšnių turėjau tiek kiek turėjau( o turėjau nei daug nei mažai- 3 stiklines), vis vien nutariau, kad reikia vyšnių uogienės ar džemo. Geriau pagalvojus nutariau, kad bananų ir vyšnių duetas turėtų labai derėti. Taip ir gimė vyšnių ir bananų džemas. Pas mus namuose uogienė ar džemai valgomi tik su blynais, todėl keleto nedidelių stiklainėlių mums tikrai pakaks. Jei norisi daugiau dauginkit visus produktus iš 2, 3 o gal net 4.
Kadangi mano svarstyklės paskelbė man karą( pasibaigė elementai), viską teko matuoti stiklinėmis.


Taigi šiam džemui
Reikia:
  • 3 stiklinių vyšnių
  • 1 ir 1/3 stiklinės cukraus
  • 2 bananų
  • 1/2 citrinos sulčių
Vyšnias nuplauname, išimame kauliukus, apiberiame cukrumi ir paliekame 2- 3 valandom. Dedame puodą ant viryklės ir verdame 30 minučių ant silpnos ugnies vis pamaišydami ir nuimdami susidariusias putas. Tuo tarpu, supjaustome bananus, apipilame citrinos sultimis. Bananus sudedame į vyšnias ir dar verdame 30- 40 minučių. Nuimame puodą nuo viryklės ir viską susmulkiname smulkintuvu( blenderiu), ir dar kartą užkaitiname.
Supilstome į iškaitintus stiklainėlius.
Dedame į šaldytuvą ir laukiame žiemos;) arba valgome tuoj pat;).


Skanaus.

Afogatto al caffe

 Aš grįžtu... su nuostabiu itališku desertu. Ypač tinkančiu saulėtai vasaros popietei.


Ir kaip galiu negrįžti, kai mažu stebuklu prasideda vasaros rytas- atidaręs namų duris randi garuojančios kavos, šviežių bandelių ir rytinę spaudą( ačiū tau;))...
...kai vaikiškom rankytėm suvertos žemuogės ant smilgos, skirtos tau...
...kai matai mylimo žmogaus akis...
...kai gali mėgautis ilgais, saulėtais ir šiltais vasaros vakarais...
Supranti, kad visa tai ir yra gyvenimo variklis...


Siūlau jums pasigaminti mažą vasarišką stebuklą- Afogatto al caffe( paskendęs kavoje). Tai tradicinis itališkas desertas. Karšta kava maišosi su tirpstančiais ledais. Nuostabu.

Reikia:
  • vanilinių ledų
  • espresso kavos
Į puodelį, taurę ar stiklinę dedame ledus ir užpilame paruošta espresso kava( be tirščių). Kavos kiekį reguliuojame pagal norus, skonį ar nuotaiką.
Puikus desertas karštą vasaros popietę.


Skanaus.


2011 m. gegužės 25 d., trečiadienis

Kakavinis varškės pyragas



Ruda- geltona- ruda.
Gražios, sodrios spalvos. Skanus pyragas su šokoladiniu pagrindu ir švelniu varškės intarpu.

Tešlai
Reikia:
  • 300 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 200 g sviesto
  • 2 šaukštų kakavos
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 kiaušinio
Varškės įdarui
Reikia:
  • 500 g varškės
  • 100 g cukraus
  • 170 g grietinės
  • 50 g krakmolo
  • 4 kiaušinių


     Sviestą ištirpiname. Ataušiname, įmušame kiaušinį, supilame cukrų ir plakame, kol cukrus ištirps. Suberiame visus sausus produktus ir masę gerai išmaišome. Gautą tešlą padaliname į dvi lygias dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame valandai į šaldiklį.
    Tuo metu paruošiame pyrago įdarą. Varškę su grietine pertriname iki vientisos masės, sudedame krakmolą ir gerai išmaišome. Atskirai išplakame kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps, ir supilame į varškės masę. Dar kartą gerai permaišome.
    Vieną tešlos dalį sutarkuojame burokine tarka į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą. Užpilame varškės įdarą, o ant viršaus – užtarkuojame antrąją dalį tešlos. Kepame 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 45 minutes.


    Skanaus.

    2011 m. gegužės 24 d., antradienis

    Kokosinukai


    Jau taip seniai kepiau sausainius... man patinka juos kepti... ir valgyti patinka. Jau senokai buvau nusižiūrėjusi šį receptėlį. O kai šiandien reikėjo luktelėti kol vėso pyrago tešla šaldymo kameroje, nuspręndžiau nebelaukti ir išbandyti. Jei nemėgstate kepti sausainių, nes galvojate, kad tai užima labai daug laiko, tai šis receptas kaip tik jums. Pradedantiesiems- tai pats tas. Dvi minutės ir jūsų sausainiai sumaišyti, dar dvi- sudėti skardoje, penkiolika- ir jūsų sausainiai iškepę.




    Reikia:
    • 2 kiaušinių
    • 200 g cukraus
    • 200 g kokoso drožlių
    Kiaušinius išplakame su cukrumi, įmaišome kokoso drožles. Šaukštu dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Palaukiame kol atvės, nes kitaip nenuimsime nuo kepimo popieriaus.
    Labai skanūs, saldūs sausainėliai.
    Skanaus.

    2011 m. gegužės 23 d., pirmadienis

    Orkaitėje keptas starkis


    Greiti ir sveiki pietūs. Svarbiausia, nereikia stovėti prie viryklės;)
    Žuvis skaniausia, kai jos neužgožia įvairūs prieskoniai- tada gali mėgautis ir pajusti tikrą žuvies skonį. Tereikia druskos, pipirų, citrinos ir šakelės rozmarino. Ir aišku- šviežios žuvies:)
    Reikia:
    • 1 kg starkio
    • druskos
    • pipirų
    • 3- 4 skiltelių česnako
    • šviežio rozmarino
    • 1/3 citrinos sulčių
    • 2 šaukštų sviesto
    • 3- 4 morkų
    • 6- 7 bulvių
    Žuvį nuskutame, išdarinėjame. Nuplovę pasūdome, apibarstome šviežiai maltais pipirais, apšlakstome citrinos sultimis ir leidžiame pasimarinuoti valandą laiko. Žuvį dedame į kepimo indą, sudedame nuskustas ir susmulkintas bulves( į 4- 6 dalis) ir morkas( griežinėliais). Morkas ir bulves pasūdome, viską apibarstome smulkintu česnaku ir rozmarinu. Uždedame sviesto gabalėlius ant bulvių ir žuvies.
    Uždengiame folija ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 25- 30 minučių. Foliją nuimame ir dar kepame apie 15 minučių.


    Galima patiekti su grietinėlės padažu, kuriam
    reikia:
    • didelio svogūno
    • 200 ml grietinėlės 
    • prieskoninių žolelių
    • druskos
    • pipirų
     Ant šlakelio aliejaus ir šaukšto sviesto pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Kai svogūnas apkepa, supilame grietinėlę. Padruskiname, papipiriname ir įdedame mėgstamų prieskoninių žolelių. Padažą verdame ant lėtos ugnies apie 10 minučių arba kol grietinėlė sutirštėja.
    Skanaus.

    Amerikietiška sumuštinių duona


    Reikia: 
    • 520 g miltų
    • 1 arbat. šaukštelio druskos
    • 1/3 puodelio šilto vandens (puodelis 237 ml)
    • 1 puodelio šilto pieno (puodelis 237 ml)
    • 3 šaukštų cukraus
    • 2 šaukštų tirpinto sviesto
    • 7 g sausų mielių

    Dubenyje sumaišome miltus su druska. Kitame dubenyje sumaišome šiltą pieną, vandenį, cukrų, tirpintą sviestą ir mieles. Vis pamaišant palaikome(10-15 min), kol mielės ištirps ir suputos. Kai mielės suputoja, supilame į miltus ir maišome, kol tešla tampa tąsi ir elastinga. Stalą pabarstome miltais ir vis pridedant po truputį miltų minkome tešlą apie 5 min. Tešla turi beveik nelipti prie rankų, bet būti labai minkšta. Uždengiame ir kildiname šiltai, kol padvigubės( man iškilo per 40 min.). Pakilusią dar kartą minkome apie 5 min. ant miltais pabarstyto stalo. Jei tešla vis dar limpa - minkydami pasitepame rankas aliejumi. Dedame tešlą į duonai kepti skirtą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir dar kartą kildiname, kol padvigubės. Pakilusią duoną aptepame tirpintu sviestu ir kepame 190 laipsnių orkaitėje 40-50 minučių. Iškepusią atvėsiname ant grotelių. Nors pas mus duona visiško atvėsimo nesulaukė:). Buvo ragaujama ir skanaujama dar šilta.


    Skanaus.

    2011 m. gegužės 20 d., penktadienis

    Agurkų salotos su sezamo sėklomis

    Žalios salotos žaliai savaitei:). Paprasta ir greita.



    Reikia:
    • 1 ilgavaisio agurko
    • 2 nedidelių svogūnų
    • svogūno laiškų
    • 1 šaukšto sezamo sėklų
    • 2 šaukštų citrinos sulčių
    • 1/2 arbat. šaukštelio cukraus
    • druskos
    • pipirų
    • alyvuogių aliejaus
    Agurką perpjauname išilgai ir supjaustome griežinėliais. Susmulkiname svogūno laiškus. Svogūnus supjaustome pusžiedžiais. Apiberiame sezamo sėklomis, pagardiname druska, pipirais, cukrumi, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Viską išmaišome.
    Skanaus.