2010 m. gruodžio 29 d., trečiadienis

Sūrūs sausainiai

Trys formos... trys skoniai... ir visi labai geri...
Tiks prie alaus bokalo ar vyno taurės...
...ar šiaip pakramtyti...
Pradėjęs valgyt negali sustot :)


Reikia:
  • 275 g. miltų
  • 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 100 g. sviesto
  • 8 šaukštų pieno
  • 1 kiaušinio
  • druskos, kmynų, čiobrelių- pabarstymui
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Sudedame mažais gabalėliais pjaustytą sviestą, įpilame pieną. Gerai išminkome tešlą ir kočiojame ant miltais pabarstyto paviršiaus. Pjaustome šiaudeliais ar spaudžiame sausainėlius formelėmis. Paruoštus sausainėlius dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Patepame kiaušinio plakiniu ir pabarstome tik druska, arba druska ir čiobreliais, arba druska ir kmynais.
Kepame 200 laipsnių karšumo orkaitėje apie 10 min.

Štai taip atrodo sausainėliai tik su druska...



...čia su čiobreliais ir druska...


...o va čia su kmynais ir druska...



Skanaus.

Avižiniai sausainiai


Reikia:
  • 110 g. sviesto
  • 2 šaukštų medaus
  • 3 šaukštų vandens
  • 1 puodelio miltų
  • 3/4 puodelio kokoso drožlių
  • 3/4 puodelio avižinių dribsnių
  • 1/2 puodelio cukraus
  • 1/3 puodelio saulėgrąžų
  • 1 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
Sumaišome visus sausus ingredientus. Sviestą, medų ir vandenį pakaitiname tol kol ištirps sviestas. Atvėsiname ir supilame ant sausų ingredientų. Formuojame mažus rutuliukus, suspaudžiame. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepame 170- 180 laipsnių orkaitėje apie 8-10 min.


Šaltinis: interneto platybės

Triušienos ir voveraičių troškinys

Šiltas, jaukus ir be galo skanus patiekalas. Mano vyro ir mano kulinarijos mixas:). Tiesą sakant- visai neblogas, netgi pasakyčiau- labai geras. Tikrai bus įtrauktas į mūsų šeimos gaminamų receptų sąrašą.


Reikia:
  • 1/2 triušio
  • 3 morkų
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 svogūno
  • 250 ml marinuotų voveraičių
  • 1 šaukšto garstyčių
  • 2 šaukštų medaus
  •  2- 3 šaukštų grietinės
  • 1/2 citrinos sulčių
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)
Mėsą nuimame nuo kaulų ir supjaustome nedideliais kubeliais. Į dubenį išspaudžiame citrinos sultis, įdedame garstyčias, medų, druską, pipirus ir prieskonine žoleles. Į marinatą įdedame mėsą ir gerai apmaišome. Paliekame valandai pasimarinuoti.
Kubeliais susmulkintą česnaką ir svogūną apkepame šlakelyje aliejaus. Kai svogūnai pasidaro skaidrūs, sudedame mėsą. Apkepame ją iš visų pusių, kol gražiai paruduos. Sudedame juostelėmis pjaustytas morkas, įpilame vandens tiek, kad apsemtų troškinį. Paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, pipirais ir druska. Uždengiame ir troškiname apie 30 min. Sudedame marinuotas voveraites, grietinę ir dar patroškiname apie 10 min.
Patiekiame su ryžiais.
Skanaus.

2010 m. gruodžio 28 d., antradienis

Bulvių apkepas su sūriu


Reikia:
  • 1 kg bulvių
  • 1 kiaušinio
  • 250 - 300 ml grietinės
  • 100g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 2 - 3 skiltelių česnako
  • čiobrelių
  • mairūno
  • druskos
  • pipirų
  • gabaliuko sviesto

Orkaitę įkaitiname iki 230 - 240 laipsnių temperatūros.
Nuskutame, nuplauname ir plonais griežinėliais supjaustome bulves. Pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis.
Sviestu ištepame indą, kuriame kepsime apkepą. Sluoksniais sudedame supjaustytas bulves, apibarstome susmulkintais česnakais. Išplakame kiaušinį, supilame grietinę, tarkuotą sūrį ir gerai išmaišome. Plakinį supilame ant bulvių.
Kepame 30 - 40 minučių, kol viršus pasidarys traškantis ir gražiai paruduos.
Bulvių apkepą galima patiekti prie keptos mėsos arba kaip atskirą patiekalą.

Skanaus!
Šaltinis: Valgių enciklopedija 2001m.

Jūrinės lydekos ir žirnelių salotos

Lengvos salotos pavakariams arba vėlyviems savaitgalio pusryčiams.


Reikia:
  • 300 g. karštai rūkytos jūrinės lydekos
  • skardinės žirnelių
  • 1 svogūno
  • majonezo
  • druskos
  • pipirų
Žuvį susmulkiname gabalėliais ir išrenkame kaulus. Svogūną supjaustome kubeliais. Į dubenį sudedame susmulkintą žuvį, svogūnus ir žirnelius. Užbarstome pipirų, jei reikia druskos. Viską apmaišome įdėję porą šaukštų majonezo.
Mes valgėme su ciabatta.
Skanių jums savaitgalio pusryčių arba sočių pavakarių.

Paryžietiškas obuolių pyragas


Turbūt vienas mano mėgiamiausių obuolių pyragų. Greitas ir labai labai skanus. Atvėsimo dažniausiai nebesulaukia, nes suvalgomas dar šiltas.

Reikia:
  • 1-1,5 stiklinės miltų
  • 1/2 stiklinės cukraus
  • 1 valgomo šaukšto kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 3 kiaušinių
  • 3 arbat. šaukštelių aliejaus
  • 0,5 stiklinės pieno
  • 8 obuolių
  • 2 šaukštelių cinamono (kas mėgsta)
Pyrago užpilui:
  • 2- 3 šaukštų cukraus
  • 50 g sviesto
  • 1 kiaušinio
Sumaišome miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską, kepimo miltelius, cinamoną. Įmušame kiaušinius, įpilame aliejų ir pieną. Viską gerai išmaišome.
Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis ir įmaišome į tešlą.
Kepimo formą ištepame sviestu ir supilame tešlą.
Kepame 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 35 - 40 min.
Tuo metu paruošiame užpilą. Sviestą ištirpdome, kiaušinį išplakame su cukrumi ir supilame tirpintą sviestą, gerai išmaišome. Plakinį užpilame ant pyrago ir dar pakepame 10 - 12 minučių.

P.S Labai skanus obuolių pyragas su traškia saldžia plutele.
Šaltinis: Mano namai" Obuolių pyragai" 2006

Faršu įdaryti pievagrybiai

Reikia:
  • pievagrybių (didesnių)
  • kiaulienos faršo
  • svogūno
  • česnako
  • pomidorų padažo
  • pipirų, druskos
  • prieskoninių žolelių( mairūno, baziliko, rozmarino)

Pievagrybius nuplauname, nusausiname ir išpjauname kotelius.
Keptuvėje pakepiname susmulkintą svogūną ir česnaką. Svogūnams gražiai pageltus sudedame faršą. Kepiname nuolat maišant, kad faršas būtų birus. Kepinamą mėsytę pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Mėsytei apkepus sudedame smulkintus pievagrybių kotelius, pagardiname pomidorų padažu ir patroškiname 5 - 7 minutes.

 Gautą masę sudedame į pievagrybius. Kepame 200 laipsnių temperatūroje 20 - 25 min.
Galima patiekti kaip karštą užkandį arba su bulvių koše, kaip pagrindinį patiekalą.
Skanaus.

Kiaušinio ir šoninės duetas


Kai tingisi stovėti prie viryklės arba norisi kažko" kitokio" siūlau šį paprastą receptuką. Svarbiausia, kad vienu metu galime paruošti net iki 12 kiaušinių.

Reikia:
  • kiaušinių
  • šaltai rūkytos šoninės gabaliukų( tiek pat kiek kiaušinių)
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • pipirnės( papuošimui)
Supjaustytus šoninės gabaliukus pakepame keptuvėje, kol pasidarys skaidrūs. Keksiukų formeles patepame riebaliukais, kurie išsiskyrė kepant šoninę. Į formele įsukame šoninės gabaliuką ir įmušame kiaušinį, pabarstome druska ir pipirais. Taip paruošiame visus kiaušinius.
Kepame180 laipsnių orkaitėje apie 15 min.
Skanių pusryčių.

2010 m. gruodžio 27 d., pirmadienis

Saldainiukai- tinginiukai



Tinginys kitaip... mažais kąsneliais...baltas... rudas... su razinomis ir migdolų plokštelėmis... su kokosu ir spanguolėmis...


Baltieji saldainiukai
Reikia:
  • 200 g. sausainių
  • 50 g.( 4 šaukštų)  spanguolių
  • 50 g.( 7 šaukštų) kokoso drožlių+ 70 g. saldainių apvoliojimui
  • 100 g. sviesto
  • 1/2 skardinės saldinto sutirštinto pieno
Rudieji saldainiukai
Reikia:
  • 200 g. sausainių
  • 50 g.( 4 šaukštų) razinų
  • 40 g.( 4 šaukštų) saulėgrąžų
  • 70 g. migdolų plokštelių saldainių apvoliojimui
  • 100 g. sviesto
  • 1/2 skardinės saldinto sutirštinto pieno 
  • 2 šaukštų kakavos
Sausainius susmulkiname. Kuo smulkiau sulaužysime sausainius, tuo lengviau bus formuoti saldainius.
Baltųjų saldainių ingredientus suberiame į vieną dubenį, o rudųjų į kitą. Ištirpiname sviestą( 200 g.), supilame sutirštintą pieną( visą skardinę). Pakaitiname porą minučių ir pusę masės supilame į dubenį, kur sudėti baltųjų saldainių ingrenientai. Gerai viską išmaišome. Likusią masę dedame ant viryklės, įdedame kakavą ir pakaitiname dar minutę. Masę supilame ant likusių ingredientų t.y.kur bus rudi saldainiukai. Išmaišome ir dedame į šaldytuvą 15 minučių, kad saldainių masė apstingtų.
Formuojame saldainiukus. Baltuosius saldainius apvoliojame kokoso drožlėse, o ruduosius- susmulkintų migdolų trupiniuose. Saldainius dedame į šaldytuvą sustingti kokioms 3 val. Nors skaniausi būna sekančią dieną.

Skanaus.

Citrininiai biscotti su aguonomis


Reikia:
  • 145 g. miltų
  • 60 g. cukraus+ žiupsnelio apibarstymui
  • 1/4 a. šaukštelio kepimo miltelių
  • 25 g. aguonų
  • 2 kiaušinių
  • 1/2 citrinos sulčių
  • 1 citrinos žievelės
  • žiupsnelio druskos
Dubenyje sumaišome visus sausus produktus( miltus, kepimo miltelius, aguonas, cukrų). Įtarkuojame citrinos žievelę( geltonąją dalį).
Kitame dubenyje kiaušinius išplakame su citrinos sultimis. Plakinį supilame į miltus( pasiliekame šaukštą plakinio aptepimui) ir gerai išmaišome. Suformuojame du pailgus kepaliukus ir dedame į skardą išklotą kepimo popieriumi. Kepaliukų paviršių patepame likusiu kiaušinio plakiniu ir apibarstome cukrumi.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 min. Kai pravėsta iškepti biscotti, supjaustome riekelėmis ir apskrudiname 160 laipsnių orkaitėje apie 10 min.vieną biscotti pusę, o po to apverčiame ir tiek pat laiko skrudiname kitą.


Skanu tiek prie arbatos puodelio, tiek prie vyno taurės.


Skanaus.

2010 m. gruodžio 22 d., trečiadienis

Tuno užtepėlė

Puikiai tiks netikėtai užsukus svečiams arba vėlyviems pusryčiams su puodeliu balintos kavos...


Reikia:
  • indelio tuno savose sultyse
  • 1 virto kiaušinio
  • 1 rauginto agurko
  • 1 - 2 pomidorų
  • pipirų
  • majonezo
  • pipirnės (papuošimui)
  • skrudintos baltos duonos
Tuną susmulkiname ir sudedame į dubenį. Virtą kiaušinį ir raugintą agurką supjaustyme kubeliais.Įdedame majonezo, pipirų ir viską gerai išmaišome.
Paskrudiname baltą duoną, uždedame pomidoro riekelę ir tuno užtepelę. Papuošti galima pipirnės šakele.

Skanaus.

2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Pupelių sriuba su frikadelėmis

Kai lauke šalta ir snieguota, norisi kažko jaukaus ir šilto...

 

Kodėl taip yra jog žiemą norisi vasaros karščio, o karštą vasaros dieną norisi rudens vėsumo ir šilto megztuko? Tokie jau esame. Žmogui turbūt visada norisi to ko neturi...
Kadangi pas mus pusnynai ir sniegynai, todėl kviečiu Jus sušilti ir pasimėgauti šilta sriuba.


Reikia:
Sriubai:
  • 1 stiklinės pupelių
  • 2 morkų
  • 4 bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 stiklinės pomidorų sulčių
  • lauro lapo
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
Frikadelėms:
  • 250 g. mėsos faršo( naudojau kiaulienos)
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 kiaušinio
  • drusko
  • pipirų
  • priekoninių žolelių( baziliko, mairūnų)
  • 2 šaukštų džiovintų krapų
  • maltų džiuvesėlių
Pupeles užmerkiame iš vakaro. Verdame pupeles ant silpnos ugnies apie valandą. Į puodą prie pupelių įdedame tik lauro lapą.


Puode, kuriame virsime sriubą ant gabalėlio sviesto ir šlakelio alyvuogių aliejaus pakepiname kubeliais pjaustytus svogūną ir česnaką. Svogūnui pageltus, sudedame kubeliais pjaustytas bulves, susmulkintas morkas. Įdedame lauro lapą, druskos ir pipirų. Įpilame pomidorų sulčių ir vandens. Kol sriuba užvirs pasiruošiame frikadeles.
Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, sudedame susmulkintus svogūnus ir česnakus. Įberiame džiuvesėlių ir džiovintų krapų bei prieskoninių žolelių. Išminkome mėsą ir formuojame mažus mėsos kamuolėlius.Vandeniu užvirus sudedame frikadeles( kitu atveju mėsytė gali pasileisti) ir verdame apie pusvalandį. Sudedame išvirtas pupeles ir dar paverdame apie 10- 15 min. Sriubą paskaniname petražolėmis ir grietine.
Šiltų jums dienų.

Triušiena pomidorų sultyse

Sakykit ką norit, bet artėjant Kalėdoms visus apima kažkoks neapsakomas gerumo jausmas.
Šiandien namie radau mažą stebuklą...Jau ieškant rankinėje raktų prie namų durų, užuodžiau nepakartojamą kvapą... Atrakinus ir atvėrus duris buvau maloniai nustebus, kad tie kvapai- tikrai iš mūsų namų. Manęs laukė pietūs, kuriuos ruošė mano brangusi ir mūsų mažasis. Tokių nuostabių ir tobulų pietų nesugadino net tai, kad verdant bulves buvo įdėta du kart druskos( aš neištvėriau neįsikišus:)) ar nurauta trečdalis rozmarino( nes mažasis sugalvojo papuošti lėkštes;). Nokautas buvo, kai buvo patiesta staltiesė, uždegta žvakė, pateiktas vynas ir karštas be galo skanus maistas. Argi nešaunūs mano vyrai? Ar tai ne mažas  Kalėdinis stebuklas?
Dalinamės receptu su Jumis.


Reikia:
  • 1/2 triušio
  • 1 didelio svogūno
  • 2 česnako skiltelių
  • druskos
  • pipirų
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno, rozmarino)
  • vorčesterio padažo
  • aitriųjų paprikų
  • 1 stiklinės naminių pomidorų sulčių( pomidorai, česnakai, paprikos)
  • 5 morkų
  • 3 šaukštų grietinės
Triušieną supjaustome gabalėliais, pasūdome, užbarstome pipirų ir prieskoninių žolelių.
Kubeliais supjaustome svogūną ir pakepiname ant šlakelio alyvuogių aliejaus ir gabalėlio sviesto. Kai svogūnai apkepa sudedame mėsą ir apkepame iš visų pusių. Sudedame susmulkintas morkas. Supilame pomidorų sultis ir įpilame vandens tiek, kad apsemtų mėsą. Uždengiame ir paliekame troškintis.
Troškiname apie valandą vis pamaišant. Įpilame vorčesterio padažo ir aitriųjų paprikų pagal norimą aštrumą t.y ragaujam. Įdedame susmulkintą česnaką.  Įdedame grietinės ir dar patroškiname apie 20- 30 min. kol padažas sutirštėja.


Skanaus.

2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su mascarponės- varškės įdaru

Kai tingisi ilgai suktis virtuvėje ir norisi” kažko skanaus” siūlau pasigaminti šiuos pyragaičius. Gamybos procesas ilgai netruks, bet teks luktelėti, kol atvės :).


Reikia( 12 pyragėlių):

  • 3 lakštų šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 150 g. mascarponės
  • 100 g. varškės
  • 4 - 5 šaukštų cukraus
  • 1 a. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 kiaušinio
  • 2 šaukštų aguonų
  • cukraus pudros pabarstymui
Atšildome tešlą ir truputį pakočiojame. Vieną lakštą padalijame į keturis kvadratėlius. Tešlos kvadratėlius dedame į keksiukų formeles taip, kad galėtumėme suimti priešingus tešlos kampelius. Taip paruošiame visus pyragėlių pagrindus.

Įdaras. Varškę ištriname su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušiniu. Sudedame mascarponę, aguonas ir gerai išmaišome. Įdarą dedame ant tešlos ir pirštais užspaudžiame  tešlos kampelius.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 - 25 minučių, kol gražiai paruduos. Iškepusius atvėsiname, pabarstome cukraus pudra ir… skanaujame.

 Skanaus.

Keptos bulvės šoninės marškinėliuose

Šios bulvės tinka kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Nors galima valgyti ir vienas su mėgstamomis salotomis užgeriant kefyru.


Reikia:
  • bulvių
  • šaltai rūkytos šoninės
  • pipirų
  • druskos
  • prieskoninių žolelių( raudonėlio, mairūno, baziliko)
Bulves nuskutame, nuplauname. Apibarstome prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais ir apsukame šoninės gabalėliu.
Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje 30 min. uždengus folija.Nuimame foliją ir dar kepame apie 20 min., kol gražiai apskrunda.

Skanaus.

Belgiški vafliniai blyneliai

Senai ieškojau skanaus vaflinių blynelių recepto... ir radau. Radau receptą, kuris tikrai mums tiko ir patiko. Juk taip smagu pasimėgauti skaniais blyneliais vėlyvą sekmadienio rytą. O mūsų mažasis tikras širdelių" ėdikas". Kitų blynų tiek, kiek šitų niekada nesuvalgo.


Reikia:
  • 2 puodelių miltų
  • 2 a. šaukštelių kepimo miltelių
  • 1/2 a. šaukštelio druskos
  • 4 didelių kiaušinių( atskiriame trynius nuo baltymų)
  • 1/4 puodelio cukraus
  • 1/2 a. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 4 šaukštų sviesto( dėjau 50 g.)
  • 2 puodelių pieno
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir druska. Kiaušinių trynius gerai išsukame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.Supilame pieną. Sviestą išlydome, truputį atvėsiname ir supilame į kiaušinius. Supilame miltų, kepimo miltelių ir druskos mišinį. Iki purumo išplakame kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą.
Kepame įkaitintoje blynelių ar vaflių keptuvėje.
Skanaus.

2010 m. gruodžio 18 d., šeštadienis

Pušų sirupo sausainiai su imbiero natele

Garuojantis puodelis arbatos...trapūs sausainėliai kvepiantys imbieru...gera knyga... šiltas pledas...ko dar reikia šaltai žiemos popietei?..


Reikia:
  • 70 g. sviesto
  • 70 g. cukraus
  • 40 g. pušų sirupo
  • 150- 250 g. miltų( pilti po truputį)
  • 1 kiaušinis
  • 1 a. šaukštelis malto imbiero
  • žiupsnelis kardamono
Pušų sirupą, cukrų, sviestą pašildome, kad išsilydytų sviestas ir gerai išmaišome. Pušų sirupo masę atvėsiname. Į atvėsusią masę imušame kiaušinį ir po truputį pilame miltus. Minkome tešlą ir miltų dedame tiek, kad gautųsi kočiojama tešla. Suminkius dedame į maišelį ir į šaldytuvą 2- 3 valandom.
Dirbame toliau- kočiojam kuo ploniau ir išspaudžiame norimos formos sausainėlius. Perkeliame į kepimo popieriumi padengtą skardą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje keletą minučių.

Trapūs sausainėliai šaltos žiemos pavakariui...

Švediški meduoliai- pepparkakor

 Man Kalėdų laukimas ir ruošimasis joms turbūt suteikia daugiau malonumo, nei pati šventė. Nors gal ir ne... Juk taip smagu visiems susėsti prie šventinio stalo. Tas šventinis šurmulys ir vaikų krykštavimas, dovanų laukimas, gerumas ir šypsenos-visa tai nuostabu...
Bet švenčių laukimas mane užburia...
Patinka namai kvepiantys gvazdikėliais, imbieru ir cinamonu. Taip smagu stebėti savo mažąjį kiekvieną rytą, kai lekia tikrinti maišelio, kuriame nykštukai palieka po mažą dovanėlę. Toks smagus ir nuoširdus tikėjimas stebuklais. Stebuklų metas.
Šiandien atnešu jums meduolių receptą. Pas mus liko tik trečdalis iškeptų( tik tiek spėjau uždaryti, užrišti ir išgelbėti nuo valgančių burnyčių:) ).Šie meduoliai visiškai kitokie... tokie sausaininiai ir trapūs... bet labai labai skanūs...


Reikia:
  • 150 g. medaus
  • 110 g. sviesto
  • 100 g. cukraus
  • 375 g. miltų
  • 1 a. šaukštelio malto imbiero
  • 1 a. šaukštelio cinamono
  • 1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/4 a. šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1/4 a. šaukštelio druskos
  • 1 didelio kiaušinio
Puode ištirpiname medų, sviestą ir cukrų. Masei reikia leisti užvirti, kad ištirptų cukrus ir ji pasidarytų tąsi. Nukėlus nuo ugnies leidžiame gerai atvėsti( apie pusvalandį).
Dubenyje išsijojame miltus su kepimo milteliais, druska, cinamonu, imbieru, gvazdikėliais. Miltuose padarome duobutę ir į ją įmušame kiaušinį bei supilame paruoštą medaus masę. Gerai išminkome. Jei tešla limpa prie rankų, įdedame tiek miltų, kad eitų suformuoti rutulį. Dedame į maišelį ir į šaldytuvą. Palaikome ten 2- 3 valandas ir darbuojamės toliau( aš laikiau tešlą per naktį).
Imame tešlos gabalėlį ir jį iškočiojame( kuo ploniau iškočiosime- tuo geriau) ant miltais pabarstyto stalo. Imame formeles ir išspaudžiame meduolius. Skardą išklojame kepimo popieriumi. Meduoliai keliauja į orkaitę.
Kepame 175- 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 8- 10 min. kol gražiai paruduoja. Atsargiai- neperkepkit, nes kuo plonesni meduoliai, tuo greičiau jie iškepa.


Štai taip užrišti meduoliai laukia Kalėdų :)


Stirnienos čenakai

Šeštadienio pietūs. Greita ir labai skanu.
Labiausia turbūt man patinka tai, kad nereikia stovėti prie viryklės. O ir kvapai- nepakartojami...



Reikia:
  • stirnienos kumpio
  • bulvių, morkų
  • raugintų agurkų
  • grietinės
  • pomidorų padažo
  • paprikos
  • pomidorų
  • porų, svogūnų
  • česnakų, lauro lapų
  • juodųjų pipirų grūdelių, pipirų, druskos
  • aitriosios paprikos (kas mėgsta aštriai)
  • prieskoninių žolelių( baziliko, čiobrelio, raudonėlio)
  • aliejaus (mėsos pakepinimui)
Mėsą supjaustome smulkiais kubeliais apibarstome druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir paliekame marinuotis bent valandai.
Mėsą apkepiname keptuvėje su nedideliu kiekiu aliejaus kol gražiai apskrus. Morkas supjaustome šiaudeliais, bulves - kubeliais. Susmulkiname svogūnus, česnakus, porus. Raugintus agurkus, pomidorą ir papriką supjaustome smulkiais kubeliais.
Čenakinėse sluoksniais dedame produktus - morkas, apkeptą mėsytę, porus, svogūnus, česnaką, pomidorus, paprikas, raugintus agurkus ir didesniais kubeliais pjaustytas bulves. Įdedame po lauro lapą, keletą grūdelių pipirų, druskos, aitriųjų paprikų (kas mėgsta aštriai). Užpilame vandens, kad apsemtų bulves ir įdedame po šaukštą grietinės ir pomidorų padažo. Uždengiame ir kepame 200 - 220 laipsnių orkaitėje apie 1,5 valandos.

Skanaus!

2010 m. gruodžio 16 d., ketvirtadienis

Mini biscotti su migdolais ir džiovintomis spanguolėmis

Labai skanu šaltą žiemos vakarą prie puodelio arbatos ar kavos.
Pas mus biscotti ilgai neužsilaiko- norisi vis dar ir dar…


Reikia:
  • 1 kiaušinio
  • 100 g. cukraus
  • 150 g. miltų
  • 80 g. migdolų
  • 80 g. džiovintų spanguolių
  • 2 šaukštų saulėgrąžų
  • 1 a. šaukštelio vanilinio cukraus
  • 1 a. šaukštelio cinamono
  • 1/2 a. šaukštelio kepimo miltelių
Iki purumo išplakame kiaušinį su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir supilame į kiaušinio plakinį. Išmaišome. Suberiame riešutus, spanguoles ir saulėgrąžas. Gauname gan nepaklusnią masę. Susidrėkinę rankas suformuojame tris kepalėlius. Kepame 170- 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 20 minučių.
Atvėsiname duoneles ir supjaustome 1 cm storio riekelėmis. Apskrudiname orkaitėje kiekvieną pusę po 10 minučių 160 laipsnių orkaitėje.

Kai užpuola kosulys

Atėjus šaltiems orams dažnai “užpuola” sloga, pradeda perštėti gerklę, o kartais ir “užpuola” kosulys. Mes suaugusieji puolame gydytis vaistais, arbatomis.
Kai liga užpuola mūsų mažuosius, tada ieškome kuo natūralesnių gydymo būdų. Mūsų mažajam pradėjus kosėti- gydomės arbatomis, inhaliacijomis, karšto vandens ir druskos vonelėmis kojoms ir pienuku su medumi. Bet kai kosuliukas neapleidžia mūsų ilgiau, tada verdame pieną su krapų vaisiais( sėklomis). Vakare prieš miegą, šiltoje lovelėje mėgaujasi mažasis skaniu gėrimu, kuris ir gydo. Už skanaus ir gydančio gėrimo receptuką sakom ” ačiū” Audriuko krikšto mamai Olgai.

Reikia:
  • 300 ml. pieno
  • 1 a. šaukštelio krapų vaisių
  • 1 a. šaukštelio medaus
Pieną ir krapų vaisius nuo užvirimo paverdame 10 min. Uždengiame puodą ir 20 min. leidžiame nusistovėti. Nukošus įdedame šaukštelį medaus ir geriame.


Sveikit.

Starkis folijos vokeliuose

Ketvirtadienis- žuvies diena, taigi pietums siūlau pasimėgauti starkio gabalėliu su daržovėmis. Mmm… man buvo labai skanu.


Reikia:
  • 500 g. starkio( supjaustyto gabalėliais)
  • 3 morkų
  • 1 svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 obuolio
  • 1/2 paprikos
  • 1/2 citrinos sulčių
  • sviesto
  • rozmarino
  • druskos
  • pipirų( juodųjų, raudonųjų ir baltųjų)
Žuvį supjaustome norimo dydžio gabalėliais, pabarstome druska, pipirais, ir šviežiu rozmarinu. Apšlakstome citrinos sultimis.
Ruošiame daržoves. Supjaustytus kubeliais svogūnus apkepame šlakelyje aliejaus. Kai pasidaro skaidrūs sudedame susmulkintą česnako skiltelę. Pasklidus česnako aromatui į keptuvę keliauja tarkuotos morkos ir tarkuotas obuolys. Viską pakepiname apie 5 min.
Ant folijos lapelio dedame šaukštą paruoštų daržovių, gabalėlį ar du žuvies( priklauso nuo valgančiojo apetito :) ) ir vėl šaukštą daržovių. Uždedame gabalėlį sviesto, užlenkiame folijos kraštelius ir dedame į skardą. Kepame 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 30 min.
Skanių pietų( arba vakarienės).

Kopūstų ir agurkų salotos

Nors lauke žiema ir sniego šiemet mums vėl nepagailėjo, aš priešpiečiams gaminau šias salotas. Man jos dvelkia pavasariu... tokiu lengvu lengvu ir kvepiančiu agurkais :)


Reikia:
  • kopūsto
  • agurko
  • svogūno
  • citrinos sulčių
  • cukraus
  • druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • alyvuogių aliejaus
Kopūstą supjaustome šiaudeliais, agurką ir svogūną- kubeliais. Užspaudžiame citrinos sulčių. Pabarstome cukrumi, druska ir pipirais pagal skonį. Apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Skanių jums priešpiečių.