2011 m. balandžio 27 d., trečiadienis

Lydeka grietinėlės ir krapų padaže


Greitas, paprastas ir skanus patiekalas jūsų pietums ar vakarienei.
Reikia:
  • lydekos
  • druskos
  • pipirų
  • 1-2 skiltelių česnako
  • šviežio rozmarino šakelės
  • 1/4 citrinos sulčių
  • miltų apvoliojimui
Grietinėlės ir krapų padažui 
Reikia:
  • didelio svogūno
  • 200 ml grietinėlės
  • krapų ryšelio
  • druskos
  • pipirų

Išdorotą ir nuskustą žuvį supjaustome gabalėliais. Pasūdome, pabarstome pipirais ir paliekame pusvalandžiui.
Prieš kepant apšlakstome citrinos sultimis, apvoliojame miltuose. Į įkaitintą aliejų įmetame nesmulkintas česnako skilteles ir rozmarino šakelę. Kai pajuntame malonų česnako ir rozmarino kvapą, keptuvėn keliauja ir miltuose apvoliota žuvis. Apkepame iš abiejų pusių.
Kepant žuvį ruošiame ir padažą. Ant šlakelio aliejaus ir šaukšto sviesto pakepiname kubeliais pjaustytą svogūną. Kai svogūnas apkepa, supilame grietinėlę ir verdame ant lėtos ugnies apie 10 minučių arba kol grietinėlė sutirštėja. Padruskiname, papipiriname ir sudedame smulkintus krapus.
Iškepusią žuvį apipilame grietinėlės ir krapų padažu.
Mes valgėme su virtomis bulvėmis.
Tikras skanumėlis.

Ciabattos skrebučiai su rozmarinu, česnakais ir kmynais

Už šį receptą dėkoju Neringai . Labai aromatingi ir skanūs skrebučiai.


Reikia:
  • ciabattos
  • romos kmynų( dėjau paprastus kmynus)
  • česnako
  • druskos
  • pipirų
  • šviežio rozmarino
  • alyvuogių aliejus
Ciabattą supjaustome 2 cm storio riekelėmis. Apšlakstome alyvuogių aliejumi. Apibarstome druska, pipirais, užpjaustome česnako. Ant viršaus uždedame smulkinto rozmarino.
Skrebučius sudedame į kepimo skardą, apšlakstytą alyvuogių aliejumi. Kepame 200 laipsnių orkaitėje kol gražiai paruduos.


Skanaus.

2011 m. kovo 27 d., sekmadienis

Kakaviniai keksiukai su kokoso drožlėmis ir romu


Labai purūs, drėgni, su romo prieskoniu... tiesiog nuostabūs keksiukai. Ačiū Viktorijai už šį puikų receptą.

Reikia:
  • 75 g kokoso drožlių
  • 125 ml romo
  • 150 g  + 2 šaukštų su kaupu miltų
  • 50 g nesaldintos kakavos
  • 2 arbat. šaukštelių kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 125 g sviesto
  • 250 ml pieno
  • 2 kiaušinių
  • 150 g cukraus



Kokoso drožles užpilame romu ir paliekame išbrinkti( laikiau apie pusvalandį). Į puodą supilame pieną, sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą ir kaitiname ant mažos ugnies tol, kol sviestas ištirpsta.
Dubenyje sumaišome sausus produktus – miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi iki purios masės. Į kiaušinius sudedame kokoso ir romo masę, po truputį pilame pieną, beriame sausus produktus ir maišome. Tešla gaunasi skystoka, bet nebijokite keksiukai tikrai iškeps puikiai.
Į popierines keksiukų formeles dedame tešlą, užpildome 3/4 formelės. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.





2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Keksas su spanguolėmis

Labai skanus keksas, o ypač dar šiltas su šaltu pienu. Atvėsęs taip pat labai skanus... tik to atvėsusio liko mažytis gabalėlis. Labai greitai" susivalgė", turbūt dėl savo skanumo.


Reikia:
  • 175 g minkšto sviesto
  • 175 g cukraus
  • 3 mažų kiaušinių( kambario temperatūros)
  • žiupsnelio druskos
  • kelių lašų vanilės ekstrakto( aš nenaudojau)
  • 175 džiovintų spanguolių( originaliame recepte naudojamos razinos)
  • 1/2 arbat. šaukštelio kepimo miltelių
  • 240 g miltų

Minkštą sviestą išsukame su cukrumi iki purios masės. Įmušame po vieną kiaušinį ir gerai išmaišome. Į šią masę sudedame nuplautas ir nusausintas spanguoles. Įberiame druskos ir įpilame vanilės ekstrakto.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įmaišome į tešlą.
Kekso kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Supilame tešlą, išlyginame paviršių.
Kepame 160 laipsnių orkaitėje 80- 100 minučių. Man kepė 70 minučių( patikrinus mediniu pagaliuku, jis liko sausas).


Skanaus.

Sūdytas žiobris

Be galo skani ir universali žuvis, tas žiobris. Šį kart siūlau sūdyto žiobrio receptą.




Kai nuvalgėm gabalėlį, prisiminiau, kad foto nepadariau, tai jau atleiskit už  tokią nuotrauką:D.

Reikia:
  • 400 g žiobrio( galima ir didesnį sūdyti, tada druskos ir cukraus reikės daugiau)
  • 1 arbat. šaukštelio druskos
  • 1 arbat. šaukštelio cukraus
  • šviežiai maltų pipirų mišinio
  • 1- 2 skiltelių česnako( jei norisi)
Iš žiobrio išimame filė. Sumaišome druską su cukrumi. Apibarstome šiuo mišiniu žuvį. Užbarstome pipirų mišinio. Užbarstome kubeliais pjaustytą česnako skiltelę( jei norisi).
Žuvį perlenkiame per pusę( t.y. gražiname į pradinę padėtį:)), dedame į maišelį ir paslegiame. Žuvis keliauja nakčiai į šaldytuvą, o pusryčiams jau mėgaujamės skaniais sumuštinukais.
Skanaus.

2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Languota prijuostė: Mano firminis patiekalas- keptas upėtakis su voveraičių ir grietinėlės padažu

Kadangi pati paskelbiau temą, tai turiu tarti kelis žodelius ir aš.
Trys metai atgal.
Žvarbokas pavasario vėjas taršantis plaukus...
Smėlis...
Jūra...
Dar rami, be turistų šurmulio Palanga...


Sužvarbę nuo vėjo užbėgame į kavinukę puodelio balintos kavos...
Šilta ir gera ... Ne tik kavinėje, bet ir viduje kažkaip gera ir ramu... Čia tikrai nedvelkia prabanga ar popsiška kultūra. Stovi senovinė komoda pilna knygų. Seni stalai ir sunkios medinės kėdės. Net indai ir puodeliai nevienodi. Kažkas kitaip...ir tai smagu. Laikas ten tarsi sustoja.O gal prie viso to gerumo širdyje prisideda laisvadieniai ir mylimi žmonės esantys šalia?
Žodžiu, išgėrėm kavą ir dar likome pietų. Pavarčius meniu abiejų akys "užkliuvo" už "UPĖTAKIS SU VOVERAIČIŲ PADAŽU". Nuspręsta. Valgom.
Buvo labai skanu.

Labai greitai šis patiekalas buvo išbandytas mūsų namuose ir galiu pripažinti, kad pavyko tobulai. Nežinau ar galiu jį pavadinti firminiu patiekalu, bet kad jis mėgiamiausias mūsų šeimos, tai tikrai.
Tikslaus recepto nebus;). Ne todėl, kad gaila išduoti, bet kad jis gamintas jau senokai( o upėtakių mano brangusis šiemet dar nepagavo).


Upėtakis su voveraičių ir grietinėlės padažu
Reikia:
  • nedidelių upėtakių( tiek kiek bus valagnčių)
  • druskos
  • pipirų
  • citrinos sulčių
  • šviežio rozmarino šakelės
  • 3- 4 skiltelių česnako
  • taurės balto vyno
  • miltų apvoliojimui
Voveraičių padažui
reikia:
  • 250 ml marinuotų voveraičių
  • 400 ml grietinėlės
  • 1 didelio svogūno
  • 1 šaukšto pomidorų padažo
  • prieskoninių žolelių( baziliko, mairūno)
  • druskos
  • pipirų
  •  krapų
  • petražolių
Upėtakius išdarinėjame, nuplauname. Pasūdome ir pabarstome šviežiai maltais pipirais, smulkintais česnakais.  Žuvį paliekame keliom valandom šaldytuve. Prieš kepant žuvį apšlakstome citrinos sultimis. Į keptuvę pilame aliejų, kai jis įkaista, dedame šviežio rozmarino šakelę, pora skiltelių nesmulkinto česnako ir miltuose apvoliotą žuvį. Kepame ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai gražiai apkepa abi žuvies pusės, supilame vyną. Dar pakepame porą minučių( kol vynas išgaruoja) ir žuvis paruošta.
Padažas. Ant gabalėlio sviesto ir šlakelio alyvuogių aliejaus apkepame kubeliais pjaustytą svogūną. Sudedame marinuotas voveraites, paskaniname prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Supilame grietinėlę ir verdame ant silpnos ugnies apie 20- 25 min.( arba tol kol padažas sutirštėja).
Sudedame krapus ir petražoles.
Patiekiame su ryžiais ir mėgstamomis daržovėmis.


Pabandykit, labai labai skanu.
Ech, taip noriu į Palangą.

2011 m. kovo 20 d., sekmadienis

Salotos su tunu


Reikia:
  • 1 indelio nesmulkinto tuno savose sultyse 
  • aisbergo salotų
  • 1 pomidoro
  • 1/2 ilgavaisio agurko
  • 2 nedidelių svogūnų
  • 6 putpelių kiaušinių
  • 1/2 citrinos sulčių
  • alyvuogių aliejaus
  • druskos
  • pipirų
 Į lėkštę suplėšome aisbergo salotų lapus, sudedame supjaustytus( pagal nuotaiką) pomidorus ir agurkus, pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, perpus perpjautus putpelių kiaušinius. Šakute pasmulkiname tuną ir dedame jo gabalėlius į lėkštę. Užspaudžiame citrinos sulčių, pabarstome druska ir pipirais, apšlakstome alyvuogių aliejumi.
Lengvas, bet tuo pačiu ir sotus užkandis puikiai tiks greitiems pietums ar vakarienei. Mes valgėme su ciabattos  skrebučiais.


Skanaus.